Gyerektartás dij


Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.12. 14:45

Nincs határ.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.11. 16:45

Összegszerűen határozza meg a bíróság a tartásdíjat.

Macskox # 2014.11.11. 15:10

Érdeklődni szeretnék, h mi a teendő azokután, hogy az állam már 2szer megelőlegezte a tartásdíjat, mivel az apa soha nem fizetett egy fillért sem.
Most októberben lejárt, nem folyósít több et az állam, viszont az apa sem fizet.
Azt szeretném kérdezni, hová lehet fordulni ilyen esetben?
Köszönöm a válaszokat!

kisnemoni # 2014.11.11. 14:00

Tisztelt Szakértő!

Ha egy apa a házassági életközösség megszüntét követően szociális segélyen van, be nem jelentett alkalmi jövedelmekből fedezi a megélhetését, hogyan kerül sor a gyerektartás megállapítására?
Előfordulhat, hogy ilyen esetben nem kell gondoskodnia a gyerekekről? Vagy ha kell is, a segélye 40%-ára tarthatok igényt, ami összesen nincs 10 e ft havonta?
Kérem megtisztelő válaszát!

Köszönettel: kisnemoni

pohicop # 2014.11.10. 07:49

Hát ez jó "apuka egy ceruzányit se adott bele". És az a 23.000 Ft amit havonta utal? Az semmi? Ezen kívül kapsz 10.000 családi adókedvezményt, meg 16.000 családi pótlékot gondolom. 49.000 Ft amit csak a gyerekre költhetsz. Azért ebből lehet venni ceruzát....

Olyan szép ez a topic. 95%-ban arról szól, hogy apukától még több pénzt akarok lehúzni.

ObudaFan # 2014.11.09. 22:27

Ez a döntés a te döntésed volt.

syllka # 2014.11.09. 14:49

Nélkülöz, de hát ezzel nem merek odaállni mert a végén még elveszik tőlem! Ezt nem kockáztatom meg. Akkor ki kell várjam a 2 évet, pedig igazságtalannak, félrevezetőnek és elfogultnak érzem ezt a döntést.
Köszönöm a gyors válaszát, szép napot!

ObudaFan # 2014.11.09. 13:35

Hát, ha egyszer egyezséget kötöttél, akkor a változtatáshoz - 2 éven belül mindenképpen - az kevés, hogy a másik gyerek többet kap. Vagy az ítélethozatalt követő lényeges változás szüskéges, vagy az, hogy a gyermek konkrétan nélkülözzön a kevés tartásdíj miatt.

syllka # 2014.11.09. 13:13

Üdvözlet!
Szeretnék érdeklődni, hogy ha egy apa 2 gyermekre /2 külön anyuka/ fizet tartásdíjat a második gyerkőcnél figyelembe kell-e vennie a bíróságnak az elsőnek megítélt összeget??? Gyermekem apja magas beosztásban van és van kapcsolata a helyi bírósággal. Belekényszerültem abba, hogy egyezséget kössek és elfogadjam a 23.000 ft-os önkéntesség alapján fizetett tartásdíjat. Most viszont tudomást szereztem róla, hogy a másik gyermekre a fizetése 20%-át 50-52.000 forintot vonnak. Én egyedül nevelem kisfiamat, a másik kisgyerek családban él és 2 keresettel rendelkeznek. Ezt a bírónő is tudta mert bekérték a munkáltatóigazolásokat. Mégis szinte Ő beszélt rá, hogy fogadjam el az egyezséget, mert nagyon elhúzódhat a per. Olvasom, hogy egy gyermeket sem érhet hátrány. Nem sajnálom a másik gyerkőctől a pénzt, de úgy érzem az én kisfiamat is megilletné ugyanannyi összeg és ezáltal a kicsit jobb életszínvonal! Már nem győzöm hajtogatni, hogy ezt se-azt se tudom előteremteni. Most kezdte az iskolát is, amihez az apuka egy ceruzányit sem adott bele. Szeretnék változtatni az ítéleten, de rajta van, hogy 2 évig nem lehet. Áprilisban zárult le a per és ügyvéd nélkül csináltam végig, mert drága lett volna, az ingyenes jogsegélyt nem kaptam meg és különben sem vagyok bűnöző, hogy védeni keljen! Van lehetőségem és esélyem, hogy célt érjek?
Köszönettel: Szilvia

ObudaFan # 2014.11.08. 09:54

Egyrészt semmilyen jelentősége nincs annak, hogy volt-e ilyen eredeti elképzelés, hogy majd egyedül tartja el a gyereket. Másrészt a gondozó szülő elsősorban természetben tartja el a gyereket. A különélő szülő pedig elsősorban pénzben.

Antares # 2014.11.07. 10:34

Nos, tegnap este nekifutottam még egyszer, de nem került ki az oldalra, ezért újra leírom.

