gyermekelhelyezés megváltoztatása


zsoka78 # 2010.09.14. 05:37

Kedves ObudaFan!

Olvastam azt is, hogy bizonyítani kell azt, hogy tényleg nem jók a gyereknek az adott körülmények, de azt hogy lehet bizonyítani, hogy állandóan ki van téve a lelki terrornak, mivel mi nem vagyunk ott, csak azt tudjuk, amit a gyerek elmond? Emellett sajnos az apja ritkán tudja elhozni, mivel 250 km-re költöztek tőlünk, nem tudják ezt felhozni védekezés képen? Mármint azt, hogy a láthatás nincs olyan sűrűn, mint kellene és az apja nem foglalkozik vele (ami nem az ő hibája)?

ObudaFan # 2010.09.13. 16:50

zsoka78

Várhatóan a szakértő fogja meghallgatni. Ha a szakértő is úgy látja, ahogy te, akkor elég lehet.

anyaaa # 2010.09.13. 15:02

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem a köv. lenne : Megtudtam, hogy a (hivatalosan még) férjem a 30 hónapos gyermekem megszerzéséért mindent elkövet.
Az exemet felkereste egy smsben ami a köv-t tartalmazta:
"szia a segitséged kérném, hogy a lányomat megszerezzem, pénz nem számít. segits!"

Jelenleg 1 hét itt -1 hét ott a felállás...
Kezdhetek valamit ezzel az sms-sel?

Köszi a választ, egy anya.

zsoka78 # 2010.09.13. 13:59

Kedves Jogászok!

Én gyerekelhelyezés megváltoztatásában kérek tanácsot. Az élettársam és a volt felesége5 éve váltak el, de már hamarabb megromlott a házasságuk. Van egy lányuk, ő decemberben lesz 11 éves. Az anyánál van elhelyezve, az élettársam nem akarta odaadni neki, de mivel ő nem tudta volna egyedül oviba vinni, meg ilyesmi a munkája miatt, így nem pereskedett, hogy nála helyezzék el. De mielőtt elváltak, sokáig ő és a volt anyósa viselte gondját a gyereknek, az anyja meg élte az életét, csak azért vitte el magéval szerintem, hogy utoljára még rugjon egyet az élettársamba. A lány szeret nálunk lenni, többször mondta már, ha nagy lesz, akkor nálunk akar lakni, mert az anyjáéknál nem bírja idegekkel (ez látszik is rajta), főleg annak az új férje miatt. Gyerekelhelyezés megváltoztatásához elég indok-e az, hogy véleményünk szerint a gyereket (az ő elmondása szerint, meg elejtett félmondatok alapján, nem faggatjuk, hogy mi van otthon, csak ha magától valamit elmond azt tudjuk) az anya és az élettársa állandó pszichikai terrorban tartja, ha van rá oka, ha nem belé kötnek, ha másért nem akkor azért mert nem elég gyorsan válaszolt egy kérdésre? Például az anya széttépte a gyerek füzetét, mert csúnyán írt, így az egész évi tartalmát át kellet másolnia egy új füzetbe (az iskolában ezt nem kapta házi feladatként), nem viszi el időben orvoshoz, ha beteg, pl. csak akkor ha már teljesen kiszáradt 2 napi hányás meg hasmenés után, stb? Tudom, hogy 12 éves korától hallgatja meg a bíróság a gyereket, de mivel ő már mire a perig eljutnának majdnem 12 lenne, lehet-e kérni, hogy hallgassák meg őt is? És ha a gyereket meghallgatja a bírósági pszichológus szakértő, akkor meghallgatja-e a szülőket és azok élettársait is? Szerintem anyuka meg az új férjének meghallgatása sokat nyomna a latba. Előre is köszönöm a segítséget.

