Apasági teszt


budain # 2010.11.11. 06:50

Nandynak!

Érdekelne hogy Te minek neveznéd amikor szakítás után megjelenik a hölgy 6 hónappal hogy 6 hónapos terhes a fiamtól és fél év alatt senkivel nem közölte hogy teherbe esett hanem úgy döntött hogy megszüli a gyermeket a fiam pedig mehet villamos vezetőnek mert tudja hogy van felvétel és így tud majd fizetni gyermektartást(tudta hogy a fiamnak nincs állása!)(Nekik sincs az anyjával együtt!!!)
Tudod amíg nem veled vagy valamelyik családtagoddal történik hasonló addig könnyen beszélsz de ezeknek komoly anyagi vonzatai lehetnek amit Mi sajnos nem tudunk fizetni mert nem engedi meg az anyagi helyzetünk!
Ha akkor tudott egyedül döntést hozni hogy megtartja a gyereket akkor a döntésének a következményét miért kell a Fiamnak viselnie kb:18-20 évig???
Ez nem csőbehúzás?

monalisa1 # 2010.11.11. 08:05

bonain

Egy nőnek szuverén joga eldönteni: megszüli-e a gyermeket vagy esetleg elveteti a magzatot. (Azt hogy terhes lett és szülni is fog nem volt köteles a fiaddal közölni, a gyermek világrajövetele után is előállhatott volna a t.díj iránti követeléssel.)

A fiad ha nem ismeri el hogy a gyermek tőle van, a születést követő egy éven belül apaság vélelmének megdöntése iránt bírósághoz fordulhat.

Külön: felesleges "egymásra mászni" az egyes beírásokkal mert mindenki esete különböző, a pro és kontra taglalások már nem jogi kérdés.

monaLuis
laikus hozzászóló

Tordesillas # 2010.11.11. 08:50

"A fiad ha nem ismeri el hogy a gyermek tőle van, a születést követő egy éven belül apaság vélelmének megdöntése iránt bírósághoz fordulhat."

Nem. Ha nem ismeri el, azaz nem hajlandó apai elismerő nyilatkozatot tenni, akkor per indul a fia ellen a gyámhivatal hozzájárulásával és ügyvéd mint eseti gondnok kirendelésével az apaság megállapítása iránt. Ha a bíróság a perben jogerősen megállapítja, hogy a fia az apa, akkor onnantól kezdve vége a dalnak, ő lesz apa és kész, telejsen mindegy, hogy a fogantatásra milyen körülmények között került sor, tudott-e róla, akarta-e vagy nem.

csillagpor # 2010.11.11. 10:00

Igen , teljesen igaza van Monának és Tordesillasnak és a hozzájuk hasonló nézeteket vallóknak!
Teljesen mindegy tudta e , akarta e azt a gyereket!
Amikor készült ő is tisztában volt vele mint az anyuka, akar e gyereket vagy nem! Ha úgy gondolta nem, miért nem védekezett? Neki is lehetett volna! Kettőn áll a vásár!

budain # 2010.11.11. 18:22

Csillagpor Te okosabb lettél volna ha csendben maradsz nem kéretlen prókátort hanem, tanácsot kértem!
Neeem neked csak az jut eszedbe hogy jól belerúgj még valakibe aki vonaglik!

Miért van az hogy csak a
nőnek van joga ?
A férfinak miért nincs semmi joga, csak ahhoz hogy eltartsa a nem kívánt gyermeket egy olyan párkapcsolatból ami pár hónapig tartott?
Az eszedbe sem jutott, hogy a lány mondta neki hogy gyógyszert szed, nem kell védekezni?

