Örökléssel kapcsolatos kérdés


Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.30. 20:29

Na ne. Ezt így bemondásra a közjegyző nem ismerheti el. De lehet, hogy tényleg ez a valóság. Szerinted miért nem közös a bankszámla egyenleg?

judit35 # 2015.09.30. 17:38

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a gyors választ.Apám nevén semmi nem volt ( ingatlan ,autó stb.).Konkrétan a bankszámlájára gondolok, amin viszont nem kevés pénzt hagyott.A hagyatékban ez mint házasság alatt megszerzett közös vagyon szerepel és így a fele az özvegyé + a másik feléből is 1/4 rész őt illeti. Most pl. ha az özvegynek is van olyan számlája , értékpapír stb., amit a házasság alatt szerztek meg, akkor az is közösnek kell,hogy számítson?Ezért gondoltam,hogy akkor a gyerekek apánk után ezt kérhetik?Feltéve ha elismeri,hogy van ilyen.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.30. 15:38

Kicsit összecsúszott két dolog. Az egyik a házassági vagyonközösség, a másik pedig az öröklés.

Főszabályként az öröklitek - az özveggyel együtt -, ami apátok halálakor az övé volt (ingatlan esetében úgy is mondhatjuk: ami a nevén van). Ha úgy gondoljátok, hogy van olyan vagyontárgy (leginkább ingatlan), amely az özvegy nevén van, de valójában közös tulajdon volt, és ezt az özvegy nem ismeri el, akkor bizony perelnetek kell. Ugyanígy, ha ő úgy gondolja, hogy van, ami apátok nevén van, de közös, azt pedig neki kell peresítenie.

Persze, meg is egyezhetnétek. Gyorsabb, olcsóbb.

judit35 # 2015.09.30. 15:07

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Édesapám tavaly májusban halt meg.A törvény szerint a házasság alatt megszerzett vagyon fele a túlélő házastársat illeti .3-an vagyunk örökösök ( gyerekek), a túlélő házastárs viszont apám második felesége akivel nem túl jó a viszony.Engem az érdekelne,hogy ilyen esetben az özvegy vagyona is házaság alatt megszerzett vagyonnak számít, tehát annak a fele apámat illetné, de mivel ő elhunyt, így a gyerekek igényt tarthatnak e rá?
Válaszát köszönöm!

ObudaFan # 2015.09.25. 05:21

Ha kozos gyermekuk nem volt, akkor ki lehet rakni a lakasbol. A 30e-t mire adta? Ez volt a hozzajarulasa a haztartas koltsegeihez? Mert ha csak ennyi,akkor nem kovetelhet semmit.

Gabby888 # 2015.09.23. 11:31

Üdvözletem.
Az lenne a kérdésem ,hogy édesanyám elhunyt volt neki egy élettársa(nem bejegyzett) aki 13 éve együtt élt anyukámmal.
A lakás édesanyám nevén volt 1/1 arányban, az örökös én vagyok A lakáson van hitel ,de azt édesanyám fizette.Párja maximum 30 ezer ft-ot adott neki havonta ha adott .
.Az lenne a kérdésem ,hogy az élettársnak milyen követelései lehetnek velem szemben(az összes ingóságot neki adtam vihet amit akar csak menjen el) ? Ki lehet-e rakni a lakásból ? Nem vagyunk jó viszonyban.
Jár e neki valami?
Választ előre is köszönöm

favonat # 2015.09.22. 14:49

T. Zoli!

Az szerinted tisztességesebb dolog, ha valaki együtt él egy másik féllel 11 évig, együtt vesznek ingatlant, melynek fele részét a hölgytag saját öröklakásának eladásából fizette ki, az élettársa pedig hitelből, amit viszont közösen fizettek,az élettársi kapcsolat elején fizette későbbi élettársa helyett a hitelét, kb. 2,5 millió forintot, korábbi családja nincstelenné tette, egy szál táskával kirakta az udvarra - holott nem volt semmi bűne, csak a felesége volt tök abnormális -, közösen fizette élettársával a gyerekek utáni tartásdíjat - is. A gyerekei nem törődtek vele éveken át. Majd hirtelen súlyos beteg lett, amelyből gyógyulás nincs, csak a halál, ami hirtelen következett be, annyira, hogy a már elkezdett végrendeletet sem tudta befejezni. És jönnek a gyerekei, és követelik az ingatlan felét, amin 8.000.000 Ft hitel van, fizetni nem akarják. Ez szerinted tisztességesebb eljárás?

