szakvizsga - "B" rész (büntető)

kondidori # 2010.06.07. 18:40

John36!

Már korábban is irtam, hogy ha hatályos könyvet akarsz, akkor a HVGOrac-nak van egy új Btk. általános részi könyve, amiben a most május 1-től történt változásokat dolgozza már fel a szerző. Csak rohadt drága. (8000 felett van)
Be-ből a Herke-féle könyvet szokták itt a fórumon ajánlani. Mondjuk aztszem az nem hatályos. Személy szerint én csak a tv-t tanultam, és bőven elég volt.

john36 # 2010.06.07. 12:56

Sziasztok, május elején sikerült a "c" rész, és novemberre tervezem a "b" részt.

Visszaolvastam pár oldalt, és szeretném megkérdezni:

• a Btk. általános részére melyik könyvet ajánljátok?
  • Be.-ből a tapasztalat szerint - ahogy itt olvastam - elég a törvény, de nem ártana szerintem ebből is nekem egy jó könyv, melyik a leghasználhatóbb? (anno az 1998-as Tremmel Flórián féle Be.-ből szigorlatoztam, az megvan, de régi már).

(Persze a hatályos jogszabályok kellenek, ezt tudom)

Államvizsga óta nem foglalkoztam büntetőjoggal, nyáron átrágnám magam a könyveken legalább, ezért kérnék tanácsot, hogy mit vegyek, ami hasznos is.

Köszönöm szépen előre is.

Thetys # 2010.05.19. 06:53

Szia Leona! Én majd csak szept. megyek (ha bejutok). Kapok 9 nap szabit + 2hétvége. Úgy akarok már otthon maradni, hogy mindent átolvastam előtte, meg aláhúztam. Szerintem jún-júl anyaggyűjtés, aug. elején kezdem az olvasgatást.
Mindenkitől azt hallottam eddig, hogy az általános részt kivéve, a többi csak törvényből menjen. :-(((

kondidori # 2010.05.04. 09:42

Thetys!

Ne aggódj, én is igy voltam vele. Aztán ahogy rágtam át az anyagot, egész jól visszajöttek a múlt ködéből az egyetemen tanult dolgok.

Thetys # 2010.05.04. 07:02

Szia Kondidori! Amiket itt írtál az nekem kínai :-) Ez a téma kb olyan, mintha atommag fizikát kéne tanulnom. Még módosítgatják is, hogy boldogok legyünk...

kondidori # 2010.05.03. 13:09

Thetys!

Hát eléggé. Szombat óta más a büntetések rendszere. Korábban már behozták az erőszakos visszaeső fogalmát, meg még egy-két nyalánkságot (pl. közfel. ell személy fogalmát kibővítették, most már lassan a nénikém is beletartozik). :)
De létezik hatályos könyv legalább a hvgorac-nál. Csak baromi drága.

Thetys # 2010.05.03. 12:49

Szia Lilee!!! El is borzadtam, szóval most pihentetem a témát. :-) Az általános rész vajon mennyire változott meg 2006 óta?

lillee # 2010.04.29. 15:47

Thetys! :))))))
Hangolsz? :)))

kondidori # 2010.04.29. 10:59

TÉvi!

Én a büntihez a jog.webatu-n lévő 2003-as különös részi jegyzetet hatályosítottam a Belovics-féle könyvvel, és azt tanultam meg. A vizsgán baromira tetszett, hogy tudtam ilyeneket, hogy nyitott tv-i tényállás, meg vegyes mulasztásos bcs stb. Ált. részhez a Belo könyvét (a legújabban már a május 1-től hatályos anyag van). Be, Bv csak jogszabály.

szakvizsgázó # 2010.04.28. 19:35

TÉvi!
Én anno Be-ből csak a törvényt tanultam, és ahol valami nem volt világos előkerestem a régi egyetemi könyvemet (bár nem volt túl hatályos)
Btk általános részhez szintén egyetemi könyv, különös részből meg dialog campusosat olvastam hozzá, de először úgy voltam vele, hogy a tényállásokat nagyon megtanultam, és csak mellé olvastam a könyvet, illetve 1-2 lényegesebb joegységit, és BK-t megnéztem.
Bv-ből szabálysértésből csak jogszabály.

Thetys # 2010.04.28. 16:32

Beleolvasgattam itt a kérdésekbe. Ehhez nekem halvány lila gőzöm sincs! Remélem van építő jellegű tanácsotok, hogy lehet ezt megtanulni.

TÉvi # 2010.04.28. 07:39

Sziasztok!

