Gyerektartás dij


Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.31. 13:43

Erre egyébként remek alkalmol a volt feleség által indított eljárás, tessék ellenkeresettel élni.

ObudaFan # 2007.01.31. 19:30

helga!
A jegyzôkönyvbe nem foglalt határozatot - ha e törvény másképp nem rendelkezik - legkésôbb a meghozatalától, illetôleg a kihirdetésétôl számított harminc napon belül, ha hosszabb indokolást igényel, hatvan napon belül kell írásba foglalni. A határozat teljes írásba foglalásának napját a határozat eredeti példányán fel kell jegyezni.

helga07 # 2007.01.31. 21:49

ObudaFan !
Köszönöm a szakszertű választ, de, hol lehet megsürgetni? Bíróság elnöke? A hetedik tárgyalás és ca. 3 év után, már igencsak elfogyott a türelmem.

amatőr # 2007.01.31. 22:00

Eltelt már a 30/60 nap? Ha igen, a bíróság elnökéhez lehet panaszt benyújtani és kérni, hogy a szükséges intézkedést tegye meg.

amatőr # 2007.01.31. 22:16

Az adott bíróság elnökéhez. Azt is tudni kell azonban, hogy a másodfokú határozatot az elsőfokú - városi/kerületi - bíróság fogja kézbesíteni, miután a másodfokú bíróság visszaküldte neki az összes iratot.

Ha ennyire sürgős a dolog, esetleg lehet próbálkozni a másodfokú bíróság polgári lastromirodájában/kezelőirodájában, érdeklődni, hogy írásba van-e már foglalva az ítélet és ott átvenni egy pld-t belőle.

DE! Szvsz kizárt, hogy a hátralékos gyermektartásdíj vonatkozásában akár az első-, akár a másodfokú bíróság előzetes végrehajthatóságot mondott volna ki, mert azt csak a folyamatos - havonta esedékes - gytdíjra szokták megállapítani.

Amiből az következik, hogy a hátralék behajtására csak akkor lehet végrehajtást indítani, miután a másik - kötelezett - fél az ítéletet kézhez kapta és az ítéletben megszabott fizetési - teljesítési - határidő eltelt. Õ pedig nagy valószínűséggel nem fog bemenni a bíróságra, hogy mihamarabb hozzájusson a határozathoz.....

helga07 # 2007.01.31. 22:17

Köszönöm, amatőr.
Nem telt el, csak éppen közben "édesapa" gazdasági ügyekkel zsarolgat, amik gyorsabban haladnak.

helga07 # 2007.01.31. 22:21

Egyébként tuti, hogy nem megy be érte, tárgyalásra sem jött el kétszer, és röhög a markában, és az a baj, hogy ezt ma Magyarországon büntetlenül meg lehet csinálni.
Amatőr, szerinted ez jól működik így? Mit kellene
tenni, hogy valami változzon? Na, nem azért, mert nekem ez már nem segít, csak, hogy akik utánam jönnek, azoknak könnyebb legyen.

amatőr # 2007.01.31. 22:34

Ebben a kérdésben, már megbocsáss, nem kívánok állást foglalni, mivel nem érzem magam kompetensnek. Én csak egy "eccerű" jogalkalmazó vagyok.

helga07 # 2007.01.31. 22:39

Megértem. Messze van még Európa.

monikas # 2007.02.05. 18:33

Sziasztok!

Válófélben vagyok; 8. hónapja költöztünk el férjemtől 2 fiunkkal (17 és 14 évesek lesznek ez évben) brutalitása miatt. (aznap reggel is verte a gyerekeket, és ez sajnos nem egy egyedi, egyszeri eset volt). Az első tárgyalásunk e hónap végén lesz. A bíróság peren kívül megítélte azt a gyerektartást, melyet én a keresetlevélben kértem. Elvileg január egytől már kéne kapnunk, de a férjem ügyvédje ezt természetesen megtámadta; így most azt sem tudom, kapom-e, vagy sem. Mert most lenne aktuális az első gyerektartást kézhez kapnunk. Ezen kívül, volt már egy egyezségi kísérletünk, ahol szinte minden felajánlott dolgot elfogadnék, kivéve a gyerektartás összegét. Végül abba is belemennék, ám ma a férjem hívott, hogy mégsem akar gyerektartást fizetni, mert a gyerekek nem mennek hozzá. A gyerekek valóban nem akarnak menni hozzá, nem szeretnének vele kapcsolatot fenntartani, hiszen az apjuk követelődző, brutális, kiszámíthatatlan. A férjem viszont azt mondja, ha nem gyakorolhatja a szülői felügyeletét, akkor nem fog gyerektartást sem fizetni. Kérdésem: megteheti-e, hogy nem fizet gyerektartást; legalábbis addig, amíg van bejelentett munkája? Ha mégis fizetne, érdemes-e belemenni abba, hogy kevesebb összeget fogadok el, mint amit a bíróság már megítélt? Mert ha nem fogadom el az általa a múltkori egyezségi találkozón felajánlott összeget, akkor nyilván meg sem tudunk egyezni, tehát sokáig elhúzódó pereskedésre számíthatunk. A visszamenőleges gyerektartásról is mondjak le? Mert én nem szeretnék, de ő azt mondja, visszamenőleg meg pláne nem fizet, mert az én "hülyeségem" miatt költöztünk el; senki nem mondta, jöjjünk el. Fontos tudni, 2 éve egyszer már elköltöztünk tőle, mert akkor késsel kergetett... :-( Ezt is tagadja, szerinte képzelődöm, és beteg vagyok. Mivel nemsokára ismét le kell ülnünk a 2. egyezségi próbára, örülnék, ha valaki tudna segíteni nekem, hogy mit döntsek helyesen. :-)
Előre is köszi, sziasztok, Reménysugár... :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.05. 18:50

