Örökléssel kapcsolatos kérdés


ObudaFan # 2015.08.26. 13:21

A leírtak alapján a vevő akkor is kérheti utólag is a tulajdonjoga bejegyzését a szerződés alapján. (Ha meg az alapján nem kérheti bármely okból, akkor meg elbirtokolta.)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.26. 05:25

Még az is lehet, hogy a vevő tulajdonjogát nem jegyezték be.

ObudaFan # 2015.08.25. 21:44

Amit írsz, az alapján megörökölték, csak a törvényes képviselőjük, az édesanyjuk a nevükben eladta. Hogy aztán mi lett a vételárral, azt aligha fogja interneten keresztül bárki kitalálni. Esetleg érdemes a gyámhatóságon érdeklődni, hátha még van valamilyen iratanyaguk az üggyel kapcsolatban.

Drea46 # 2015.08.24. 14:28

1984-ben meghalt 3 kiskorú édesapja.Egy lakóingatlan maradt utána.Az apa építette.1985-ben a gyermekek anyja eladta az ingatlant,helyette nem vett másikat,albérletben éltek tovább a gyerekekkel.A kiskorúak mikor betöltötték a 18.életévüket örökösödési illetéket fizettek a közjegyzőnél.De nem kapták meg az apai rész 1/3 részét.Hogy lehetett ez?Az akkori vevő még mindig abban az ingatlanban lakik amit az anya annak idején eladott.Milyen esetek állhattak fenn,hogy nem örököltek a gyerekek?Válaszát megköszönöm!

ObudaFan # 2015.08.21. 20:54

Feca23

Kötelesrészi igénye lehet.

favonat # 2015.08.19. 16:17

Tisztelt Szakértők!

Tanácsukat szeretném kérni az alábbi ügyben. Párom elhunyt, törvényes örökösei két fia és 3 lánya, akik hitellel terhelt házat és egy tehermentes ingatlant örököltek. A hitellel terhelt ház 50%-ában tulajdonos és adóstárs is vagyok. Kérdésem az, ha az örökösök elfogadják az örökséget, kötelesek-e az örökölt tehermentes ingatlanból kielégíteni a banki követelést, illetve hogyan lehet megakadályozni, hogy ezen kötelezettségüket kijátsszák. Két fiának is hitellel terhelt ingatlana van, valamint az többi örökösnek is többféle hitele van. A hagyatékin lehet-e hagyatéki végrehajtót kérni, aki az ingatlan eladásából rendezi a tartozást a bank felé? Válaszukat köszönöm.

Feca23 # 2015.08.19. 09:01

Tisztelt Ügyvéd Hölgy / Úr !

Egy nagyon rövid kérdéssel zavarnék. Édesapámék négyen voltak testvérek, az utolsó testvére a közelmúltban halt meg, gyermeke nem volt. Tudomásunk szerint a végrendeletében örökösként a felesége egyik rokonát jelölte meg, édesapám még a hagyatéki eljárás megindításáról sem kapott értesítést. Kérdésem csak az lenne, hogy édesapám bele esik-e az örökösök körébe, akár mint örökös vagy mint köteles rész jogosultja.
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.08.11. 14:22

Gauthier

Annyi változott, hogy a régi törvény szerint a puszta gondozásra létrejött szerződés mint tartási szerződés nem volt érvényes, az új törvény szerint már az. Így az esetleges viták elkerülése végett lenne célszerű az új törvény hatálya alá helyezni a megállapodásotokat.

ObudaFan # 2015.08.11. 14:20

Dave555

Ha nagyapád nem fogadta örökbe az édesanyádat és nem is végrendelkezett rá, akkor nagyapád után nem fog örökölni édesanyád. Tehát nagyapád része után édesanyád nem örököl, márpedig itt az egyik ingatlan úgy tűnik, hogy teljes egészében a különvagyona lehet nagyapádnak, a másik pedig vélelmezetten közös. Ha nagyapád szeretne valamit hagyni édesanyádra és annak idején nem fogadta örökbe, akkor végrendeletet kellene írnia.