Büntetőből mit érdemes még hozzáolvasni egy-egy tételhez, ha a törvényszöveg számomra teljesen semmitmondó? Ti hogyan tanultátok/tanuljátok azokat a részeket, ahol szinte teljes a káosz?

szakvizsgázó # 2010.04.25. 17:22

Én anno júniusban kértem novemberre az időpontot büntetőből (írásbelivel együtt), és így is csak november 2. hetére kaptam helyet, szóval szerintem is adjátok be minnél előbb!

Thetys # 2010.04.25. 11:10

Emma, igen. Minél előbb. Szerintem bőven benne vagyunk még a szeptemberben, én azért szeretném, ha összejönne az eleje.

emma # 2010.04.25. 10:22

Akkor én is adjam be a jelentkezést minél előbb, akár már holnap, ha még szeptemberben szeretnék levizsgázni büntetőjogból? Az lesz az utolsó vizsgám, szeretnék minél előbb túllenni rajta!

Thetys # 2010.04.25. 08:20

Szia Szakvizsgázó! Köszönöm, hogy írtál, úgy látszik ez a bünti szekció kihalt. Bejelentkeztem. Kicsit kétségbeejtő. Szeptember elejét kértem, és a hölgy azt mondta, hogy örüljek, ha a szeptember összejön. Sok sikert a C-hez!!!

szakvizsgázó # 2010.04.23. 17:15

Thetys: én most tanulom a C-t, a büntetővel kezdtem még ősszel, és szerintem a büntető sokkal kevesebb. Van 4 fő nagy jogszabály (Be., Btk, Bvtvr, szabs) amit tudni kell. ha egy könnyebb vizsgán akarsz túlleni, akkor szerintem folytasd a büntivel. (a polgár sokkal több anyag)

Thetys # 2010.04.16. 11:23

Sziasztok! Tanácsot, véleményt szeretnék kérni. Tegnap lett meg a C, és én alapból úgy terveztem, hogy polgárral folytatom, aztán utoljára büntető... DE! Mivel Ptk, Pp-ben elég sok minden változik, így a szeptemberi vizsgára se tankönyv (jó, C-re se volt hatályos), se valami bevált gyakorlat nem lesz, így lehet, hogy jobb lenne büntivel folytatni. Szerintetek? Nekem sincs lövésem ehhez a témához. Összehasonlítva a C-vel mennyire nehéz ez az anyag? Mennyiségileg? Vizsgáztatók? Köszönöm!

igamed # 2010.04.15. 15:51

Sziasztok!
Ma voltam a LÜ-n, a bizottság nagyon rendes és segítőkész volt (igaz én csak Bv.-ből voltam).
Kérdéseim:

• EVSZ megszüntetése, mikor kizárt
  • átmeneti csoport
  • Bv szervezete
  • szabs-ból perújítás, közérdekű munka

Ezekre emlékszem. Mindenkinek sok sikert.

(írásbeli 4, szóbeli 4)

TÉvi # 2010.04.15. 08:32

Köszönöm a tanácsokat, drpony!

drpony # 2010.04.13. 19:59

Szia TÉvi!

Nekem sem volt sok közöm a büntetőhöz, de az volt a legjobb vizsgám. Mondjuk ehhez kellett egy jó bizottság is az OIT-ban. Szerintem elég a törvény, én néha Be-ből a kommentárt hozzáolvastam, de a Be. és én nem vagyunk barátok. A Bk-k, Bje-k szerintem nem kellenek nagyon részletesen, de egyszer megéri átfutni rajtuk, mert néhány dolgot megvilágítanak.
Az anyag nem annyira sok, mint a másik két vizsgán, de azért nem kevés, én őszintén szólva kevesebbre számítottam. De kevesebb idő kell rá, mint a másik kettőre, és jobban is behatárolható az anyag, kevesebb sokkal az "egyéb" rész, a kisebb törvények.
A Be-t nagyon alaposan kell tudni, én személy szerint ezzel nagyon szenvedtem, de azért megoldható, bár nagyon nem árt az ismétlés Be-ből szerintem. Btk-ból az általános részt oda-vissza rágd át, az a lényeg, különös részben meg lehet azért súlyozni, főleg ha időhiány van. Bv-t nem lebecsülni, könnyűnek tűnik a többihez képest, meg olyan "olvasmányosabb", viszont becsapós, tele van adattal, és van, aki nagyon számon kéri.
A normális bizottságok figyelembe veszik, ha az embernek nem volt sok köze a büntetőhöz, de nem törvényszerű ez. Azért az várható, hogy jogeseten át kérdeznek.

