Eltartási szerződés megtámadása


gete # 2007.01.07. 17:19

Sziasztok!

A múltkor leírt ügyemhez szeretnék még segítséget kérni.
Lehet, hogy per lesz az ügyből, mert felajánlottam a bátyámnak 2.000.000Ft-ot, de nem akarja elfogadni, többet akar. Azt állítja, hogy apukám tavaly nyáron írt egy papírt, amely szerint inkább vele akar tartási szerződésbe lépni. Ezt elfogadják a bíróságon? Illetve állítólag megkérdezett egy bírónőt, aki azt mondta, hogy ilyenkor az egész tartási szerződést érvénytelenítik, ergo anyukám része is semmis lenne., így nekem csak a saját vásárolt 1/3-om maradna + a 1/6 rám eső öröklési része. Kb:6,5mFt. Valóban felbontják ilyenkor az egészet? Rosszabul járhatok (8millió-ért megvenné az ingatlant, ez az Õ ajánlata)?

Nagyon örülnék, ha segítenétek, mert holnap este jön át hozzám és nem tudom mit mondjak neki.

Üdvözlettel
gete

gete # 2006.12.22. 17:42

Köszönöm a választ és Kellemes Ünnepeket Kívánok!

Üdvözlettel: gete

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.22. 17:20

A polgári perek ritkán érnek véghet féléven belül, és gyakran tartanak egy évnél tovább.
Ha a szerződés színleltségének, leplezett ajándékozás jellegének megállapítását kéri, akkor a követelése tulajdonképpen a kötelesrésze, a ház osztatlan közös tulajdonának 1/9 hányada.
Ha a tartásra fordított kiadásainak megtérítését kérné, az az egy év alatt bizonyíthatóan ilyen célra fordított igazolt költségeinek kamatos megtérítésére tartana igényt.

gete # 2006.12.22. 16:04

Köszönöm a gyors választ!
Még annyit kérdeznék, hogy kb meddig tarthat egy ilyen per? Illetve, hogy mennyit kérhet reálisan: a ház értéke kb 12millió Ft. Apukámé az 1/3 része volt.

Üdvözlettel
gete

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.22. 15:57

Megtámadhatják - más kérdés, hogy sikerrel járnak-e. Ha szerződés valós, tehát valóban nyújtottál tartást az arra rászoruló szülőknek, akkor nem fognak a javára ítélni.
A kereset benyújtását követően perfeljegyzés kerül az ingatlan tulajdoni lapjára, ami az eladását gyakorlatilag lehetetlenné teszi a törlésig, azaz a per befejezéséig.

(Csak az esetleges perre való felkészülés miatt mondom, hogy én a helyében nem a szerződés semmiségére, a ház tulajdonjogára hajtanék, hanem arra hivatkozva követelnék egy bizonyos összeget, hogy helyetted én teljesítettem a tartás egy részét.)

gete # 2006.12.22. 14:59

Sziasztok!
A köv ügyben szeretnék segítséget kérni:

eltartási szerződésem volt a szüleimmel ( a tulajdonjog az enyém volt, nekik haszonélvezetük volt). Sajnos anyukám 2004-ben , apukám most 2006-ban meghalt. 3-an vagyunk testvérek, a 2 testvérem soha nem foglalkozott velük, illetve a bátyám kb 1 éve odaköltözött a házba apukámhoz, mert nem volt hol laknia. Most ezt Õ úgy állítja be, hogy az utolsó 1 évben rengeteget segített édesapánknak ezért neki is joga van a házhoz. Azt szeretném megtudni, hogy megtámadhatja e az eltartási szerződést? Ha igen milyen eredmény várható? Addig én mint tulajdonos eladhatom e a házat és kötelezhetem e arra, hogy kiköltözzön belőle?
Előre is köszönöm a választ!
Üdv
gete