suzy74 # 2010.09.07. 17:01

Gyors segitséget szeretnék kérni.Nagy vonalakban:8 éve elváltam az akkor 4 éves fiamat közös megeggyezéssel a volt férjemnél helyezték el.Természetesen ugyanugy együtt voltunk a gyerekkel minden szünetet hétvégét nálunk töltött,a nyári szünetet teljes egészében.tulajdonképpen csak a hétköznapokon nem,de volt,hogy akkor is.Idén májusban a volt férjem felhivott és annyit mondott,hogy úgy készüljek a gyerek szeptembertől tölünk jár iskolába ugyanis egy faluban lakunk apukával.Ez nem probléma mert a szüleimmel eggyütt lakunk és amikor a gyerek nálunk van Ők rengeteget segitenek.De.......Én külföldön dolgozom és apuka ugy gondolta,hogy én maradjak itthon/2 havonta járok haza/.A szüleim vállalják a gyereket semmi probléma nem lenne....de van ugyanis ha én novemberben nem maradok itthon vissza veszi a gyereket.A kérdéseim:Van-e esélyem ha birósághoz fordulok,hogy a gyerek is nálam maradjon és a munkámat is megtartsam?A gyereket/12 éves/megkérdezik-e kivel akar élni?És egyáltalán ez normális,hogy apuka megunta nekem adja,ha ugy gondolja akkor vissza veszi?Várom a véleményeket.Köszi

angelin # 2010.09.01. 11:54

Köszönöm kaméleon a választ!

A bíróságra beadtam a beadványt több okból is,mert valóban veszélyeztetve látom kislányunk érzelmi fejlődését,s mert annyira ellehetetlenült a kapcsolatunk az édesapjával,hogy azt gyermekünk szenvedi el.Az akkor megállapított láthatás szabályozása nem megfelelő.Mindezek indítottak fel és az ,hogy a családgondozó is erre buzdított.Egy kislánynak valóban a legjobb az édesanyja mellett,de ha ellenem nem lehet felhozni semmit,ami miatt alkalmatlan lennék,akkor miért nem az anyja az első?
Persze ez költői kérdés,mert már régen rájöttem,hogy nem az a fontos,hogy ki szülte,hanem valami más...

Tudod nagyon nehéz elviselni azt,hogy gyermekem állandóan panaszkodik,és elárulta a barátnőjének,hogy fél az édesapjától,de ugyanakkor a velem való kapcsolata is sérült ezért azt hiszem bennem sem bízik annyira. Ezt mindenképpen orvosolni kell,mert úgy érzem nagyon befolyásolják ellenem.
Amit a fenyegetésről írtál,azzal az a baj,hogy nagyon bosszúálló típus(Szerb vér csörgedezik benne),tapasztaltam,hogy mindig ő kerül ki győztesen,úgy intézi,hogy a bosszúja utolérjen,ami azt jelenti,hogy a gyermekemmel sérül a kapcsolat.De ezeket sem tudom bizonyítani,mert egyszer sem mentem a gyámhivatalba.Mert meg szerettem volna kímélni gyermekünket a folytonos veszekedéstől.Hát ez lett belőle...:(
köszönöm,hogy leírhattam.
Üdv.

kaméleon # 2010.09.01. 07:31

Mivel sokkal kisebb annak az esélye, hogy a hivatalokban pedagógiai és pszichológiai érzékkel és tudással megáldott, tökéletes emberek intézik az ügyeinket, a tapasztalataim birtokában azt mondom, egyelőre annak is örülhetünk, ha „csak” a szabályokat betartva dolgoznak.
Ezeket a szabályokat – amennyire lehet – a gyermekek és a családok védelmében dolgozták ki. Államtól, hivatalnoktól több nem telik, a többi a családtagok felelőssége volt és jelenleg is az.
Ha a kislányod mindkettőtöket szeret, és a fejlődését az apjánál nem fenyegeti veszély, illetve ezt szakértő sem látja, az az egyetlen jó dolog, amit a gyerek érdekében tehetsz, hogy nem indítasz pert az elhelyezés megváltoztatására, nem próbálod befolyásolni. A kapcsolattartást elsősorban mindnyájatok igényei és lehetőségei szerint, magatoknak kell egyezséggel meghatározni. Ha az apa nem érzi fenyegetve magát, nagyobb eséllyel kérhetsz tőle nagyobb szabadságot a láthatások és a kapcsolattartás rugalmasabbá tételében. Beszélj az apával, ajánld fel, hogy visszalépsz a pertől, ha cserébe többet láthatod a lányod. Ennyit tehetsz. Szerintem.

