Gyerektartás dij


vargazoe # 2007.01.21. 12:44

Sziasztok!

A bírósági ítélet szerint gyermekem apja mindenkori jövedelmének 20%-át köteles fizetni oly módon, hogy azt fizetéséből levonják. Rendben is ment addig, amíg itthon dolgozott, de szeptember óta külföldi-bejelentett- munkahellyel rendelkezik. Azóta nem fizet.
Mi a teendőm ilyen esetben?
Előre is köszönöm a válaszokat:-)

ObudaFan # 2007.01.22. 10:47

vargazoe!

Az elsőfokon eljárt bíróságon kell végrehajtási kérelmet előterjeszteni. Panasznapon ebben segítenek is.

vargazoe # 2007.01.23. 13:11

Köszönöm szépen a gyors segítséget.

ObudaFan # 2007.01.23. 14:20

Nincs mit.

topimaci # 2007.01.26. 20:27

Sziasztok!
A rádióban egy jogi műsorban hallottam a következőket:

A gyereknek levélben be kell jelenteni az apjának gimnázium utáni egyetemi továbbtanulási szándékát, ha 18 évesen igényelni akarja saját jogán a gyermektartást, hogy az apát ne érje felkészületlenül, hogy fizetnie kell.

A másik:
Ha az egyetemista felveszi a diákhitelt, akkor az apa nem köteles gyerektartást fizetni.

Igazak ezek az állítások? Nekem két fiam van és 18 éves korukig lemondtam a gyerektartásról. Lassan a nagyobbik 18 lesz.

Előre is köszi!

ObudaFan # 2007.01.26. 21:48

A bírói gyakorlat szerint semmi szankciója nincs annak, ha a gyermek nem jelenti be, hogy továbbtanul. Ha a gyermek csak a perben mutatja be az iskolalátogatásiját, akkor az apa pert veszt.

A diákhitel egy dolog, akkor vizsgálni kell, hogy amellett még van-e szüksége tartásra.

topimaci # 2007.01.27. 07:01

Köszönöm a válaszodat!!!

bozsike # 2007.01.29. 14:05

Gyerekem helyett írok, aki igen furcsa helyzetben van. Feleségétől külön él, jelenleg folyamatban van a válóper, melyet menyem adott be. Különben menyem volt, aki felrúgta a házasságukat egy új kapcsolat miatt.
12 évi együttélésük alatt menyem nem dolgozott, főállású anya lett, annak ellenére, ogy közgazdász diplomával rendelkezik. Házasságukból 4 gyermek született, 3 általános iskolában tanul, /8, 10 és 12 évesek/ ott veszi igénybe menyem a nagycsaládosoknak járó kedvezményeket, a legkisebb unokám bölcsödés, szintén támogatás igénybevételével.
Közös ingatlanukban az anya, a 4 gyerek és az anya élettársa lakik. Fiam kénytelen volt albérletbe költözni. Ennyit az előzményekről.

Fiam nettó jövedelme 700 000 Ft. Kérdésem a következő, mennyi az az összeg, melyet fizetnie kell gyerektartásdíj gyanánt? Mennyi az az összeg, ami a gyerekek optimális ellátásához jogilag szükséges?

amatőr # 2007.01.29. 17:32

A mindenkori jövedelme 50 %-a, gyermekenként 12,5 %.

ObudaFan # 2007.01.29. 20:58

A házasság megromlásának körülményeire gyermektartás mértékének kérdésében érthető módon nem lehet hivatkozni. Gyermekelhelyezési kérdésben igen, ezért esetleg meg lehet próbálni azt kérni, hogy a gyermekek az apánál lakjanak.

bozsike # 2007.01.30. 09:29

A gyerekelhelyezés kérdése felmerült, de fiam albérletbe kényszerült, oda gyerekeket nem tud vinni. És a nagycsaládosoknak járó kedvezmények, úgymint gázártámogatás, gyerekek étkeztetése, ezek nem lehetnek gyerektartásdíj csökkentő tényezők?