Dave555 # 2015.08.10. 20:04

Tisztelt Fórumozók!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a nagyszüleim több mint 40 éve házasok, a nagyapám viszont nem az édesanyám vér szerinti apja, de gyerek kora óta ő nevelte. Van egy lány testvére nagyapámnak, viszont saját gyereke nincs, csak a nevelt lányként az édesanyám.
Van két ingatlanjuk, viszont úgy tudom mindkettő a nagyapám nevén.És az egyiket biztos, hogy a házasság kötés előtt vette. Ha a nagyanyám ne adj Isten elhunyna, akkor a két ingatlant a testvér örökölné? Vagy járna ezután édesanyámnak is egy rész belőle?

Remélem érthető volt amit írtam, a válaszokat előre is köszönöm.!

Gauthier # 2015.08.03. 10:07

Mi változott az elmúlt 6 év alatt az eltartási szerződést illetően? Mit kellene változtatni rajta? Lehet nem úgy tűnik, de én gondozom a kertjüket, én intézem a gyógyszereiket, illetőleg édesapám tisztába rakás stb. Vagy ezt tartalmaznia kellene az eltartási szerződésnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.03. 09:57

Mert mi valóban eltartjuk szüleinket mindketten
Valóban? Abból, amit saját magad írtál, nem úgy tűnik.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.03. 09:56

dés ez esetben sem tűnik már színlelt szerződésnek?
De. Célszerű lenne módosítani, az új Ptk. hatálya alá helyezni.

Gauthier # 2015.08.03. 07:55

Tisztelt Szakértők!

2009 júniusban kötöttünk szüleinkkel eltartási szerzősét a húgommal. Ez azért kellett, mert sajnos a nővérünk meghalt, és vannak leszármazottai. Róluk felesleges beszélni, hisz egyedül a nővérünknek köszönhetően tartottuk egybe a mi familiánkat (mikor még élt), és akkor is csak rengetege fájdalmat okoztak mindannyiónknak. Szüleink nagyon megöregedtek, 15 éve mi gondoskodunk róluk, illetőleg a gyermekem, aki orvoshoz viszi édesanyám és apám. Ebből kifolyólag döntött úgy a család, hogy eltartási szerződést kellene kötni, mert ők nem voltak hajlandóak SEMMIBEN részt venni, sem a családösszetartásban, sem pedig a idősek gondjaik viselésben. Tudjuk, hogy ez nem ilyen egyszerű, és nem lehet csak úgy valakiket "kitagadni" a családi örökségből.
Időközben Édesapám szinte teljesen megrokkant, tolószékbe került, azóta még többet kell, főleg vele foglalkozni.
Kérdésem az, hogy az eltartási szerződés ez esetben sem tűnik már színlelt szerződésnek? Mert mi valóban eltartjuk szüleinket mindketten, ez le is van fektetve a szerződésben, hogy 2000 óta gondjukat viseljük.
Az eltartási összeg akkor 30.000ft lett meghatározva, az ingóságra pedig külön szerződést kötöttünk.
Változott azóta-e a jogszabály, amely értelmében ez érvényét veszítette?
Köszönettel: Gáspár

ObudaFan # 2015.07.28. 16:49

A testvéred esetén szerintem mindenképpen a beköltözhető érték, de sanszosnak tartom nálad is. És a hitelező nem is biztos, hogy elfogadja a hagyatéki eljárásban megállapított értéket.

Mamibocs # 2015.07.28. 13:29

Tisztelt Jogi Fórum!
A kérdésem az lenne, hogy öröklünk testvéremmel egy lakás felét, aminek fele tulajdonosai már eleve mi vagyunk. Benne lakik a nővérem, ezzel együtt rengeteg adósságot is öröklünk. Azt már tudom, hogy csak a lakás értékének mértékéig leszünk kötelesek az adósságot kifizetni, de megkaptuk a lakás értékének becslését is, és nem tudom, hogy mi a mérvadó, a beköltözhető vagy a lakott állapot értéke. Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel, Katalin