Tordesillasnak és monalisa1-nek köszönöm a felvilágosítást.

budain # 2010.11.11. 18:24

Azt hiszem ügyvédhez fogok fordulni de csak olyanhoz aki már hasonló ügyben eljárt!

monalisa1 # 2010.11.11. 20:21

A férfinak is van joga dönteni: lefekszik-e azzal a nővel és ha igen akkor önös érdeke hogy védekezzen az esetleges gyermeknemzéstől. (Pl. ismert az "esemény utáni" tabletta, abból legyen mindig nála...)

monalisa1 # 2010.11.11. 20:22

A gumióvszert azért nem írtam mert azt többek is nemigen szeretik...

csillagpor # 2010.11.11. 20:31

Na ide figyelj Kedves Budain!
Az okosabb te lettél volna , ha nem égeted magad itt a hülye kérdéseiddel! Megkellett volna tanítanod 1-2 dologra a kisfiadat! Pl: A VÉDEKEZÉSRE! Vagy a FELELŐSSÉG VÁLLALÁSRA! Vagy a MUNKA SZERETETÉRE!Te ugyan olyan hibás vagy,ha nem jobban!Egy anyán múlik milyen ember lesz a gyermekéből!
,,Annak ellenére kötelezhető gyerektartásra hogy ez a gyermek nem az Ő beleegyezésével fogant tehát magyarul csőbe húzták???"
A fiad nem akart gyereket csinálni,csak csőbe húzták..Szóval nem semmi amit írsz.Biztos megerőszakolták nem? Gondolom azért sikítozott... Abba nem gondoltál bele , hogy most nem kellene úgy gondolni arra a gyerekre mint teherre, hanem lehetne a boldogságotok is?Főleg egy anya, mint te ,aki tudhatná, hogy egy gyermek mekkora boldogság,hogy nem érez szeretetet a megszületendő kisunokája után? Úgy érzem elég sivár lelkületű emberek vagytok, mert csak a gyerektartásra tudtok gondolni,közben pedig még munkahelye sincs a fiadnak amiből vonnák a pénzt.Úgy érzem az én hozzászólásom a kis gyerek megszületésével volt kapcsolatos, ha visszaolvasod azt és az előttem levő hozzászólásokat is azok is arról szólnak. A gyerektartással kapcsolatban pedig még nem írtam egy mondatot se! Az ilyen nagy pofájú , csak azért is megmutatom anyósok miatt siklik félre rengeteg kapcsolat!

monalisa1 # 2010.11.11. 21:11

budain és csillagpor

Mindkettőtöknek ott van az e-mail címe, menjetek át és ott folytassátok az egymásközti diskurzust.

sagit # 2010.11.12. 05:46

Egy dologra azért mindenki figyelmét felhívnám... senkit nem akarok védeni de...
A fiatalok az esetek 99%-ban nem azért fekszenek le egymással mert gyereket szeretnének, csupán az örömszerzés a cél, egymás szeretete abban a pillanatban.
Így erkölcsileg igenis megkérdőjelezhető ez a tett. Viszont jogilag is egyértelmű mint azt írták már előttem!

budain # 2010.11.12. 06:52

Csillagpornak

Sajnos nem tudod a teljes hátteret(valószínűleg nem olvastad végig amit írtam!) ezért csak részigazságokból ítélkezel és hogy beszélhetsz boldog családról mikor a fiatalok között már nem volt kapcsolat mikor a lány úgy döntött hogy megtartja a gyereket!
A lány egyébként már elköltözött otthonról a soros pasijával. Tehát nem az kell neki, hogy egy "boldog Család" legyen, hanem csak a pénz+meneküljön otthonról mert öten laknak+1 kutya egy szoba konyhás lakásban!
Szerintem így már talán érthetővé válik az aggodalmam!
Ha nem akkor sajnálom.

