Hogyan számolták ki?


_Lala_ # 2006.08.04. 22:59

Az édesanyámnak is kell fizetni (majnem 1,5szer annyit, mint nekünk). Õ csak haszonélvezetet örökölt a házra, neki miért kell fizetnie?

Ez érdekes...

16. § (1) Mentes az öröklési illeték alól:

  1. lakástulajdon haszonélvezetének, használatának a túlélő házastárs általi öröklése;

Nem lehet, hogy a földre is örökölt a haszonélvezetet? Meg mi az az 'egyéb ingatlan'? Nem volt ott garázs is esetleg? Vagy nem lehet, hogy a föld egy része nem termőföldként van nyilvántartva? (Lehet pl. magánút...)

Mert a haszonélvezet - mint értékkel rendelkező jog után is kell fizetni öröklési illetéket, kivéve a lakóingatlant.

ingóságok (mentes)

Vélhetően az örökösönként 300 ezer forintos illetékmentes részre utalhatnak.

16. § (1) Mentes az öröklési illeték alól:

  1. az egy örökösnek jutó ingóörökség 300 000 forint forgalmi értéket meg nem haladó része. Az értékhatár megállapításánál a más címen illetékmentes ingóságot, továbbá az örökhagyó gépjárművének, pótkocsijának értékét, ruházatát és a személyes használatra szolgáló szokásos mértékű vagyontárgyait figyelmen kívül kell hagyni;
Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.04. 21:42

Viszont az 50%-on örökölt haszonélvezetet - míg ti az 50% haszonélvezettel csökkentett értékének a harmadát örököltétek egyenként.

chables # 2006.08.04. 21:07

Tisztelt Jogászok!

Édesapám 2005.11.22-én hunyt el tragikus hirtelenséggel. A hagyatéki tárgyalásról lemondtunk, így idén február 25-én volt a hagyaték és az öröklési rend ismertetése, amit elfogadtunk.
A héten jött meg, hogy mennyit és miért kell fizetni az öröklések után. Édesanyámmal közös volt a ház, édesapám tulajdonát még némi szántóföld képezte. Nem szeretnénk fellebbezni a határozat ellen, csak nem értjük, hogy miért kell ennyit fizetnünk és mit, hogyan számoltak ki. Hárman vagyunk testvérek, így hárman örököltük a ház felét, édesanyánké a másik fele és a haszonélvezeti jog az egész ingatlanra, a földet csak hárman örököltük. Egyén ingó vagyon (festmény, kocsi, bútor) nem volt a februári hagyatéki leltárban.
A következő tételek szerepelnek a levélben:
lakástulajdon, termőföld, egyéb ingatlan, ingóságok (mentes), vagyoni értékű jogok, hagyatéki terhek, hagyatéki terhek (mentes).
Mit takar az "ingóságok (mentes)" kifejezés? Nem értjük, hogy ez miért nem szerepelt a hagyatéki eljárásután megkapott papíron.
Hogyan számolják ki az itt megadott értékekből a "százalékolás" alapjául szollgáló összeget?
Mert pl. a ház felét hárman örököltük, de nagyságrendekkel nagyobb összeg jön ki nekem, ha a feltüntetett értéket osztom el hárommal, mint ami a hivatal számolása szerinti osztandó alap.
Az édesanyámnak is kell fizetni (majnem 1,5szer annyit, mint nekünk). Õ csak haszonélvezetet örökölt a házra, neki miért kell fizetnie?
Válaszotokat előre is megköszönöm!

Üdvözlettel: Chables