gyermekelhelyezés megváltoztatása


kaméleon # 2012.06.26. 14:44

Gyerekelhelyezés megváltoztatása ügyében annak kell bizonyítani, aki a megváltoztatást szeretné, így egyáltalán nem biztos, hogy az érdeketekben áll a szakértői bizonyítás.” - Ha jól olvasom, éppen ők kérték a megváltoztatást.

Lehet-e kérni pszichológus kirendelését?
Lehet. (Viszont így sem lesz olcsó, és nagy reményeket nem is fűznék a szakvéleményéhez.)

nem csak a gyermeket kellene vizsgálni, hanem az apját és a barátnőjét is
Azaz, elvárásod lenne, hogy a bíróság az egyik szülőt másképp kezelje, és még a barátnőjét is vizsgálja meg, ugyanakkor azt szeretnéd, hogy a másiktól bemondásra fogadja el azt is, hogy akivel egy lakásban él, az nem élettársa.

Az ilyeneknek milyen jogon jár akkor a szünetek fele
Nem csak a szülőnek „jár” a gyerekével együtt tölthető idő, de a gyereknek is „jár” mindkét szülő, ezt nem illik elfelejteni, ha a gyerek érdekeiről beszélünk. Nem csak a tökéletes gyereknek, és nem csak a tökéletes szülőnek kell a kapcsolat, mert olyan nem is nagyon van. Egyébként, ha már a két szülő együtt nem képes civilizált döntéseket hozni, és a bíróságra bízza, akkor kénytelenek elfogadni (és a partnereik is), hogy a bíró a magánéletükben és a zsebükben vájkál.

hogyan fogja elvinni a gyermeket? Erőszakkal? Nekünk meg mosolyogva végig kell néznünk? Hogyan „hajtsuk” az apjához, ha ő nem jön érte? Nadrágszíjjal, esetleg korbáccsal?
Ha nincs elfogadható, nyomós indoka annak, hogy egy 15 éves nem akar az egyik szülőjével találkozni, akkor egy (pláne több) értelmes felnőtt el tudja érni, hogy a gyerek azt tegye, ami helyes és érdeke is. Ha nem, akkor bizony ő sem alkalmas a nevelésre.

ObudaFan # 2012.06.26. 14:26

Mivel az élettársak egyfajta vagyonközösségben élnek, ezért a szülő élettársa vagyoni helyzetét is vizsgálni kell.

Gyerekelhelyezés megváltoztatása ügyében annak kell bizonyítani, aki a megváltoztatást szeretné, így egyáltalán nem biztos, hogy az érdeketekben áll a szakértői bizonyítás.

maci66 # 2012.06.26. 14:03

Jó, átfogalmazom!
Lehet-e kérni pszihológus kirendelését?
Valószínüleg azért nem keresek, mert nem akkora a fizetésem, hogy minden gond nélkül zsebből kitudnám fizetni! Sajnos!
Egyébként nem csak a gyermeket kellene vizsgálni, hanem az apját és a barátnőjét is, mert alkalmatlanok a gyereknevelésre! Már előre készültek rá, hogy az első adandó alkalommal kitehessék a gyerek szűrét.
Az ilyeneknek milyen jogon jár akkor a szünetek fele?

mentaldr. # 2012.06.26. 13:50

"miért nem rendelnek ki egy pszihológust?"
Miért nem keresel Te egy pszichológust, ha úgy ítéled meg, hogy az előbbre vinne? Miért lenne fontosabb a gyerek lelki világa a bíróságnak, mint a szülőnek?

maci66 # 2012.06.26. 13:00

pazs: Az anyukának az élettársavagyok.

ObudaFan: A b pont alatt kiemelted hogy szülő, akkor engem mit vekzál azzal, hogy mennyit keresek? Illetve a velünk élő, már dolgozó nagylányának a jövedelme miért számít! Ugyanakkor az exe élettársának a jövedelmét miért számolják be?

pazs # 2012.06.26. 12:10

maci66: te ki vagy ebben a történetben?