Atti3333 # 2015.09.22. 12:11

Kedves ObudaFan!

Köszönöm

ObudaFan # 2015.09.22. 11:45

Atti3333

Ha csak három érdekelt volt az eljárásban, akkor mind a három írásban mondjon le a fellebbezésről és ezt küldje meg a közjegyzőnek és akkor tényleg jogerőre is fog emelkedni a végzés.

Atti3333 # 2015.09.22. 05:41

Kedves Dr.Attika!

Köszönöm válaszát. Eredetileg a kérdésem az lett volna, hogy ha 3 örökös van és a jogerőre emelkedés 09.16-a (mindenkinek) akkor a közjegyző miért vár/várhat még + 10 napot a jogerőre emelkedés hivatalos értesítésével?
Ráadásul biztos, hogy senki nem lebbezz fel a nagynéném a közjegyző előtt/által írt meghatalmazás alapján az ő nevében én járok el, a húgommal meg közösen intézkedünk. Egyszerűen csak nem értem.

Atti3333 # 2015.09.22. 05:35

Kedves Immaculata!

A közjegyző 08.25-én keltezett levele:
"...A végzés KÉZBESÍTÉSTŐL számított 15 napon belül..." TEHÁT senki nincs "jogszerűen" megfosztva semmitől, senki nem akar a másik háta mögött semmit, egyszerűen csak mindenki egyszerre jelen volt a közlésnél így akár tegnap vettem át a levelet, akár 08.hóban 09.16-án jogerőre emelkedett.
Mivel egyértelműen annyira sem ismered a jogot, mint pl én kérlek, hogy a továbbiakben a válaszadást bízd a szakemberekre.

Stromboli77 # 2015.09.21. 13:25

Jo napot kivanok! Edesapam Nemetorszagban hunyt el ebben az evben es tartozasokat hagyott maga utan. Azt szeretnem kerdezni, hogy ahhoz, hogy ezeket a tartozasokat ne orokoljem le kell-e mondanom az oroksegrol (amirol tudom, hogy nincs, tehat nem veszitenek vele semmit). Ha igen, hogy es hol tudom ezt megtenni? Orokosodesi targyalas meg nem volt, de mar sajnos kaptam Nemetorszagbol leveleket, pl apukam autobiztositasanak befizetesevel kapcsolatban. Amikor oket felhivtam azt tanacsoltak, hogy ha nem szeretnem orokolni az autokat vagy barmilyen vagyont, akkor ne valaszoljak nekik es akkor ok ugy tekintenek az ugyre, hogy en nem letezem. De szeretnem biztosan tudni, hogy mi a helyes ut. Koszonom szepen!!!

Dr.Attika # 2015.09.21. 12:55

Ez nem így van. Ha a végzés kelte és a közlés vagy kézbesítés megegyezik akkor indul a következő naptól a határidő.

Immaculata # 2015.09.21. 11:54

a fellebbezési jog, nem a végzés kézhezvételétől számított 15 napon belül jogerős, hanem attól a dátumtól amikor a közjegyző megírta a végzést TEHÁT mindenkinek ugyan akkor (nem én találtam ki, le van írva a végzésbe!!!!)

Értem én, tehát ha a közjegyző megírja a végzést és a végzés keltéhez képest a 16. napon adja postára, akkor jogszerűen vagytok megfosztva a fellebbezéstől.

Megy ez!

Atti3333 # 2015.09.21. 11:36

Én meg azt nem értem, ha nem ismered a részleteket miért személyeskedsz?

  1. a fellebbezési jog, nem a végzés kézhezvételétől számított 15 napon belül jogerős, hanem attól a dátumtól amikor a közjegyző megírta a végzést TEHÁT mindenkinek ugyan akkor (nem én találtam ki, le van írva a végzésbe!!!!) Arról nem is beszélve, hogy a három örökös tartja egymással a kapcsolatot, kb mindenki ugyan akkor vette át
  2. 3 örökös van, a testvéremmel együtt intézzük az egészet a harmadik örökös meg nekem adott egy meghatalmazást, hogy intézkedjek helyette, TEHÁT senki nem akar a másik háta mögött semmit
  3. miután június óta "intézkedik" a közjegyző csak eljött az ideje, hogy megkérdezzem, hogy a jogerőre emelkedésre ő rátehet e még + 10 napot HA senki nem lebbezett fel
Immaculata # 2015.09.21. 10:49

Ha nem te vagy az egyetlen érdekelt, akinek fellebbezési joga van, akkor az utolsóként kézhezvett fél fellebbezési idejét is meg kell várni.

