15 évesen büncselekmény


Dr.Attika # 2013.02.01. 10:34

Jó napot kívánok.
Ha fennáll a Btk. 24.§-a szerinti büntethetőséget kizáró ok, akkor megszüntetik az eljárást.

A kóros elmeállapot
24. § (1) Nem büntethető, aki a cselekményt az elmeműködés olyan kóros állapotában - így különösen elmebetegségben, gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben, tudatzavarban vagy személyiségzavarban - követi el, amely képtelenné teszi a cselekmény következményeinek felismerésére vagy arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.
(2) A büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elmeműködés kóros állapota az elkövetőt korlátozza a cselekmény következményeinek felismerésében vagy abban, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.

Sükösd János # 2013.02.01. 08:54

Jó napot kívánok!
A kérdésemet egy problémával szemléltetném.
Egyik ismerősöm gyereke András aki 15 éves,játszani volt a barátaival múlthét szombatján. Pingpongozni voltak és összetűzésbe került egy másik gyerekkel aki nálánál 1 évvel kisebb azaz 14 éves. A 14 éves kisfiú eltörte az András pingpongütőjét majd összeverekedtek és a 14 éves fiú hazaszaladt, András is hazaszaladt vett egy kést majd átment a 14 gyerek otthonához ahol a 14 éves gyerek egy lapáttal várta, újra összeverekedtek és András véletlenségből vagy akaratból azt nem lehet tudni gyomron szúrta a 14 éves gyereket. Az ügy felkerült az ügyészhez eleinte testi sértésként majd kiderült hogy a kés elérte a tüdőt és emiatt műteni kell a 14 éves gyereket, így a testi sértésből gyilkossági kísérlet vált. Andrásról azt kell tudni hogy pszichologikushoz vitték aki megállapította hogy a gyerek labilis természetű azt hiszem hogy az "emotional quality" azaz EQ szintje alacsony, tehát nem beszámítható. És akkor a kérdés az volna hogy ilyen esetben mit történhet a gyerekkel? Mit érdemes tenni? Hogy fog alakulni az ügy?