szakvizsga - "B" rész (büntető)

Dr.Attika # 2016.06.11. 05:22

Kedves Lbarbi!
Már az egyetemen is azzal kezdik a büntető anyagi jog tanítását, hogy a büntetési tételeket nem kell megtanulni, mert egyrészt a jogalkotó változtathatja, másrészt a Btk-ból könnyen kiolvasható. A szubszidiárius tényállásoknál lehet jelentősége a büntetési tételnek- amennyiben súlyosabban büntethető bűncselekmény nem valósul meg- azoknál érdemes megjegyezni.

Cinci17 # 2016.06.17. 19:59

Sziasztok!

Eladó Büntetőjog I-II. Dialog Campus hatodik, jelentősen átdolgozott 2015-ös kiadás jogi szakvizsga könyvek.
A könyvek nincsenek kihúzva,megkímélt állapotúak.
Büntetőjog I. 3000.-Ft
Büntetőjog II. 4000.-Ft

Átvételi lehetőség: Budapest

Telefonos érdeklődős: 70/416-10-31

Lalo85 # 2016.06.20. 11:40

Sziasztok!

Mai bv írásbeli.Elítélt három éves börtönbüntetését tölti. EVSZ-t engedélyezték neki, több alkalommal volt eltávozáson is. Utolsó eltávról 3 nap késéssel érkezik meg. BV parancsnok feljelentést tesz fogolyszökésért. EVSZ-t felfüggeszti, előterjesztést tesz EVSZ megszüntetése iránt.

Elítélt meghallgatáson elmondja, hogy kisebb közúti baleset miatt sérüléseket szenvedett, emiatt kórházba került. Erről szóló igazolást csatolja. Kórházból saját felelősségére eltávozott, hogy jelentkezhessen az intézetnél. Az intézetet erről nem értesítette. Hozzon határozatot!

Először helyt adtam neki, másodjára azonban inkább elutasítottam.Segítségetek kérem, ti hogyan döntöttetek volna és miért?

Szerdán lesz a szóbelim, eddig megkérdeztem bvs, alügyészt, nyomozót, mki mást mondott.

nagypisti86 # 2016.06.20. 19:50

Lalo85!

Én is ezt a jogesetet kaptam, az alábbi megoldást választottam és elfogadták amit írtam.

A lényeg az, hogy végzésben megszüntettem az EVSZ-t, hivatkozva a Bv.tv. 104.§ (4) és (5) bekezdésére, a fellebbezés az 51. §. (1) alapján lehetséges.
104. § (4) Az eltávozás időtartama a szabadságvesztésbe beszámít. Az elítélt köteles bejelenteni, hogy az eltávozás ideje alatt hol tartózkodik.
104. § (5) Ha az elítélt az eltávozással vagy a bv. intézeten kívüli munkavégzéssel kapcsolatos magatartási szabályokat ismételten vagy súlyosan megszegi - így különösen, ha az eltávozásról önhibájából nem az előírt időn belül tér vissza, vagy más, súlyos fegyelemsértést követ el...
A fentiek alapján azzal indokoltam a megszüntetés okát, hogy az igazolás bizonyítja ugyan az önhibán kívüliséget, de gondatlanságból nem tett eleget a tartózkodása helyszínére vonatkozó bejelentési kötelezettségnek. Tekintettel arra, hogy kisebb baleset érte és a kórházat "saját lábán" tudta elhagyni, figyelembe véve a három nap elteltét, ennyi idő alatt lett volna lehetősége valamilyen módon értesíteni a BV intézetet a történtekről, mielőtt következményei lesznek az esetnek ( már fogolyszökés gyanúja merült fel).

Pandi87 # 2016.06.21. 09:46

Sziasztok!

Sikeresen túl vagyok a büntetőjog szakvizsgán! :) A dolog kulcsa a nagyon rendes bizottság volt. Kívánok nektek is hasonló, rendes bizottságot!

Kérdések:
Anyagi jog:
önkéntes elállás, felfüggesztett szabadságvesztés, fegyveresen és felfegyverkezve történő elkövetés, emberölés és öngyilkosság hol találkozik, hamis vád alapesete

Tőlem nem kérdeztek semmit szó szerint, de sokan írtátok, hogy általában úgy kérdezik, úgyhogy igyekezzetek a fontos részeket szó szerint.

Általános rész törvényi része nagyon alaposan kell. Tankönyvet olvassátok hozzá, lényegi részeket jegyezzétek meg.