Azt nem értem, hogy lehet ilyen kérdezni, hogy a te fellebbezési jogod letelt, és a többiek bevárása nélkül követelőzől?

Atti3333 # 2015.09.21. 07:45

Tisztelt Válaszoló!
Egy hagyatéki eljárás jogerőre emelkedésének 15 napja 09.16 volt. Ma érdeklődtem a közjegyzőnél,hogy mikor kapom meg erről a hivatalos papírt. Közölte, hogy 09.30-án fogja elküldeni, mert neki addig várnia kell, hogy beérkezik e fellebbezés.
Ez komoly? A jogerőre emelkedéstől számított 10 munkanapot még várni kell, hátha beérkezik egy fellebbezés?

Immaculata # 2015.09.21. 07:32

Ja, mert az anyakönyvvezető orvosi és gyógyszerkutató képzettséggel rendelkezik és ott volt, amikor a férjet gyógyszerekkel tömték.

Ha érvénytelen a házasság, az az öröklést is befolyásolja. Magyarán szólva, nem örököl.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.21. 07:20

Természetesen érvénytelen lenne a házasság, ha az egyik fél a házasságkötéskor teljesen cselekvőképtelen. De ezt nem fogod tudni bizonyítani - többek között az anyakönyvvezető állításával szemben.
De ha tudnád is. Az csak az özvegyi nyugdíj jogosultságot befolyásolná.

tzoli # 2015.09.21. 04:54

Business Law hozzászólására reagálva... én is az 5 éves együtt élésről hallottam, hogy annak meg kell lennie.

Amúgy nem igaz, hogy nem értem a jogot, mert azért valamennyire ismerem, de nyilván nem ügyvédi vagy jogász szinten, mert teljesen más területen dolgozom.

Ilyen dolgokra lettem volna kíváncsi, hogy mennyi együtt élés vagy házasság után illeti meg a nyugdíj a nőt, ha a másik fél nem volt teljesen beszámítható, akkor érvényteleníthető-e a házasság stb...

Elnézést kérek, ha megfogalmazásom nem volt egyértelmű.
Köszönöm a segítő és építő jellegű hozzászólásokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.20. 20:53

elveteti magát feleségül (úgy, hogy a másik fél félholtan fekszik a kórházi ágyon)
Itt is kérem a konkrét javaslatot: hány éves kor fölött vagy milyen diagnózis esetén tiltsa a jog, hogy az idős illetve beteg személy házasodjon?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.20. 20:51

vidd nyugodtan a család vagyonát.
Na, most az a helyzet, hogy amíg a biztosított él, addig a halála esetére szóló biztosítási összeg senkinek nem a vagyona - mert még követelésként sem létezik. És amíg meg nem hal, addig azt jelöli meg kedvezményezettként, akit ő akar.

Ismételten kérdezem: szerinted a jognak ezt a lehetőséget meg kellene szüntetnie? A biztosított ne változtathassa meg a kedvezményezettet?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.20. 20:48

Csakhogy a jog ezt sehol nem mondja. Én legalábbis ezt a szabályt sehol nem olvastam. Te hol találkoztál vele leírva?

tzoli # 2015.09.20. 19:50

Nem, egyáltalán nem azt. De látom, nem nagyon szeretné megérteni a leírtakat. Azt sérelmezem (és nem háborgom), hogy egy vagyon nélküli nő kihasználja azt, hogy egy beteg, halálán lévő embernek már csak napjai vannak hátra... elveteti magát feleségül (úgy, hogy a másik fél félholtan fekszik a kórházi ágyon) majd a jog azt mondja, persze ez így OK, vidd nyugodtan a család vagyonát. Ezt sérelmezem, de nem csak én, hanem a család összes többi tagja.

Köszönöm az együttérzést!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.20. 19:26

Nem nagyon értem a háborgást. A házasságkötés vagy a vagyonnal rendelkezés jogát tetszik kifogásolni?