Felszámolás alatt perindítás?


hajoskapitany2 # 2013.09.08. 14:01

"Talán ha nem a felszámolásban ébredtetek volna fel, akkor lehetett volna valamit csinálni."

Nem a felszámolásban ébredtünk, a rendőrség három év után, kétszeri főügyészi visszavágás (!) után zárta le az ügyet, miközben pontosan a feljelentett ügyvezető "munkájának" eredménye a felszámolás.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.08. 15:49

Valaki már megint jobban tudja. Ami nem baj, de akkor minek kérdez?

hajoskapitany2 # 2013.09.09. 06:09

Isten mentsen, hogy okoskodjak...
Azért kérdezek, mert nem értem a dolgokat.
Sanda gyanúnk (a tulajdonossal közösen), hogy a perindítást - "összefogva" a felszámolóval - a feljelentésben érintett akadályozza.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.09.09. 06:23

A felszámolás után még egy évetek van arra, hogy az ügyvezető felelősségét megállapíttassátok. Ehhez nem kell büntetőügy, mert nemcsak bűncselekmény okozásával lehet egy céget megkárosítani. Lehet felelőtlen gazdálkodás eredményeképpen is, amit polgári perben lehet érvényesíteni és ott, ha megállapítják az ügyvezető károkozását, akkor a magánvagyonával felel.

A felszámoló tevékenysége ellen kifogással élhettek a Cégbíróságon. Bár egy felszámolónak a cég érdekeit kell szem előtt tartania, és ha a cég - akár a tagokon keresztül is - fizetőképes, akkor a felszámolónak nem érdeke, hogy a tagok helyett kérje az ügyvezető felelősségének a megállapítását.

hajoskapitany2 # 2013.09.09. 08:32

Még zajlik a felszámolás.
A polgári per is folyamatban van, de csak a cégnek okozott kár vonatkozásában. A cég csak úgy lesz fizetőképes, ha büntető ügyet és így a polgári pert megnyeri. Nyert büntető per kell a polgári bíróság felelősség megállapításához és a tulajdonosnak okozott egyéb kár vonatkozásához is.
Ki kötelezheti a felszámolót a pótmagánvádas perindításra?

ObudaFan # 2013.09.09. 08:33

A felszámolás után még egy évetek van arra, hogy az ügyvezető felelősségét megállapíttassátok.

Ezt a felszámolási eljárás ideje alatt lehet kérni. Majd az így megállapított felelősség alapján a konkrét összegre marasztalást a felszámolás befejezését követő 60 napon belül. (Csődtv. 33/A. §)

Ezt a pert egyébként valóban bármelyik hitelező elindíthatja és amennyiben a vezető a felszámolás kezdő időpontját megelőzően nem tett eleget az adós éves beszámolója [összevont (konszolidált) éves beszámolója] külön jogszabályban meghatározott letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, vagy nem teljesíti a Csődtv. 31. § (1) bekezdés a)-d) pontja szerinti beszámolókészítési, irat- és vagyonátadási, továbbá tájékoztatási kötelezettségét, a hitelezői érdekek sérelmét vélelmezni kell.

A felszámoló tevékenysége ellen kifogással élhettek a Cégbíróságon.

Ott nem. A felszámolási eljárásban eljáró törvényszéken lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.09. 09:01

Nyert büntető per kell a polgári bíróság felelősség megállapításához és a tulajdonosnak okozott egyéb kár vonatkozásához is.
Ezt honnan veszed? Tudsz rá egy jogszabályhelyet vagy legalább egy érvelő levezetést hozni?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.09. 09:03

(Arról most nem is beszélve, hogy a "nyert" kifejezés büntetőperre értelmezhetetlen.)

ObudaFan # 2013.09.09. 09:57

Ki kötelezheti a felszámolót a pótmagánvádas perindításra?

A világon senki.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.09.09. 10:42

Kedves Obudafan

Ha hisztizek leginkább azért teszem, mert a jó válaszomat kijavítod.

