Takarék szövetkezet, kezes


anti30 # 2012.04.28. 17:41

T. zsozsoo
Adnia kel a kimutatást. Neked tisztában kell lened az összeggel kapcsolatosan! Ki kel adniuk egy olyan papírt, amin szerepel hónapokra lebontva, milyen összegegek csapódtak a törzstökéhez, és ilyen megtérülések voltak a hitelező felé!

zsozsoo # 2012.04.24. 11:28

Üdv!
Tovább is van mondom még :) !
Az ismerősöm (adós)felesége bement a takarékszövetkezetbe, mivel ő is kapott levelet a tartozásról (most kapta ő is, régebben ő sem kapott)és elkezdett érdeklődni a kölcsönről, hogy hogy is van ez. Erre előhozták az összes papírt ami a szerződéssel kapcsolatban volt nekik - egy szerződés, egy ügyvédi felszólítás az adós felesége részére (amin szerepelt az aláírása egy szépséghibával, hogy nem is az övé volt, valaki aláírta helyette), aminek a tértivevényén ugyancsak nem az ő aláírása volt és a mostani levél tértivevénye, amin már az ő aláírása volt. Amikor rákérdezett, hogy a befizetésekről valami kimutatást szeretne látni, mivel ők havi utalással fizették egy másik bankon keresztül a törlesztőrészleteket és ennek ellenére tartozás maradt fenn, akkor azt mondták, hogy arról nincs semmi csak a gép mutatja, hogy tartozás van, nézze meg a képernyőn. Ez már vicc szerintem, mi az, hogy a befizetésekről nem tudnak kimutatást adni és nem tudják megmondani, hogy miből keletkezett a tartozás, csak van és kész.
Na, valakinek véleménye esetleg ötlete van?
Köszi előre is!

Micimackó44 # 2012.04.07. 19:10

anti 30

Köszönjük még egyszer a kedvező választ, és megy az ismerősöm ügyvédhez,mert legalább van értelme!

zsozsoo # 2012.04.07. 14:43

Újfent köszönöm a válaszokat!

Nem akarok kibújni semmiféle fizetés alól, csak azt nem tartom jogosnak, hogy a három évi kamatot is ki kell fizetnem. Ha egyből szólnak és jogos a tartozás, akkor szó nélkül kifizetem, kötelességből és akkor nincs annyi kamat rajta. (duplájára növekedett a tőketartozás a három év alatt míg senki nem szólt nekem) Amúgy még annyit az egészhez, amikor felhívtam az ügyintézőt, azt mondta, hogy nem tudja pontosan mi történhetett, mert ő most került oda nemrég, mert az előző állományt kirúgták. Most nézik át az ügyleteket és próbálnak rendet rakni.

guba" # 2012.04.07. 12:46

Azt nem értem , hogy mint készfizető kezest, azonnal a fizetés mulasztások után meg kellet volna hogy keressenek!

Ha nem keresték meg, az sem befolyásolja a kezes helytállási kötelezettségét. Kivéve, ha a per megindításáig sem szólítja fel teljesítésre a jogosult a kezest, mert akkor az ebből eredő költségekért már nem fog felelni a kezes.

anti30 # 2012.04.07. 12:20

Kedves Sherlock
Ekkora összegnél nem sok haszna, nincs értelme!
Én segíteni szeretnék, így van célja, engem is megráncigáltak volna ha nem járok pontosan utána!
Biztatás kell az embereknek!!!
Vagy úgy gondolod, hogy hagyni kell, hogy eltapossanak minket! Nem bántom a pénzintézeteket!!! Csak tudod hogy mi van ebben az országban!

Sherlock # 2012.04.07. 09:56

Nem kell lenyelni, majd odaadja az, akinek kifizetted. Azért szeretik a bankok a készfizető kezest, mert pénzükhöz jutnak egyből és nem kell lejátszaniuk azt az ügyféllel, amit neked kell majd + az is benne van, hogy a kezesnek készségesebben fizet, mint egy idegennek, ha fenn akarja tartani a jó viszonyt.

Kedves anti30,

ennek a biztatásnak van valami célja/haszna/gondolatmenete?

anti30 # 2012.04.07. 07:30

Azt nem értem , hogy mint készfizető kezest, azonnal a fizetés mulasztások után meg kellet volna hogy keressenek! DURVA! Kért ki a dokumentumokat vagy kérj egy találkozót, hogy megtudhasd hogy mi volt az oka hogy nem jelentkeztek! Mindig ezzel jönnek ön miért nem érdeklődőt! Ez egy humbug duma!

zsozsoo # 2012.04.06. 20:12

Köszönöm a válaszokat!