lui67 # 2010.12.06. 17:19

Ígéretemhez híven folytatom a történetemet az apaság vélelmének megdöntésével kapcsolatban.
Az ügyvédem beadta a keresetet az apaság megszüntetésére az ügyben eljáró kisvárosi bíróságnak. A kereset tartalmazta többek közt, hogy mikor, milyen módon jutott a tudomásomra, hogy a gyermek nem az enyém, az alátámasztó bizonyítékokat csatoltuk, kértünk kártérítést jogfenntartással élve valamint kértük a tartásdíj felfüggesztését egy bizonyos határidőtől. Mindezt a keresetben paragrafusokkal is alátámasztotta. Ehhez mérten a bíróság végzést bocsájtott ki, kérte a kereset kiegészítést a fentiekben leírtakra. Ami feltűnő volt, hogy mi a tartásdíj felfüggesztését kértük, míg a bíróság a végzésében a megszüntetésről beszélt/írt. Már ez magában is feltűnő volt, időhúzás szaga volt az egésznek. A kereset kiegészítést az ügyvédem ettől függetlenül megküldte. Na ezek után jött a döbbenet. A városi bíróság hozott egy újabb végzést mely szerint a keresetet elutasították mondván, hogy a tartásdíj felfüggesztése és kártérítési igény idő előtti, mivel még nem született jogerős bírósági határozat/ítélet. Mi ez ha nem időhúzás??? Nem azt kértük a bíróságtól, hogy szüntessék meg a tartásdíj fizetési kötelezettségemet, hanem, hogy függesszék fel az ítéletig. Ehhez jogunk van, hiszen erősen alátámasztottuk bizonyítékkal / DNS teszt / a követelésünket. Halkan megjegyzem, hogy én a "nagyfaluban " lakom, míg az ügy egy kisvárosi bíróságon van folyamatban. A másik fél és ügyvédje is ugyanabban a kisvárosban lakik ahol a per folyik. A bíróság részéről egyértelmű az időhúzás számunkra. A másik fél érdeke, hogy minél később függesszék fel a tartásdíj fizetését, hisz a már kifizetett összeget úgysem kell visszafizetnie. Ezek után megvan a véleményem a jogrendszerről. Később még folytatom a történetet, hogy másoknak is tanulság legyen belőle.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.07. 09:05

Tartásdíj fizetési kötelezettséget nem függeszthet fel a bíróság. A tartásdíj visszafizettetésére sincs mód; és a nem vagyoni kártérítési igény is meglehetősen bizonytalan.
Máskor jobban válassz ügyvédet, megspórolhatod az ilyen felesleges kiadásokat.

lui67 # 2010.12.07. 21:52

Én ezt másképp látom/olvasom: http://ec.europa.eu/…s_hun_hu.htm.
Remélem jó a link bemásolás. A tartásdíj valóban nem kerülhet visszafizetésre, hacsak nem jogtalanul lett felvéve. Már korábban leírtam egy esetet ezzel kapcsolatban. Ott a bíróság az édesanyát visszafizetésre kötelezte,mivel a gyermek már dolgozott, saját keresettel rendelkezett. Ez nem azt jelenti, hogy az esetemben is megitélik a visszafizetést. 2006-ban jelent meg Dr Szeibert-Erdős Orsolya könyve: Családjog magyarázata címmel. Abban egyértelműen fogalmaznak a kártérítésről mely az esetemben is aktuális.

kaméleon # 2010.12.08. 14:54

Most olvastam egy LB határozatot, az esetedre nagyon hasonlító ügyben. I. fok valóban megítélt 2,5 millió Ft. nem vagyoni kártérítést az apának, de a II. fok már elutasította a keresetét, végül az LB leszállította a kártérítést 500 ezerre. Viszont az apát kötelezte össz. 510 ezer Ft. illeték és perköltség megfizetésére. Ehhez vedd még a saját költségeidet. Nem biztos, hogy örülni fogsz a végén.

