gyermekelhelyezés megváltoztatása


maci66 # 2012.05.08. 10:44

Szép napot!

A kérdésem a következő:
A bíróságnak mennyi időn belül kell tárgyalást kitűznie gyermekelhelyezés megváltoztatása ügyben?
2012.02.20-án kitette kedvesem gyermekét az apukája, úgymond az utcára. A gyámhatóság semmittevése miatt beadtunk egy kérvényt 2012.03.20-án. Azóta nem bírtak kitűzni tárgyalást, igaz, hogy mint megtudtam, 2012.04.03-án már másik bíróhoz került az ügy. Így meddig lehet tologatni az ügyet? Érdemes panasszal élni már az elején?

Üdvözlettel: Maci66

valoapa # 2012.03.04. 20:26

Ha egy gyermekpszichiáter gyermekek mentális károsodását tapasztalja valamelyik szülő viselkedésére visszavezethető okokból, milyen jelentési kötelezettsége van? Elmarasztalható, ha ezt az információt magában tartja és nem értesít semmilyen illetékes hatóságot?


  • laikus fórumlátogató
sagit # 2012.02.28. 06:05

16 éves gyermek már a gyámhatóság jóváhagyásával maga dönthet melyik szülejénél akar élni...

Gabicsek # 2012.02.27. 20:49

erika44!
Forduljatok bírósághoz, kössetek egyezséget, akkor gyorsan megy.

fblade # 2012.02.27. 19:56

Üdv. Kérnék egy kis segítséget mit lehetne tenni. A kislányom a bíróság nálam apánál helyezte el. Az anya folyamatosan befolyásolja a gyermeket mindent megvesz Neki megigér olyan dolgokat amit a mindennapokban nem lehet teljesíteni azzal élteti hogy ugyis elveszi Őt tőlem és hogy sokkal jobb dolga lenne nála. Már 7 éves és rettentő módon tudja befolyásolni. A gyermek láthatások után mindig sirdogál ami régebben még kisebb volt nem fordult elő.Láthatóan nagyon megviseli Őt ez lelkileg. Félek hogy ez tönkre fogja tenni a gyereket. A kislányom másfél éves kora óta velem van az anya a bírósági per alatt is nálam hagyta, nem kellett neki. Most hogy már nagyobb így próbálja magához édesgetni.
köszönöm

erika44 # 2012.02.27. 13:22

Van egy kérdésem,.
Van egy 16 éves lányom akivel már egy pár éve nem birok,
folyton büntetéseket fizetek mert nem jár iskolába,lop,stb...14 éve nevelem egyedül.
De most megkereste az apját akit a válásunk óta nem látott és oda költözött,,amit én nem bánok..
a volt párommal meg is beszéltük,hogy elvállalja.
De nem tudom,hogy megy ez hivatalosan..az az a gyermek elhelyezés megváltozását szeretném kérni,
Valaki tudna nekem erről írni?

Lara405 # 2012.01.26. 11:35

Kárlek segítsetek!
Azzal kezdeném albérletben élek édesanyámmal és a lányommal! A bátyám lányát 1 éve mi neveljük,előtte az édesanya nevelte!Majd ideadta hogy vagy elválaljuk vagy intézet mert már nem kívánja nevelni! Azóta 3szor volt itt és látta a 10 éves lányát! Pénzt az édesapa havonta ad,küld!De nem szeretné magához venni!Az édesanyától is kértük,most legutóbb azt mondta méregből elviszi a kislányt!Van esélyem rá hogy nálunk helyezzék el és hogy velünk maradhasson? Még annyit hogy az édeanyának van gondja a bírosággal,és sajnos árulja a testét,abból él!
De ezt sajna bizonyítani nem tudjuk!

