Gyerektartás dij


amatőr # 2007.01.29. 17:32

A mindenkori jövedelme 50 %-a, gyermekenként 12,5 %.

bozsike # 2007.01.29. 14:05

Gyerekem helyett írok, aki igen furcsa helyzetben van. Feleségétől külön él, jelenleg folyamatban van a válóper, melyet menyem adott be. Különben menyem volt, aki felrúgta a házasságukat egy új kapcsolat miatt.
12 évi együttélésük alatt menyem nem dolgozott, főállású anya lett, annak ellenére, ogy közgazdász diplomával rendelkezik. Házasságukból 4 gyermek született, 3 általános iskolában tanul, /8, 10 és 12 évesek/ ott veszi igénybe menyem a nagycsaládosoknak járó kedvezményeket, a legkisebb unokám bölcsödés, szintén támogatás igénybevételével.
Közös ingatlanukban az anya, a 4 gyerek és az anya élettársa lakik. Fiam kénytelen volt albérletbe költözni. Ennyit az előzményekről.

Fiam nettó jövedelme 700 000 Ft. Kérdésem a következő, mennyi az az összeg, melyet fizetnie kell gyerektartásdíj gyanánt? Mennyi az az összeg, ami a gyerekek optimális ellátásához jogilag szükséges?

topimaci # 2007.01.27. 07:01

Köszönöm a válaszodat!!!

ObudaFan # 2007.01.26. 21:48

A bírói gyakorlat szerint semmi szankciója nincs annak, ha a gyermek nem jelenti be, hogy továbbtanul. Ha a gyermek csak a perben mutatja be az iskolalátogatásiját, akkor az apa pert veszt.

A diákhitel egy dolog, akkor vizsgálni kell, hogy amellett még van-e szüksége tartásra.

topimaci # 2007.01.26. 20:27

Sziasztok!
A rádióban egy jogi műsorban hallottam a következőket:

A gyereknek levélben be kell jelenteni az apjának gimnázium utáni egyetemi továbbtanulási szándékát, ha 18 évesen igényelni akarja saját jogán a gyermektartást, hogy az apát ne érje felkészületlenül, hogy fizetnie kell.

A másik:
Ha az egyetemista felveszi a diákhitelt, akkor az apa nem köteles gyerektartást fizetni.

Igazak ezek az állítások? Nekem két fiam van és 18 éves korukig lemondtam a gyerektartásról. Lassan a nagyobbik 18 lesz.

Előre is köszi!

ObudaFan # 2007.01.23. 14:20

Nincs mit.

vargazoe # 2007.01.23. 13:11

Köszönöm szépen a gyors segítséget.

ObudaFan # 2007.01.22. 10:47

vargazoe!

Az elsőfokon eljárt bíróságon kell végrehajtási kérelmet előterjeszteni. Panasznapon ebben segítenek is.

vargazoe # 2007.01.21. 12:44

Sziasztok!

A bírósági ítélet szerint gyermekem apja mindenkori jövedelmének 20%-át köteles fizetni oly módon, hogy azt fizetéséből levonják. Rendben is ment addig, amíg itthon dolgozott, de szeptember óta külföldi-bejelentett- munkahellyel rendelkezik. Azóta nem fizet.
Mi a teendőm ilyen esetben?
Előre is köszönöm a válaszokat:-)

Dorcsi # 2007.01.21. 06:48

Sziasztok!
Meg tudja nekem valaki mondani, hogy
a főállású anyaságon levők január 1-jétől, hány órában tudnak munkát vállalni? Mert úgy tudom, hogy ebben is változás van.
Köszönöm!

amatőr # 2007.01.20. 22:45

Magad is kezdeményezheted, nem kötelező ügyvédet fogadni, szerintem nem is érdemes. Keresetlevelet kell benyújtanod a gyermek lakóhelye - ami egyben a Te lakóhelyed is valószínűleg - szerint illetékes bíróságon, három egyező példányban, melyben megjelölöd a saját (felperes) adataidat (lakcímedet is), az apa (alperes) adatait (lakcímét is) mindkettőtök jövedelmi viszonyait (ki hol dolgozik, mennyit keres, ha nem dolgozik hivatalosan sehol, akkor azt) és a gyermek adatait, aki után a gytdíj megállapítását kéred. Feltétlenül bele kell írni azt is, hogy MIKOR-tól (év, hónap, nap) MENNYI (x Ft) gyermektartásdíjra tartasz igényt - ezt Neked kell megjelölni. Csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

Ha egyedül nem megy, telefonálj be a fent írtak szerint iletékes bíróságra, kérdezd meg, mikor van ún. panasznap (ügyfélfogadás, ahol a kérelmeket jegyzőkönyvbe veszik) és menj be oda, majd ott segítenek.

