Észrevételek, kritikák


Bubó # 2004.03.20. 21:59

Kedves Szilágyi Károly!

Volna egy javaslatom a hozzászólásokkal kapcsolatban.
Pár hónapja rendszeresen benézek a Fórumra, sok érdekeset tapasztaltam már.
Vannak rendszeres hozzászólók, akik megpróbálnak segíteni a kérdezőknek, többé-kevésbé pontosan, szakszerűen, de mindig jó szándékkal.

Az egyes hozzászólások címsorában nem lehetne elhelyezni egy linket, ahonnan egy olyan kis rövid bemumtatkozó oldalra lehetne ugrani, ahol a hozzászólónak bizonyos adatairól lehetne tudomást szerezni, amelyet a regisztráció során, önkéntesen adnánk meg?

Véleményem szerint - ezt a segítséget kérő hozzászólók megnyilatkozásából tapasztalom - többen azt hiszik, hogy itt egy hivatásos jogászokból álló, naprakész jogi és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező, profi csapat áll a rendelkezésükre.

Remélem, nem sértek meg senkit, de ez a valóságban nem így van!

Egy balesetnél sem lehet probléma, ha egy gyorsan és szakszerűen végrehajtott elsősegélynyújtás után derül ki, hogy a segítő nem orvos!

De annak, aki ide fordul, és az Õ problémája saját maga számára a legfontosabb, joga lenne tudni, hogy a jogi tanács - hogy tegyen-e, vagy ne tegyen valamit, esetleg feltétlenül forduljon ügyvédhez - mennyire megbízható (szakszerű, teljes körű), kitől érkezett.

Én is tudom, hogy a nyilvánosság a legjobb kontroll, gyakran kijavítják a hozzászólók egymás kisebb-nagyobb tévedéseit. Ugyanakkor mégis azt tartanám korrektnek - a jogi segítséget kérők felé - ha tudomásukra hoznánk az iskolai-, jogi végzettséggel, szakmai tapasztalattal kapcsolatos adatainkat, illetve azt, amiket még Önök vagy a többiek is kívánatosnak tartanak.

Tudom, a Jogi Fórum nem a nép ügyvédjének a fóruma, és bízom benne, nem csak joghallagatók, végzett jogászok, vagy ügyvédek segítségére van szüksége a betérő "vendégeknek".
Üdv.

Legislator # 2004.04.04. 20:41

Tisztelt Vikman Úr!

Dr. Szilágyi Károly főszerkesztő Úr jóvoltából mindhárom publikáció nagy gyorsasággal felkerült a Fórumra, amit ez úton is őszintén köszönök. Különös tekintettel arra, hogy van olyan jogi folyóirat ahol egy évet, vagy többet is kell várni még akár tapasztalt szakembereknek is a megjelenésre, nemhogy egy magamfajta kezdőnek.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2004.04.04. 20:48

Tisztelt Vikman Úr!

Örömmel tölt el, hogy olvasta a velem készült riportot. A Jurátusban, az ELTE ÁJK lapjában is, valamint a Népszavában is nyilatkoztam, mivel az ELTE ÁJK EDK főkönyvtárosaként úgy éreztem, hogy minden ilyen megkeresésre rendelkezésre kell állnom. Ma már nem ott dolgozom. (Ezt egyfelől nagyon sajnálom, mert nagyon jól éreztem magam, és rengeteg új ismerettel gazdagodtam. Másfelől örülök az új szolgálati helynek, hiszen itt tanársegédként oktathatok és kutathatok is).

Köszönettel:
Koi Gyula


Sunshine after the rain.

Legislator # 2004.04.04. 20:49

Kedves Attila és Jakab4

Köszönöm aggódástokat, egyszerűen csak sokfelé szakadok:))). Egyébként jól vagyok.


Sunshine after the rain.

Szilágyi Károly # 2004.04.04. 21:09

Kedves Bubó:

A felvetés nem alaptalan, köszönjük! A figyelmeztetés pontos formáját (ha kikerül) még meg kell gondolnunk. Később a fórum személyesebb jellegét is megpróbáljuk növelni azzal, hogy egy-egy hozzászólóról több információ jelenik meg, de ezt a fejlesztést későbbre tervezzük.

Law1 # 2004.12.06. 10:15

@Szilágyi Károly

Folyton azt hangoztatod, hogy ne legyen politikai a fórum, ne legyenek érzelmi jellegü hozzászólások, hanem csak szakmai. Kicsit ellentmondásos ez számomra, hisz amikor néhány topic-al arrébb tele indulattal és érzelemmel beszélnek jogászok arról, hogy mekkora szemétségnek tartják azt, hogy minimálbérért kell gürizniük, hol ott ennek törvényes alapja van. Aztán még sem zártátok be a topic-ot, hanem a mai napig türitek, hogy érzelmi alapon, akár indulatosan is egyesek bírálják a törvényes keretek között létező "minimálbér-munka" moralis oldalát a jogi szakmában.