angelin # 2010.09.01. 07:01

Szép Napot Mindenkinek!

Én sajnos négy éve meggondolatlanul a volt páromra bíztam az akkor öt éves kislányunkat,mert helyzetem nem tette lehetővé,hogy én gondoskodjak róla.Ma már tudnám vállalni,hogy velem legyen,de mivel látszólag apuka mindent megtesz,nagyon kemény harc elé nézek.Hiába vannak jelek a kislányomon,ami arra utal,hogy fél az apjától és feszült,nem tudom bizonyítani,mert én,meg a környezetem látja ezt,de az apa nem ismeri el.Most családgondozónál vagyunk,de apuka első körben megnyerő volt.Kislányomat még nem hallgatták meg.
Mivel apuka jómódú én nem annyira,tartok esetleg attól,hogy mint minden gyermeket ezzel könnyű befolyásolni.
Nincs bizonyítékom a kezemben,hogy a kapcsolatot akadályozza.Próbáltam a szeretet eszközével harcolni,mert a gyermekünk mindkettőnket szeret.Azt érzem,hogy a bíróság és azok,akik a családokkal foglalkoznak,nem érző lényeknek tekintenek bennünket,főleg a gyermekeket,hanem tárgyaknak,vagy hasonló.A törvény olyan szabályokat rónak ránk,aminek fizikailag képtelenség megfelelni.Pl.a hétvégi láthatás betartása,amikor hétvégét nagyon kevés munkahelyen adnak ki szabadnak...
Végül is az orvosok is érzéketlenné válhatnak,a sok szenvedés után.
Mit lehet tenni?
Biztos sokan tanácstalanok,vagy csak egyedül én?

születésnaplemente # 2010.08.31. 16:55

Ezt elfelejtettem: a gyermek kiskorú, 13 éves.

születésnaplemente # 2010.08.31. 16:17

Kedves Grád András,

köszönöm az eddigi válaszait, sajnos az ügy nagyon csúnya fordulatot vett. Ezt most nem részletezem, mert sajnos rosszul leszek tőle, meg túl hosszú, egy kérdésem lenne, és ez merőben jogi: ha a válás után bíróság által nálam elhelyezett gyermek valamilyen rá vonatkozó információt nem szeretne megosztani a velem (rendőrségi ügy, ő a sértett), akkor megteheti-e a rendszerben résztvevő rendőrség és családsegítő szervezet, hogy erről nem tájékoztat engem, akár mondjuk részleteiben (tehát, hogy helló, anyuka, baj van)? És ha ezt megteszi ideig-óráig, akkor elmondhatja-e nekem egy gyámhivatali meghallgatáson? Én itt súlyos logikai problémát látok ebben az egészben.

válaszát köszönöm:
sz.

Grád András # 2010.08.30. 08:41

Kedves Gyongyike26!

Mivel - miként sejthető volt - van ügyvédjük, a továbbiakat nyugodtan bízzák rá! (Eddig is megtehették volna.) :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2010.08.30. 08:39

Kedves Születésnaplemente!