andi27 # 2007.01.20. 18:09

Köszönömgyors válaszod ! Még megkérdezném , hogy tartásdíj követelése esetén , hogyan indíthatnám el az eljárást ? És szükség van e fogadott ügyvéd közbenjárására ehhez , vagy magam is kezdeményezhetem ? Köszönöm

ObudaFan # 2007.01.20. 11:44

Ilyenkor jó eséllyel fix összeget fognak megállapítani. Azt meg abból hajtja be a végrehajtó, amiből tudja. Ha semmiből nem tudja, állam általi előlegezést lehet kérni. Szóval ilyenkor is érdemes tartásdíjat kérni.

andi27 # 2007.01.19. 22:54

Sziasztok!

Én abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy olyankor mi a teendő, ha a gyermekem apjának (akitől már külön élünk) nincs bejelentett munkahelye.Ilyenkor is lehet perelni? Ha igen, akkor hogy állapítják meg a gyerektartás összegét?

ObudaFan # 2007.01.19. 20:30

Ha nem tanul tovább a nagykorú, akkor kérd a bíróságtól a tartásdíj megszüntetését. Önhatalmúlag ne hagyd viszont abba a fizetést, mert végrehajtják.

1apa # 2007.01.18. 18:05

2évig velem élő 16éves gyermekem elhelyezését a bíróság megváltoztatta. Nagykorú gyermekemre is (20-20%)tartásdíjat állapított meg a bíróság. Viszont ő középisk. 4.év végén bukott. Pótvizsgára nem ment el, hogy évet tudjon ismételni, mert 5-öd évre a bukás miatt nem vették fel, dolgozni meg nem akart. Eközben folyt a gyermekelhelyezési per a kiskorú ügyében. Úgy tudom, hogy nagykorú esetében nem % ,
hanem fix összeget kellett volna megállapítani, és figyelembe kellett volna venni a nagykorú hozzáállását is. Eddig nem fizettem, mert 1-1 gyermek volt 1-1 szülőnél. Jogos ez így?

Atesz36 # 2007.01.18. 15:42

_Wasp_ Köszönöm szépen a válaszokat!

bootmaker # 2007.01.18. 13:10

Köszi.
Szép kilátások.....
Akkor tk. elárverezhetik a gyerek elől azt ingatlant amit esetleg majdan megörökölne, Gyakorlatilag a pillanatnyi pár tiz százer forintért odalesz esetleg több tizmilliós ingalan.
Persze ha a tulaj előbb eladja akkor nincs mit elárverezni, és nincs is miből fizetni.

B

_Wasp_ # 2007.01.18. 11:35

Kiskorú gyermek esetén: Igen. Persze addig hosszú út vezet, de lényegében jól látod a helyzetet.
Nagykorú gyermek esetén elvárható, hogy a saját tartásáról bizonyos mértékig gondoskodjon, így a meglevő vagyont feltehetően nem fogják a feje fölül elárverezni (egyedi elbírálás alá esik)

a csjt kommentár szerint:

Nem köteles a szülő tartani a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor, ha

  1. a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan;
  2. a gyermek a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenség);
  3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását, vagy a kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

A munkaképes nagykorú gyermek részére a szükséges tanulmányai folytatásának idejére járó tartásdíj összegének megállapításával a gyermek indokolt szükségleteit és a kötelezett teherbíró képességét kell alapul venni.
A Legfelsőbb Bíróság a tanulmányait folytató gyermek tartási igényének és a tartás mértékének kérdésével már több állásfoglalásában foglalkozott. Ezek az állásfoglalások a továbbtanuló kiskorú gyermek tartásával kapcsolatos kérdéseket rendezték annak a művelődéspolitikai szempontnak a figyelembe vételével, amely szerint indokolt törekvés az általános iskola elvégzése után a középiskola elvégzése, illetőleg az azzal azonos képesítés megszerzése. Minthogy az ezzel kapcsolatos tanulmány végzése általában a gyermek kiskorúságának idejére esik, a tartásra köteles szülőre irányadó a Csjt. 69/A. §-ának (1) bekezdése szerint az a rendelkezés is, hogy a szülő a saját tartásának a rovására is köteles megosztani a kiskorú gyermekével azt, ami a közös eltartásukra a rendelkezésükre állt. A kialakult ítélkezési gyakorlat a középiskolai tanulmányok végzésének idejére a tartásra való jogosultságot és kötelezettséget változatlanul fennállónak tekinti az esetben is, ha kiskorúság idején megkezdett középiskolai tanulmányok befejezése valamilyen okból a gyermek nagykorúságának elérése utáni időre is átnyúlik.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bootmaker # 2007.01.18. 11:04