pandorasbox # 2012.01.18. 09:57

Köszönöm a válaszokat.. lenne még egy kérdésem..
Hogyan folyik le egy ilyen per? Mert meg volt az első tárgyalás, ahol az anya meg sem jelent, a bíró pedig kedélyesen elbeszélgetett a jelen levőkkel a nyelvtanulás fontosságáról a külföldre vitt gyermekek életében. Az anya nem csatolt semmiféle dokumentumot sem a munkájával, sem a gyermekek körülményeivel kapcsolatban, ill. arra sem adott információt, hogy egy évnél rövidebb időre, vagy többre rendezkednek-e be. A keresetében több évet írt, ami valószínűsíthető, utólag viszont csak egy évről van szó.. (ami ugye számára kedvezőbb körülmény lenne a tárgyalás folyamán)
Az egész tárgyalás vicc volt, az apa elő sem adhatott semmit, a végén azt mondta a bíró, hogy legközelebb majd ő is felszólalhat..Utólag az ügyvéd édesanyja, maga is ügyvéd beszélt a bíróval, a beszélgetés folyamán a bíró hallattatta, hogy elviekben megegyezett az anya ügyvédjével, hogy az apa torkán lenyomnak egy kedvező láthatást és ő akkor majd nem fogja a gyermekelhelyezés megváltoztatását erőltetni.
Számomra ez elfogadhatatlan, ahogyan az is, hogy az apa semmit ne tudjon a gyermekei körülményeiről.. az anya még a magyar mobiltelefonját is lemondatta, úgyhogy most lehet drágán hívni az osztrák mobilt. Lehetséges, hogy egy tárgyalás ekkora farce legyen?

ObudaFan # 2012.01.16. 11:29

Az rendben van, de megszüntetésre nem került? És hát a válasz függ attól is, hogy anyukával mi van.

sünmakka # 2012.01.16. 00:23

Sajnos az anyáról nincs infóm.
A szabadságvesztés végrehajtása alatt szünetel az elítélt szülõi felügyeleti joga.

ObudaFan # 2012.01.15. 15:30

És mi a helyzet az anyával, miért nem hozzá kerültek? Az apának a szülői felügyeleti jogával mi van?

sünmakka # 2012.01.15. 13:35

Kedves Fórumozók!

Egy történet.
A férfi elvált a feleségétől, két kicsi közös gyermeküket az apánál helyezték el. Késöbb az apát jogerős, letőltendő börtönbüntetésre ítélik.
A gyerekeket nevelőszülökhöz adják.
A nevelőszülők külföldre szeretnének letelepedni - a gyerekekkel.

Megtehetik?
Milyen lehetőségei vannak az apának ez esetben?

Köszönöm előre is a válaszokat!

pazs # 2012.01.13. 14:29

Apa279: ebben a korban már döntő súlya van a gyerek kívánságának, 16 éves kora után meg már oda megy a gyámhivatal engedélyével, ahova akar.

pazs # 2012.01.13. 14:28

pandorasbox:

jogosan, vagy jogtalanul vitte-e ki az anya a gyermekeket az apa beleegyezése nélkül és bármiféle határozat nélkül külföldre?
Egy évnél nem hosszabb kivitelre joga van, ha egyébként biztosítja a láthatást.

Elvileg egy határozat megszületéséig az érvényben lévő kapcsolattartás van-e érvényben? ”igen (amíg meg nem változtatja a bíróság vagy a megegyezésetek).

Van-e esély az elhelyezés megváltoztatására?
Esély mindig van.

Milyen eséllyel indul ilyenkor az ember?
Passz. Ha tudjátok bizonyítani az elidegenítést (tanúk, pszichológiai szakvélemény stb.), akkor van.

Esetleg, ha mégis nála maradnak, akkor van-e esély kedvező láthatásra, hiszen sok pénzt fizet havonta, nem látja a gyerekeket, nem tud kiutazni hozzájuk, majdnem 1000 km-ről van szó..
Természetesen.

gaben39 # 2012.01.13. 14:23

Pár kérdést tennék még fel a fórumozóknak! íme:

  • Ha végzés van a gyermekelhelyezésről, és a másik fél (nem én) be akarja adni az egyezség megváltoztatása iránti keresetet, a bíróság mérlegeli a két ügy közötti időt?
  • A másik fél rovására írható a keresetindítás, mint "zaklatás"?
  • Ha az egyezséget akarja megváltoztatni a másik fél, amiben az elhelyezés és kapcsolattartás van rögzítve, akkor ő ezzel mindkét dolgot megtámadja?
  • Ha az egyezség jogerős ítélet, akkor mekkora súllyal esik a másik szülő terhére ennek megtámadása?

    (nincs még fél éve sem, hogy kihirdették az ítéletet)

  • Kérheti a másik fél a kapcsolattartás újraszabályozásával, hogy az alig múlt 2 éves gyermek a "nyári szünetben" vele legyen egy hónapot? ( a kicsi most éppen bölcsis, ahol élünk, ott a bölcsőde egész évben működik, nincs leállás)
  • Kiskorú veszélyeztetésének minősül-e az, ha a másik fél betegen (bár elvihető állapotban ugyan) elviszi a gyermeket és nem adja be a gyógyszereit?