ObudaFan # 2012.06.26. 12:07

CSjt. 69/C. §(1) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-ában kell megállapítani. A gyermektartásdíj meghatározásánál figyelemmel kell lenni:

  1. a gyermek tényleges szükségleteire,
  2. mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira,
  3. a szülők háztartásában eltartott más - saját, illetőleg mostoha - gyermekekre,
  4. a gyermek saját jövedelmére is.
maci66 # 2012.06.26. 12:04

Lehet, hogy lényegtelen és csak az igazságérzet túl nagy bennem, de azért érdekelne, hogy hogy is vannak ezek a dolgok! Az "apuka" kirakhatja a gyermekét minden további nélkül és nem kéri rajta számon senki, hogy a szülői kötelezettségét súlyosan megsértette, ugyanakkor meg ezekután elvárja, hogy a gyermek rendszeresen látogassa és "csapkodja" az asztalt hogy ez jár neki? Ehez meg vágjunk jópofát is?

sió # 2012.06.26. 10:42

lényegtelen dolgokon akadsz fenn.
nehogy ez legyen a veszted!

maci66 # 2012.06.26. 10:26

Szép napot!

Kérem a segítséget a következőben:
Gyermekelhelyezés megváltoztatása és Gyerektartási díj megállapítása miatt a keresetet beadtuk és tegnap megvolt az első tárgyalás.
Egy bírónak tényleg jogában áll ostobának lennie? Nem kéri számon rajta senki?
Az 1 ½-óra hosszúra kiírt tárgyalás, ¼ órával később kezdődött, mert flangált össze-vissza a bíró. Végül is ez egy dolog! A tárgyaláson elhangzott, hogy kötelező a 15 éves gyermek számára az apához mennie, ha akar, ha nem! Kérte a kedvesem, hogy vegyék figyelembe a gyermek akaratát is, mire az volt a válasz, hogy ilyen nincs, ki kell adni a gyereket. Kérdem Én, hogyan fogja elvinni a gyermeket? Erőszakkal? Nekünk meg mosolyogva végig kell néznünk? Hogyan „hajtsuk” az apjához, ha ő nem jön érte? Nadrágszíjjal, esetleg korbáccsal?
Kb. ennyi hangzott el a gyermekről. Még az elhelyezést sem mondta ki, nem foglalt semmit írásba, sőt amikor kedvesem megemlítette, hogy erre szükség lenne a Családi pótlék megállapításához, azt mondta, hogy majd később. Azt sem tudta, hogy a családi pótlékot nem lehet 6 hónapra visszamenőleg igényelni, csak két hónapra! Igaz, hogy ezt eddig senki sem mondta, még a Gyámügyesek sem! Sőt, amikor azt mondta az ex ügyvédnője, hogy ezentúl odaadja a családi pótlékot, azt mondta a bírónő, hogy ez egy szép dolog!!! Az eszébe se jutott, hogy az is törvénytelen volt, hogy felvette és ha már eddig felvette, akkor azért kötelessége lett volna odaadnia! Ezek után még figyelmeztette is a páromat, amikor ezt szóvá tette! Ez kb. ¼ órát vett igénybe.
Újabb ¼ órát vett igénybe az ex hazugságai, amihez mosolyogva bólogatott a bírónő:
1.) A legidősebb gyermekük már 1 forintot sem ad haza és nem is lakik ott,
2.) Az ex, 30e Ft-ot keres alkalmi munkából havonta, kőműves létére!!!
No a végén kiderült, hogy mindent a páromnak kell bizonyítania, amivel nem ért egyet.
A fennmaradó ¾ órát arra szánta, hogy Mi hogyan élünk, Én hol és mit dolgozok, mennyi a keresetem és nem fért a fejébe, hogy egy házban lakunk, de nem egy háztartásban, hogy csak a közös költségeket fizetjük együtt és időnként vásárolok ezt-azt. Részletezze, hogy miket szoktam vásárolni! Azt mondta, hogy ilyen nincs! Pedig a Magyar jog is ismeri (ha jól tudom) és nem egy család így él, vagy még így sem!
Kérdem Én:

  • Mi köze van a tartásdíjhoz az Én fizetésemhez? Ha én jól keresek, akkor nem kell neki, vagy kevesebbet kell neki fizetnie?
  • Ha úgy dolgoznék, hogy két hetet egyfolytában valahol, egy hetet otthon lennék és így tovább, akkor nem élnénk szerinte életvitelszerűen együtt???
  • Az nem számít, hogy bármennyit is keresek, mennyi adósságom (költségem) van nekem egymagamnak?
  • Miért érdekesebb az, hogy Én ki vagyok, hol dolgozok, mennyit keresek, hogy élek, mint a gyermek, akiről kéne szólnia az egész történetnek?
  • Miért nem idézik be a gyermeket és kérdezik meg, hogy ez jó e neki így vagy miért nem rendelnek ki egy pszihológust?
  • Ha nem megy el a gyermek a nyári szünetben mert nem akar és nem tudom elhajtani sehogy sem, akkor megbüntethet a gyámhivatal, annak ellenére, hogy nincs jogerős végzés, csak szóban közölte a kötelességeit a páromnak a bírónő?

