Paragrafus - § - jelentése


guba # 2007.06.17. 20:04

Földvári prof. erről azt mondta, hogy a paragrafus az írástudatlan jogászok szóhasználata. :)

Legislator # 2007.06.17. 18:40

Neked kérlek, a legteljesebb mértékben igazad van. Nekem fáj a paragrafus szó. Még szegény édesapámra is rászólok. Netán ELTE? Netán első előadás, Szilágyi Prof., jogi alaptan?


Sunshine after the rain.

Ayber # 2007.06.15. 09:54

A paragrafus a jogászok között szakasz! ...

:-)

Eweol # 2007.03.20. 16:38

ha tudsz kicsit németül, akkor itt elolvashatod:

http://de.wikipedia.org/…aphenzeichen

Szerény tudásom szerint a leghitelesebb nézet, hogy a C -böl alakult ki (C = Caput) a 11./12. századtól az idök folyamán.

Valamennyire elterjedt még a Signum Sectionis-elmélet, a szakirodalom szerint ez azonban ugyanannyira lehet hiteles mint kitaláció.

afonyalekvar # 2007.03.20. 14:46

Sziasztok!

Igazán banális kérdésem lenne hozzátok:

Ki tudja, hogy mit jelent a §-jel?

-.-.-

Mikor ezt elkezdtem írni, akkor jutott eszembe, hogy talán beírhatnám azt a szóösszetételt, ami a latin tanulmányaimból még megragadt: sub scriptum. Az eredményt veletek is megosztom:

http://www.kfki.hu/…el/okor.html

"Érdekes a jogi szövegekben gyakran előforduló § jel megszületése. Az eredeti görög szó 'mellé-írást' jelentett (— para+graphosz), ugyanis margóra írt szöveg vagy jel volt. E szót a latinok átvették, s anyanyelvükre már úgy fordították, hogy figyelembe vették római alkalmazását. Tehát nem szó szerinti, azaz tükörfordítást, hanem értelmit alkalmaztak. Ugyanis a köztársaság korában a nép határozatait, a magisztrátusok rendeleteit a tanácsház falára helyezett táblára (— tabula) írták. A rendelet vagy törvény címét vörös betűvel (littera rubrica) írták fel a gipsszel fehérre (albus, alba, album) varázsolt fatáblára. (Ebből származik jelentésváltozással a rubrika és album szavunk.) Ha a rendelet több részből állt, akkor § jellel választották el egymástól a részeket. A jel arra utal, hogy a vörös sor alatt (— sub) következő írásról (scriptum) van szó. A SubScriptum tehát szó szerint ’al-írás'-t jelentett, azaz egy fő gondolatnak alárendelt részét jelentette. Ezt a függőséget, alárendelést az egymás alá írt két S betű jól szemlélteti! Vagyis az összetett szó két kezdő-betűjéből keletkezett a § jel!"

Ma is (szorgalmi időszakban!) tanultunk valami hasznosat. :)