Végrehajtói munkadíj+jutalék 6 - 7évvel később???


kötelezett # 2017.08.28. 12:20

Közmű tartozásunkra a szolgáltató 2008ban végrehajtást kért, amivel kapcsolatban én 2009-ben a bíróságon részletfizetést kértem és kaptam, a szolgáltató által kiküldött csekkeket mind befizettem még 2010ben vagy legkésőbb 11-ben (nem emlékszem a futamidő mikor ért véget). 2 éve a NAV-nál be is kellett mutatnom a befizetést igazoló csekkeket, mivel a kedves végrehajtó és a szolgáltató is elfelejtette törölni a jelzálogot az ingatlanról.

Ma kaptam egy ajánlott levelet a végrehajtótól, hogy "folyamatban lévő" végrehajtási ügyben fizessek munkadíj+jutalék címén tizenezer Ft-t.

Ez így most mi? 6-7 évvel később? Ez nem volt benne az egész díjban? Eleve a tőketartozás 2x-ét fizettem ki anno, amiben a levél szerint volt már munkadíj, költségáltalány és készkiadás.

Mit csinált a kedves végrehajtó az elmúlt 6-7 évben?
Jogszerű-e ez a követelés, vagy már elévült-e az 5 év alatt, ha eddig nem kérte, nem küldött felszólítást stb stb?

Válaszukat előre is köszönöm

gerbera317 # 2017.08.28. 12:25

Mit csinált a kedves végrehajtó az elmúlt 6-7 évben?
Arra várt, hogy megfizesd a végrehajtási költséget is. És amikor a részletfizetést engedélyezte, egész biztos, hogy erre is felhívta a figyelmedet. S ha most nem fizetsz, bizony marad az a végrehajtási (nem jelzálog!) jog az ingatlanon.

kötelezett # 2017.08.28. 12:32

"És amikor a részletfizetést engedélyezte"
Nem ő engedélyezte, hanem a bíróság.

"Arra várt, hogy megfizesd a végrehajtási költséget is."
Mint írtam, a teljes összegben, amire részletfizetést kaptam eleve volt végrehajtói munkadíj, költségáltalány, készkiadások. Most ezen felül kér még ezervalahányszáz Ft munkadíjat és tizenezer jutalékot.
De ha ez a követelés már akkor ismert volt, miért nem tartalmazta az az összeg, amire a bíróság részletfizetést engedélyezett, és amelyről a szolgáltató kiküldte a csekkeket?

"Arra várt, hogy megfizesd"
7 évig? Életszerű...

Kérdésem: elévült-e a tartozás végrehajthatósága ennyi idő alatt?

gerbera317 # 2017.08.28. 13:08

Nem ő engedélyezte, hanem a bíróság.
A bíróság ilyet nem tesz. A részletfizetés megállapítása a végrehajtó hatásköre, abba a bíróságnak nincs beleszólása.

De ha ez a követelés már akkor ismert volt, miért nem tartalmazta az az összeg
Mert a részletfizetés engedélyezésekor nem lehet pontosan meghatározni, hogy a részletfizetési időszak végéig az tényleg kifut-e vagy sem, ezért a részletfizetés végén mindig korrekcióra van szükség. Na, ez itt egy korrekció: tizenakárhány ezer forint még hiányzik.

7 évig? Életszerű...
Az. Teljesen.

elévült-e a tartozás végrehajthatósága ennyi idő alatt?
Elévülhetetett. Hogy tényleg elévült, azt neked kell bizonyítanod, és adott esetben érvényesítened is.

Ez nem vitafórum. Kérdeztél, és megkaptad rá a választ, már amennyire a közölt félinformáció alapján lehetett válazolni. Ha elszámolási vitád van a végrehajtóval, azt vele kell lebokszolnod, nem velem.

Mougins # 2017.08.28. 13:21

Üdvözletem!

Én is a végrehajtó elévülésével kapcsolatosan kérdeznék, ha lehet!

Hitel 2009-ben felmondva, 2010 év végén került a végrehajtóhoz, aki 2011 januárjában küldött felszólítást, csekket a tartozásról és a végrehajtást rávezette az ingatlanra. 2011. 08-hóban engedményezésre került a tartozás, erről értesítettek is. 2011. 09-hótól nem kaptam senkitől sem levelet, felszólítást, azaz már lassan 6. éve. Ma küldött a végrehajtó egy levelet, hogy a nyugdíj folyósítót megkereste, hogy vonjanak 33%-ot a nyugdíjamból. A hitel nem az enyém, a lányomé.Kezest nem kértek a hitelhez, hanem 1.5 szörös ingatlanfedezetet. 60 millió hitelhez 96 millió értékű fedezetet adtak, benne az én házamat is 14 millió Ft értékben.A végrehajtási bejegyzés 2011. 01 havi a tulajdoni lapon. Ránk a régi PTK vonatkozik. Itt van még sortartás? Ez az egyik kérdésem. A lányom hitele, mint hitelfelvevőnél a végrehajtási jog nem évült még el, mert bíróságon voltak 2014 januárjáig, de rejtélyes okból tőle a végrehajtó 2015. 08 hótól, nem vonat 33%-ot a jövedelméből.Addig vonták utána nem, de nem firtatta eddig, hogy miért. Most volt árverés 10 ingatlanára, de árverési kifogás miatt, most az is bíróságon van. 22 ingatlan van eredetileg a 96 millióra fedezet. A 2. kérdésem az, hogy velem szemben, mivel nem vagyok kezes,csak a nevemen lévő ház fedezetet adtam 5 év után vonathat-e jogszerűen a végrehajtó? Van-e az én esetemben 5 év után elévülés? 5 év alatt miért nem árvereztette már el az én házam is? Sorban állás miatt? Létezik egyáltalán elévülés az én esetembe? Köszönöm a választ!