100holdas # 2011.02.19. 13:46

Tisztelt Hozzáértők!
Végigolvastam itt minden hozzászólást, de olyasmit, ami a fiammal történt, nem igazán láttam - szerintem ilyen nincs is az egész világon:-(
24 éves fiam és barátnője 1,5 évvel ezelőtt ismerkedtek össze, nagy volt a szerelem, bár a lány elég furcsa, ideges típus, depresszív alkat (gyógyszert is szedett akkoriban). Össze is költöztek, előbb nálam laktak, majd albérletben. Ez idő alatt a lány nem dolgozott- azelőtt sem - a fiam fizetett mindent, gyakran az én segítségemmel. A lány engem nem vett semmibe, sem szülinapra, sem karácsonykor nem volt hajlandó eljönni hozzánk. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy teherbe esett, állítólag "nem bírta a gyógyszert" és besikerült a baba...már a 7 hónapban jár. A fiam nagyon örült a gyereknek, tervezgette, mit hogyan fognak csinálni, minden vizsgálatra elkísérte, megfelelő étkezést biztosított számára. Bár nagyon kevés pénzből gazdálkodtak, a lány pedig - már a terhességére hivatkozva - nem igazán akart dolgozni. Én persze segítettem őket továbbra is. Közben egyre kevesebb lett a pénzük, majd 1 hónapja meg is szűnt a fiam munkahelye. A lány egyre többet veszekedett a fiammal -gondolom az állapota miatt, meg azért is, mert nem szedhet antidepresszánst-, jeleneteket rendezett, többször hazaköltözött a szüleihez, a fiam kétségbeesésében egyszer azt kérdezte tőle, hogy lehet, hogy nem tőle van a gyerek, hogy nem hajlandó vele együtt élni? Nemrég pedig a lány végleg otthagyta, a fejéhez vágva, hogy ő csak a szüleinél szeret lakni.
Most ott tartanak, hogy hiába keresi őt a fiam, hiába ír neki, hiába hívja, nem hajlandó vele szóba állni, de semmivel nem indokolja meg, miért. Nemrég még el is ment hozzájuk, hogy a szülei előtt beszéljen a lánnyal, de az olyan idegállapotban volt, hogy szinte kirúgta őt a lakásból. De előbb megfenyegette, ha nem fizet majd gyerektartást, nem is láthatja majd a gyereket, majd kijelentette: egyáltalán nem is veheti a nevére, soha nem láthatja.

Ezért írtam az elején, hogy ez egy "érdekes" eset, mert azt hallottam már, hogy a fiú nem akarta elismerni az apaságot, de hogy egy nő "tagadja meg" gyermekének az apját, ritkaságnak tűnik.

Kérem, adjanak tanácsot, mit tehet ilyenkor az ember. A fiam még mindig szereti a lányt,nagyon ki van borulva, nem érti az egészet és arra gondol, rendbe lehet hozni a dolgokat, legalább úgy, hogy a gyermekét láthassa.

ObudaFan # 2011.02.19. 14:25

Apaság megállapítása iránt pert lehet indítani.

hz78 # 2011.02.19. 17:48

100holdas

nem ritka csak furcsa eset, szerintem olvasd el a "kizárhatom az apát..." topikot

(hasonló cipőben járok én is - csak már birói szakaszban)

100holdas # 2011.02.21. 08:28

Köszönöm, utána nézünk mindennek!

fotel55 # 2011.03.05. 12:38

Kedves mindenki!

Nagyon faramuci helyzet adódott.
A napokban kaptam egy kézzel írt levelet, melyben egy csak keresztnevét leíró nő azzal keresett meg, hogy XY nevű rokonomat keresi (XY közeli rokonom),hogy volt köztük egy egyéjszakás kaland, soha többé nem találkoztak, de kilenc hónap múlva megszületett a kisfia XY-tól. A nő most állítólag halálos beteg, nagyon rossz anyagi körülmények között élnek és szeretné megbeszélni a továbbiakat az illetővel. Kéri, hogy adjam meg az ő telefonszámát XY-nak.

