Intrum Justitia


krystyna # 2013.06.04. 17:57

Tisztelt Fórum !

CIB-nél felvett , majd felmnodott személyi kölcsön átkerült az Intrum "gondozásába".
A probléma a következő:
Úgy tudom, hogy életbe lépett egy új szabályozás mely szerint az Intrum nem vásárolhat követelést ill. azt nem hajthatja be mivel az Intrum cégjegyzékben szereplő TEÁOR száma alapján nem lehet megbízott.
Tud-e valaki erről valami biztos infót?
Kihez lehet fordulni hivatalosan az ügyben (PSZÁF pl.)?

SikkesSittes # 2013.06.05. 14:30

Kedves krystyna!

Én "bepereltem" az IJ-t egy ügyfelem ügyében és most nagyon nem szeretnek:) különösen az őket (meghatalmazás nélkül!) képviselő ügyvédi iroda nem.

A követelésvásárlással kapcsolatban számos legenda kering, kiváltképp "devizahiteles" körökben amely nem állja meg a helyét sajna.

Tenni persze lehet és számtalan lehetőség van - meg is találtuk, a PSZÁF is kényszerű partner persze...


Sikkes Sittes™

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.05. 14:57

Számtalan lehetőség... Ja, persze...

Dr.Attika # 2013.06.05. 15:29

Meghatalmazás nélkül hogy képviselhet ügyvédi iroda? A bíróság nem "hajtotta el" az ügyvédi irodát?

SikkesSittes # 2013.06.06. 06:48

Dr.Attika!

Az egyezségi ajánlatunkra(Meghatalmazásomat csatoltam) az "adott" ügyvédi iroda többek közt a következőket írta, idézem:

„ A megkeresésében és a rendelkezésünkre bocsátott „kereset” lenevezésű iratban felhozott érvek teljesen megalapozatlanok, így azok túlnyomó részével érdemben foglalkozni nem kívánunk.”

Azonban a Fővárosi Törvényszék nem osztotta az ügyvéd úr álláspontját és VZ felperes a szerződés semmisségének megállapítása iránt indított perében elrendelte az ügy tárgyalását.

A Törvényszék hiánypótlási felhívására nem tudom mit léptek.

KBS!
Nagyon letörtnek tűnsz...


Sikkes Sittes™

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.06. 07:46

OFF
Dehogy. Csak nem kedvelem a fellengzős dicsekvést.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.06. 07:47

OFF
Különösen akkor, ha a dicsekvés alapja mindössze annyi, hogy tárgyalásra alkalmas keresetet sikerült szerkeszteni. Ahhoz azért nem kell zseninek lenni.
ON

SikkesSittes # 2013.06.06. 11:17

OFF
KBS!

Úgy vélem, hogy te senkit sem kedvelsz de ez magánügyed.

Én a "tárgyalásra alkalmas kereset" megszerkesztését nem azért vállaltam, hogy dicsekedjek vele, hanem egy ügy szükséges kelléke.

És hadd ne kelljen magyarázkodnom...
ON


Sikkes Sittes™

Sherlock # 2013.06.06. 11:44

De akkor itt most mi a lényeg?

Dr.Attika # 2013.06.06. 11:54

Az a lényeg, hogy KBS hitelező párti Sikkes Sittes meg adós párti.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.06. 11:57

Ez marhaság.

Dr.Attika # 2013.06.06. 12:22

Sherlock!
Akkor nem az a lényeg. Én egyébként ügyfél párti vagyok.

wers # 2013.06.06. 12:43

KBS!

Úgy vélem, hogy te senkit sem kedvelsz de ez magánügyed

ez elszomorítana, ha így lenne

SikkesSittes # 2013.06.07. 05:52

OFF
Dr.Attika!
Pár éve azért osztott KBS, mert követelésbehajtással foglalkoztam, aztán végrehajtó-helyettesként kaptam ki, hogy miért okoskodom. Most azért vagyok KBS szerint "fellengzősen dicsekvő" mert "sikerült" benyújtanom egy keresetlevelet.

wers!
Figyelemmel a fentiekre írtam, amit írtam.
ON


Sikkes Sittes™

Dr.Attika # 2013.06.08. 06:31

Minden Intrum Justitia ügyfélnek ajánlom figyelmébe a HVG 2013 június 8-ai szám 72.73. oldalán olvasható cikket. Többek között kiderül a cikkből, hogy miért is küldözget mostanában leveleket az ügyfeleknek az Intrum Justitia.

Kiderül az is, hogy a cég képviselője vagy nagyon tudatlan a polgári jog elévülési szabályai vonatkozásában vagy nagyon sok embert félre akar vezetni.

Azt állítja a cikkben: "Ha a követelés elévült, azt az ügyfélnek kell nyomon követnie és bizonyítania, mert sem a bíróságok, sem a végrehajtók maguktól nem vizsgálják e szempontot"

Ez nem igaz. Az adósnak elegendő egyszerűen arra hivatkozni, hogy a követelés bírósági úton történő érvényesítése elévülés jogcímen kizárt. A hitelezőnek kell bizonyítani, hogy tett olyan cselekményt, ami az elévülést megszakítja. sajnálatosan ezt a téves álláspontot nem helyesbítette a HVG. Én majd írok a cikk írójának, hogy tegyék ezt meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.08. 08:03

"Ha a követelés elévült, azt az ügyfélnek kell nyomon követnie és bizonyítania, mert sem a bíróságok, sem a végrehajtók maguktól nem vizsgálják e szempontot”"
Ez nem igaz.