gerbera317 # 2017.08.28. 13:41

Hogy elévült-e a végrehajtandó követelés, azt a fórum nem fogja tudni megmondani. Éppenséggel elévülhetett, de az nem ugyanaz, mintha azt mondanánk, hogy elévült.
A másik kérdésedre a válasz, hogy ha valóban csak zálogkötelezett vagy, akkor te csak az ingatlanból való kielégítést vagy köteles tűrni, egyéb vagyonoddal és jövedelmeddel nem felelsz. De a fórum nem tudja, hogy te valóban csak zálogkötelezett vagy-e, azt csak te állítod magadról.

Mougins # 2017.08.28. 14:19

Köszönöm szépen!
A közjegyzői okiratban zálogkötelezettként szerepelek. Az engedményezési értesítőben, mint dologi kötelezettet említenek meg.
Akkor ebben az esetben nem tilthat a nyugdíjból, árvereznie kellene a végrehajtónak.Inkább kellett volna már az elmúlt 6 évben, mert a közjegyzői okirat alapján azonnal megtehette volna. Ha 5 évig nem élt a jogával, akkor már elévült, nagyon remélem.

gerbera317 # 2017.08.28. 14:26

Na tessék, akkor csak zálogkötelzett vagy. Kérned kell a törvénysértő intézkedés megszüntetését.
Ellenben, abba az elévülésbe ne éld bele magadat annyira. Az nem mi fogjuk eldönteni neked, nem is te magadnak, hanem a tények döntenek, azok is csak kérelemre, végül pedig akár pert is kellhet indítani a végrehajtás megszüntetése iránt.

Mougins # 2017.08.28. 14:39

Köszönöm szépen!
Mindenképpen bíróságra kerül, mert oda kell 15 napon belül írnom, ha jogorvoslattal akarok élni. 15 ezer forint az illeték és abban elsősorban a levonást írom bele és 2. sorban majd az elévülést. Úgyhogy bíróság lesz belőle mindenképp. Ha elévült akkor is csak jogerős bírósági végzéssel, a bíróság tudja az ingatlan nyilvántartásból töröltetni a végrehajtási jogot. A jelzálogjogot nem tudom törlik-e majd elévülés miatt, vagy az marad? A levelem lényegének a kérdése az, hogy ha 2011 09 hótól nem keresett meg a végrehajtó és nem kezdte meg az árverezést akkor nekem, mint zálogkötelezettnek elévül-e a végrehajtási joga?
Köszönöm!

Mougins # 2017.08.28. 14:49

Bocsánat!
A zálogkötelezettel szemben elévül-e a végrehajtó végrehajtási joga. (Nem jól fogalmaztam a lenti hozzászólásomban)

gerbera317 # 2017.08.28. 15:07

Szerintem most sem azt kérdezted, amit tudni szeretnél.
A végrehajtási jog a végrehajtandó követeléssel együtt évül el. Végrehajtási jogon itt a végrehajtást kérő végrehajtandó követelés behajtásához való jogát, valamint a végrehajtó végrehajtási költségek behajtása iránti jogát kell érteni. Ezek a végrehajtandó követeléssel együtt évülnek el. A végrehajtandó követelés pedig akkor évül el, ha az elévülési idő elteltéig nem történik elévülést megszakító végrehajtási cselekmény.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.28. 15:07

El. Miért ne évülne?

gerbera317 # 2017.08.28. 15:11

Végül is, így is lehet magyarázni. :-)
A zálogkötelezetti helytállás a teljesítésnek egy módja. Amikor nem közvetlen teljesítéssel, hanem kvázi természetben teljesít a kötelezett. Az elévülés pedig a végrehajtandó követelésre vonatkozik, és az akkor is elévül(het), ha neked pénzben kell fizetned, meg akkor is, ha nyolcszáz tonna tüzifa kényszerértékesítését kell tűrnöd.

Mougins # 2017.08.28. 15:19

Nagyon szépen köszönöm a választ!
Szinte hihetetlen, hogy akkor én: mint zálogkötelezett kikerülök végre a végrehajtásból! A lányom, mint adós még szenved vele egy darabig.
Félreértés ne essék, ki akarja fizetni a kifizetni valót értékesítésből, de nem úgy, hogy a 96 milliós 22 hrsz-en szereplő ingatlant a végrehajtó 45 millióra becsülte fel és a 10 hrsz árverésén csak 50%-on értékesítették azokat. Nagy kizsákmányolás ez a 22 millió forint 96 millióért és élete végéig marad a tartozás, mert csak nő. A követelés kezelő meg 15%-ért vette meg a banktól, még 10 milliót sem fizetett érte. 30 millióért megkértük tőlük és nem adták, de árverésen meg a fele üti a markukat csak. Nekik az a fontos, hogy egzisztenciálisan kicsinálják az adóst még akkor is, ha ők veszítenek vele, mert 15 milliót buknak, ha így haladnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.28. 15:43

Nem mondtuk, hogy el is évült. Csak azt, hogy az elvi lehetősége megvan.

