Örökléssel kapcsolatos kérdés


Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.20. 19:25

Ők voltak a kedvezményezettek.
Azt a szerződő bármikor megváltoztathatja.

tzoli # 2015.09.20. 18:52

Kedves KBS!

Leírom a tisztánlátás végett. A biztosítást a párom anno az édesapjával együtt kötötte, ő volt a kedvezményezett. Pont, ez miatt, hogy majd, ha arra kerül a sor ebből tudják fedezni a temetés teljes költségét. Közbe a nő átíratta a saját nevére, hogy most ő kapja a teljes összeget.

Azért ez hihetetlen számomra, hogy 11 nap után teljes jogkörrel rendelkezik az illető. Ha 1 nappal az elhalálozás előtt házasságot kötnek, ugyanolyan értékű, mint ha 40 éve együtt élnének? Biztosítók is ennyire felelőtlenek lennének?

Immaculata # 2015.09.20. 18:48

(Bár azt a részt, hogy ti szántátok a temetésre az örökhagyó rendelkezése alatt álló összeget, értelmezni sem nagyon tudom.)

Ők voltak a kedvezményezettek.

Immaculata # 2015.09.20. 18:46

adesz

Az a kérdés, hogy azt a pénzt édesanyátok nektek ajándékozta, vagy a testvéred részével még tartozol. Ezt neked kell tudnod.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.20. 18:44

11 nap házasság után jár-e özvegyi nyugdíj, illetve megkaphatja azt a biztosítási pénzt, amit mi a temetésére szántunk?
Igen. (Bár azt a részt, hogy ti szántátok a temetésre az örökhagyó rendelkezése alatt álló összeget, értelmezni sem nagyon tudom.)

Immaculata # 2015.09.20. 18:44

A házasság érvénytelenségét indítványozhatod, ha a férj a házasságkötés ideje alatt nem volt beszámítható.

tzoli # 2015.09.20. 18:31

Tisztelt Hozzáértők!

A következő problémával fordulnék Önökhöz. A párom édesapja a napokban sajnálatos módon elhunyt. Időközben kiderült, hogy a kedves élettársa 2 héttel ezelőtt elvetette magát feleségül, amiről a családban senki nem tudott). Már az özvegyi nyugdíjat intézné, miközben igazolhatóan még 5 évig sem voltak együtt. Mindemellett, hogy a dolgokat ne bízza a véletlenre az após nevén lévő életbiztosítás kedvezményezettjét is átíratta saját magára. Tudni kell, hogy a házasságkötés a kórházban történt, úgy, hogy nem volt beszámítható állapotban. Folyamatos gyógyszeres és sugárkezelés mellett, ópiát tartalmú fájdalomcsillapítókat is kapott. Nem elég , hogy teljesen etikátlan a cselekedete, de kérdésünk, hogy egyáltalán jogosak-e a hölgy igényei? 11 nap házasság után jár-e özvegyi nyugdíj, illetve megkaphatja azt a biztosítási pénzt, amit mi a temetésére szántunk?

Válaszukat és együttérzésüket előre is köszönöm!
Köszönettel:
A gyászoló család

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.15. 05:03

??

adesz # 2015.09.14. 20:57

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Kérdésem a következő.
12 éve meghalt apukám. Úgy gondoltuk, hogy eladjuk az ő lakásukat, meg az enyémet. Az örökösök a bátyám gyerekei, és én, mert a bátyám is meghalt. Kifizettük nekik az apu részét. Most sajnos az anyu is meghalt. A házat amit vettünk, még 12 évvel ezelőtt a gyermekeimre írattam, az anyu velünk lakott. Nekem és a férjemnek haszonélvezeti jogunk van a házon. Szeretném megkérdezni, hogy mi a törvény erre az esetre.Köszönöm válaszát Tisztelettel Adesz

