Öröklés és haszonélvezeti jog


izuka00 # 2014.02.25. 10:08

Tisztelt jogi fórum!

Édesapám 2004-ben meghalt, két ingatlanban volt 1/2 tulajdona,az egyik az egyik az édesanyám és az övé amiben éltünk, a másik a nagymamám ingatlanából szintén 1/2 rész.A nagymamám ingatlanának a felét örököltem tőle ami most úgy néz ki,hogy 1/2-1/2 részben vagyunk tulajdonosok.Most eladásra került sor és a tulajdonlapon 2006-s bejegyzésként az édesanyám szerepel mint özvegyi jog?(ez a nagymamám háza, nem a közös amiben laktak)

Kérdésem jogos az özvegyi jog a nagymamám házára a részéről, ugyan úgy hívják őket lehet elrontottak valamit a földhivatalban? Mit tudok tenni? Köszönöm válaszát

ObudaFan # 2014.02.25. 10:21

equilibrium

A nagypapa tartozásaiért te felelsz, mégpedig az örökrészeddel, vagy annak értékének erejéig.
Viszont az is kérdés, hogy ez egyáltalán a nagypapa tartozása-e, hiszen nem egyöntetű a bírói gyakorlat abban, hogy a haszonélvezettel terhelt társasházi lakás vonatkozásában a haszonélvezőtől a közös költség megfizetését lehet-e követelni. (Véleményem szerint lehet, de nem a társasház követelheti közvetlenül, hanem a tulajdonos, ha a társasháznak teljesített.)

Természetesen ha a közös költség miatt az ingatlan tulajdoni lapjára a jelzálog be lett jegyezve, akkor az ingatlan tulajdonosa is helytáll azért az ingatlanával, de mivel véleményem szerint ő maga a haszonélvezőtől követelheti a közös költség megtérítését, így a haszonélvező örökösétől is az örökrésze erejéig.

ObudaFan # 2014.02.25. 10:30

egymunkavallalo

Ha nem lakik bent, akkor a fogyasztással arányos közüzemi költségeket nem viseli. AMi viszont nem fogyasztással arányos, meg ami az ingatlan fenntartásának a költsége, azt igen, ha haszonélvező.

fokker70 # 2014.02.25. 10:59

Tisztelt Szakértők,

Kérdésem a következő.

Most készülünk összeházasodni, 6 éve már, hogy élettársi kapcsolatban élünk. Közös gyerek nincs és nem is lesz már. Páromnak van egy 21 éves lánya.

A 6 év együtt lét alatt közösen , közös kasszával lebonyolítottunk egy vagyonpert ( a párom részéről, ahol az ingatlan 1/2 1/2 arányban megoszlott).
Most fizeti ki a párom a fele részt banki kölcsönből. Ő veszi fel egyedül a kölcsönt de közösen fogjuk visszafizetni.

Párom azt szeretné,ha a ház 1/2 része a nevemre kerülne mivel én is hozzájárulok a hitel visszafizetéséhez keresetemmel.

A kérdés az, hogy ha házastársak leszünk és ha elhalálozás történik akkor az ő gyereke kirakhat engem a házból mivel ő az egyedüli örökös?

Vagy mit lenne célszerű tenni? A gyerek különben nem tartja az apjával a kapcsolatot már 6 éve ( a gyerek 21 éves) Végrendelet, ajándékozás ?

Köszönöm a válaszokat.

Napsugár

ObudaFan # 2014.02.25. 11:02

fokker70

Házassági vagyonjogi szerződés, plusz a földhivatalba is benyújtandó megállapodás az ingatlan tulajdonjogáról.

fokker70 # 2014.02.25. 11:21

Tisztelt ObudaFan

Ha mindez megvan akkor nyugodtak lehetünk? Köteles részt akkor is kell a gyereknek fizetni?

ObudaFan # 2014.02.25. 15:07

Ha a juttatás arányban áll azzal, amit a hitelből átvállalsz, akkor ez egészében visszterhes ügylet, így nincs kötelesrész. De ehhez azért részleteiben kellene itt ismerni minden körülményt.

izuka00 # 2014.02.25. 15:55

Tisztelt Obudafan!

Özvegyi jog csak a közösen lakott ingatlanon lehet?
Lehet-e két özvegyi jog egy ingatlanon?

Köszönöm

ObudaFan # 2014.02.26. 12:58

Özvegyi jog csak a közösen lakott ingatlanon lehet?

Már miért lehetne csak közösen lakott ingatlanon?

Lehet-e két özvegyi jog egy ingatlanon?

Előfordul, hogy több korábbi örökhagyó özvegye is él még, akkor lehet.

Sysska # 2014.03.05. 16:50

Tisztelettel üdvözlök mindenkit.
Nagyon új vagyok itt,és nagy segítségre lenne szükségem.
Nagyvonalakban leirnám problémámat:
1994.ben házasodtunk össze a volt férjemmel akitől 2013.ban elváltam.Édesanyámék önkormányzati lakásban laktak amit én mint egyenesági leánygyermek megvásárolhattam.1999.ben vettem meg az ingatlant,de akkor már 5 éve férjnél voltam,és az önkormányzat holtig tartó haszonélvezetet irt a volt férjemre.A lakás 1/1ben az én tulajdonom,hogy tudnám őt levenni a lakásról illetve kijelenteni az ingatlanból?
Előre is köszönöm a segítséget:Sysska

luiji # 2014.03.06. 19:39

Tisztelt fórumozók! Egy hosszas tárgyalássorozat után a biróság kiadta az ideiglenes hagyatékátadó végzést, majd egy hathónapos szüneteltetés után jogeróre emelte azt. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben megtámadható e ez a döntés vagy milyen ellenlépésekre lehet számitani a vesztes fél részéről?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 20:09

Sysska, az a helyzet, hogy bármennyire is tiltakozik ez ellen a tudatalattid, nem az önkormányzat engedett a férjednek haszonélvezetet, hanem te magad.