Üdv.
Többször volt már olvasható ebben a témában, hogy az elvált szülő a saját tartásának rovására, " vagy valami hasonló megfogalmazás" is köteles a gyermektartásdijat fizetni.
Azt kérdezném, hogy ez gyakorlailag mit jelent.
Ha mondjuk valaki tartósan és tételezzük fel nem a saját hibájából munkanélküli.
Ez miatt esetleg elárverezik az ingó és ingatlan dolgait ha van neki, hajléktalan lesz belőle, durván megfogalmazta totál elintézik az aranytojást nem tojó tyukot?

Köszi
B

_Wasp_ # 2007.01.18. 10:51

Clausula rebus sic stantibus? Eléggé vitatott megtámadási ok, de meg lehet próbálni.

Véleményem szerint a problémád megoldása az lenne, hogy beszélnél az exfeleségeddel, elmondanád neki, hogy eseti pluszmunkát vállalsz a nyugdíjad mellett és (amennyiben ez eseti és pluszmunka) ez nem képezheti a gyermektartás alapját. Te viszont nem akarsz sem feketén dolgozni, sem a gyermekedet megrövidíteni, ezért a javaslatod az lenne, hogy módosítsátok a korábbi megállapodásotokat.
(tedd meg a javaslatodat. Hangsúlyozd, hogy ez nem állandó jövedelem.)

Együttes kérelem esetén a bíróságnak el kell fogadnia a döntéseteket.

Tehát - például:

  • te vállalod, hogy az esetleges pluszjövedelmedből is juttatsz 20%-ot
  • Õ elfogadja, hogy ez maximum X ezer forint lehet, a gyermeketek szükségleteire is tekintettel.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Atesz36 # 2007.01.17. 18:20

Még egy adalék a gondjaimból és akkor kérnék szépen egy írásos segítséget, hogyan is tudnám megoldani a mostani és az előző hozzászólásomban leírt dolgot.

A megállapodásban amit a Bíróság elfogadott, de csak a volt feleségem és én írtunk alá az áll, hogy:
"14.) A szerződő felek egybehangzóan kijelentik, hogy ezen megállapodás végleges akaratukat tükrözi, ennek felülbírálatát egyik házastárs sem kérheti, bármilyen címen történő támadási jogáról a felek ezennel véglegesen és visszavonhatatlanul lemondanak"
Ezt természetesen az exem segítői találták ki, én meg aláírtam.
Azóta eltelt 8 év és olyan változás áll most be vagy állhat később be, melyre akkor nem lehetett gondolni.

Elindíthatok bármilyen változást kérő procedúrát?
Lásd- tartásdíj, gyermek elhelyezés...

Atesz36 # 2007.01.16. 19:27

Köszönöm a gyors és hathatós választ.
Rendszeres jövedelem a nyugdíj( lesz).
Ebböl kerül levonásra a 20%.

Mivel nyugdíjas leszek, ezért szabadon(??) vállalhatok munkát akár 2 hónapra, akár 2 évre egy-két cégnél.
Esetleg külföldre is távozhatok évekre és ott dolgozhatok évekig hivatalosan, bejelentve.
Bárhol is dolgozok csak kapok fizetést hivatalosan.
Ennél a 2. munkánál gondoltam a 20%-ot vagy max. 20-30.000 ft-t.
Ez a 2. munka teljesen bizonytalan (vagy lesz- vagy nem) ezért nem is lehet szerintem pontosan belefoglalni a megállapodásba.
De valahogy csak bele kellene!!!

_Wasp_ # 2007.01.16. 18:46

kérdésedre: (Ügyvéd, bíróság?)
Igen! Igen.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2007.01.16. 18:45

Hátulról:
Ha a gyermek úgy dönt, hogy nálad él tovább (és ebbe az anyja nem egyezik bele), akkor elhelyezés megváltoztatása iránti pert lehet indítanod. 14 felett esélyes is.

A tartásdíjat önhatalmúlag nem korlátozhatod 50.000 Ft-ra. Ha soknak gondolod, akkor bírósági úton kérheted az adott rendelkezés megváltoztatását.
A szokásos mérték 15-25%, kérheted például, hogy a magas jövedelmedre, a gyermeked igényeire tekintettel legyen inkább csak 15%. Maximálni nem szokták. Csak a rendszeres jövedelem számít az esetedben. Az, amit időszakos pluszmunkával esetileg szedsz össze, szerintem nem.
(a pontos elhatárolás több dologtól függhet. Mennyire "nem biztos" ez a jövedelem?)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása