Apasági teszt


ObudaFan # 2013.02.15. 11:34

Esetleg ha anyuka új párja (ha van ilyen) hajlandó elismerő nyilatkozatot tenni, akkor el lehet ezt kerülni.

csincsillla # 2013.02.15. 11:53

Eseti gondnok már van.A gyámhivatal rendelte ki.Mondom a bírósági per már megy.1tárgyalás már volt.De még a dns levétele nem volt meg.Azt megtagadhatja az anya?És így a per apa bizonyítása nélkül lezárul?Már nem akarja rábizonyítani,az apa meg tagadta végig

ObudaFan # 2013.02.15. 11:59

Bemehet az anyuka a gyámhatósághoz, hogy ő már nem kéri az eseti gondnokot és a pert. A probléma csak az , hogy a gyámhatóság hivatalból is kirendelheti, és akkor mégiscsak lesz per. Ha pedig per van, anyuka nem tagadhatja meg a szakértői vizsgálatban való közreműködést.

lajcsó # 2013.02.15. 12:44

A származás megállapítása nem kívánságműsor. A jelen perben a felperes a kiskorú akit a gyámhivatal által kirendelt eseti gondnok képvisel. Az alperes az apaként megjelölt személy. Tehát az anyának a per menetébe nincs túl sok beleszólása. A anya legfeljebb annyit tehet, hogy beavatkozóként csatlakozik valamelyik félhez (Pp. 294. § alapján). Viszont a per menetére az anya beavatkozóként való csatlakozás sincs lényeges hatással. A eseti gondnok biztosan nem fog elállni a keresettől mivel ő köteles a gyámhivataltól kapott megbízását teljesíteni. A gyámhivatal meg ugyancsak nem fog hozzájárulni a per megszűntetéshez mert az nem áll a kiskorú érdekében. A per szempontjából az anya és az apa közötti - a kiskorú érdekét figyelmen kívül hagyó - "háttérmegállapodás" közömbös.

csincsillla # 2013.02.15. 13:17

Az eseti gondnokot a gyámhatóság rendelte mikor megindult a per.Az anya,akkor ha jól értelmezem nem vonhatja már vissza a kijelentést,hogy az az ember az apa és köteles a dns.-nek alárendelni a gyereket és magát

kaméleon # 2013.02.15. 14:34

A származás megállapítása nem kívánságműsor.

Az rendben is van, de véletlenül nem arról van szó, hogy az anya pontosan tudja, hogy nem is az alperes a valódi apa, tehát tök fölösleges a vizsgálatra kidobni egy vagon pénzt? Mert akkor mégiscsak az látszik logikusnak, ha ezt tovább nem folytatják. Ha a dolog kimenetele előre tudható, akkor az az eseti gondnokot is kell, hogy befolyásolja. Ezzel ugyan nem állapítják meg a származást, ha rossz a megjelölt személy.
(Persze, azért az ellenkezőjét is meg lehet magyarázni.)

lajcsó # 2013.02.15. 15:43

Az alperes (apa) személyének meghatározása nem véletlenszerűen történik. Annak mindig van valami alapja. Ez pedig az anya gyámhivatal előtt tett nyilatkozata.
"Az anya,akkor ha jól értelmezem nem vonhatja már vissza a kijelentést,hogy az az ember az apa és köteles a dns.-nek alárendelni a gyereket és magát" Ha valótlant állítottál akkor nagy bajban vagy, mert a hamis tanúzást a törvény bünteti. A DNS vizsgálaton köteles vagy részt venni és oda a gyermeket is elvinni. Amennyiben valótlan nyilatkozatot tettél akkor - nagyobb baj elkerülése érdekében - legjobb azt a bíróság tudomására hozni. Azt majd a bíróság dönti el, hogy melyik nyilatkozatodat fogadja el bizonyítékként.

user** # 2013.06.30. 18:36

KrisztinaDorina

Szerintem egyikőtöknek sincs köze hozzá. Ez az egész történet 3 emberre tartozik: a gyermekre, az édesapjára, és az édesanyjára.Rátok nem.

user** # 2013.07.01. 15:41

Az pedig egyenesen felháborító, ahogy az édesanyád diktálni és utasítani próbál 2 másik felnőtt embert.Megkérdőjelezem, hogy édesanyád a másik nővel való levelezése egyáltalán megtörtént-e, mert szerintem egyetlen jó ízlésű ember sem vele kommunikálta volna meg ezt a dolgot.Szerintem anyukád foglalkozzon a maga dolgával és azzal, hogy a lány édesanyja volt olyan egyenes, hogy nem fogadott el és nem követelt egy fillért sem, pedig minden joga meg lett volna rá.