TÉvi # 2010.04.13. 18:38

Sziasztok!

Most akarom kezdeni a "B" részt, ami utolsó vizsgám lenne. Van néhány kérdésem, ha valaki tudna benne segíteni.

• Miből tanuljak? Csak törvény elég?

Sajnos kisgyerek és munka mellett nem lesz túl sok "vesztegetni való" időm, úgyhogy a legegyszerűbb megoldást keresem. (Magyarul: nem akarok elméletet, könyveket hozzáolvasni, de nyilván megbukni sem lenne jó :-)))

• Kb. mennyi idő kell a felkészüléshez? (Legutóbbi élményem a polgár, így ahhoz tudok leginkább viszonyítani.)
  • Mennyire gyakorlatias a vizsga?

Mert ha annyira, mint a polgár, felköthetem a gatyám, mert semmi közöm a büntetőhöz.

Köszi,
TEvi

kondidori # 2010.03.18. 15:10

Sziasztok!

Ma voltam a Fővárosi Bíróságon. Nagyon kedves, aranyos bizottságnál. Nem foglalkozom én sem büntetővel, én is ezért hagytam a végére.
Btk:

• ijesztegetek egy szívbeteget, mi ez?
  • zaklatás?
  • mellékbüntetések (katonai mellékb)

Be:

• törvényes vád
  • ügyész felhívásra a vád hiányának pótlására, ha nem teszi, akkor mi van?
  • elj. megszüntetése után emelhetek-e újra vádat, ha igen meddig?
  • tárgyalás mellőzése

(volt még másis

Bv:

• elítéltek elkülönítése, vhajtási fokozatok
  • elzárás - soroljon fel 4 szabsértést, ami elzárással büntetendő (na itt megállt bennem az ütő, mert már nem volt időm újra átolvasni)
  • kijár el első fokon elzárásos ügyekben?

Nagyon rendesek voltak, abszolút nem arra mentek, hogy ki mit nem tud, hanem mindenkiből próbáltak kiszedni mindent. Ugyan nem tudom, hogy az utolsó fiúnak sikerült-e, de előtte mindenkinek meglett. 5-5-5 lett, és ezzel végre befejeztem.

zerna # 2010.03.17. 15:37

Sziasztok!

Ma voltam az OIT-ban: anyagi 5, be: 4, bv: 5.

2 és fél hetet tanultam (úgy, hogy a jogegységiket és a bkv-ket is átolvastam). Azt hozzá kell tennem, hogy a munkám során semmi közöm a büntetőjoghoz - ezért is hagytam utolsóként.

Kérdéseim anyagiból: pénzbüntetés, összehasonlítása a pénzmellékbüntetéssel, átváltoztatásuk, járművezetéstől eltiltás, közügyektől eltiltás, emberölés minősített esetei példákkal, aljas indokból elkövetett emberölés-erőszakos közösülés kapcsolata, emberölés-kifosztás kapcsolata

Be: kényszergyógykezelés felülvizsgálata (hatáskörök, ha hivatalból indul az hogy történik, szakértő szerepe, tárgyalásra kit kell idézni, értesíteni...), mi történik az "utolsó szó" után (ítélethozatal hogy történhet), tételsort nézve: alapelvek közül pár, meg pár apróbb kérdés

Bv: mikor hajtható végre a büntetés/intézkedés (előzetes végrehajthatóság), előzetesben levők és elítéltek összehasonlítása, milyen jogok szünetelnek fogvatartás alatt, szabálysértés szankciói, pár egyszavas: ki hajtja végre a pénzbüntetést, járművezetéstől eltiltást..

Nagyon rendesek voltak, legjobb vizsgaélményem a 3 közül.

Kitartást mindenkinek, aki előtte áll!

Karcsi123 # 2010.03.17. 11:27

Kedves r. bejo!

Sajnálom, hogy Veled is kibabráltak!!! Én az OIT-ban voltam, de ettől még elképzelhető, hogy a bizottságainknak voltak azonos (vagy hasonlóan jóindulatú)tagjai.

De az vígasztaljon, hogy csak anyagiból kell újra mennük. Másodszorra már csak nem lesznek görények...

Én duplán megszívtam ezzel, mert ugye ha csak egyből buksz, akkor is ki kell várni a 2 hónapot. Szerettem volna nyár előtt végezni, de nekem még sajna hátra van a polgár is, így az átcsúszik őszre..

Nem hiába mondták sokan nekem, hogy a szakvizsgázás így vagy úgy, de egy év...