bozsike # 2007.01.30. 09:46

Az előzőekhez két dolgot szeretnék még hozzátenni.
Az egyik a Csjt-ben olvastam, hogy pont a magasabb keresettel rendelkezők "védelme" érdekében a gyerekek SZÜKSÉGLETÉNEK megfelelő összeget kell megállapítani gyerektartásdíjként a bíróságnak. Nem tudom, hogy egy 2 éves bölcsis gyerek eltartása miért kerülne 75 ezer Ft/hóba?
A másik dolog, hogy a gyerekek ruházkodását, nyári nyaralásuk nagy részét mi rokonok, nagyszülők fedeztük, fedezzük.

helga07 # 2007.01.30. 09:49

Én is kérdeznék hátha tudtok segíteni. 3 évig tartó gyermeklehelyezés, gyermektartásdíj perben végre szóban, másodfokon kihirdették az ítéletet. Nagyon roszzak a tapasztalataim az egész eljárással. A hátralékos tartásdíjat hogyan tudnám a legrövidebb időn belül behajtani. "Édesapa" önként csak kétszer fizetett a több mint 3 év alatt, a gyermek természetesen nálam volt végig. Az új nőknek általában nem kell gyerek, mert nekik is van. Egy anyát a magyar bíróságok előtt három évig viszont lehet zsarolgatni azzal, hogy időnként "édesapának" eszébe jut kérni a gyereket.
Fontos lenne a dolog mert "édesapa" egyébként még gazdasági ügyeket indított ellenem, amik lényegesen gyorsabban pörögnek, mint a családjog. Valaki mondja meg
hogyan érvényesülnek a gyermek elsődleges jogai ebben az országban? Mit lehetne tenni ennek elősegítésére? Szerintetek hány gyereket érinthet ez évente ? Hogyan lesz ezekből a gyerekekből, még ha a csonka fél mindent el is követ, ép, egészséges lelkű felnőtt?
Köszönöm a segítséget.

bozsike # 2007.01.30. 09:50

Mindig eszembe jut valami, most is a gyerekelhelyezéssel kapcsolatban. Azt is olvastam, ahhoz, hogy a másik szülőnél helyezzék el a gyereket, a gyerek 14 életéve döntő dátum. De addig lelkileg tönkremennek, minek jelei már mutatkoznak, mivel nem tudják elfogadni anyjuk társát, ők az apjukat szeretik és csak őt fogadják el.

bozsike # 2007.01.30. 09:54

Kedves Helga! Fiam rendszeresen fizet, csak az a bökkenő, hogy menyem nemcsak gyerekeire, hanem társas eltartására is költi a gyerektartásdíjat, mivel a férfi kőműves és télen nincs munkája.

helga07 # 2007.01.30. 11:20

Kedves Bpzsike !

Valószínűleg megharagszol rám, azért amit írok, de egy idő után el kell engednünk a fiainkat. Éljék felelősséggel az életüket, oldják meg a problémájukat saját maguk. Nekünk, anyáknak, persze az a feladatunk mielőtt útnak indítjuk őket, hogy erre tanitsuk meg. Ha még apa is van hozzá, ideális a helyzet! Próbáljanak a fiatalok valamilyen egyezséget kötni, a bíróságra kár várni, Te pedig legyél továbbra is szerető nagyszülő !

Saját tapasztalataim igen lehangolóak. Az én fiamat 14,5 évesen a pszichológus szakértő vizsgálta. Továbbra is velem akart élni, mégis másodfokon 16 éves korábban odacitálta a bíróság, és újra feltette a kérdést, pedig
közben nálam semmi nem változott !

ObudaFan # 2007.01.30. 15:06

helga!
Gyermektartás ügyben már az elsőfokú ítélet is végrehajtható fellebbezéstől függetlenül. Ha az apa nem fizet, tartás elmulasztásáért a rendőrségen feljelentést lehet ellene tenni. Végrehajtási eljárást lehet ellene indítani az ügyben elsőfokon eljárt bíróságon. A végrehajtás sikertelensége esetén a települési önkormányzat gyámhatóságán a tartásdíj megelőlegezését lehet kérni.

amatőr # 2007.01.30. 18:10

bozsike,

elnézésedet kérem, de a 700.000 Ft-ot hetvenezernek néztem, azért írtam (illetve írom most), hogy a fiad gytdíj fizetési kötelezettsége havonta és gyermekenként a mindenkori nettó jövedelme 12,5-12,5-12,5-12,5 %-a, összesen 50 %-a, és az ahhoz igazodó alapösszeg. Ez a gyermektartásdíj szokásos mértéke.