Ime: Gt.
30. § (1) A társaság felelős azért a kárért, amelyet vezető tisztségviselője e jogkörében eljárva harmadik személynek okozott.
(2) A vezető tisztségviselők a gazdasági társaság ügyvezetését az ilyen tisztséget betöltő személyektől általában elvárható gondossággal - és ha e törvény kivételt nem tesz -, a gazdasági társaság érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek ellátni. A vezető tisztségviselők a polgári jog általános szabályai szerint felelnek a gazdasági társasággal szemben a jogszabályok, a társasági szerződés, illetve a gazdasági társaság legfőbb szerve által hozott határozatok, illetve ügyvezetési kötelezettségeik felróható megszegésével a társaságnak okozott károkért.
(3) A gazdasági társaság fizetésképtelenségével fenyegető helyzet bekövetkeztét követően a vezető tisztségviselők ügyvezetési feladataikat a társaság hitelezői érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek ellátni. Külön törvény e követelmény felróható megszegése esetére - ha a gazdasági társaság fizetésképtelenné vált vagy külön jogszabály szerint, a fizetésképtelenség vizsgálata nélkül, jogutód nélkül megszüntették - előírhatja a vezető tisztségviselők hitelezőkkel szembeni helytállási kötelezettségét.
(4) Együttes képviseleti joggal rendelkező vezető tisztségviselők, illetve testületi ügyvezetés esetén a vezető tisztségviselők gazdasági társasággal szembeni kártérítési felelőssége a Ptk. közös károkozásra vonatkozó szabályai szerint egyetemleges. Ha a kárt a testületi ügyvezetés határozata okozta, mentesül a felelősség alól az a tag, aki a döntésben nem vett részt, vagy a határozat ellen szavazott.
(5) A társasági szerződés előírhatja, hogy a társaság legfőbb szerve évente tűzze napirendjére a vezető tisztségviselők előző üzleti évben végzett munkájának értékelését, és határozzon a vezető tisztségviselők részére megadható felmentvény tárgyában. A felmentvény megadásával a legfőbb szerv igazolja, hogy a vezető tisztségviselők az értékelt időszakban munkájukat a gazdasági társaság érdekeinek elsődlegességét szem előtt tartva végezték. A felmentvény hatálytalanná válik, ha utólag a bíróság jogerősen megállapítja, hogy a felmentvény megadására alapul szolgáló információk valótlanok vagy hiányosak voltak.
(6) A gazdasági társaság jogutód nélkül való megszűnése után a vezető tisztségviselőkkel szembeni kártérítési igényt - a jogerős cégbírósági törléstől számított egy éves jogvesztő határidőn belül - a társaság cégbírósági törlésének időpontjában tagsági jogviszonyban álló tagok (részvényesek) érvényesíthetik. Ha a tag (részvényes) felelőssége a gazdasági társaság kötelezettségeiért a társaság fennállása alatt korlátozott volt, a kártérítési igényt a tag (részvényes) a társaság megszűnésekor felosztott vagyonból az őt megillető rész arányában érvényesítheti.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.09.09. 10:43

A kérdező társasági tag. Nem nagyon érdekli, hogy mit tehet ilyen esetben a hitelező.

xdri # 2013.09.28. 06:27

Egyetértünk, de a hitelezők kötelezhetik a felszámolót pótmagánvádas eljárásra, és ki is kényszeríthetik,ha a felszámoló bíróság erre kötelezi!
www.drhalasz.eoldal.hu

hajoskapitany2 # 2013.09.28. 10:09

Köszi az eddigi segítséget.

A hitelező - NAV - nem akarja kényszeríteni a felszámolót pótmagánvádas perindításra. Azt mondja, nem érdeke.
A felszámoló meg nagy ívben....

Nekem, mint tulajdonosnak viszont nagyon is érdekem, hiszem nekem is rengeteg kárt okozott a korábbi ügyvezető, amit nyilván később - jogerősen nyert büntető per után - követelni fogok rajta .
De mert a cég, amelyiknek korábbi ügyvezetése alatt kárt okozott volt a feljelentő, így a bíróság szerint - egyenlőre , csak a felszámolás alatt álló cég indíthatja a pert, az ügyvédi megbízást is csak a felszámoló írhatja, írhatná alá.

22-es csapdája?

ObudaFan # 2013.09.28. 11:30

A hitelező sem kényszeríthetné pótmagánvádra a felszámolót.

Juszti01 # 2013.12.07. 17:50

tisztelt Fórum. Arra szeretnék választ kapni,hogy egy felszámolás alatt álló cég ellen a kártérítési igényemet kinek és hogyan tudom benyújtani.
Üdv:Juszti01

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.09. 10:09

A felszámolónak. De ha túl vagy a 40 napos határidőn, akkor aligha érdemes.

hajoskapitany2 # 2014.06.26. 08:40

Tisztelt Szakértők!

A tulajdonosi taggyűlés - mint a társaság legfőbb szerve - utasíthatja-e a felszámolót, mint vezető tisztségviselőt pótmagánvádas eljárással kapcsolatos ügyvédi megbízás kiadására?
A per nem csak a hitelezők, hanem a tulajdonos érdeke is lenne.

Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.26. 17:27

Nem. Felszámolás alatt lévő cégben a felszámoló nem csak a törvényes képviselő, hanem tulajdonképpen a taggyűlés hatáskörét is gyakorolja.

ObudaFan # 2014.06.26. 19:38

Véleményem szerint erre a felszámolás alatt nem álló társaság ügyvezetőjét sem utasíthatja a taggyűlés.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.26. 20:06

Tényleg, lehet a pótmagánvádló jogi személy?

Sherlock # 2014.06.26. 20:19

Lehet. Be. 53. § (4)

ObudaFan # 2014.06.27. 09:03

Mármint 53. § (3).

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.27. 09:15

Akkor viszont szerintem alapesetben utasíthatja a taggyűlés az ügyvezetőt. Úgy értem, ha nem áll felszámolás alatt.

katrin # 2016.02.07. 00:35

légyszíves segítsetek abban, hogy ha a fizetési meghagyásos eljárás alatt(amely során ellentmondással élt az adós) az adós ellen felszámolási eljárás indul, ez esetben a felszámolónak történő bejelentésen kívül ugyanúgy be kell adni a keresetlevelet a bírósághoz is, igaz?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.07. 06:54

A felszámolónak kellene, ő a törvényes képviselő. De az is kérdés, hogy melyik bíróság lesz az illetékes.