Mougins # 2017.08.28. 15:45

Na most, hogy többször elolvastam, a válaszokat, úgy értelmezem, hogy a végrehajtandó követelés nem évült el, mert az utolsó végrehajtási cselekmény az idén volt a lányommal szemben. Tehát a fő követelésnél a végrehajtó dolgozhat bőven.
De velem szemben, mint zálogkötelezettnél elkülönül a cselekmény az adóstól? Mert nálam az utolsó végrehajtói cselekmény 2011. 01 hóban volt, amikor a tulajdoni lapomra rávezette a végrehajtási jogot. Azt óta velem szemben nem történt semmi. Ebben az esetben az én 1 hrsz számon lévő házam kikerülhet a végrehajtásból, mint elévült végrehajtás? Na így már pontos, amit kérdezni akarok? Remélem érthető!

Mougins # 2017.08.28. 15:51

Nagyon köszönöm!
Értem, hogy csak a bíróság mondja ki, mondhatja ki hogy elévült, addig csak próbálkozni lehet, hogy nagy az esély arra,jogi szempontból, hogy kimondja majd.
Ügyvéd Úr! Olvastam a honlapját. Sajnos én Heves megyébe, az Egri bírósághoz tartozom, az már Magának messze van?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.28. 16:06

De velem szemben, mint zálogkötelezettnél elkülönül a cselekmény az adóstól?
Nem. Gerbera írta: „A végrehajtási jog a végrehajtandó követeléssel együtt évül el. Végrehajtási jogon itt a végrehajtást kérő végrehajtandó követelés behajtásához való jogát, valamint a végrehajtó végrehajtási költségek behajtása iránti jogát kell érteni. Ezek a végrehajtandó követeléssel együtt évülnek el. A végrehajtandó követelés pedig akkor évül el, ha az elévülési idő elteltéig nem történik elévülést megszakító végrehajtási cselekmény.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.28. 16:07

Egyébként attól, hogy az idén végzett a végrehajtó vh-cselekményt, még elévülhetett a követelés. Ha korábban volt egybefüggő öt év, amikor nem.

Mougins # 2017.08.28. 16:23

Köszönöm! Akkor kár volt örülnöm. Elévülés nincs, csak nem tilthat a nyugdíjból.
A lányomnál folyamatos a végrehajtó munkája. 2015. 08-ig volta a jövedelmét, idén árverést írt ki. Tehát az elévülés nem állja meg a helyét nálam sem, hiába velem szemben nem csinált semmit sem. Köszönöm szépen! Nehéz értelmezni ezeket a jogi dolgokat, azért kérdezek ennyit. Köszönöm a türelmet!

kötelezett # 2017.08.29. 04:01

Témaindító íráshoz kapcsolódóan:
2 oldalt kaptam: egy pénzügyi elszámolást amiben benne van, hogy mit fizettem be, és hogy tartozom még x összeggel ( jutalék egésze, és munkadíj negyede kb) meg egy "bírósági végrehajtói felhívás tartozás haladéktalan megfizetésére". A bírósági ügyszám 2008-as, a végrehajtói 2009-es.

Fizetés elmaradása esetén ingó foglalást és egyéb kényszercselekményeket helyez kilátásba, valamint ha kifogást akarok benyújtani, akkor fizessek 15e Ft illetéket.

Jól értem: ha elévült a tartozás behajthatósága, és én erre akarok hivatkozni, akkor fizetnem kell 15e Ft illetéket?

gerbera317 # 2017.08.29. 05:11

Nem jól érted.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.29. 06:41

De nem ám! Ahogy Szalacsi mondta: "arra nem jó".

gerbera317 # 2017.08.29. 06:47

Az elévülési igényt Vht. 41. § szerinti eljárás lefolytatása iránti kérelemmel lehet bejelenteni a végrehajtónál. Ha erre a jogosult nem ismeri el az elévülést, végrehajtás megszüntetése iránti pert lehet indítani ellene.
Egyébként nem vagyok benne biztos, hogy az egyik adóssal szemben foganatosított végrehajtási cselekmények a másik adós vonatkozásában is megszakítják az elévülés folyamatát. A tételes jogi alapot nem találom, de van egy olyan érzésem, nem lehetetlen, hogy egy követelés az egyik adós vonatkozásában elévüljön, a másik vonatkozásában pedig nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.29. 07:15

Ha egyetemleges kötelezettek, akkor bizony bármelyikükkel szemben foganatosított cselekmény megszakítja az elévülést mindegyikükkel szemben. Ugyanez a helyzet a kezessel, dologi kötelezettel.