Azt akarom csak kérdezni, hogy amikor a bíróság megállapítja pl. egy házasságon kívül született gyermek tényleges szükségletét, akkor abban az esetben, ha az anyának nagyon alacsony a jövedelme, de igazolható módon ő annak tudatában vállalta, hogy egyedül szüli meg és neveli a gyereket, hogy tudta, hogy nem lesz sok pénze, akkor mennyire fogják inkább a férfira terhelni a gyermek anyagi ellátását csak azért, hogy az anyának maradjon saját magára költhető pénze is, vagy mennyire alkalmazzák inkább azt az elvet, hogy ilyen esetben az anyának is alá kell vetnie magát azon passzusnak, miszerint egy szülőnek kötelessége a saját eltartásának rovására is gondoskodni a gyermekéről?

Ugyanis én abban a helyzetben vagyok, hogy a volt barátnőm bár tudta, hogy nem fogja tudni anyagi gondok nélkül ellátni a gyereket, mégis megszülte, és most irreálisan magas összegű gyerektartást kér arra hivatkozva, hogy ők szegények. Ugyanakkor a gyerektartást elvileg a gyerekre kell fordítani, tehát egy olyan érvelés az ő oldaláról nem állhatja meg a helyét, hogy "a gyerek eltartsának rám eső része után nekem már alig marad pénzem". Legalábbis szerintem. Vagy egy ilyen helyzetben mégis "megkopaszthatják" a férfit pusztán méltányossági okokból?

Antares # 2014.11.06. 22:01

Elnézést, de nem tudom, mi nem volt érthető abban, amit leírtam.

A gyerektartást elsősorban a gyerek igényeihez mérten szabják meg ugyebár. Mi a helyzet akkor, ha az anya jövedelme olyan alacsony, hogy a gyerek ellátásából eredő rá eső anyagi teherviselés után még a gyerektartás mellett is csak nagyon kevés pénze marad saját ellátására? Ekkor ilyen indokkal kötelezhetik-e az apát magasabb (akár a 25%-ot is meghaladó) mértékű gyerektartásra? Ez ugyanis szigorú értelmeben véve már asszonytartást jelentene, amelyhez viszont előzetesen házassági kapcsolat kell (jelen esetben ez nem áll fent).

A kérdésem másik része (pontosabban aspektusa) pedig arra vonatkozik, hogy ha a fenti helyzet az anya számára előre látható volt, hogy így lesz, és ennek tudatában vállata a gyereket, akkor - profánul fogalmazva - hivatkozhat-e ő a saját nyomorára a magasabb összegű gyerektartásért, vagy neki is alá kell vetnie magát annak a kitételnek, hogy minden szülő köteles a saját eltartásának rovására is gondoskodni a gyermekéről?

Egyszóval: ha a nőnek marha kevés a pénze (mondjuk éhen azért nem hal), akkor inkább jól lehúzzák az apát anyagilag, vagy a gyermek tényleges szükségletét tartják szem előtt akkor is, ha emiatt az anyának valamennyire nélkülöznie kell?

Remélem, most világosabb volt a kérdésem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.06. 16:17

Nekem az a benyomásom, hogy valójában nem tudod, mit akarsz kérdezni. Nekifutsz mégegyszer?

Antares # 2014.11.06. 12:49

Kedves hozzászólók és szakértők!

Arra lennék kíváncsi, hogy gyerektartási díj megállapításakor a bíróság mennyire alkalmazza azt az elvet, hogy mindkét szülő elvileg 50-50%-ban felel a gyermek eltartásáért, illetve hogy saját eltartásának rovására is köteles gondoskodni a saját gyermekéről.

Ez amiatt érdekel, mert nem tudom, hogy hogyan lehet eljárni abban az esetben, amikor anyuka egy pár hónapos kapcsolatból (házasság tehát nem volt) fogant gyermeket egy szakítás után az apa akarata ellenére szül meg úgy, hogy pontosan tudja, hogy nem fogja tudni eltartani egyedül (legfeljebb családi segítséggel), hanem szépen benyújtja a számlát, hogy ennyibe és ennyibe kerül a gyerek. Ilyen helyzetben mennyire szoktak a gyermek tényleges szükségletein felülemelkedve esetleg ennél többet is megítélni az anya javára csak azért, hogy az anyának ne kelljen szűkölködnie?

Előre is köszönöm a választ!

Antares

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.28. 15:02

Dolgozik?

évike79 # 2014.10.28. 13:50

Üdv Mindenki! Segítségre lenne szükségem.A párom Lánya 20 éves leérettségizett elment egy okj iskolába nappali tagozatra. De szó nélkűl átiratkozott estire mondván dolgozni szeretne. Ilyen esetben jár még a gyerektartás és a családi pótlék?

ObudaFan # 2014.10.27. 16:01

Megteheted, csak akkor nyilván nehezebben tudod az érdekeid képviselni, mint ha elmész.

Ildikó1227 # 2014.10.27. 10:21

Köszönöm a választ!
Még egy kérdésem lenne: megtehetem azt, hogy nem megyek el a tárgyalásra, de küldök nyilatkozatot és az illetékmentességhez szükséges iratokat?