    (Elvitelkor jeleztem, hogy beteg, ennek ellenére elvitte, a gyógyszereket mellékeltem, visszahozatalkor tudtam meg tőle (mert utólag elárulta magát), hogy nem adta be a gyógyszert. Elvitel előtt is van orvostól papír, illetve visszahozatal után is van orvosi papír)

Apa279 # 2012.01.06. 18:44

Gyermekelhelyezés megváltoztatását szeretném kérni, de kérdés, hogy egyáltalán van-e rá esély?
Három gyerek közül a középső (júniusban lesz 15 éves) bejelentette, hogy inkább nálam lakna.
Ők Pécsett, én Budapesten, a menyasszonyommal, és az ő kisfiával (2 éves).

Anyja most épp édesgeti, egyszer ezt ígér, máskor azt. (Én már átlátom ezt, a fiam még hisz benne/neki.)
Én csak annyit mondtam, hogy tanulnia (jól) és sportolnia kell, ha nálam lakik.

Ebben a korban a gyerek szava már döntő? Vagy még mondhatja azt a bíróság, hogy nem engedi át?

Viszont, mivel nincs Pécsett hátország, ezért, ha ez bírosági ügy lesz, és elhúzódik, akkor (mivel megállapodásra semmi esély) a fiam helyzete nagyon kényes lesz, míg az anyjával lakik, és lélekben még jobban tönkre teheti.

Anyja az iskola átiratásában (Pestre) nem fog belemenni, sőt, a legvadabb ellenállást várom tőle.

Mit kell tudnom? Mire figyeljek? Mi a hivatalos szabályozás / bevett gyakorlat?

pandorasbox # 2012.01.05. 12:57

Tanácsot szeretnék kérni a következő problémára:
elvált páromnak 2 kiskorú (3 és 5 évesek)gyermeke van, az édesanyjuknál lettek elhelyezve. Sok problémánk van a kommunikáció terén, a bírósági egyezség több pontját is felrúgta, a kapcsolattartást többször is megakadályozta, pl. privát programokat szervezett az apás hétvégékre. Ezeknek pótlását betegség miatt újra eltolta, volt, hogy több, mint másfél hónapig nem láthattuk őket. A fiúktól gyakran hallunk olyat, hogy az anya az apa és az apai nagyszülők ellen beszél, elég durva dolgokat is mond nekik, pl. "ők nem is a nagyszüleid", "apa rosszul bánik veletek", "apáék mindig hazudnak", és még sok-sok ilyen dolgot.. a gyerekeket arra biztatja, hogy új élettársát apának hívják, amíg az igazi apát az utónevén szólítja. Pár hónapja azt mesélte a nagyobbik fiú, hogy "anya minden reggel azzal kelt, hogy azt álmodta, hogy elköltözünk nagyon messzire és az azért lesz jó, mert akkor nem találkozunk veled".. ez már akkor szöget ütött a fejünkbe, mert hiszen ez elvileg lehetséges lenne, de azért egy szerető apa számára elviselhetetlen elképzelés. A sok felmerült probléma miatt beadtunk kb. 2 hónapja a gyámhatóságnál egy dokumentumot, benne részletesen taglalva a problémákat, de az volt a válasz, hogy semmit nem tudnak tenni az ügyben. Még jegyzőkönyvet sem vettek fel.
Dec. 6-án a párom kapott egy telefont a volt feleségétől, aki annyit közölt, hogy dec. 30-án kiköltöznek Ausztriába és ott fognak élni, a gyerekek ott is fognak iskolába járni, nekik már van is munkájuk. Rögtön beadtuk a bíróságnál a gyermekelhelyezés megváltoztatását igénylő keresetet, az anya is beadta a kapcsolattartás megváltoztatása iránti kérelmet, amelybe beírta, hogy több évre vinné el a gyerekeket. 2012. január 12-re kaptunk időpontot a bírósági tárgyalásra. Kérdem én: jogosan, vagy jogtalanul vitte-e ki az anya a gyermekeket az apa beleegyezése nélkül és bármiféle határozat nélkül külföldre? Elvileg egy határozat megszületéséig az érvényben lévő kapcsolattartás van-e érvényben? Van-e esély az elhelyezés megváltoztatására? Ezen kívül semmiféle információt nem osztott meg velünk, a kérvénybe csak a város nevét írta be, ahol lakni fognak /már laknak. Milyen eséllyel indul ilyenkor az ember? Esetleg, ha mégis nála maradnak, akkor van-e esély kedvező láthatásra, hiszen sok pénzt fizet havonta, nem látja a gyerekeket, nem tud kiutazni hozzájuk, majdnem 1000 km-ről van szó..
Elég hosszú lett, elnézést érte.. Előre is köszönöm..