Tehát akkor nekem mint készfizető kezesnek, folyamatosan érdeklődnöm kellett volna a hitel iránt, hogy minden rendben van e? Az akkori barátommal a hitel miatt tartanom kellett volna a, jó baráti kapcsolatot, ha törik, ha szakad a hitel végéig? Valamint nem várhatom el a Takarékszövetkezettől, hogy ha az adós késedelembe esett netán nem fizet többszöri felszólításra sem, akkor értesítsenek engem erről. (nem 3 év után, főleg, hogy a hitel futamideje 3 éve lejárt) Hogy netán időben teljesíthessek kezesként, hogy ne nőjenek tovább az engem is terhelő kamatok!? Laikus vagyok a jogban, de ez szerintem nem így kellene, hogy működjön. Hol van az leírva, hogy nekem folyamatosan figyelnem kell a hitel állapotát (mint k.kezesnek)? Csak, hogy megnyugodjak, hogy tényleg én vagyok a hülye és befogjam a pofám és lenyeljek 3 évi kamatot.
Köszönöm előre is!

anti30 # 2012.04.05. 21:23

T.zsozsoo

Azt vesszem ki a szavaidból, hogy az adós már kifizette a tartozását!? De most derülhetett ki hogy a töke részből még hiányzik, ez az az összeg amit követelnek rajtad! Az kellene csinálnod első körben hogy kikéred az összes papírt! Kérj egy listát az érintett időszakról hogy milyen megtérülések voltak, és melyik hiányzik! De ha rám hallgatsz az összes dokumentum másolatát kikéred! Mint lejjebb is látod, engem is szépen átakartak verni! Olyan lyukak voltak az ügyemben, mintha szitává lőtték volna! Szólj ha segíthetek!
Üdv

Goodwitch # 2012.04.05. 21:12

Azért alapjaiban abból indul ki a jog, hogy azért, amiért egyszer felelősséget vállaltál, a későbbiekben is figyelemmel kíséred, plusz akiért kezességet vállaltál, azt nyilván ismered, és bizalommal vagy iránta, hiszen akárkiért nem vállal az ember kezességet.

Amit meg emiatt többletként kifizetsz a hitelezőnek, azt mind követelheted az adóstó, aki a Te barátod, tehát nyilván vissza fogja azt fizetni, tehát károd sem keletkezik. Adós meg nyilván tudta, hogy nem fizette vissza teljesen a hitelt...

No, szóval valahogy így. Ezért „nem merít ki tényállást”.


Goodwitch

zsozsoo # 2012.04.05. 20:24

Köszönöm a választ!
Még annyi lenne a kérdésem, hogy a Takarékszövetkezet azáltal, hogy engem nem tájékoztatott a fennálló, lejárt tőketartozásról és ezáltal tévedésben tartott abban a hitemben, hogy a hitel rendben ki lett fizetve és nekem nincs fennálló tartozásom, miközben mégis csak volt (3 évig, úgy, hogy nem is tudtam róla) és ezzel nekem anyagi kárt okozott (mert ha időben szól a tartozásról, akkor nem halmozódik fel a késedelmi kamat)a megemelkedett kamatok tekintetében, ez nem merít ki egy törvényi tényállást? Mert nekem mint laikusnak, úgy néz ki a dolog, hogy azért nem szólnak három évig a tartozásról hogy addig is keressenek majdan - esetleg - rajtam a késedelmi kamatokkal. Miért másért hagytak ki 3 évig az ügyletből?

Sherlock # 2012.04.05. 19:15

Az összeget tudod vitatni, vagy hogy egyáltalán van-e tartozás, de ha van akkor nem tudsz kibújni a fizetés alól - viszont ezt az összeget természetesen követelheted attól akinek a kezese voltál.

