Apasági teszt


Katakomba # 2009.08.29. 15:53

A per semmiképpen nem haladna gyorsabban, az ugyanis egy polgári per, ha feljelenti a férjét, az pedig egy büntetőügy lesz, előbb nyomozati szakkal, majd (esetleg) vádemeléssel, és csak utána kerül bíróságra, de az büntetőper lesz. Tehát mindkettő megy majd a maga útján.

ObudaFan # 2009.08.30. 09:53

Nagyobb eséllyel, de vigyázni kell, hogy a feljelentésben minden stimmeljen, mert egy hamis vádba könnyű belefutni.

littlered # 2009.08.31. 12:49

Értem.Akkor például, egy kamerával rögzített felvétel bizonyítéknak bizonyulhat igaz? plusz a látlelet, és van netán tanu akkor az ő vallomása.

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2009.08.31. 12:58

Ha a felvételhez hozzájárult.

ObudaFan # 2009.08.31. 13:00

Ha a felvétel készítéséhez hozzájárult.

liany # 2010.01.06. 13:40

Kedves Hozzáértő!

8 hónapos ikerbabáimat házasságon kívüli kapcsolatból szültem. Apjukkal soha nem éltem együtt, elvált nő vagyok.
Az apuka apasági nyilatkozatot tett még a terhesség alatt. Anyakönyvi kivonatban a babák vezetékneve az ő vezetékneve.

Az apasága iránt indíthat-e pert, mert időközben kételyei támadtak az apaságát illetően (pletykák...)?
Ha igen, akkor milyen indok kell ehhez? Mondjuk, hogy meggondolta magát? Vagy mert szerinte nem hasonlítanak rá a babák?

Köszönettel: nem hozzáértő:)

Fényharcos # 2010.10.09. 14:09

Érdeklődöm, hogy tudnak-e az esetemben segíteni.
Volt barátnőm gyeremekének apja hivatalosan ismeretlen, de az a feltételezés, hogy én vagyok a gyerek apja.

Hogyan tudhatom meg hogy én vagyok-e a gyermek apja, ha az anya nem egyezik bele az apasági vizsgálatba,

és a gyámügy se segít nekem kideríteni, amíg nem teszek apasági nyilatkozatot, apasági nyilatkozatot viszont nem vagyok hajlandó tenni, amíg nem bizonyított az apaságom.

Mit tehetek? Hogyan kötelezhető az anya, hogy hozzájáruljon az apasági vizsgálat elvégzéséhez?
A gyermek másfél éves, 1 hónapos kora óta nem láthatom. Az anyának nincs új kapcsolata, én viszont azóta megnősültem.

Tisztelettel várom a hozzáértők válaszát

MajorDomus # 2010.10.09. 21:24

Talan nem veletlenul nem egyezik bele.
sxerintem dehogy nem tudod kenyszeriteni,de majd a jogaszok elmondjak. Mindenesetre ha egyutt eltetek akkor a torveny teged tekint apanak. Ha a baratnod nem tart igenyt tartasdijra akklr valaki vsgy valami mas van a hatterben.

nandy # 2010.10.09. 22:26

Az együttélés kevés lesz ahhoz, hogy a kérdezőt tartsák apukának, ahhoz házasság kellett volna...

Grád András # 2010.10.10. 09:04

Kedves Fényharcos!

A jogász válasza: A Csjt. 38.§ (4) bek. alapján bírósági keresettel kérheti az apaágának a megállapítását, aztán ha a DNS alapján az derülne ki, hogy mégse az Öné a gyermek, eláll a keresetétől.

A pszichológus válasza: Ha időközben megházasodott, és nem szeretne rövid időn belül elválni, akkor nem foglalkozik ezzel az üggyel. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

csillagpor # 2010.10.10. 19:23

Tisztelt Grád András pszichológus !
És akkor élje le úgy az életét,hogy lehet hoggy van egy gyereke valahól, akiről semmilyen szinten nem gondoskodik? Csak azért ,hogy a kis felesége jól érezze magát?

Grád András # 2010.10.10. 20:14

Kedves Csillagpor!