A bíróság peren kívül megítélte azt a gyerektartást, melyet én a keresetlevélben kértem.
Minden bizonnyal nem megítélte, hanem ideiglenes intézkedést hozott. Peren kívül nincs ítélet.
Nem nagyon érdemes lemondani a remélhetőleg elérhető jogokról, ha ideiglenes intézkedés van, akkor még csak nem is sürgős a dolog.
Az egyezség nem kötelező, ha nem akarsz, nem kell leülnöd a férjeddel.

monikas # 2007.02.05. 19:01

Kedves KBS!

Köszi szépen gyors válaszodat. :-)

Lehetséges, hogy nem jól fogalmaztam... Az az igazság, én még nem láttam ezt a "papírt", az ügyvédem mondta, hogy visszamenőleges hatállyal hozott a bíróság egy végzést... Ha jól emlékszem, ezt mondta...
Nem ülnék le vele egy percig sem, hidd el, ha nem látnám mégis ezt az értelmesebb megoldásnak. Ha nem egyezünk meg, akkor esetleg évekig tartó per elébe nézhetünk. Az meg végképp nem hiányzik egyikünknek sem. Pláne: azt emlegeti, hogy leszámol a munkahelyéről. Szerintem meg is teszi, vagy teheti; ha másért nem, hát azért, hogy ha nincs jövedelme, akkor nincs miből gyerektartást fizetnie... Akkor meg nem sokat nyertem... Szerinted?

Köszi, szia, Reménysugár :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.05. 19:16

Nem csak a jövedelemből lehet a gyerektartást behajtani. Ha meg végképp behajthatatlan, akkor az állam megelőlegezi.
Egy ilyen per kicsit olyan, mint a pókerparti. A felek sokat blöffölnek, hátha bejön.

monikas # 2007.02.05. 19:27

Hmmmmm...., hát még miből lehet behajtani? Az állam megelőlegezi? Hogyan? A szomszédban lakik egy hölgy, szintén két gyerekkel. Azt mondja, a férje nem fizet; ők már hivatalosan is elváltak. A végrehajtót el sem tudja érni. Már lassan 1 éve nem kap pénzt, legalábbis ezt mondja... Most akkor hogyan is van ez?
A blöff szerintem helytálló. Én sem hiszem, hogy a férjem az aranytojást tojó tyúkot - a munkahelyée gondolok - otthagyná. De ki tudja? Az emberi butaság kiszámíthatatlan; és sok esetben úgy vélik, hogy az sem baj, ha esetlegesen ők is rosszul járnak, de a másik se járjon jól.... Szóval, azért fel van adva a lecke rendesen....
Segítenél? Mert bevallom, ez a két dolog: mint a megelőlegezés, meg a nem csak a jövedelemből behajtás nem egészen tiszta... :-)

Köszi, szia, Reménysugár

monalisa1 # 2007.02.05. 20:44

monikas: a bíróság részéről már megállapított tartásdíj állam által történő megelőlegezését a gyámhivatalnál lehet kérni - amit utóbb keményen bevasalnak az illetőn.

Amúgy jövedelme valakinek nem csak un. "keresetből" származhat, de ezt minden egyes esetben külön eljárásban vizsgálják.

Én csak mint egy laikus hozzászóló.

(Ami pedig az említett aranytojást tojó tyúk otthagyását/elzavarását illeti, nos én tudnék az emberi butaságról/konokságról mit írni, de ez már nem ezen topicba való történet.)

ObudaFan # 2007.02.05. 21:07

Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban elôírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétséget követ el, és két évig terjedô szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendô.

Időnként a büntető feljelentés többet ér, mint a végehajtó folyamatos felkeresése. Ennek ellenére a leghatékonyabb a végrehajtási kérelem és a feljelentés együttes alkalmazása.

amatőr # 2007.02.05. 21:16

A "hát még miből" kérdésre válaszolva: pl. ingóságok (autó), ingatlan.

ObudaFan # 2007.02.05. 21:18

Esetleg bankszámla. Az a legegyszerűbb. Ha van.

monikas # 2007.02.06. 10:03

Sziasztok!