XY 10 éve boldog házasságban él, van két kisgyermeke.
Felhívtam én az ominózus számot.
...néként mutatkozott be, és amikor elmondtam, hogy kaptam egy bizonyos levelet erről és erről, kérem fejtse ki bővebben, ö elmondta ismét a történetet. A kaland 13 évvel ezelőtt volt, a gyeremk most 12 ő rákos és meg fog halni,most is kórházban van a gyerekről gondoskodni kell. Őrá most valami szomszéd vigyáz. Amikor megkérdeztem ,hogy miért most áll elő ezzel, hogy gondolja ezt az egészet, miért biztos benne, hogy XY a gyerek apja meg stb.stb.stb. Genetikai vizsgálatról beszél, de neki nincs rá pénze, fizessük mi. Aztán volt valami ködös dolog, hogy őket egy idős bácsi fogadta be, de már meghalt a házat meg rájuk iratta. A teljes nevét nem volt hajlandó elárulni, azt sem, hogy melyik kórházban fekszik. Megadta egy férfi nevét, hogy majd ő intézi a dolgokat.

Ilyenkor mi a teendő? Nem szeretném XY-t egyelőre belekverni, nem biztos, hogy jót tesz otthon a hangulatnak.

Nem azt akarom, hogy kibújjon a felelősség alól vagy ilyesmi, de milyen dolog 12 év után előállni, hogy "szar lett az élet, itt a kölköd, neveljed, pénzeljed"

Mi történik, ha kiderül, hogy Ő a gyerek vér szerinti apja?

Köszönettel,

fotel55

Naina # 2011.03.05. 13:43

Kedves fotel!

Kérdés először is, hogy a gyermek születésekor a nő házasságban állt -e valakivel. Mert ha igen, akkor a vélelem szerint a nő férje a gyermek apja.
( még ha biológiailag nem is)
Ha házasságban állt, akkor apaság vélelmét megdöntő keresetet kell indítani. Ezt lényegében csak a vélelmezett apa és a gyermek indíthatja. A vélelmezett apa is csak a gyermek születése v. a tudomásszerzését követ 1 éven belül.
Szóval ha az anya házas volt, a jelen esetben a gyermek perindítása jöhet szóba,feltételezve, hogy a férj tudott a gyermek születéséről és annak már 12 éve.

A másik eset, ha a nő a gyermek születése után kötött házasságot. És feltételezzük, hogy fiktív apa lett bejegyezve az anyakönyvbe.Ebben az esetben apasági megállapító keresetet kell benyújtani a bíróságra. Az apának és a gyermeknek van perindítási képessége.

Úgy vélem ebben az ügyben a
gyermeknek(ill.anyjának) erősebb érdeke, hogy megindítsa a keresetet, bár még az is lehet, hogy a megjelölt apa úgy érzi majd, hogy az ő felelőssége is utána járni a szóbeszédnek.

Erkölcsileg pedig nem osztom a rosszalló véleményedet az anyáról. Soha nem lehet tudni, hogy milyen helyzet állt fenn, milyen bölcsességgel rendelkezett az az ember, aki úgy alakította az életét, ahogy. A leírtakból úgy látom, hogy soha nem zavarta volna az apát, ha nem lesz halálos beteg. És egy 12 éves gyerek még nagyon gyerek, gondozásra, ellátásra és nem utolsósorban szeretetre van szüksége. És ha az anyja meghal, az apának kutya kötelessége gondoskodni róla.( persze ez már csak az én privát véleményem)

csincsillla # 2013.02.15. 10:10

Üdvözletem!
Ha már az anya beadta a bíróságra az apaság megállapítását,és ez már folyamatban van,de az apa nem ismerte el a gyereket,és a bíróság már kitűzte a dns vizsgálatot,akkor az anya még visszavonhatja az apa elleni apaság megállapítását,képzelt személyt kérve beírva apának?
Köszönettel Csincsi

ObudaFan # 2013.02.15. 10:16

Visszavonhatja.

lajcsó # 2013.02.15. 11:14

Ha az anya visszavonja a keresetét akkor - a kiskorú érdekeire tekintettel - a gyámhivatal fog intézkedni az származás megállapítása érdekében. A gyámhivatal eseti gondnokot fog kirendelni azért, hogy a kiskorú nevében indítson pert a jelenlegi alperes ellen. Képzelt apáról még korai gondolkodni.