De, ez igaz. A bíróság és a végrehajtó valóban nem vizsgálja hivatalból ("maguktól") az elévülést. Valóban a kötelezettnek kell bizonyítania, hogy a követelés elévült. Más kérdés, hogy ez a bizonyítás meglehetősen könnyű és formális: be kell mutatni a naptárban, hogy az utolsó, elévülést megszakító cselekmény óta az elévülési idő eltelt.

Amiről te beszélsz, az már a jogosult ellenbizonyítása.

Dr.Attika # 2013.06.08. 08:52

Béla! Ne "égesd" már magad. Képviseltél már ilyen perben? Ha igen, akkor tudhatod, hogy nem így van a bírósági határozatból, ha meg nem, akkor tanulmányozzad a vonatkozó bírósági határozatokat.(neten hozzáférhetőek)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.08. 10:32

Kíváncsian várom azt a konkrét BH-t, amely kimondja, hogy az elévülést a bíróságnak hivatalból vizsgálnia kell. Továbbá azt is, amely kimondja, hogy a kötelezettnek elég hivatkoznia az elévülésre, mert az olyan tény, amely nem szorul bizonyításra. (Vélelem?)

OFF
Ha egy laikus írja, amit írtál, valószínűleg nem szóltam volna. De egy jogász ne legyen pongyola, törekedjen a dogmatikai tisztaságú álláspontra és érvelésre.
ON

Dr.Attika # 2013.06.10. 08:15

Az elévülést a bíróságnak nem hivatalból kell vizsgálnia, hanem csak az alperesi bizonyítási indítványára.( Olvasd vissza légyszíves amit írtam. ) Viszont ha elhangzott a bűvös mondat: Elévülési kifogást terjesztek elő. Akkor bizony a felperest hívja fel arra, hogy bizonyítsa, hogy történt-e elévülést megszakító hitelezői cselekmény.

Béla! Nem kell az adósokat megtévesztő véleményeddel az adósok körében kételyeket támasztani.

Egyszerű a példa: ha az adós arra hivatkozik a hitelezővel szemben, hogy nem kapott az elévülési időn belül fizetési felhívást. Hogyan tudná azt bizonyítani?
Javaslom olvasd el Joseph Heller: Huszonkettes csapdáját és annak a részét, amikor arról van szó, hogy Yossarian mikor nem mondta, hogy ............., Ő erre azt mondta, hogy soha nem mondta, hogy....

Sherlock # 2013.06.10. 08:50

A huszonkettes csapdájában az a zseniális, ahogy az ember a tojásokat adja-veszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.10. 09:53

A 22-s csapdájában nincs ilyen rész. Kevered Éles István Hankiss-paródiájával a kilencvenes évek elejéről.

wers # 2013.06.10. 10:12

Kedves Béla, a kötelezett részéről mi a helyes teendő. Ha elévült a tartozás, azt hogyan kell bizonyítani?

Sherlock # 2013.06.10. 10:15

Off

Yossarian mellette ült a segédpilóta helyén. – Nem értem, hogy van az, hogy Máltában hét centért veszi a tojás darabját, és ötért adja el.

  • Azért csinálom, hogy hasznom legyen belőle.
  • De hogyan lehet így haszna belőle? Tojásonként két centet ráfizet.
  • Három egész egynegyed cent hasznom van tojásonként azáltal, hogy négy és egynegyed centért adom el a tojást azoknak az embereknek Máltában, akiktől hét centért vásárolom a tojást. Persze a haszon nem az enyém. A haszon a szindikátusé. És mindenki részesedik belőle.

Yossarian úgy érezte, kezdi érteni. – Azoknak az embereknek meg, akiknek maga négy és egynegyed centért adja a tojásnak darabját, két és háromnegyed cent haszon jut darabonként, amikor újra eladják magának darabját hét centért, így van? Miért nem adja el a tojást közvetlenül saját magának, és hagyja ki azokat, akiktől megveszi?

  • Mert én vagyok azok, akiktől megveszem – magyarázta Milo. Három egész egynegyed cent hasznom van darabján, amikor eladom a tojást magamnak, és kettő egész háromnegyed cent hasznom darabján, amikor visszavásárolom magamtól. A teljes nyereség tojásonként hat cent. Tojásonként csupán két centet vesztek, amikor darabonként öt centért adom a kantinnak, így lehetséges az, hogy hasznom van a darabonként hét centért vásárolt és a darabonként öt centért eladott tojásból. Amikor Szicíliában megveszem a tojást, csupán egy centet fizetek darabjáért.

On

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.10. 10:15

Szerintem írtam: „a bizonyítás meglehetősen könnyű és formális: be kell mutatni a naptárban, hogy az utolsó, elévülést megszakító cselekmény óta az elévülési idő eltelt.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.10. 10:17

Sherlock, természetesen nem neked szólt a megjegyzés.