Mit lehet ilyenkor tenni? Az ítélethozatal után fellebbezzünk és várjuk meg a másodfokú tárgyalást?

Előre is köszönöm a választ!

Mano2011 # 2012.06.23. 07:51

Ez érdekes kérdés, mi is szerettük volna, ha a bírónő ad nekünk olyan papírt, amin szabályozza, hogy a párom legalább oda bemehessen a kislányához, de a bírónő azt mondta, ezt ő nem tudja megírni, mivel hogy ez az óvodán múlik. Nekünk azt javasolták, hogy menjünk be az igazgató nőhöz, és beszéljük meg vele. Erre a bíróságnak nincs felhatalmazása, hogy ezt szabályozza. Mi azért nem mentünk, mert az igazgatónő egy elég 2 színű nő, meg az ex már telebeszélte mindenki fejét nem is nagyon hallgatott volna ránk. Az ex azt mondta ha el merünk ünnepségekre is menni, kihívja a rendőrséget, volt egyszer, hogy elmentünk egy megnyitóra, ott az ex odajött és cirkuszolt, leköpött minket, meg el zavart, pedig az nyitott ünnepség volt, az ment aki akart. De most már a páromé iskolába megy, így oda be fogunk menni az osztályfőnökhöz, és megmutatunk neki minden papírt. Eddig is volt papírunk, de most már minden jogerős, meg tudunk mást is mutatni, mert azóta ugye volt rendőrségi dolog is. Egy óvodai szabályzatban nincs kiírva, hogy nem szabad bemenni a másik félnek. Így azt tanácsolom neked, hogy hívd fel az ovit, röviden mond el, hogy szétmentetek, és ha arra jársz, bemehetsz-e a gyerekhez. Az időpontot gondolom ők majd meghatározzák, mivel ott is foglalkozások vannak....stb, megmondják majd neked, hogy kb. mikor érdemes menni. Az exed engedné? vagy az is balhézna? Nekünk végül is az ex azért nem enged semmit, mert nem akarja hogy a férjem pár másodpercre is találkozzon a gyerekkel.

Bombi # 2012.06.22. 18:31

Hát igen..kötekedés,aminek a gyerek IS meg issza a levét!
Lenne még egy rém egyszerű kérdésem..ha esetleg arra járok ahova óvodába jár és meglátogatom,annak lehet jogi következménye?

Mano2011 # 2012.06.19. 20:33

Mire? Kötekedésre. Egyébként én is anyuka vagyok, de sajnos el kell ismerni, néha sok minden meg van engedve az anyukáknak, az ilyeneket, mint a férjem exe is, kicsit keményebben kellene megbüntetni. Csak mert anyukák, már minden meg van engedve? Nem tartom helyesnek. Az apukáknak is vannak jogaik!!!

Bombi # 2012.06.19. 09:54

Annyira már előrébb vagyunk,hogy sms-ben megbeszéltük a gyerekkel való nyaralást ,viszont itt is akadékoskodik..kijelentette,hogy nem hajlandó oda hozni a gyereket ahova a bírósági ítéletben meghatározták..nem értem mire jó ez.

Mano2011 # 2012.06.17. 08:23

Szia! Igen, ahol a kicsi lakik, oda kell menni. Lehet levélben is, de ha el tudsz jutni oda, akkor jobb személyesen, esetleg fel is hívhatod őket, és akkor elmondod mi a helyzet, és hogy levelet írnél nekik. Biztos segítenek telefonon is.

Bombi # 2012.06.17. 04:48

Mano2011: Köszönöm a sok segítséget,még egy kérdésem lenne..vagyis kettő :-)

A gyermekem lakhelye szerinti gyámhatóságnál kell bejelentést tenni?
Ha igen,akkor lehet levélben? Elég nagy a távolság..

Mano2011 # 2012.06.16. 20:47

Bombi, feljelented, őt behívják, meg kell magyaráznia miért nem adja ide...ha nincs logikus magyarázat, akkor mond a hivatalos ügyintézőnek, hogy kéred a végrehajtást, az 30 nap. De a férjem exénél ez sem használ, a férjem lassan 1 éve nem látta a kislányát, és nem is tudott vele beszélni.