A gyámügy az egyetlen kivétel a Ket. alapján, ahol nem kell jelen lennie a kiskorú meghallgatásán, és nem is lenne szerencsés, mert érintett fél, úgyhogy ne akarjon ragaszkodni hozzá, mert csak rosszabb lesz! Három szóval: Nincs joga hozzá. A veszélyeztetésbe sem kell belemennie, egyszerűen egyezzenek meg, hogy a tanévet az apánál kezdi, aztán a többit majd meglátják. Ha görgyösen ragaszkodik a visszatartásához, végleg fogja elveszíteni. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

gyongyike26 # 2010.08.30. 07:46

Tisztelt Grád András!
Ügyvédje hálistennek van a páromnak,aki végigvitte a 18 tárgyalást vele, az anyuka közben 3 ügyvédet fogyasztott el.Ma este mindenesetre bemegyünk átbeszélni a dolgokat,és várjuk a pénteki tárgyalást.
Köszönöm a bíztató szavakat,és a segítséget.Mi is abban bízunk,hogy a bíróságnak nem érdeke a gyermeket évente másik szülőnél elhelyezni.Megmondom őszintén én vagyok az idegesebb ezügyben,hiszen nem mindegy a végkifejlet sem a gyerek,sem a saját életünk szempontjából.

születésnaplemente # 2010.08.29. 22:24

Kedves Grád András,

köszönöm a válaszát és a tanácsát, valószínűleg több ilyen esetet látott már, és lehet, hogy végül el fogom engedni, de a veszélyeztetés okán történő ideiglenes elhelyezésbe nem fogok belemenni, mivel nincs veszélyeztetve, sőt.

Még egy konkrét kérdés: utólag telefonban (és nem az idézésben) kérték, hogy meghallgathassák a lányomat is. Jól értelmezem a törvény betűjét, hogy ha meghallgatják, azt csak az én jelenlétemben tehetik meg, ha én ehhez ragaszkodom? (Esetleg pszichológuson keresztül). Ezzel sem biztos, hogy élek, de jó tudni a jogaimat.

Válaszát köszönöm,
sz.

Grád András # 2010.08.29. 20:51

Kedves Születésnaplemente!

Igen, Ket vonatkozik a gyámügyre, nincs ezzel semmi gond! Valószínűleg lesz környezettanulmány, pszichológus szakértő, iskolai vélemény, és persze meg fogják hallgatni magát a gyermeket is. Most még ez kevésbé problémás, de mondom, 1 év múlva a bíróságon már nem nagyon lesz játéktér, be fog szűkülni a pálya, a gyermek fog lényegében dönteni. Kérdés, hogy érdemes-e ezért az egy évért elmérgesíteni a kapcsolatukat a gyermekkel. Ha most szépen elengedik, lehet, hogy egy év múlva visszajön, Ha szembeszállnak vele, csak elmérgesítik a helyzetet, és 1 év múlva már biztos végleg megy el. Szóval én inkább hagynám harc nélkül elmenni, mintsem, hogy egy pirruszi győzelmet arassak. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2010.08.29. 20:45

Kedves Gyongyike26!

Bizonyítani mindig annak kell, aki állít. Esetünkben neki, hiszen ő állítja, hogy a gyermek fejlődés az addigi környezetében nincs biztosítva. Elég esélytelennek ígérkezik, de a bíróság köteles lefolytatni a z eljárást, tehát valószínűleg lesznek tanúk, pszichológus szakértő, környezettanulnmányok stb.Ettől nem kell megijedni, kb. 95% valószínűséggel ez egy megnyert per. (Azért egy jó ügyvéd lehet, hogy nem ártana.) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

születésnaplemente # 2010.08.29. 20:36

Kedves Grád András,

köszönöm a válaszát. Az egy másik kérdés, hogy a lányom hova akar menni, nyilván 18 éves korához közeledve (majdnem) teljesen el is fog szakadni, éli a saját életét. Azzal is tisztában vagyok, hogy 14 éves kora fölött nem lehet döntést hozni az ő akaratával ellentétben. Az viszont alapvető, hogy ez most ne egy ideiglenes elhelyezéssel történjen, hiszen az gyerek veszélyeztetésének esetére létrehozott, fenntartott eszköz a gyámhatóság kezében, és ez ebben - hogy úgy fogalmazzak - szemenszedett, aljas hazugság.