ObudaFan # 2014.10.27. 10:12

Visszafizetni szinte biztosan nem kell és ha jövőre sikerül a felvételi, akkor még jó esély van arra, hogy járni fog a tartásdíj.

Ildikó1227 # 2014.10.27. 07:50

Sziasztok!

Nagyobbik gyermekem ez évben érettségizett, felvételt nyert egyetemre, de nem kezdte meg, mert csak a 2. helyen megjelölt szak sikerült, ezért jövőre újra felvételizni fog. A volt férjem beadta a gyermektartásdíj megszüntetése iránti kérelmét szeptember 1. napjával és kéri, hogy az idáig történt túlfizetését a jövőben esedékes havi tartásdíjba részletekben számítsák bele. A kérdésem az lenne, hogy ha hivatkozok az alacsony fizetésemre, az újbóli emelt szintű érettségi és a felkészítő tanár díjára, talán akkor eltekint a bíróság a visszafizetéstől?

ObudaFan # 2014.10.26. 13:00

A nagykorú gyerekre a rokontartás megszüntetésére van esélye.

:):) # 2014.10.26. 11:02

Tisztelt Fórumozók!
2010-ben szakadt meg az életközösségünk a volt férjemmel,2011-ben mondták ki a válást,négy közös gyermekünk van. a váláskor 18 éves,Brigitta lányunkra rokontartásként 10000 ft, Anett, Ivett ikreinkre /16/ és Bernadettre 16,6%-16,6% de min: 10000 ft gy.t. került megállapításra.
Volt férjem ezidáig egy fillért sem fizetett, az állam előlegezte meg a gy.t.-t ,de csak a három kiskorúra.
Az eltelt 4 év alatt minden volt , ahogy az lenni szokott....

Kamaszodástól. válástól amúgy is instabil lelkivilágú lányainkat azzal traktálta, hogy kiviszi őket magához Németországba, nyilván én hadakoztam ez ellen, de lányaink csak annyit láttak , hogy akadályozom őket a "jólét" felé való haladásban, és elkezdődött a dacosság. Nem tanultak úgy ahogy kellett, lógtak a suliból, úgyis mindegy alapon, mert ők mennek az apjuk után. Osztályismétlés lett a vége.Ez is rám rótt több terhet

Jelenleg az apuka kérte, hogy ne kelljen gy.t.-t fizetnie. indoklása, hogy rehabilitálják és így csak 46000 ft keres és előre haladott hólyagrákkal műtöttek
Én 2010-12 között R.Á.T-ban részesültem 22800 ft és volt egy térd műtétem ez akkor azt jeleneti hogy nem kellett volna ellátnom a gyerekeket????????
Élettársi kapcsolatban élek.Párom a gyerektartása kifizetése után , átlagosan 55-60000 ft fizetést kap,én köz foglalkoztatott vagyok nov 30-ig, a gyerekek után kapom a családi pótlékot ami januárig 48000ft, akkor lesznek az ikrek 20 évesek és már csak a 18évesemre fog járni
Az állam már nem fizeti az ikrekre a gy t-ét mivel van munkahelye, de én sem kapok semmit mivel a végrehajtó először a saját költségeit hajtja be..... 6 hónapig
A gyermekeink nappalitagozaton tanulnak, Anett magántanuló-gyermeke született-.
Sok momentumot nem írtam le, de remélem így is érthető az aggodalmam, A lányoknak be kell fejezni az iskolát és nem szeretném ha az anyagiak miatt nem sikerülne!!!
Kérdéseim: van-e esélyem viszont-keresettel élni, ha igen , mivel érveljek?
ha csak ellenkereset jöhet szóba ,akkor mivel érveljek?
milyen papírokat, és hova kell beadnom? panasznapra?
a válaszokat előre is köszönöm!!
Andrea.

Fabyen82 # 2014.10.18. 15:40

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2014.10.16. 20:45

Minden fél évre a félév első napján hatályos jegybanki alapkamat szerinti kamat.

Fabyen82 # 2014.10.16. 15:36

Tisztelt fórumozók!

A bíróság megállapította a gyerektartás mértékét, és korábban, amíg nem volt megállapítva, nem fizettem minden hónapban egyformán, és mivel elég nagy összeget sikerült kialkudnia az exemnek, hátralék keletkezett. Ezt a hátralékot a házrészemből fogjuk elszámolni (mivel ő fog kifizetni engem, ennyivel kevesebbet ad majd). Viszont kamatozik a hátralék, a Ptk. szerinti késedelmi kamat fizetési kötelezettsége áll fenn. Ezt sehol nem találtam, hogy mekkora a mértéke, valaki nem tudna segíteni, mert nem szeretnék nagyon meglepődni. Mivel húzódik a megegyezés a kifizetés összegéről, nekem ketyeg a kamat, csak nem tudom, mennyi.
Köszönöm