Örökség visszautasítása - lehetséges?


ObudaFan # 2008.09.05. 16:47

Semmivel sem könnyebben. A gyámhatóság ahhoz sem fog hozzájárulni.

bandeeraz # 2008.09.05. 15:49

Az a kérdésem, hogy mi a besorolása, arra vonatkozott, hogy vajon mezőgazdasági földterület-e? Mert akkor könnyen vissza lehetne utasítani.

beetle # 2008.09.05. 15:11

Obudafan, köszönöm szépen!

ObudaFan # 2008.09.05. 14:51

Nagyjából helyesek. Kell illetéket fizetned. Ha elajándékozod, akkor majd a megajándékozottnak kell ajándékozási illetéket fizetnie, de ez nem érinti azt, hogy neked meg öröklési illetéket kell.

beetle # 2008.09.05. 14:42

Sziasztok!
Köszi a sok választ, a gyámhatóságot inkább kihagynám...
Ma beszéltem a közjegyzővel telefonon és a nagymamámat gondozó család a "hitelező", mivel nálunk van a 170ezer ft-os temetési számla és ők készítették el a hagyatéki leltárt is.

Állítólag egyedül az ő javukra mondhatok le a hagyatékról, de a jelenlegi álláspont szerint ők sem szeretnék sajnos a földet (csak az utolsó havi nyugdíjat). Ha nekik nem kell, akkor a nevemre kerül az örökség és utána én persze már eladhnám (ha lenne kinek) és el is ajándékozhatom, de visszautasítani semmiképp sem tudom, mert akkor a gyerekeim nevére fog kerülni.

Helyesek így az információim?

Abban még segítsetek nekem, hogyha most a nevemre kerül az örökség, kell-e majd nekem utána illetéket fizetni?
És ha elajándékozom a földet pl. a helyi önkormányzatnak(ami besorolás szerint külterület), annak mik az anyagi vonzatai rám nézve? Az ajándékozás is illeték ill. adóköteles?

mint az ék # 2008.09.05. 10:29

Örököld meg, majd az általad megtérítendő temetési költséget úgy egyenlítsd ki a gondozó család részére, hogy egy általatok közösen megállapított összegben beszámíttatod a telket. Persze akkor, ha a másik fél erre igényt tart.


egyszer? de nagyszer?

bandeeraz # 2008.09.05. 09:00

Látom még itt is sokan keverik a visszautasítást és a lemondást. Lemondani előre lehet, és akár valakinek a javára is, visszautasítani utólag, és feltétel nélkül. Tehát jogosultat sem lehet megjelölni. Sztem visszautasíthatod az örökséget, de akkor automatikusan a te gyermekeid örökölnek, a gyámhatóság meg nem fog hozzájárulni, hogy ők is "lemondjanak". Még egy kérdés: az adott földtterületnek mi a besorolása?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.05. 07:17

Azért megpróbálhatod meggyőzni a gyámhatóságot. Mondjuk, engem nem tudtál...

beetle # 2008.09.04. 19:16

"Viszont valószínűleg a félelmeid a hagyatéktól alaptalanok"

Azért nem szeretném, mert ez egy olyan földterület,ami semmire sem jó, építési teleknek nem adható el, mert gázvezeték fut rajta,a falu legrosszabb helyén van egy domboldalon, ráadásul más városban is lakunk, a kaszálást-parlagfű irtást sem tudjuk megoldani. Úgy érzem előnyöm nem fog származni ha a nevemre kerül, értéke nem fog növekedni, szóval ezt nyűgnek érzem, de úgy látom nincs megoldás hogy megszabaduljunk tőle :(

beetle # 2008.09.04. 19:09

Egyjogász, neked is köszi.
Akkor ezek szerint nincs választásom? Mivel van két kiskorú gyermekem, ha én lemondok őrájuk száll és ha ezt sem szeretném akkor mit tudok tenni? Nincs semmiféle kiskapu, ennek így kell történnie?

ObudaFan # 2008.09.04. 18:18

Viszont valószínűleg a félelmeid a hagyatéktól alaptalanok.

Egyjogász # 2008.09.04. 18:09

Nem, úgy van, ahogy ObudaFan írta.

Azaz valakinak a "javára" nem mondhatsz le, te annyit mondhatsz, hogy neked nem kell.

Ha nem lenne gyermeked, vagy más örökös, aki a te kiesésed esetén a helyedre kerül az öröklési rangsorban, akkor a szükségszerű örökös ilyen esetben az Állam lenne.

Ha viszont te visszautasítod, és van gyermeked, automatikusan ők lesznek az örökösök, egyebekben lsd. ObudaFan által írtakat.

beetle # 2008.09.04. 17:00

Köszi a választ és lemondani sem tudok a földről ott a közjegyzőnél pl. az önkormányzat javára?

ObudaFan # 2008.09.04. 16:54

Visszautasíthatod, de ebben az esetben a hagyaték a gyermekeidet ilelti meg, akik nevében a gyámhatóság hozzájárulása nélkül utasíthatod csak vissza, azt meg kötve hiszem, hogy meg lehet szerezni.

beetle # 2008.09.04. 16:20

Sziasztok!
Nagymamám pár hónapja meghalt, évek óta nem tartjuk a kapcsolatot, volt a rokonságon belül egy család aki gondozta haláláig. Most lesz a hagyatéki tárgyalás, egyetlen örököse vagyok, vér szerinti senki más nincs. Jelzem semmilyen papírt nem kaptam a közjegyzőtől (állítólag nem találták meg a népességnyilvántartónál a címem), a gondozó család levelébe volt belefoglalva, hogy értesítsenek engem a hagyaték tárgyalás időpontjáról.
Ma beszéltem a közjegyzővel a vagyon egy külterület (föld) és az utolsó havi nyugdíja. A temetési költségeket az őt gondozó család állta, ezt számlával tudják igazolni.

Azt kérdezném, hogy én semmiféleképp nem szeretném hogy a nevemre (vagy bármely kiskorú gyermekem nevére)kerüljön a föld, nem akarok örökölni, lemondhatok a közjegyző előtt erről? Az őt gondozó családnak sem lesz valószínűleg szüksége a földre, arra gondoltam, írok egy lemondó nyilatkozatot az ő javukra, az utolsó havi nyugdíjról is lemondok, de mi lesz ha visszautasítják?
Ez a két összeg egyébként kb. fedezi amit ők temetési kölségként kifizettek. Ezt csak azért írom, mert ha visszautasítják ők is az örökséget, esetleg lehet valami követelésük velem szemben?
A közjegyző előtt visszautasíthatom az örökséget? Vagy esetleg átruházhatom pl. a helyi önkormányzatra?
Semmiképp sem szeretném ha a nevemre kerülne.

Köszönöm ha segítetek!
beetle