Elindította az Állami Számvevőszék a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok korrupciós kockázatait és integritási kontrolljainak kiépítettségét feltérképező felmérését. A kérdőívet elektronikusan lehet letölteni az ÁSZ integritás-portáljáról, és legkésőbb 2016. október 3-ig kell visszaküldeni az ÁSZ részére.

Az elektronikus kérdőív kitöltésével, és visszaküldésével vehetnek részt az önkormányzati gazdasági társaságok a felmérésben, amelynek célja, hogy a társaságok integritásuk helyzetéről egyfajta „tükörképet” kapjanak. Ez alapot teremthet ahhoz, hogy a jövőben még eredményesebben tudjanak védekezni a korrupciós veszélyekkel szemben. 

A felméréssel az ÁSZ a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok után az önkormányzati gazdasági társaságok korrupciós kockázatairól, és az azokat mérséklő kiépített kontrollok helyzetéről is képet alkothat, mellyel a közszféra intézményei körében már hatodik éve zajló rendszeres integritás felmérését tovább bővíti. 

Az ÁSZ múlt héten 1910 többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságnak, többek között a Fővárosi Önkormányzat és a megyei jogú városok önkormányzati cégeinek küldte meg elektronikus úton a kérdőívet. 

Az Integritás-kérdőív és a kitöltési útmutató az ÁSZ Integritás Portálon (integritas.asz.hu) az “ADATFELVÉTEL 2016” menüpont alatt érhető el. A kitöltés időszakában felmerülő kérdésekkel azintegritas_tarsasagok@asz.hu e-mail címen vagy hivatali időben, vezetékes számról az ingyenes 06-80-500-800-as telefonszámon lehet az ÁSZ munkatársaihoz fordulni. 

Az ÁSZ stratégiájában rögzített célja a magyar közszféra korrupciós kockázatainak feltérképezése, tudatosítása, és ezáltal a megelőzést biztosító kontrollok erősítése. Az ÁSZ a felmérés eredményeit összefoglaló elemzést készít, melyet honlapjának (www.asz.hu)  Publikációk/Elemzések, Tanulmányok felületén publikál majd.