zsozsoo # 2012.04.05. 18:24

Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy 2006.01.09-2009.01.10 hitelszerződésben voltam készfizető kezes. A szerződés aláírása óta nem hallottam semmit a dologról. Most kaptam egy levelet a Takarékszövetkezettől, hogy az adósnak 2008.12. hóban volt 3.398 Ft és 2009.01.10-én volt 11.843 Ft tőketartozása.Nem értem ezek miből jöttek össze, mert a havi törlesztő kb. 15-16 ezer Ft lehetett. Na ez azóta kamatozott és most 30.303 Ft-ot követelnek rajtam. De még egyszer mondom, hogy nem kaptam semmi infót, felszólítást a Takarékszövetkezettől. Az adóssal sem beszéltem, találkoztam már vagy 5 éve, ha minden igaz azóta kint él és dolgozik Angliában. Felhívtam a Takarékszövetkezetet és az ügyintéző azt mondta, hogy ő nem is igazán tud mondani róla semmit, mert most cserélték le nemrég az egész személyzetet és most próbálják rendbe rakni a hitelügyeket. Azt mondta írjam le ezt nekik és majd talán reagálnak valamit.
Most mit csináljak? 3 év kamatait ki kell fizetnem úgy, hogy nem is tájékoztattak, hogy tartozásom keletkezett a kezességvállalásból adódóan? Nem kellett volna szólniuk amint lejárt a hitel és tartozással lett lezárva, vagy ilyesmi? Tényleg írjak nekik valamit és ha igen mi legyen benne amivel nem vágom magam alatt a fát?
Előre is köszönöm a segítséget!
Zsolt

anti30 # 2012.04.05. 18:15

Micimackó44

Akkor addig szorongassátok meg amíg lehet, és őt ezek szerint meg is lehet!! Biroksági úton kel, de biztososan menni fog!! Sok sikert!!!!

Micimackó44 # 2012.04.05. 13:37

anti30

Köszönöm a kedvező választ ismerősöm nevében. A ház a nevükön van, nem lízigelt.

anti30 # 2012.04.04. 19:56

Azért köszi Goodwitch

Goodwitch # 2012.04.04. 14:34

A kölcsönszerződésben elvileg nem vagy szerződő fél, csak a kezesi szerződésben. Ha adóstárs lennél, akkor a kölcsönszerződésben is fél lennél. De hagyjuk, nem értjük egymást, de ez nem feltétlenül baj.


Goodwitch

anti30 # 2012.04.04. 14:20

Szerződő fél vagyok! Kezesként írtam alá a szerződést nem mint tanú!!!
Elfogadtam a szerződésbe foglaltakat, vagy nem?

Goodwitch # 2012.04.04. 12:43

a szerződés alapján én is szerződő fél vagyok

csak emiatt kérdeztem.


Goodwitch

anti30 # 2012.04.04. 12:40

Kezes VOLTAM a jelen szerződésben!
A adósbak a kezese, nem az anyukájának!

Goodwitch # 2012.04.04. 12:33

anti30, akkor most kezes vagy, vagy adóstárs?


Goodwitch

anti30 # 2012.04.04. 12:17

Szia Micimackó44

Ha a nevén van bármi, akkor az a tartozás amit helyette fizettetek ki akkor terhelhető! Ha az ingatlan lízingelt akkor az a banké!

Micimackó44 # 2012.04.04. 11:49

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, nekik van jelenleg devizahitelük a házukon, házvásárlásra vették fel,és azt fizetik. Az ismerősöm az mellé szeretnék tetetni az ő jelzálogjogát(mert nekik ő személyi hitelre volt kezese), mivel fizetést nem tudnak felmutatni és egyetlen értékük a ház. Ha ő ráteteti a jelzálogjogát, akkor nem árverezik el a házukat esetleg?(Mivel már akkor 2 jelzálogbejegyzés lenne).Köszönöm előre is.

anti30 # 2012.04.04. 08:23

T. Goodwitch
Teljesen egyszerű a dolog! Minden át lett nézve, lényeg az, ha nem kérem ki a dokumentumokat, levelezéseket stb.
Akkor soha nem derül ki az a temérdek hiba, a szerződés alapján én is szerződő fél vagyok, ami anyit tesz ha valami történik, pl: nem fizet, megkeresnek. Ez nem történt meg mert egy jövőbeni eseménytől tették függővé a szerződés megszűntét. Egy telek hányad árveréséből, a bökkenő az hogy megjelent a harmadik fél és kérésére felfüggesztették a végrehajtást. nem kérdés hogy miért.
A takarék beleegyezett és ezzel meg akadályozta a tényleges megtérülést!

228.§ (2) Ha a felek a szerződés hatályának megszűntét tették bizonytalan jövőbeni eseménytől függővé (bontó feltétel), a feltétel bekövetkeztével a szerződés hatálya megszűnik.

205. §215 (1) A szerződés a felek akaratának kölcsönös és egybehangzó kifejezésével jön létre.

(2) A szerződés létrejöttéhez a feleknek a lényeges, valamint a bármelyikük által lényegesnek minősített kérdésekben való megállapodása szükséges. Nem kell a feleknek megállapodniuk olyan kérdésekben, amelyeket jogszabály rendez.

Ptk 211. § (1) Aki szerződés kötésére ajánlatot tesz, ajánlatához kötve marad, kivéve, ha kötöttségét az ajánlat megtételekor kizárta.

Üdv