ObudaFan # 2014.07.09. 21:08

Több értelme lenne egy öröklési pernek, mint egy kártérítési pernek.

niki0304 # 2014.07.09. 17:41

Édesapám pár évvel ezelött elhunyt, én őt nem ismertem mert még születésem elött elhagyott engem. Valaki nagyot hibázott mert elfelejtettek engem értesíteni a haláláról. Jelen esetben ott tartok hogy kértem a születési anyakönyvi kivonatomról egy közjegyző álltal hitelesitettet és továbbitom az adott közjegyző irodának hogy információt kapjak. Szeretném megkérdezni hogy ha továbbviszem az ügyet és mondjuk hagyatéki tárgyalás ujratárgyalását kérem akkor az mennyibe kerül. Illetveha jól tudom sok év elteltével már csak birósághoz fordulhatok. Illetve kártéritést követelhetek amiért valaki nagyot hibázott és engem nem értesitettek. Köszönettel Niki

ObudaFan # 2014.07.06. 20:39

Ezt tenni jó nagy butaság lenne. De ezt majd a kolléga elmagyarázza.

mecmec # 2014.07.04. 14:59

Hello Mindenki!

Egy igen bonyolult helyzetben vagyok benne, ügyvéddel jövőhétre megbeszélt időpont van, de addig nem bírom már végigidegeskedni a napokat.
Édesapám meghalt 2012-ben, lezajlott a hagyatéki tárgyalása, amin nem utasítottam vissza az örökséget, nem voltam tisztában a következményeivel, az én hibám, utána kellett volna néznem. Az örökségem egy fél ház, és sok hitel. Utánaolvastam, hogy utólag nem lehet lemondani az örökségről, viszont édesanyám hajlandó lenne átvállalni az örökségemet, ugyanis még tanulok. Az annyiból állna, hogy nekiajándékoznám a fél házrészt ügyvéd előtt, és a szerződésbe bele lenne foglaltatva, hogy cserébe átvállalja az összes pénzügyi követelést, ami édesapám halála után rám szállna. Az érdekelne, hogy így lehetséges-e kilépnem az örökségből, illetve a bankok kötelesek-e elfogadni a nyilatkozatot, hogy édesanyám átvállalta a hiteltörlesztést. Jelzáloghitel van a házon, plusz két személyi hitel, de én még nem tudok fizetni, ugyanis tanulok, és nincs más jövedelmem, mint az árvasági.
A válaszokat előre is köszönöm

adrivik # 2014.07.04. 07:26

Köszönöm, hogy türelmes vagy velem és köszönöm a válaszokat.
De az Ő problémájuk, de mint szülő a testvérem is szeretné a gyermekének az "igazságos" legjobbat......

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.03. 18:49

Épp fordítva. De ez nem az ő problémájuk?

adrivik # 2014.07.03. 18:02

Igazából nem gondoltuk, hogy a házasságkötés felborítja, a korábban természetes öröklést, mely szerint mindenki gyermeke örökli a szüleje lakását.
Most, ha jól értelmezem, fenn áll a lehetősége annak, hogy a férj gyermeknyi részét, az Ő halála esetén a férj gyermeke örökli, vagyis neki lesz 1 lakás és a testvérem lakásából is egy rész,még a testvérem gyermekének egy "töredék" lakás.
És ahhoz hogy legyen egy lakása, a saját mostoha testvérét kell majd kifizetnie az anyja lakásából.
De lehet hogy rosszul látom.

adrivik # 2014.07.03. 17:50

A problémám az, hogy szeretnénk biztosítva látni azt, hogy a testvérem gyermeke örökölhesse a testvérem lakását egyedül, amelyben lakik most a "vegyes"család. Szükség szerint a férj lakhasson benne haláláig, de ne örököljön tulajdonrészt.
És a férje lakását természetesen az Ő gyermeke.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.03. 14:35

Adrivik, nyilván nem lehet mindkét lakás a felek "utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlan". Így aztán öröklődni eltérően fognak. (Ha csak nem laknak egy harmadik ingatlanban.)

Tulajdonképpen mi a problémád?