Ezért kérdeztem, hogy egy gyámhatósági eljárás, vagy vizsgálat hogyan folyik le. Külön-külön meghallgatnak, majd szakértőt kérnek, vagy egybe eresztenek, és mindenki mond mindenfélét, és hogy a gyámhatóság ténylegesen mit vizsgál? Azt olvastam a végzésben, hogy KET vonatkozik az eljárásra, de ott konkrétumokat nem találtam.

Továbbá: én nem szeretném az apját mocskolni, de ő valószínűleg fog engem, minket. Ilyenkor mi a jó megoldás, belemenni az adok-kapokba, vagy kitartani amellett, hogy szorítkozzunk a veszélyeztettség bizonyítására (ezen olyan 90%, hogy elvérzik - természetesen nem lehetek 100%-ig biztos).

üdv
sz.

gyongyike26 # 2010.08.29. 20:16

Tisztelt Grád András!
Mi családi modellben élünk,nincs a gyerekek között különbség téve,egyformán kezeljük a "másik" gyerekét.
Anyuka erőszakos beállítottságú,szerintem női szemmel nézve,most bennem a riválist látja,és csak azért is keresztbe szeretne tenni nekünk.A kisfiú szeret engem,ezt ki is mutatja,én is szeretem Őt,és ugyanúgy ki is mutatom feléje.Várja az iskolát,örül az új-régi ismerős arcoknak.
Anyuka nem vett neki 1 ceruzát sem,valahogy nem tud vele mit kezdeni.Olvasni a napilap gyászjelentését olvastatta el vele,mikor telefonon mondtam a gyereknek,hogy olvasson 1 kicsit mindennap.A gyermek tanulmányi eredményével eddig nem volt probléma,igaz apukája napi szinten tanul(t) vele.
Igazából attól félek,hogy az anyuka a régi-új tanúival akarja az igazát bizonyítani.A beidézett tanúk egyike régebben telefonon a gyámhivatal egyik dolgozójának adta ki magát,és zaklatta a párom,hogy az anyánál jobb helyen lenne a gyerek.Párom a 3.-ik tárgyalásakor szembesült azzal.hogy a bíróság nála akarja elhelyezni a gyereket,nem Ő akarta az elhelyezést magához.A bíróság nem tartottam megfelelőnek az anyát az elhelyezésre,így kapta meg a párom,de mikor ez tudatosult az anyában akkor kezdődtek a problémák.Pl:a gyermeket az óvodai séta alkalmából vette ki a sorból,és vitte el önkényesen.
Mennyi ideig tarthat ez az eljárás?Pénteken lesz a tárgyalás,kit hívhat be a mi részünkről a bíróság,mit kell bizonyítanunk,kell-e egyáltalán bizonyitani valamit?
Köszönöm a segítségét előre is.

Grád András # 2010.08.29. 20:02

Kedves Születésnaplemente!

Valószínűleg nem csak az apának kellene változtatnia, hanem Önöknek is. Nem árt ugyanis, ha tudja, hogy amennyiben a gyerek 14 évesen egy gyermekelhelyezési perben kellően megindokolja, miért akar az apjához kerülni, a bíróság gyakorlatilag automatikusan ott fogja elhelyezni, 16 éves korától meg már per sem kell mindehhez, a gyámügy jóváhagyásával oda mehet. És egyébként is hiábavaló egy tinit megpróbálni lasszóval odakötözni a házhoz, úgyis elmegy, ha el akar. Szóval nyilván az apa sem hibátlan, de kicsit rugalmasabban kellene ehhez hozzáállniuk, mert rövid idő múlva nagyon fognak csodálkozni, amikor a gyerek végleg elmegy. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2010.08.29. 19:56

Kedves Gyongyike26!