Bombi # 2012.06.16. 19:46

Oké,jelzem..de mennyi az átfutási ideje annak ,hogy érdemben intézkednek?
Lehet eltelnek úgy ,hónapok,évek ,hogy nem láthatom a gyermekem,nem beszélhetek vele ,ami valljuk be a kapcsolatunk rovására megy..és még ki tudja milyen szöveggel látják el otthon..pl apa nem kíváncsi rád vagy ilyesmi.

Mano2011 # 2012.06.16. 06:38

Jelezd a gyámhivatalba! Mi ezt csináljuk minden második hétvégén + szünidős napokon.

Blanche78 # 2012.06.15. 21:10

Ha nem tartják be a kapcsolattartást, akkor gyámhivatal!

Bombi # 2012.06.15. 19:59

Sziasztok!

A kérdésem az,hogy ha nem hozza el a bíróság által meghatározott időpontban ( szünidő második fele)akkor mit tehetek?
Kezd egy kicsit idegesíteni,hogy nem láttam a gyermekem és nem is tudok beszélni vele.

Mano2011 # 2012.06.10. 20:05

Kedves Goodwich,

Ezzel nincsen probléma, ugyanis 10 hónapja kb. 3x nyitottak ajtót amikor láthatás volt, általában épp akkor mennek ide-oda. És a tanúkkal sincs gond, hisz az anyuka maga is bevallotta, hogy az apuka elmegy, de ő nem nyit ajtót, mert a gyereket nem fogja odaadni, ezt elmondta most a rendőrségen is. Pótlásról sincs szó, már azzal is próbálkoztunk. Gyámhivatal tehetetlen, rendőrség tehetetlen, most az ügyésznek adta a rendőrség az ügyet. Most az ügyészekben bízunk, hogy valami történik. Egyébként meg hihetetlen, hogy senki sem tud semmit csinálni. Lassan 2 éve kínlódunk, azóta a gyerek nem volt nálunk, pedig már 2 éve ide kéne adnia, mert már az ügy elején is született ideiglenes intézkedés, ami alapján ide kellett volna adni minimum minden páros hétvégére. Ezen felül jogerősen még többet is kaptunk, nyári szünetek első fele, ünnepek másnapja....stb.

Goodwitch # 2012.06.10. 19:39

Mano2011!

Soha se menjen egyedül a gyerekért, és ha nem nyitnak ajtót, vegyenek fel róla két tanús jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyv másolatának elküldésével küldjön levelet, hogy kéri a pótlást. Ha legközelebb sem nyit ajtót, akkor vigyen rendőrt is, de legyen nála a határozat a láthatásról. És megint jegyzőkönyv, ha nm sikeres...

Aztán ezt az egészet a bíróságra be kell adni, nincs bíró, aki ezek után nem állapítja meg, hogy akadályozza a kapcsolattartást...


Goodwitch

monalisa1 # 2012.06.10. 15:15

http://www.jogiforum.hu/forum/35/5018
olvasd Gabicsek által idézett paragrafust, vagyis aki akadályozza a kapcsolattartást vétséget követ el, és egy évig terjedő börtönbüntetés járhat érte.

Mano2011 # 2012.06.10. 13:01

Igen, az előző perben is volt igazságügyi szakértő, ott mondták ki, hogy az anyuka az apa ellen neveli a gyermeket, és befolyásolja, akkor a hölgyről azt írta a szakértő hogy "átlagon aluli szülő". De biztos megint fognak új szakártőit csinálni, de az is lehet, hogy a korábbi megállja a helyét, és csak nekem kellesz mennem, mint a párom felesége.
A rendőrség nem tudom, tud e vele mit kezdeni láthatáskor, hisz bezárkóznak, és nem nyitnak ajtót, gondolom ez így működne a rendőrség csengetésére is. De aztán később amikor feljelentjük, és neki el kell mondani hol volt, megmondja hogy otthon, de nem nyit ajtót. Így a kapcsolattartás nálunk annyiból áll, hogy a párom elmegy, csenget, senki nem jön ki, és így eljön. A rendőrség se kötelezheti gondolom, hogy ajtót nyisson.
A gyereknek pedig bebeszélte az anyuka, hogy az apja elviszi és soha nem viszi vissza, meg hogy rendőrökkel megy majd érte, ezt a kislány a szakértőnél elmondta. Úgy gondolom a kislány a rendőrök ellen van nevelve, hogy a rendőrök rossz emberek...:-(