Várhatóan jövő év elején készül el az igazságügyi adatkezelésről és az ítélkezés nyilvánosságáról szóló törvény tervezete az Országos Bírósági Hivatalban (OBH) – közölte Harangozó Attila, a hivatal kommunikációs munkacsoportjának tagja, a Szegedi Ítélőtábla elnöke.

A szakember elmondta: a legfőbb cél, hogy végre magas szintű, egységes szabályozás és ennek nyomán országszerte egységes gyakorlat jellemezze a magyar bírósági adatkezelést és nyilvánosságot.

A tavaly év eleje óta működő munkacsoport először áttekintette az aktuális gyakorlatot – amelyben egyébként megyénként, bíróságonként is jelentős eltérések vannak -, a munka jelenlegi stádiumában az igények felmérése és megoldások keresése van napirenden. Az OBH vezetése folyamatosan egyeztet több országos sajtószervvel, az öt ítélőtáblán novemberben-decemberben lesznek jogászok és a média munkatársainak részvételével konferenciák, és helyi szinten is születnek már megállapodások egyes bíróságok és a helyi média között – tette hozzá Harangozó Attila.

Az új szabályozás részben a bírósági adatkezelésre, részben a bírósági tárgyalások és határozatok nyilvánosságára fog vonatkozni. Tartalmi szempontból fontos, hogy a törvény iránymutatást adjon majd a személyiségi jogok, illetve a közérdek védelmének konfliktusaiban, tehát, hogy mely helyzetekben milyen személyes adatok nyilvánosak a közérdekre tekintettel – mondta a szakember.

A leendő szabályozás egy olyan gyakorlat kialakítását célozza, ahol mindenki zavartalanul végezheti a munkáját: a bíró ítélkezhet, az újságíró írhat – fűzte hozzá Harangozó Attila.

A napokban az OBH és a Kúria közös szervezésében nemzetközi konferenciát tartottak Budapesten, melynek célja egy országok közötti interaktív fórum elindítása, amelyen a részvevők megoszthatják tapasztalataikat, megbeszélhetik a problémákat. A Bíróság és kommunikáció elnevezésű rendezvény kezdő eseménye egy Budapesten évente megrendezendő konferenciasorozatnak, amely a bíróság és kommunikáció témáján belül minden évben más-más szakterületet vitat meg elismert nemzetközi és hazai szakértők segítségével. Az idei konferenciára 24 országból érkeztek szakemberek.

Kapcsolódó cikk:

Bírósági nyilvánosság szabályozásának lazítását szorgalmazza Darák Péter – Bíróság és kommunikáció – Nemzetközi konferencia