ObudaFan # 2015.09.14. 11:43

Gondnokság alá azt helyezik, aki az ügyei önálló vitelére nem képes, vagy abban legalább nagy mértékben korlátozott. Ez a leírtak alapján nem feltétlenül áll fenn. De édesapád adhat meghatalmazást a saját gyermekének is, vagy akár üygvédnek is a hagyatéki eljárásban való képviseletre, illetve ha akarja, visszautasíthatja az öröklést, és akkor a gyerekei örökölnek helyette.
Ha a közjegyzői nyilvántartásban van végrendelet, az elő fog kerülni a hagyatéki eljárásban. Emellett érdemes az ügyvédi kamarai nyilvántartást megérdeklődni. Ha ott sincs, akkor ha van esetleg tipp arról, hogy kik lehettek jelen, vagy ki segített a végrendelet megfogalmazásában, akkor náluk lehet még megpróbálni érdeklődni.

eva2015 # 2015.09.12. 12:25

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
A következő problémával fordulok Önhöz:
Apám öccse meghalt,gyerekei+felesége nem volt. Mindig azt mondta, a húgomra hagy mindent.(Egy nagy házat.) Apámnak még van egy húga. Hagyatéki tárgyalás még nem volt. A haláleset után apám húga vette kézbe az irányítást,szervezte a temetést, összepakolta az iratokat. Végrendeletet nem talált. Ha jól tudom végrendelet nélkül ő és az apám örökölnek felesben. Apám nem igazán áll a helyzet magaslatán. Nagyon rossz az egészségi állapota,félig süket, eléggé sokat iszik.Attól tartok a húga szeretne minél többet kapni ebből az örökségből. A lányát már be is költöztette a házba. Apám meg csak legyint,hogy hagy legyen az övé és nem gondol se magára,se a 3 gyerekére. Nem szeretném, ha a nagynénémé lenne az egész örökség, jól jönne az apámnak a pénz,mert eléggé nehéz anyagi körülmények közt van. Tehetek-e valamit? Megoldás lenne, ha a húgom örökölne, mert ő az apámra fordítaná a pénzt. Lehet-e valahonnan tudni, hogy van-e végrendelet? Esetleg még abban gondolkodtam, hogy mi lenne ha az apámat gondnokság alá vennénk? Vagy az már késő? Meg nagyon bele se menne. Rajta szeretnék segíteni,csak nagyon önfejű. Mit csináljak ebben a helyzetben?
Előre is köszönöm a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.11. 17:28

Nem.

Papi59 # 2015.09.11. 17:13

Üdvözletem!
A nejem még tavaly elhunyt. A lakás 1/2-1/2 részben volt a nevünkön. A hagyatékin1/2 rész a tulajdonom a másik 1/2 részre haszonélvezeti jogom van.
Kérdésem, hogy ha hozzám költözik valaki állandó bejelentővel a másik tulajdonosnak hozzá kell járulnia?
Elöre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2015.09.09. 12:23

A valós ügylet alatt azt értem, hogy ami valóban történik, annak kell a papíron szerepelnie, különben elég sokféle nemkívánt mellékkövetkezméyne lesz az ügyletnek.

ObudaFan # 2015.09.09. 12:22

Csere esetén az illetéket az értékkülönbözet után fizeti az, akié a nagyobb értékű ingatlan lett. Szja szerintem nem merül fel, mert nincs belőle jövedelem.

regenye # 2015.09.09. 11:15

A csere lebonyolítás, hogy néz ki technikailag? Szerződésbe kell foglalni, hogy x ingatlant elcseréljük y ingatlan z tulajdonrészére. És ezek alapján bejegyzi a tulajdonjogi változást a földhivatal. A csere ilyenkor minek minősül (mondjuk illeték/adó szempontból) 2 adás-vételnek, vagy ez így külön "jogi fogalom" más vonzatokkal?
A valós ügyletet, hogy érti ebben az esetben?

Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom.

Köszönöm!

ObudaFan # 2015.09.09. 09:38
  1. Akár szóban is elmondhatjátok a tárgyaláson a közjegyzőnek, de ha le is írjátok pontosan, még jobb.
  2. Nem csak adó- és illetékszempontok vannak, ezért a valós ügyletet kell megkötni. VAn csere is.
regenye # 2015.09.08. 19:27

Tisztelt szakértők!