A bontóperben hogyan rendelkeztek a lakáshasználatról?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 20:11

a biróság kiadta az ideiglenes hagyatékátadó végzést, majd egy hathónapos szüneteltetés után jogeróre emelte azt.
Ilyen mondat szerintem nincs is. Szedd össze magad, és mondd el értelmesen, valójában mi történt.
(A legjobb lenne, ha elővennéd azt a döntést, és szó szerint beírnád legalább a rendelkező részét.)

ObudaFan # 2014.03.06. 21:31

Egyébként a hagyatékátadó végzésnek nincs anyagi jogereje, lehet ettől még indítani pert.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 21:33

De szerinte a bíróság adta ki.

ObudaFan # 2014.03.08. 07:42

A hagyatékátadó végzés elleni fellebbezést bíróság bírálja el, de ennek a másodfokú végzésnek sincs anyagi jogereje.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.08. 08:08

Nem zárom ki, hogy helyesen értelmezed az értelmezhetetlent. De akkor mi az a szünetelés? Ami hat hónapig tart és után jogerős lesz valami.

ObudaFan # 2014.03.08. 13:48

Az nekem sem világos.

pumpoka # 2014.03.10. 15:21

Kedves fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni haszonélvezet ügyben.

Nagypapámnak és nagyanyámnak holtig tartó haszonélvezeti joga van a tulajdonomban lévő lakáson. Ők évtizedekkel ezelőtt kiköltöztek vidékre, a lakásban én lakom 15 éve. Papám meghalt tavaly májusban, nagyanyám pedig két hete bement egy idősek otthonába. Még mikor várt a beköltözésre, nekünk azt mondta az ottani önkormányzat egyik tisztviselője (aki intézte neki az otthont), hogy ha bemegy otthonba, megszűnik a haszonélvezete a pesti lakáson. Papámnak ugye már nincs, mert sajnos meghalt, de nagyanyámnak még rajta van. A kérdésem az, hogy ez valóban így van? Megszűnik a haszonélvezet, ha otthonba megy? Ha ez igaz, akkor nekem az otthontól kell papírt kérnem, hogy levetessem a haszonélvezetet? Ugyanis eladnám a lakást, ha tudnám, mert rengeteg pénzem elmegy az állandó felújításokkal, ugyanis ázik a lakás kivülről (nincs a ház körbeszigetelve) és tiszta penész minden, szóval költöznénk.... ha tehetnénk...

Köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.10. 16:11

A kérdésem az, hogy ez valóban így van?
Nem.

pumpoka # 2014.03.10. 16:58

Köszönöm szépen a választ!! Én mondtam anyukámnak, hogy szerintem ilyen nincs, ez túl szép lett volna, hogy igaz legyen.... csak nem értem, hogy egy önkormányzati tisztviselő, aki azért elvileg kellene, hogy ismerje ezeket a dolgokat, ilyennel álltatja az egész családot. :( Akkor tehát nincs más, minthogy marad minden úgy ahogy van... mert ő biztos, hogy nem fog lemondani a haszonélvezeti jogáról, hiába nem jön már Pestre és nem is érdekli, mi van a lakással...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.10. 17:37

(Nem ismerem a szabályozást így aztán akár úgy is érthette az az ügyintéző, hogy le kell mondania a haszonélvezetről, különben nem jogosult az elhelyezésre.)

Pannika4 # 2014.03.11. 15:47

Apukám nemrég halt meg, ketten vagyunk testvérek. Halála után egy nappal derült ki, hogy testvérem egy végrendeletet iratott alá vele, amiben az ő 50% tulajdoni jogát testvéremre hagyta. Felém senki semmit nem jelzett, kapcsolattartás rendszeres és harmonikus volt. Kíváncsi lennék rá, hogy ebben az esetben, mint ugyanolyan jogú gyermeke, mint testvérem, a köteles rész megillet-e engem, és milyen megosztásban?

ObudaFan # 2014.03.12. 10:15

Megillet a kötelesrész, annak a felét kapod, mint amit végrendelet nélkül kaptál volna, de főszabály szerint készpénzben.

zsulina # 2014.03.17. 08:57

Kedves Szakértők!
Kérdésem a következő: Édesapám kilenc éve húnyt el. Semmilyen köteles részt nem kaptam, felesége(nekem csak mostohám) örökölte az ingatlan haszonélvezetét. Édesapám szóban rám hagyta, de végrendelet nem került elő. Lehetséges-e, hogy mégis van, de nem tudok róla? Az ingatlan két osztatlan közös tulajdonban lévő lakásból áll, a nagyobbikat lakták ők, a kisebbiket én. Az özvegy a nagyobbikban él, a kisebbik ki van adva. Megkaphatom-e hivatalosan a kisebbik lakás fölötti szabad rendelkezést? Illetve megilletett volna-e köteles rész, ha igen érvényesíthetem-e? Amennyiben megillet a kis lakás fölötti rendelkezés, kinek a kötelessége azt felújítani, mivel jelenleg albérlők lakják/rongálják? Jelenleg vidéken élek három gyerekkel, akiket egyedül nevelek, nagy segítség volna, ha visszaköltözhetnénk a fővárosba.
Előre is köszönöm a választ.