Mindenkinek köszönöm szépen a segítő válaszokat. :-)

Amatőr válaszára a kérdésem: ingóság esetében még csak értem, hogyan lehet a pénzünkhöz jutni (értékesítjük, árverezzük). De mi van az ingatlanok esetében? Ott ugye milliós nagyságrenddel bír az ingatlan, és a tulajdonos nem szeretné eladni. Ilyenkor a meg nem fizetett összeggel jelzálogosítják a házát? Vagy hogyan működik ez? És ha jelzáloggal terhelik, akkor is: mikor lesz abból kézzel fogható pénzem? Szerintetek?

ObudaFan válaszára: ha elmegy feketén dolgozni, nyilván nem bankszámlára fogja kapni a fizetését. És ha van is rajta pénz, nyilván le fogja üríteni teljesen. Gondolom, azért őt is felvilágosítják erről-arról...

Más: a válópert én adtam be, tehát én vagyok a felperes. Van megbízott ügyvédem. Köteles vagyok-e akár az első tárgyaláson is megjelenni, vagy elég, ha az ügyvédem képvisel?

Válaszaitokat előre is köszönöm, egyben szép napot kívánok Nektek!

Üdv., Reménysugár

monalisa1 # 2007.02.06. 10:38

Egy jelzáloggal terhelt ingatlant adott esetben elég nehéz értékesíteni, előbb a kötelezettséget kell teljesíteni. Végső soron a bíróság akár el is rendelheti az ingatlan kényszerértékesítését - a felgyülemlett tartozás összege alapján -, de ez nagyon hosszadalmas eljárást igényel, és csak a legritkább esetben alkalmazzák.

Ha feketén dolgozik valóban elég nehéz megfogni, de ha tudod a cég nevét/címét akkor rájuk küldheted az adóhivatalt.
Na, nem fogják a férjedet szeretni...

Válóperkor mindkét félnek kötelező az első tárgyalásra elmenni és SAJÁT SZÓVAL is kinyílvánítani a válási szándékot. A későbbiekben már elég ha a megbízott ügyvéd jár el.

Én csak mint egy laikus hozzászóló.
És még annyit: valahogy meg kellene egyeznetek!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.06. 10:39

Házat is lehet árverezni. Ha a befolyt vételár meghaladja a tartozást, akkor a maradék az eljárás alá vont személyé.

Ott kell lenni az első tárgyaláson - a személyes meghallgatás bontóperben nélkülözhetetlen.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.06. 10:40

Tévedsz lisa: nagyon is gyakran vezetnek végrehajtást ingatlanra. ballagj el bármelyik bíróságra, és nézd meg a faliújságot. Meg fogsz lepődni.

monalisa1 # 2007.02.06. 12:08

Köszönöm. Valóban láttam már többször is ingatlan árverezéséről előzetes tájékoztatót.

bada # 2007.02.06. 14:29

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni gyerektartásdíjjal kapcsolatban. A férjemmel válunk, van 2 pici gyermekünk. Az anyagi elosztásban sikerült megegyeznünk (elvileg), viszont a gyerektartás összege egyelőre még nyitott. A vagyoni megosztás (3 év házasság után) úgy történt, hoyg mindenki azt viszi amit hozott, a közösen szerzett dolgokat pedig fele-fele arányban szétosztjuk. Ennek megfelelően az én részem kb. 16 M Ft, a férjemé kb. 1 M Ft. (a közösen vásárolt műszaki dolgok és néhány bútor stb. nincs ebben benne). Férjem fizetése kb. netto 175 000 Ft havonta. Én jelenleg GYED-en vagyok a 14 hónapos lányunkkal, a "nagyfiúnk" bölcsis. Ezek alapján mennyi gyerektartást reális kérnem/kapnom? Neki is meg kell élnie a fizetéséből, viszont nekem is el kell tartanom a 2 gyermekemet a GYED-ből. A rám eső összeget ugyanis nem szeretném felélni (szerintem értehtő mondon), hanem lakást szeretnék venni, ahol normális körmülmények között élhetünk a gyerekekkel. Õ azzal érvel, hogy ha lejár a GYED-em úgyis visszamegyek dolgozni és akkor lesz pénzem... Persze majd meglátjuk, hogy egy év múlva kellek-e a munkahelyemen (remélem)... Ezen körülmények alapján mennyi lenne a gyerektartás normális összege 2 pici gyermek után?
Előre is köszönöm a segítségeteket! És bocs hogy hosszúra sikeredett:-((((

helga07 # 2007.02.06. 15:12

Kedves Bada !

Mint, sajnos a témában gyakorlott versenyző, Magyarországon szerintem nincs reális gyermektartásdíj. Tv. szerint a férjed netto fizeté-
sének 15-25 %-a jár. Kérj 25-öt, legfeljebb kevesebbet ítélnek meg. Ha meg tudsz vele állapodni az a legjobb, de mindent hivatalosan írásba kell foglalni. Ha nem tudsz megállapodni minél előbb nyújtsd be a keresetet, mert nagyon hosszú ideig tart. A vagyonmegosztás se elvi legyen, hanem foglaljátok írásba. Ne sajnálj egy ügyvédre pénzt - persze megbízhatóra és profira -
jobban jársz, mintha ott maradsz az összes problémával, és évekig járhatsz a bíróságra.
Sok sikert !