ObudaFan # 2012.01.04. 12:28

Ennyi információ alapján nem tűnik különösebben esélyesnek a megváltoztatás.

gaben39 # 2012.01.04. 11:45

A következőben szeretnék kérni tanácsot:

Milyen körülményeknek kell fennállnia ahhoz, hogy az egyik szülő beadja a gyermekelhelyezés megváltoztatásai iránti kérelmet a bíróságon?

A feleségem júliustól másik városban él, a közös gyermekünk ideiglenes végzéssel nálam helyezte el a bíróság, majd a gyermekelhelyezési perben ezt megerősítette. Ez a per tavaly augusztus végén volt. Azóta csak még jobban elmérgesedett a helyzet. Most a feleségem azzal fenyegetőzik, hogy beadja a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti kérelmet, mert úgy látja, hogy lényeges változások álltak be a gyermekkel kapcsolatban. Arra hivatkozik, hogy jobban ragaszkodik hozzá, mint hozzám. A láthatások és elvitelek 2 heti rendszerességgel történnek. Amikor az anya visszahozza a kicsit, mindig sír a gyermek. Ezt azzal magyarázza, hogy nem akar itt maradni. A gyermek 2 éves múlt októberben. Anyukáját 2 hetente egyszer látja. A kicsi itt jár bölcsődébe, jól érzi magát itt, semmi nem utal arra (pl nem emlegeti az anyukáját napokig), hogy el akarna innen vágyódni! A nagyszüleit is nagyon szereti. A végzéstől számítva 4 hónap telt el.

Engem és a kicsit is nagyon megvisel a feleségem ellenséges viselkedése. Én úgy érzem ez nem más mint zaklatás, és én úgy tudom, hogy ezt a bíróság súlyosabban ítéli a pert indító szülő rovására. De javítsanak ki, ha tévedek.

Apa279 # 2011.11.30. 08:47

Bocsánat, ha rossz helyen írok.
Nálam már több éve volt a válás, anyánál a gyerekek, aztán egy szó nélkül elköltöztek vidékre.
Most viszont az egyik fiam bejelentkezett, hogy inkább lakna velem. Ő most van a 15. életévében.

Nem tudom, ennek mi a menete egy ilyen váltásnak, pláne úgy, hogy exem finoman szólva is ellenséges...

Szeretném a gyereket megkímélni a hercehurcától, amennyire csak lehet.

Hogy kell ezt intézni? Hol kell bejelenteni? Bíróságon kell pereskedni?
(És azt hol? Vidéken? Vagy, ha előtte meg tudunk egyezni, és átköltözik, akkor Pesten? Ja, és hogyan lehetne átköltözni, ha ez még nem végleges? Hiszen akkor a törvényes képviselőnek is alá kell írnia a lakhely papírokat. Vagy tévedek?)

Szóval rengeteg a kérdés bennem, és keresem a választ...

annuspannus # 2011.04.28. 17:07

Egy munkaközvetítő cégen keresztül készült az anya külföldre. Ráadásul balszerencséjére az interjú hétvégéjén "apás hétvége "volt, a gépét törölték, és elindult a lavina...
Már a válásunkkor is komoly probléma volt a külföldi munkavállalás. Ott is másodfokra vittem a problémát, de miután az anya írásban nyilatkozott, hogy "sem a közeli, sem a távoli jövőben nem szándékozik külföldre menni", alaptalannak vették az aggódásomat. Majd pár hónapra a válás lezárása után kiderült, hogy hoppá, bizonyíthatóan mégis...
Új per indult, szavhihetetlennek, hazugnak nevezte a bíró.
Szakértői vélemény mondja ki (kérdésként feltette a bíróság a szakértőnek, hogy mi történne külföldre távozáskor a gyerekekkel ), hogy abban az esetben ha az anya külföldre menne, mindenképp az apánál kell elhelyezni a gyermekeket.