Nem tudom, mennyi idős, de ahhoz minden bizonnyal eléggé, hogy elkezdjen hozzászokni a gondolathoz, hogy a világ nem egy ideális, tökéletes hely. Ideális esetben együtt élte volna le az életét ezzel a hölggyel, akitől a feltételezett gyereke született, de Ön egy másik nőt vett felségül. A gyermek anyja nem akarja, hogy tartsa velük a kapcsolatot, feltételezem, hogy csak nem akarja megmondani Önnek, hogy más az apa. Viszont a mostani házassága garantáltan tönkremenne a dologban, és két szék közt a pad alatt maradna. Most még mérlegelhet...


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

MajorDomus # 2010.10.10. 20:54

Egyetertek dr.Grad.
ezt irtam en is.
azert nem akar semmit a no, mert rogton megbukna egy apasagi teszten. Ha koze volna a gyerekhez, msr lejmolna tartasdijert. Oruljon hogy most van csaladja, a ,,holgyet,, meg felejtse el.

csillagpor # 2010.10.11. 11:05

Tisztelt Grád András pszichológus !

Én értem az ön állás pontját. De! Az apa szeretné a gyermekkel tartani a kapcsolatot,és az anya ebben nem akadályozhatja meg, ha az apa a bírósághoz fordul. Az elrendel egy apaságit, kiderül kié a gyerek, szabályozzák a kapcsolattartást,ha az ővé. Az új feleség pedig megfogja érteni, hiszen azért ő a felesége
Ha pedig nem az övé megnyugodhat a lelkiismerete.
Annyit kell tennie hogy bemenjen a bíróságra,és azt mondani most jutott a tudomására nem rég..
Tiszta sor nem?

MajorDomus # 2010.10.11. 22:38

Az anya pedig bejelenti hogy nem tole van a gyerek es pont.

Fényharcos # 2010.10.12. 20:37

Tisztelt ügyvéd Úr!

Köszönöm a felvilágosítást! Ha jól érttem bírósági keresettel élhetek az apaság megállapítása ügyében, és ha kiderül h nem én vagyok elállok a keresettől.

T. többiek!

A feleségem NEM ellenezné a kapcsolattartást a gyermekkel (ha bebizonyosodik h az enyém)
A feleségemnek már van egy fia az előző férjétől, és nagyon jó a kapcsolatunk a nevelt fiammal.

Szóval egyszerűen csak tudni akarom nekem is van-e már gyerekem, ahelyett h bizonytalanságban éljek.

Fényharcos # 2010.10.12. 20:45

Kedves Csillagpor!

A volt párommal ÉN szakítottam, ugyanis eléggé középkori módszernek tartom, hogy "tabletta mellett véletlenül terhes lettem, ezért vegyél el feleségül."

Ő csak a szeretőm volt, de ő belémszeretett és 10 körömmel, betegesen ragaszkodott hozzám.
Ez taszított benne, de nem akarom, hogy a gyereknek legyen ebből hátránya.

A feleségemet szeretem és önként választottuk egymást.
Erről van szó röviden. Köszöntem

Hopponmaradt # 2010.10.17. 15:55

Tiszteletem !
Én 7 éve vagyok együtt párommal három és fél éve házasodtunk össze. Nemrég megszülettek babáink, igen kettő !1 hónapja se vagyunk otthon közölte ,hogy 10 hónapja megcsalt és valószínű nem én vagyok az aki!
Mondanom se kell semmit ugye ,hogy most mit érzek....
Az apasági dns vizsgálatot már elindítottuk !
Ha az eredmény az én javamra áll nincs több kérdésem,a félrelépést még elnézem a babák miatt,de ha nem én leszek a szerencsés,visszaperelhetem,vagy követelhetem - e a sok sok 100 e forint " beruházási " pénzemet persze válással egybevéve ! ???
És mi a helyzet az anyakönyvi kivonattal az én nevemre lett kiállítva az akkor stornó ???

Előre is Köszönöm !
Egy "APUKA"

ObudaFan # 2010.10.17. 16:27

Nem követelheted vissza. Az stornó.

lui1967 # 2010.10.27. 06:41

Üdvözletem!