CsalGond # 2013.07.30. 07:59

Tisztelt "Fórum"!

Családgondozóként dolgozom egy kis vidéki faluban. A tegnapi nap folyamán bejött hozzám egy anyuka, akinek van egy 4 hónapos kislánya. Elég kusza az ügy, de megpróbálom érhetően leírni.
Tehát a kislány édesanyja és édesapja 6 évig voltak kapcsolatban, de a kislány születése után egy hónappal a férfi elhagyta őket. A nőnek ezután rögtön lett új kapcsolata, az új párja a nevére vette a kislányt. Azonban ez a kapcsolat is megszakadt. Az anyuka szeretne apasági vizsgálatot kérni és névváltoztatást kérni, hogy az igazi, vér szerinti apja vegye a nevére a kislányt és természetesen fizessen gyermektartást is. Az apa nem kíváncsi a gyermekre, ahogy a nevét viselő "nevelőapa" sem. A igazi, vér szerinti apa egy papíron sem szerepel, mivel egyből másik férfi nevét vette fel a kislány. Legalábbis az anya ezt mondta.
A kérdésem az, hogy hogyan lehet apasági vizsgálatot kérni, illetve mivel hátrányos helyzetű családról van szó, lehet-e csökkenteni a költségeket, ha bíróságra viszi az ügyet?
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2013.07.30. 17:43

Attól függ, mit jelent az, hogy a "nevére vette". Ha ez alatt azt érted, hogy teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tett, akkor a gyámhatóságtól lehet kérni, hogy eseti gondnokot rendeljen ki az apasági vélelem megdöntése iránt, és az apaság megállapítása iránt. Persze, megint más a helyzet, ha ez a "névre vétel" örökbefogadás volt, akkor megint más a helyzet.

lajcsó # 2013.07.30. 18:44

"A kérdésem az, hogy hogyan lehet apasági vizsgálatot kérni, illetve mivel hátrányos helyzetű családról van szó, lehet-e csökkenteni a költségeket, ha bíróságra viszi az ügyet?" A felperes kiskorú gyermeket a gyámhivatal által kirendelt eseti gondnok képviseli. Az eseti gondnok feladata a keresetlevél elkészítése amelyben bizonyítási indítványként kérheti a DNS vizsgálatot. A kiskorú felperes részére lehet kérni költségmentességet (akár már a keresetlevélben). Ez is az eseti gondnok feladata.

flamenco699 # 2013.08.27. 09:15

Tisztelt Jogi Fórum!
Egy rokonom a következő helyzetbe került: 16-17 éve együtt él az élettársával, született két kislány. Közös házat és kocsit vettek, közös(?) hitellel. A hölgyről az utóbbi időben derült ki, hogy a lánykori szerelmével már egy ideje találkozgat. Az utolsó hónapban a családi pótlékot is saját névre íratta, feltehetőleg felkészült a döntésére.
A "férj" kérte a távozását, és birtokba adta szóbeli megbeszélés alapján a közös kocsit. A hölgy a családi ház felét is követeli és gyerektartást. A ház építési költségének jelentős részét a még élő apai nagyapa adta a fiúnak. Az apában felmerült a második kislány (13 éves)apaságának kérdése a gyermek különbözősége és az anya más bánásmódja miatt.

Tisztelettel érdeklődöm, hogy kérheti-e ennyi idő után az apaság megállapítását a további követelések elkerülése végett az apa, annak ellenére hogy korábban elismerte azt. A másik kérdésem, hogy a fentebb jelzett támogatás mellett lakás 50%-os megosztását jogosan kéri-e az anya, amennyiben a ház közös tulajdonként épült meg. Számít-e az igazolás a költségek fizetéséről, az eredeti hozzájárulásról.
Amennyiben volt hasonló eset, vagy kérdés, megköszönöm ha jelzi felém, hol találok rá választ. Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.08.28. 10:51

Ennyi idő után az ügyészségtől lehet kérni, hogy az apa érdekében pert indítson.
Az élettársi közös tulajdont a szerzés arányában kell megosztani, természetesen a rokonod által kapott ajándékot a rokonod oldalán kell figyelembe venni.