Tehát ha azt az álláspontot képviselitek, hogy ebben a fórumban csak szakmai hozzászólásoknak van helye, akkor legyetek konzekvensek és töröljetek még egy jó pár más topicot is. de ha még sem, akkor itt sem kellene erőltetni.

the big cat # 2005.01.23. 08:50

Ha jól tudom, a fóru nem ingyenes hirdetési felület, márpedig karbi júzer több topikban is szolgáltatást reklámoz. eddig ezt valahogy megúsztuk, de ha a kolegák itt a kérédésekre azt a választ fogják adni, hogy itt telszámom, hívjon föl és jópénzért megmondom, akkro ez más nem ingyenes jogi tanácsadó forum lenne.

Szerintem ez amúgy irtózatos pofátlanság is.

Szilágyi Károly # 2005.01.23. 14:39

Köszönöm az észrevételt, a hozzászólásokat töröltük.

the big cat # 2005.02.25. 04:23

Ahogy nézem zoli23 júzer által indított két topik is erősen hirdetésszagú.

Szilágyi Károly # 2005.02.25. 07:48

Köszönöm az értesítést!

Összesen három ilyen topik volt. Kettőt töröltünk, a harmadikat nem, mivel oda már küldtek be válaszokat (de a reklámozott oldal címét onnan is eltávolítottuk). Természetesen a user hozzáférése is megszűnt.

derill # 2005.03.22. 15:40

T. Szilágyi Ur!

Néztem a témaköröket, azokon belül elszórtan, szinte mindenhol szerepel társasági jog. Lehet, hogy érdemes lenne ilyen témakört is betenni valahova az adózás alá-fölé.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Szilágyi Károly # 2005.03.22. 17:42

Kedves Derill!

Betettünk egy ilyen fórumot (cégügyek - társasági jog).

F. Krisztina # 2005.03.24. 14:16

Tisztelt Szilágyi Úr!

Sajnos nagyot csalódtam a fórumban. "élettársi kapcsolat" címen indítottam kérdést a problémámról, de sajnos egy véleményem szerint igen csak szubjektív véleményt alkotott rólam derill, akinek meglátásom szerint nincs többé helye a fórumon.

A jogi fórum, mint a nevében is benne van a jogról szól, nem egy botcsinálta pszichológus véleményéről. Én tanácsért fordultam a fórumhoz, nem azért, hogy jól felhúzzon egy gyámügyes nő, akinek gőze sincs a jogról.

Azt hittem itt ügyvédek válaszolnak a kérdésemre. Egy gyámügyes mit tudhat az én problémámról? Semmit.

De a legjobban az háborít fel, hogy szerinte én veretem meg magam, kiprovokálom. Õ leírja, hogy őt még nem bántotta egy férfi sem, mert nem adott rá okott, hogyan állíthatja, hogy én adtam. Egy gyámügyes ilyet jelent ki. Ha egy gyereket megvernek, csak azt mondja rá, hogy biztos kiprovokálta. Ez szörnyű, hogy ilyen emberek vannak, és még ráadásul "tanácsot" is adnak!!!!

derill # 2005.03.24. 17:09

F. Krisztina: javaslom, olvasd el ujra amit irtam. Szándékosan átértelmezed. Egy szóval sem mondtam, hogy adtál rá okot, csak azt, hogy abba a tipusba tartozol. Ez a leveleidből elég jól megállapitható, de alaptermészeted, hogy másban keresed a hibát - mint most is.

Amit leirtam, segitő szándékkal irtam, akkor is, ha neked ez nem nagyon tetszett.

Ez ugyan jogi fórum, de a családjog pont az a terület, ahol nem lehet elvonatkoztatni az emberek személyiségétől, hiszen a családjogi problémák mindegyike pont a személyiségből fakad.

"Azt hittem itt ügyvédek válaszolnak a kérdésemre. "

Itt többnyire nem ügyvédek válaszolnak, sokszor laikusok, de általában joghallgatók illetve jogászok.

Ha a képesitésemre vagy kiváncsi: az állam- és jogtudományok doktora vagyok, tehát államigazgatási főiskolát végeztem, utána jogi egyetemet. Jelenleg a jogi szakvizsgát csinálom, és európai szakjogász képzésen veszek részt. Ezen felül 17 éves gyámügyi tapasztalatom van.

"Egy gyámügyes mit tudhat az én problémámról? Semmit."

Ez az a probléma, amit kizárólag családjogi szakember tud megválaszolni, legfőképpen gyámügyes. Kiváncsi lennék, mit kezdene vele egy adójogász, vagy büntetőjogász, netán egy munkajogász? Vagy melyikre gondoltál?

