öröklés, végrendelet megtámadása


hkati2 # 2016.02.22. 18:10

Arra szeretnék választ kapni , hogy szükség van-e végrendelet készítésre ha : A barátnőm férje 2 éve elhunyt,édesanyja /tehát az anyós / most utolsó stádiumú rákos . A volt férj után jogosult-e a barátnőm az anyós után /helyett/ örökölni , vagy oldalágra megy a ház ? Ő gondozza az anyósát , közös gyermek nincs az anyósnak ez az 1 gyermeke volt .Természetesen ha szükséges készítenek végrendeletet ! Köszönöm a választ !

ObudaFan # 2016.02.22. 18:36

A volt férj édesanyja után végrendelet hiányában nem fog örökölni.

Agnes321 # 2017.10.10. 11:59

Tisztelt Ügyvéd urak!

Azt kérdezném hogy a hagyaték átadó végzésbe foglalt ápolási díj címén követelt pénzt, fellebezés során kérhetem-e hogy külön tartozásként kezeljék, ne mint örökséget?
A fiamnak szeretném ajándékozni az örökőlt ingatlan hányadrészét, de mivel nem tudom a követelt összeget kifizetni, azt se szeretném ha a neki ajándékozott tulandonrész mellé az én adósságom is megkapja.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.10. 13:17

Tessék?! Mit csinál a micsoda?

Egyébként nem tudsz tartozást ajándékozni.

drbjozsef # 2017.10.10. 13:38

Agnes321,

Örököltél egy ingatlanrészt, és fizetned kellene ápolási díj jogcímen pénzt, amit nem fogsz?/akarsz? kifizetni.

Az a kérdésed, hogy mi lesz ezzel, ha még életedben a gyermekednek ajándékoznád az örökölt tulajdonrészt, de meghalnál?

Agnes321 # 2017.10.10. 14:14

Az édesanyám halála előtt felmerűlt ápolási költségek egy részének megtérítését kérte a közjegyzőnél, ez került bele a végzésbe mint hitel.
Azt szeretném tudni hogy ez is olyan mint egy bank hitel ha nem tudom kifizetni ráterhelik-e a házra?
Nincs annyi pénzem hogy akár részletekben is tudjak neki törleszteni.
A házat eladni pedig jelenleg nem akarják.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.10. 14:57

Badarságokat beszélsz, már megbocsáss.
Bár ekkora hozzáértéssel azt sem tudom kizárni, hogy elismerted a tartozást.

drbjozsef # 2017.10.10. 17:38

Ha bekerült a végzésbe, tehát nem utasította a közjegyző megegyezés híján, hogy pereljen a másik fél (akiről még mindig nem sejtjük ki lehet, gondolom valamelyik testvér aki gondozta), akkor minden bizonnyal elismerte ezt a tartozást. Bár csinál ilyet a hagyatéki végzésben a közjegyző?

Agnes,

ha elismerted a tartozást, akkor természetesen olyan, amit ráterhelhetnek a házra. Vagy bármire, bankszámládra, fizetésedre, nyugdíjadra. Ha nem fizetsz, felszólítanak, ha az után se, minden bizonnyal végrehajtást indítanak ellened, ami bármi lehet : ingatlan jelzálog vagy árverezés, ingóság lefoglalás, bankszámla inkasszó, fizetés/nyugdíj letiltás.

És igen, örökölni fogja a gyermeked. Minden bizonnyal ajándékozással sem tudod kihúzni alóla az ingatlanrészt, az ingyenes juttatásból a halálod után is kérhet a hitelező kielégítést, még akkor is, ha a "normál" hagyaték az ajándékozás miatt csak tartozás lenne, és a gyermeked visszautasítaná az egész hagyatékot.

A tartozások azok olyanok, hogy meg kell fizetni őket. Így vagy úgy.

Végrehajtással a többszörösére is felmehet az összeg, azért ezt vedd figyelembe.

A saját tualjdonrészedet a házból tetszőlegesen eladhatod amikor neked jólesik, a tulajdonostársak engedélye ehhez nem kell, csak elővásárlási joguk van. Persze, egy fél(harmad/negyed/etc) ingatlanrész nem olyan kapós.

Agnes321 # 2017.10.11. 17:02

Köszönöm a részletes tájékoztatást.