ildila # 2014.01.01. 20:47

Tisztelt Jogi Fórum!
Most született kisfiam édesapja még májusban elhagyott minket,és az apasági nyilatkozatot sem írta alá.Apasági pert szeretnék,csak nem tudom,hogy ezt a gyámhatóság alapból elindítja ellene,vagy nekem kell?Mert a kórházból mielött hazajöttem,egy hölgy aki a születési anyakönyvi kivonatot intézi,megkérdezte,hogy nevezek-e meg apát,és elkérték az összes adatát.Ezeket azért kérték el?Előre is köszönöm a választ!

lajcsó # 2014.01.01. 22:08

A gyámhivatal "alapból" indít eljárást. De erről te is fogsz értesülni, mert ez eljárás során téged is meghallgatnak. Igen, az apa adatait azért kérték el, mert a gyámhivatal eljárása során őt is meg fogják hallgatni, illetve azért, hogy az esetleges apasági perben legyen konkrét alperes.

ildila # 2014.01.03. 06:55

Nagyon szépen köszönöm a választ!

Miklós87 # 2014.03.12. 10:37

Tisztelt Hölgyem/Uram,

Úton van születendő gyermekem. Sajnos az anyával megromlott a kapcsolatunk ezért szeretném megkérdezni, hogy akkor is lehetséges-e hogy az ő vezetéknevét kapja, ha ezt én nem akarom. Tehát ha nevemre szeretném venni a gyereket de ő ezt nem szeretné akkor ez lehetséges ?
Továbbá mi az általános láthatósági jogom ?

ObudaFan # 2014.03.12. 21:14

Hát, először is legyen megállapítva az apaságod. Aztán majd a gyámhatóság eldönti a vitátokat, hogy mi legyen a gyerek neve.

Miklós87 # 2014.03.13. 15:43

Köszönöm a választ.

Tehát ha kiderül hogy én vagyok az apa, akkor is van rá lehetősége hogy ne az én nevemen legyen ? :(

ObudaFan # 2014.03.14. 11:25

Ha jogilag te leszel az apa éspedig még akkor, amikor a gyerek még kicsi, akkor az az esélyesebb, hogy a te nevedet kapja.

Shotdown66 # 2014.04.04. 21:22

Furcsa történet: a segítségét kérem.
Házasságban élő férfi vagyok. Nőismerősöm szintén házas, de nem született gyermekük, és a férjétől nem is akar - más okok miatt válni sem szeretne. Megkért, hogy segítsek, vagyis gyereket szeretne tőlem, mert ismer és kedvel, azt mondta, köztünk marad az ügy.
Hajlok rá, hogy segítsek, de attól tartok, hogy ha a viszonyunkban később megváltozna valami, anyagi és érzelmi követeléseket támasztana velem szemben. Legalábbis ne zárjuk ki.
Van-e valamiféle jogi biztosíték arra, hogy ha a gyerek megszületik, a kétségbevonhatatlan apaságom ellenére ne legyen közöm se hozzá, se a gyerekhez?

ObudaFan # 2014.04.07. 13:46

Ha a férj beleegyezésével reprodukciós eljárásban vesz részt, akkor a férj minősül apának.
Más megoldás nincs, tehát természetes úton fogant gyerekre nem lesz megoldás.

Debi1983 # 2014.04.07. 19:32

Egy nehéz kerdesem lenne. Egy futò kapcsolatomból született gyermekem. Amit en persze nem akartam,hiszen en se keszen nem àllok rá sem az anyagiak nem engedik. A nő viszont megtartotta. Én nem írtam apasàgi nyilatkozatot. És most arra kér hogy ìrjak lemondó nyilatkozatot alà. Létezik ilyen? Ha elméletben nincs a nevemen a gyermek? Válaszàt nagyon szépen köszönöm!

bazsika002 # 2014.07.08. 13:19

Egy induló azóta megszűnt kapcsolatom volt egy hónappal ezelőtt. A hölgy gyógyszerrel védekezett de a mai napon megkeresett azzal hogy csinált két terhességi tesztet és más fél pozitív eredményt kapott. Ha igaz is, még időben vagyunk az elvetetéshez, amihez fel is ajánlottam minden segítséget. A következő a kérdésem: A hölgy érzelmileg labilis és félek hogy kihátrál az abortusz elől és így kizár engem a döntésből. Az lenne a kérdésem hogy milyen úton védhetem meg magam jogilag a következményektől, ha ez megtörténik. Semmiféle képen nem vállalom ezt a gyermeket, minden érzés negatívra fordult az anyával szemben. Hangsúlyoznám, hogy még lehet tenni a terhesség ellen de félek hogy kizár a döntésből! Előre is köszönöm a segítséget!