Nincs igazán mitől tartani, a bíróság ugyanis csak akkor változtatja meg a gyermek elhelyezését, ha túl azon, hogy a körülmények lényegesen megváltoztak, az elhelyezése, fejlődése nincs megfelelően biztosítva. Ha Önöknél is változtak ugyan a körülmények, de a fejlődése megfelelően biztosított, nincs mitől tartani. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

gyongyike26 # 2010.08.29. 19:20

Tisztelt Hozzáértők!
Az alábbi ügyben kérek segítséget vagy tanácsadást.
Párom a 8 éves kisfiát egyedül nevelte,mivel a váláskor a bíróság nála helyezte el,18 tárgyalás után.
Most kapott egy idézést a bíróságtól,hogy az anya a gyermek körülményeinek megváltoztatását kéri,mivel az Ő élete rendeződött,már nem él azzal az élettársával aki a váláskor rossz fényt vetett rá,és azóta a szüleivel lakik,így kéri a gyerekelhelyezés megváltoztatását.
Tanúkat jelölt meg,(testvére volt barátnőjét,annak szüleit,igazából vadidegeneket).
Párommal mi 8 hónapja vagyunk együtt,és 2 hónapja költöztünk össze az iskolaidő vége után,Ő most talán ez miatt akarja a fentieket kérni.Nekem van 3 gyermekem,albérletben lakunk,és félek hogy miattam hátrányos helyzetbe kerül a párom.Rendezett körülmények között 110 m2 lakásról van szó.Az iskolába beírattuk,most 1 év kihagyás után ugyanazokkal a gyerekekkel jár majd egy osztályba akikkel óvodás volt.Szeret itt lakni,(itt laktak a házasság 6 alatt),és félek hogy megint változik az élete.Mielött összeköltöztünk a párom szüleinél laktak,ott is járt a gyermek iskolába.
A gyermek pszichólógiai vizsgálata után helyezték el az apánál,imádják egymást,anyukájával szemben tartózkodó.A láthatások rendben lezajlanak,de ez az idézés meglepő.
A felperes önként hagyta el a gyermekét és a férjét,nagyon sok olyan dolgot tett amit nem szabadott volna egy akkor 6 éves gyerekkel:pl:hosszú órákig egyedül hagyta a lakásban,élettársával elmentek dolgozni a kicsi meg egyedül volt egy idegen faluban,idegen házban,de hosszú lenne a sok rosszat leirni.
Kérdésem az lenne,hogy a bíróság a városi és a megyei bírósági határozatot ami jogerőre emelkedett pont egy éve,most megváltoztatja-e?Esetleg miattam kerül hátrányos helyzetbe a párom?Vagy a körülmények kivizsgálása után dönt mégegyszer a gyermek elhelyezéséről?
Mi történhet a gyermekkel,hiszen most nyugodt kiegyensúlyozott az élete.
Köszönöm ha válaszolnak.

születésnaplemente # 2010.08.28. 15:43

Sziasztok,

leírom a helyzetet. Elváltunk öt éve, külön élünk nyolc éve, van egy tizenhárom éves lányunk. Az apa minden második hétvégére elviszi, de a nyári láthatást általában már csak félig tölti ki. Közben folyamatosan hergeli ellenem a lányt (és persze az új párom ellen, akivel van egy közös kisfiunk). A lányom el akar költözni, azzal az indokkal, hogy az apja elengedi bulizni, engedi smineklni, meg ott jobban tud tanulni. Az apa érvei összefoglalva: a gyerek rosszul érzi magát, mi sokat veszekszünk, nincs öröme (nem mehet bulizni korlátlanul, stb.). Azt is elmondta, hogy nem ért egyet a nevelési elveinkkel, ezért két-három éve következetesen igyekszik ellene menni mindennek, amit mi csinálunk, közben ajánlgatja a lányomnak, hogy költözzön oda. Ha mi nem értünk egyet pl. kígyóvásárlással, akkor ő vásárol neki, de sorolhatnám még napestig.