Hasonló a helyzetem mint az előző hozzászólásban az apukának. Nálam 10 éves a gyermek és az extől 3 éve elváltam. Most derült ki, hogy a közösnek hitt gyermek nem tőlem van. Természetesen pert indítottam ellene az apaság megszüntetése céljából. Kérdésem a következő. Visszakövetelhetem-e a három év alatt kifizetett gyerektartást? Kártérítést kérhetek-e a volt feleségemtől és mennyit? Próbáltam utánanézni a bírói gyakorlatnak ez irányban, de semmit sem találtam. Érdekelne, hogy ennyi év után mennyi kártérítést ítélnek meg, vagy egyáltalán ebben az esetben mennyit követelhetek.

ObudaFan # 2010.10.27. 09:59

Nem követelheted vissza. Véleményem szerint kártérítést sem követelhetsz, bár valaki esetleg egy nem vagyoni kártérítés iránti próbapert elindíthatna, hogy kialakuljon bírói gyakorlat ilyen esetekre.

lui1967 # 2010.10.27. 11:46

Köszönöm a gyors válaszát. A keresetet a mai nappal megküldtük az illetékes bíróságnak, bár összeg még nem szerepel rajta. Pont ez miatt, hogy esetlegesen mennyit kérhetnék kártérítést. A további fejleményekről később beszámolok itt, más is tanuljon belőle. Kíváncsi leszek a bírói döntésre ezek után.
Az persze felháborít, hogy a nők mindent megtehetnek a férfiakkal és ha szándékosan vétenek, mint az esetemben is, nem lehet őket felelőségre vonni. Ráadásul az esetemben tudta, hogy nem én vagyok az apa. Persze a tartásdíjat ugyanúgy zsebrerakta. Mi ez ha nem jogtalan anyagi haszonszerzés??? A korrekt dolog az lett volna ha a váláskor közli velem a tényeket és rám bízza, hogy fizetek-e a gyermek után tartásdíjat vagy lemondok a gyermekről mivel nem az enyém és nem fizetek semmit. Ráadásul a válás is miatta történt, mert ő lépett félre.

ObudaFan # 2010.10.27. 13:33

A keresetben meg kell jelölni a kért összeget.

destino # 2010.10.27. 16:20

Tisztelt "lui1967"!

Nagyon szurkolok neked és kitartás a pereskedéshez. Nagyon kíváncsi vagyok a fejleményekre!
A korrekt dolog az lett volna, ha a gyerek születése előtt közli a tényeket, vagy a legkorrektebb az lett volna ha félre sem lép!
A pereskedés során mindig arra gondolj, hogy 10 éven keresztül átvert, és egy percig se sajnáld!
Azt egyébként miért nem lehet, hogy a más gyerekére kifizetett tartásdíjat visszakövetelni(legalább egy részét)? Én ezeket a törvényeket nem értem!

lui1967 # 2010.10.27. 22:05

Na akkor elkezdem és később folytatom is a történetet. Úgy döntöttem, hogy leírom az egész sztorit a per befejezéséig, az itéletig. Tanulság legyen ez más számára is. Tehát ahol jelenleg tartunk. Megkerestem egy ügyvédet és meghatalmaztam, hogy az ügyemben járjon el. A kereset a mai nappal be is lett adva a bíróságnak, de mivel a kártérítés összegét még nem döntöttük el bírói gyakorlat hiányában, így beírtunk jogfenntartással egy kisebb összeget. Ezt majd pontosítjuk illetve módosítjuk. Az ügyvédem szerint nem csak az eddig kifizetett tartásdíjat de kártérítést is követelhetek ami nem vagyoni alapú. Közben kutakodok továbbra is a bírói gyakorlatok után az ilyen esetekre. Az ismerettségi körömben történt hasonló eset mely során ott peren kívüli egyeszség született. Két évi tartásdíj fisszafizetés lett az eredménye. Én itt nem álltam volna meg az biztos.
Közben a gyermekre is gondolni kell azért, hiszen ő nem tehet semmiről. Ezért megkerestem az illetékes családsegítő szolgálatot pszichológus bevonása céljából és megpróbálom azt elérni, hogy ő úgy értesüljön az esetről, hogy jelen van az édesanyja, a pszichológus és jómagam is. Ha nem ezt tenném az édesanya biztos félrevezetné a gyermeket és egyszerűen csak közölné vele, hogy lemondtam róla.Szóval eddig itt tartok, folyt köv.......