Ahelyett, hogy felháborodsz, esetleg tényleg gondolkozz el azokon, amiket irtam, ugyanis a problémádon csak Te tudsz változtatni, én nem. Fel tudom hívni a figyelmedet a problémád okára, de semmi többet nem tudok tenni. Ha viszont átgondolod, Te képes leszel változtatni. Én nem ismerlek, számomra mindegy, hogy Te hogyan teszed tökre a saját életedet, de talán számodra nem mindegy, hogyan élsz a továbbiakban.

A konkrét megoldás meg továbbra is az, amit javasoltam. Ha megüt az élettársad, vetess látleletet és jelentsd fel, a vagyonmegosztásról meg tárgyalj vele.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Szilágyi Károly # 2005.03.24. 17:25

Kedves Krisztina, Derill!

Kettőjük nézeteltérésében nem tudok és nem is szeretnék állást foglalni.

F. Krisztina: az ilyen jellegű - vélt vagy valós - sérelmeket sajnos mi sem tudjuk orvosolni. Kérem próbálják meg a problémát átbeszélni, akár a fórumon is, bár talán a dolog természete miatt célszerűbb lenne emailben folytatni.

derill # 2005.03.25. 13:18

T. Szilágyi Ur!

Köszönöm a társasági jogot.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

JuKids # 2005.04.05. 17:27

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

A Büntetőjogban fel lett véve két "SZÉCSÉNYI ESET" nevű topic (gondolom "duplázás" újtán), azonban az ezekben olvasható hozzászólás tartalmilag a "Szécsényi gyerekgyilkosság" topichoz tartozik (tartozhat), hiszen a leírás éppen a topicindító kérdésére adott válasznak is tekinthető, így javasolom a két (három) topicot összevonni az eredeti (sajnálatos) "Szécsényi gyerekgyilkosság" címen.

Üdvözlettel:
Jurkovics Károly

Szilágyi Károly # 2005.04.08. 16:39

Topikokat utólag nem tudunk összevonni, a duplán beküldött hozzászólást azonban töröltük.

kriszti7 # 2005.04.11. 19:25

Ezuton szeretnem mindenkinek (de elsö sorban Derillnek) megköszönni a sok jo tanacsot amivel nagyon-nagyon sokat segitettetek! Nagyon jo hogy van ez a forum mert sokan vagyunk akik nem ismerjük ki magunkat jogi kerdesekben.

Üdvözlettel: kriszti7


Üdv.:Kriszti7

fejfájás # 2005.06.10. 18:42

Kedves the big cat!
Szeretném megköszönni a jó tanácsodat, és azt is, hogy mindig gyorsan válaszolsz. Nagyon sokat segítettél a fizetett ünneppel kapcsolatban. Jó érzés, hogy nem vagyok teljesen kiszolgáltatott a munkáltatónak, mert van kihez fordulni, ha probléma van.
KÖSZÖNÖM!!

derill # 2005.06.15. 17:44

Ide ritkán nézek be, de köszönöm Kriszti:)) Ezért érdemes dolgozni:)))


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

JuKids # 2005.06.17. 15:08

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Ajánlatos lenne a "Tiltott pornográf fotók iskolás lányokról" című (12806-os) cikket valahogy jogilag korrektebbé tenni, legalább amíg valami értelmeset is megtudunk az ügyről, mert úgy gondolom, hogy nem méltó a Jogi Fórum célkitűzéseihez egy olyan cikk, amely szerint egy sportrendezvényen gyerekpornóképeket lehet készíteni a résztvevőkről, illetve hogy egy érettségiző lányokat (= felnőtt nőket) vacsorázni hívó tanárt pedofilnak kellene tekinteni (erre természetesen csak utalás van a cikkben). Annak a felismerésnek pedig nulla a hírértéke, hogy az interneten "fiatal táncoslányok több honlapon szerepelnek". ;-)

Tehát kérném, hogy egy bizonyos színvonal alatt ne vegyenek át cikkeket, legalábbis ne kommentár nélkül (a Népszabadságban pl. tetszik az újságíró gúnyos hangvétele, az Önök cikke viszont teljesen komolynak tűnik). Épp elég az, hogy a rólam szóló 6668-as cikk másfél évvel az ügy bűncselekmény hiányában való megszüntetése után is félrevezeti a jog iránt érdeklődőket, miszerint nem csak sportrendezvényeken, hanem békásmegyeri "parkokban" is lehet ilyen képeket készíteni. Egyúttal annak a cikknek a végére is beilleszthetnének egy kis megjegyzést...

Üdvözlettel:
Jurkovics Károly

Szilágyi Károly # 2005.06.19. 14:33

Kedves JuKids,

Észrevételeit köszönjük, a hírek módosítását azonban nem tartjuk indokoltnak.

Legislator # 2005.09.20. 13:30

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Adja át gratulációmat Jóri Úrnak az általa írt adatvédelmi kommentár megjelenése okán.

Köszönettel:

legislator


Sunshine after the rain.

Szilágyi Károly # 2005.09.20. 13:57

Az üzenetet átadtam, melyet Jóri úr köszönettel fogadott.