Az apa feltett szándéka, hogy elvigye a gyereket. Ennek érdekében bement a gyámhivatalhoz, hogy baj van a lánnyal, mire elküldték a családsegítőhöz. A családsegítő alapellátásban javasolta a pszichológust és a családi mediálást, amit elfogadtunk, bár saját pszichológust kerestünk, ezt az apa hörögve elutasította, hogy erre neki nincs pénze. Majd ideiglenes elhelyezési kérelemmel fordult a gyámhivatalhoz (!).

Beszéltünk jogásszal, aki azt mondta, hogy csupán a veszélyeztetés tényének megállapítása után léphet bármit a gyámhivatal, azt meg nem tudja bizonyítani (hisz nincs ilyen). A pszichológus sem látott ilyesmit, ő csak azt mondta, hogy a gyerek nagyon el akar költözni, meg lojalitás-konfliktusa van, a családsegítő sem látott ilyesmit, hiszen alapellátásban javasolta a pszichológust.

Nos, tudtok nekem segíteni, hogy milyen gyakorlat van ilyenkor a gyámhivatalban, mire számítsak, mit kérdeznek? Előre is köszönöm, köszönjük.

sz.

ObudaFan # 2010.08.18. 10:51

Egy 8 éves gyermek esetén még a bíróság is a helyén fogja kezelni az ő nyilatkozatát ez ügyben. Nem biztos, hogy erre - egyezség nélkül - el lehetne érni az elhelyezés megváltoztatását.

Minimóni # 2010.08.18. 04:55

Üdvözlet Mindenkinek!

Fanyihoz hasonló szituációban ülök, csak egy kicsit komplikáltabb a helyzet.
2 kislányom van, 8 és 10 évesek. A válás jogerőre emelkedése a nyár közepén történt meg.
A gyerekek külön-külön vannak elhelyezve saját döntésük alapján.
A kisebbik lány került az apához. Döntését arra alapozta, hogy apuka megnevettette, játszott vele (az eltelt 6 év alatt 2-3-szor, illetve a döntés előtt).
Én a nagyobbik lánnyal és az új párommal vidéken éltem. Most, hogy kicsit könnyebb legyen a válság miatt is, visszaköltöztünk a munka miatt a főváros közelébe.
A kisebbik lány a hét végén kifakadt (még csak nem is nekem, hanem a Kedvesemnek), hogy ő nem jól döntött, és mégiscsak velünk akar lenni.
Magyarázatnak azt hozta fel, hogy az apja amiket akkor ígért neki, nem tartja be. Azóta nem játszanak (1 év telt el a döntés óta), nem mennek szinte sehova, apuka kora reggeltől késő estig dolgozik, az új "anyu" pedig nem éppen a legaranyosabb (a nagyobbik lányom történetei alapján, amiket neki is mondott a Hölgy, riválisnak tekinti a lányokat, ráadásul fizikai bántalmazásról is mesélnek, ami természetesen akkor történik, amikor apu nincs otthon - de nyomok nincseknek, így én csak a gyerek történeteiből tudok erről).
Összegezve: a bíróság 2010. júliusában szüntette meg a házasságunkat. A kislány pedig 1 hónapra rá állt elénk, hogy velünk szeretne élni.
Hogy induljak el az úton? Kihez forduljak előbb?
Én arra gondoltam, hogy elviszem előbb a gyermeket egy pszichológushoz, mivel 8 éves és azért szeret kicsit ferdíteni.
De várom a mielőbbi válaszokat és tanácsokat.
Köszönöm.

monalisa1 # 2010.07.25. 21:07

Megköszönve kaméleon hasznos és tartalmas kiegészítését, szerintem foggal-körömmel ragaszkodni fognak a gyermekhez, mert a leírtak alapján a t.díj a kompánia számára fontos bevételi forrás a napi betevőnél.

Az hogy rendesen tanul-e azzal ők nemigen foglalkoznak...

ml.