És ennek ellenére, hogy minden igazolt, a veszály továbbra is fenáll, itt tartunk....

ObudaFan # 2011.04.28. 12:43

Nem érzem teljesen esélytelennek az indoklás alapján, de nagyon sok függ a bírói mérlegeléstől, és az is kérdés, hogy milyen bizonyítást követően jutott erre a bíróság.

annuspannus # 2011.04.28. 11:40

Az első fokú ítélet indoklása a következő : Miután az alperes ( az anya) a korábbi eljárás során valótlan állításával a bíróságot külföldi munkavállalási szándékával kapcsolatban megtévesztette ezzel kapcsolatos szavahihetősége megdőlt. A bíróság álláspontja szerint jelenleg is teljesen bizonytalan az, hogy a jövőben tartósan külföldön vállaljon munkát, ill. a gyermekeket tartós munkavégzés céljából külföldre kívánja-e vinni.Az azonban tény, hogy hogy a mai napig nem vitte őket külföldre tartós munkavállalás céljából. A bíróság megvisgálta a gyermeklehelyezésről szóló bírósági döntés alapjául szolgáló egyéb körülményeket is. Azt állapította meg, hogy az egyéb körülményekben nem történt olyan változás, ami a gyermekelhelyezés megváltoztatását indokolná.

Szóval nem értem: továbbra is bizonytalan a külföldre utazása, nincs konkrét bizonyítékom az Ausztráliába ( az Svédországi állás elfogadását írásos bizonyítékokkal tudtam alátámasztani )utazására, és nagyon kilátástalannak érzem. Ha elviszi Őket Ausztráliába, évekbe telhet míg újra látom Őket, és tudom, hogy ez Mindhármunkat rettenetesen megviselne.

Van ügyvédem, de valahogy nem érzem, hogy mindent elkövetne, ezért is fordultam ehhez a fórumhoz, hogy egyáltalán van-e esélyem ???

monalisa1 # 2011.04.27. 17:02

Függetlenül attól, hogy mikor születik jogerős itélet és egyenlőre annak majdani rendelkezése, lehet kérni a bíróságot, hogy tárgyaláson kívül hozzon ideiglenes intézkedést, melyben a gyermekeket MOST az apánál helyezi el.

Ügyvédet kell megkérni, hogy írja- fogalmazza meg a beadványt, mert nagyon nem mindegy mi és hogyan van benne leírva.

Külön: azt nem írtad mit is tartalmaz az elsőfokú itélet?!

Ha netán azt, hogy a gyermekek az apánál legyenek elhelyezve, akkor okés, DE az ideiglenes intézkedést - lévén a másodfokú tárgyalás bizonyára még odébb van -, most kell kérni, az elsőfokú bíróságtól.

Az hogy a nő nem tudott magának első nekifutásra külföldi orvosi állást szerezni, az nem jelenti azt, hogy akár már a jövő héten nem talál ilyent.

Tehát, legalább is szerintem, fent áll annak veszélye, hogy rövid idő alatt odébb áll - vive magával a gyermekeket.

És ezt kellene elkerülni, megelőzni egy ideiglenes intézkedéssel.

annuspannus # 2011.04.27. 16:26

Akkor konkrétabban : az anya orvos, végleges letelepedési szándékkal fogadta el írásban a külföldi munkalhetőséget. Ez pillanatnyilag meghiúsult, mert a svédországi munkáltató visszalépett. De a lehetőség, hogy külföldön vállaljon munkát fennáll továbbra is. Ráadásul az anya , aki Romániából jött Magyarországra (román-magyar állampolgár ) nem is titkolta a házasság alatt sem, hogy ugródeszkának tekinti csak országunkat. Elindult egy gyermekelhelyezés megváltoztatási per lassan másfél éve, aminek az első fokú ítélete megvan, az anya nem szavahihető, fenáll a veszélye, hogy elmegy külföldre.De még nem ment el !!! Erre hivatkozva maradnak nála a gyerekek. Érdemes-e megtámadni és másodfokra vinni, vagy meg kell várni, hogy tényleg elvigye Őket, Ausztráliába ( ahol tárt karokkal fogadja a kinn élő egyenes ági rokonság ), ahonnan ki sem adják , merthogy ez a várható új uticél????