A Társaság a Szabadságjogokért jogsegélyszolgálata négy újságíró képviseletét látja el a héten, akik közfeladatot ellátó, állami cégek és egy közalapítvány ellen indítottak pert közérdekű adatok kiadásáért.

Index újságírója vs. Magyar Mozgókép Közalapítvány

Az Index.hu munkatársa a Magyar Mozgókép Közalapítvány működésének gazdasági, szervezeti és jogi átvilágításról szóló jelentés nyilvánosságra hozataláért indított pert. Az MMK a jelentés egy részét a honlapján elérhetővé tette, azonban abból önkényesen kitakarásra kerültek vélhetően kényes információk.

A elsőfokú tárgyalására 2011. január 18-án 10 órakor kerül sor a Fővárosi Bíróságon (Budapest. V. Markó utca 27., II. em. 43.)

Figyelő újságírója vs. Magyar Villamos Művek Zrt.

Titkolja a Magyar Villamos Művek Zrt., hogy kiknek és milyen összegben nyújt szponzori támogatást. Az egyik legnagyobb bevétellel rendelkező, többségi állami tulajdonban lévő vállalat szerint nem tartozik a nyilvánosságra a támogatási politikája. Az elsőfokú bíróság elrendelte az adatok nyilvánosságra hozatalát, és kimondta, hogy a szponzori tevékenység is állami vagyon használatát jelenti. Az MVM fellebbezett a döntés ellen.

A másodfokú tárgyalásra 2011. január 18-án 12 órakor kerül sor a Fővárosi Ítélőtáblán (Budapest, Fekete Sas u. 3., Fszt. V. tárgyaló)

Origo.hu újságírója vs. Magyar Villamos Művek Zrt.

Az Origo.hu újságírója beperelte a Magyar Villamos Műveket, mert a társaság üzleti titokra hivatkozással nem osztja meg a nyilvánossággal Pintér Sándor belügyminiszter volt biztonsági cégével (CBSZ Zrt.) kötött szerződésének adatait. Az MVM mellett az elmúlt hónapokban több állami tulajdonú vagy közpénzből gazdálkodó intézményről (Magyar Fejlesztési Bank, Szerencsejáték Zrt., Terror Háza Múzeum) is kiderült, hogy az új kormány megalakulása után kötöttek szerződést a CBSZ-szel. Állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok esetében a gazdálkodás átláthatósága törvényi követelmény, az MVM azonban elutasította az adatigényléseket arra hivatkozva, hogy a társaság nem lát el közfeladatokat, a szerződés üzleti titkot képez, valamint, hogy a szerződés nyilvánosságra hozatala nagymértékben veszélyeztetné az MVM biztonságos és zavartalan működését.

Az elsőfokú tárgyalásra 2011. január 18-án 14 órakor kerül sor a kerül sor a Fővárosi Bíróságon (Budapest. V. Markó utca 27., II. em. 43.)

Bodoky Tamás vs. Vértesi Erőmű Zrt.

A közvetett állami tulajdonú Vértesi Erőmű Zrt. több milliárd forinttal tartozik azoknak az áramkereskedőknek, akiknél a System Consulting Zrt. megrendelésére kapacitásokat kötött le. A Kapolyi László tulajdonában álló System elállt a Vértesi Erőmű Zrt. megvásárlásától. Bodoky Tamás a csődeljárás alatt álló Vértesi Erőmű Zrt. és a System közötti szerződéseket, az áramvásárlási megállapodásokat, és belső vizsgálati dokumentumok kiadását kérte, amelyet üzleti titokra hivatkozással utasított el az alperes.

Az elsőfokú tárgyalásra 2011. január 19-én 9.15 órakor kerül sor a kerül sor a Tatabányai Városi Bíróságon (Tatabánya, Előd vezér u. 17, I. em. 12.)