Ehhez képest azonban a havi nettó 700.000 Ft kimutatható jövedelem kirívóan magas, és valóban, szerintem sem - meg az állandó bírói gyakorlat szerint sem - indokolja semmi azt, hogy ebből 87.500 Ft menjen egy bölcsődés gyermek tartására. Éppen ezért ilyenkor - ha a felek nem tudnak megállapodni - fix (határozott) összegű gytdíjat szokott a bíróság megállapítani százalékos marasztalás helyett, nyilvánvalóan olyat, amely megfelelően igazodik a gyermek szükségleteihez.

A gyerekeknek vásárolt ruhák és a nyaralás költségeik viszont nem számítanak bele a pénzben fizetett gyermektartásdíjba.

bozsike # 2007.01.30. 18:54

Kedves Helga! Tudom, hogy ez nem egy csevegő fórum. De! Gyerekem nem tud arról, hogy erre a helyre írtam. Életükbe nem szóltam és szólok bele, csak szerettem volna tájékozódni, mert abnormálisnak érzem a helyzetet. Lennék szerető nagymama, ha a menyem nem félemlítette volna meg a gyerekeket, egyszerűen nem mernek bizalommal lenni senki felé, félnek anyjuk retorziójától, lelki terror alatt tartja szegényeket.

zsociusa # 2007.01.31. 01:57

Sziasztok!

En egy uj tag vagyok itt es az utan szeretnek erdeklodni, hogy 99-ben elvaltam kozos megeggyezessel es a gyerektartast en valaltam 10.000 ft ban a biro kerdezte is hogy biztos vagyok az osszegben mert akkor munkanelkuli voltam azota is rendszeresen fizetem most a felesegem felakarja emeltetni az osszeget 30.000 mert azt mondja hogy gazdag vagyok mert kijottem az usaba otthon se munkahelyem se bejelentett lakasom nincsen. Erre szeretnek valami hasznalhato segitseget kerni, hogy a birosag felemelheti? Ja es ami nem elhanyagolhato se telefonon se szemelyesen sem igazan talalkozhatok a fiammal amikor otthon vagyok meg akkor sem amikor a birosag megitelte [paros hetvegen] Segitsegeteket elore is koszonom.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.31. 08:23

Felemelheti.
A kapcsolattartás esetleges megtagadása, akadályozása miatt panaszt tehetsz a gyámhatóságnál, segíteni fognak a jogaid érvényesítésében.

B.Ágnes # 2007.01.31. 13:26

Sziasztok!

Kérdésem az lenne, hogy a férjem volt felesége 2 gyermek után magasabb összegű gy.tartást kér, akkor a férjem jövedelmén kívűl mi számít bele ebbe az összegbe. Ha az ingóságainkat már együtt vásároltuk és én sem alacsony jövedelemmel rendelkeztem(jelenleg GYES-n vagyok) 8 év óta vált el, és azóta született két gyermekünk, nem kértünk gy.tartás csökkentést a gyerekek születésekor. Ilyenkor mik az én lehetőségeim, hogy megvédjem a gyerekeim megélhetését. Válljak el, hogy én is perelhessek, és amiért én megdolgoztam ne követelje tőle az ex. feleség?

helga07 # 2007.01.31. 13:36

ObudaFan!

Az említetteken már mind túl vagyok, most a kérdés a hátralékos tarásdíj mielőbbi behajtása.
Hogyan lehet a másodfokú ítélet írásbafoglalását megsürgetni? Erre elméletileg ? nap áll a bíróság rendelkezésére? Elkeserítőnek tartom azt is, hogy a tartásdíj elmulasztásának megállapítása is "csak" 15 hónapig tartott. Rendőr öcsit jól átvágta "édesapa", így egyszer közben felfüggesztették az eljárást.

helga07 # 2007.01.31. 13:41

Kedves Bozsike !
Örülök, hogy nem haragszol, csak azért írtam amit írtam, mert én úgy vettem észre, hogy a tapasztalt, jó nagyszülők a szeretetükkel tudnak még valamit tenni a gyerekekért egy ilyen szerencsétlen helyzetben.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.31. 13:42

Kedves Ágnes, válás előtt még meg lehet próbálkozni a tartásdíj csökentésére irányuló keresettel. A bíróságnak ugyanis figyelembe kell vennie a kötelezett saját háztartásban nevelt gyermekeire is.