Az alaphelyzet: édesapánk halála után testvéremmel ketten leszünk az örökösök, más egyenesági hozzátartozónk "visszafelé" nincs. A hagyatéki eljárás még nem zajlott le.

A kérdéseim:
1,mi a módja annak, hogy ha előzetesen megegyezünk arról, hogy a ránk maradt ingatlan vagy akár ingóságok egy részéről (bizonyos tulajdoni hányadáról) valamelyikünk a másik javára lemondjon? Ehhez milyen dokumentum szükséges a hagyatéki tárgyalásra?

2, a testvérem tulajdonában van egy ingatlan, amelyet a most megörökölt ingatlan rám eső tulajdoni hányadáért cserébe a részemre átengedne. Ezt, hogy érdemes megoldani? Ajándékozás (9% illeték)? Eladás (4% illeték)? Eladásnál tényleges pénzmozgást vizsgál vmely szerv? ' Ft-os vételár? Csere (ilyen van?)?

köszönöm a válaszokat előre is!

ObudaFan # 2015.09.07. 08:33

Teljesen lényegtelen, hogy ki hova volt bejelentve.

Pista81 # 2015.09.05. 08:12

Tisztelt válaszoló!!

Sem a férj sem a gyerekek nem voltak bejelentve a feleség nevére vett lakás címére!! Természetesen édesapám ott lakott de a saját lakására volt bejelentve!! Ilyenkor a (vélhetően) közös vagyon akkor nem számít bele a hagyatékba??
Üdv:Pista81

ObudaFan # 2015.09.01. 20:15

Pista81

Az új házasság előtt megvolt különvagyonát édesapád gyermekei és felesége fejenként egyenlő arányban örökli.
A feleség nevére vett lakás vélhetően házastársi közös vagyon, így annak elvileg a fele az özvegyé, a másik felét - amennyiben itt éltek az özveggyel - édesapád gyermekei fejenként egyenlő arányban öröklik, az özvegy haszonélvezetével terhelten. Amennyiben ebben nem tudtok az özveggyel megállapodni, ez perben érvényesíthető.

ObudaFan # 2015.09.01. 19:54

Atti3333

Igen. Az nemmegoldható, hogy minden érdekelt nyilatkozzon a közjegyzőnél, hogy a fellebbezési jogáról lemond? Mert akkor a közjegyző ki is tudná adni a jogerősítő végzést.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 12:17

A leírtak alapján a vevő akkor is kérheti utólag is a tulajdonjoga bejegyzését a szerződés alapján.
Ha érvényes lenne az a szerződés...

Atti3333 # 2015.09.01. 11:26

Tisztelt Válaszoló!
Apai nagyanyám meghalt. (Apám már korábban) Nagyanyám után maradt egy bankszámla, amit a nagynéném a testvérem és én öröklünk.
A közjegyzőtől meg is jött a végzés már csak arra várunk, hogy jogerőre emelkedjen. A végzéssel bementem a bankba, hogy információt kapjak arról, hogy mennyi pénzről van szó, lesz e valami amit fizetnünk kell (számlavezetés, lezárás) és mindenre elutasító választ kaptam, mondván amíg nem jogerős addig a végzés alapján nem tud információt adni, mert valamelyik örökös még fellebbezhet. Kérdésem valóban vissza tarthatja ezeket az információkat a bank? Konkrétan fogalmunk sincsen, hogy mit örököltünk. Ez így lehetséges jogosan járnak el?
Köszönöm

Pista81 # 2015.09.01. 10:57

Jó napot kívánok!! Olyan kérdésem(im) lennének, hogy édesapám elhunyt! Szüleink elváltak! Édesapám vett magának egy lakást 1994-ben! 2004-ben újranősült a feleségével együtt pár éve vettek egy másik lakást ami a feleség nevén van!! A hagyatéki leltárnál felvették apukám lakásának adatait de a másik lakásról nem volt szó amit már együtt vettek a feleség nevére!Van még egy telke is apumnak amit szintén a házasság előtt vett vagy 10 évvel. Kérdésem a következő, a feleség ilyenkor mit örököl ha mindent a házasság előtt szerzett édesapám és mi van a közös de a feleség nevén lévő új lakással!! Köszönettel Pista