Különös résznél nem tanultam meg a lényegtelen tényállásokat, se idő, se agykapacitás nincs rá. De a fontosakat szó szerint! A GYÍKokból látjátok mi a fontos, de nagyjából ezt magatoktól is érzitek. Tankönyvből elég hozzáolvasni, megragad szerintem egy olvasásra, ami kiugróan fontos.

Eljárásjog:
őrizet, zárt tárgyalás, távollévő terhelttel szembeni eljárás, kényszergyógykezelés felülvizsgálata, ügydöntő határozatok

VH, Szabs.:
végrehajtást kizáró okok, pénzbüntetés meg nem fizetése esetén mi történik, szabálysértési elzárást / elzárást hol hajtják végre

Ne tévesszen meg, hogy ez elvileg nem olyan nagy anyag. Pontosan kell tudni, úgyhogy időt hagyjatok rá. Én négy hét szabit vettem ki. Ajánlom, hogy egyszer menjetek át rajta mielőtt nekiálltok a hosszú szabadságos tanulásnak. Így is sok mindenre nem jutott időm. Ha nincs szerencsém és nem fogok ki egy ilyen rendes bizottságot, pórul is járhattam volna…

Kitartást kívánok, első sorban az kell hozzá! Meg valaki, aki főz. :)

Lalo85 # 2016.06.22. 13:58

nagypisti 86!

Köszi a választ! Én végül maradtam annál amit írtam, hogy elutasítom a kérelmet, és elfogadták, azt mondták jó a válasz. Hivatkoztam arra, hogy nincs önhiba, mert kórházba került, az meg hogy a bv-nek nem szólt azt én nem ítéltem meg súlyos kötelességszegésnek. Azért kaptam csak négyest, mert azt írtam bűnügyi költség nem keletkezett, és szerinte azt kellett volna, hogy az állam viseli. Ezt én nem értem, de nem kötözködtem.

A bizottság alapvetően rendes volt, és türelmes, de büntető eljárásjogból sztem durva kérdéseket kaptam.

Bv.-ből: Végrehajtás kizáró okok, elítéltek elkülönítése, előzetes letartóztatás végrehajtása, szabsért miatt eljáró hatóságok, szabálysértések a NAV hatáskörében, kegyelmi eljárás.

Anyagi jogból: Területi és személyi hatály, mi a kettős inkrimináció, különös részből költségvetési csalás (itt miden pont és bekezdés), elhatárolás, halmazat, vagyoni hátrány fogalma. Miért került bele elkövetési magatartásként a valótlan nyilatkozat tétele (hozzáteszem ezzel foglalkozom, lehet azért mentünk bele ennyire)

Be.: Ittas állapotban érkezik meg a tanú a kihallgatásra. Mi a teendő. Ezután elővezetés, rendbírságot nagyon durván kérdezte, főleg az elzárásra átváltásra nagyon ráment, ki indítványozza, milyen eljárásban, jogorvoslatok ,annak elbírálasa, mit tartalmaz a rendbírság. Megmondom őszintén nekem ez az átváltós része nem igazán ment. Ezt követően nagyon gáz volt, összbüntetési eljárást kérdezte. Nem a fogalom érdekelte, hanem itt is az, hogy melyik bíróság milyen eljárásban, ki indítványozza, mi a határozatformája, ellene jogorvoslat, elbírálás stb... Sajnos valahogyan én ezt átugrottam a tanulás folyamán (meg hát a legvégén volt kb) és nagyon keveset tudtam belőle, kb csak a Btk. fogalmat.

Összességében türelmesek, rendesek voltak, 4-4-3-3 kaptam.

12 napot készültem rá, úgy gondolom a tudásom jó volt, bármit kérdeztek volna mindenből hozok minimum egy hármast, itt az összbüntetésest sajnálom, hogy azt nem vettem át, mert akkor az is négyes lett volna.

Anyagi jog volt kicsit elméletibb a kérdéseknél, a többi gyakorlatias volt.

Advocactus # 2016.06.23. 14:01

Sziasztok!
Az alábbi szakvizsgakönyvek eladóvá váltak. Nincs bennük kihúzás, jegyzetelés.
Átadást Szombathelyen és Budapesten tudom megoldani.

DC Büntető Eljárásjog 4. kiadás: 3.500,- Ft
DC Büntetőjog I. 5. kiadás: 2.500,- Ft
DC Büntetés-Végrehajtási jog. 5. kiadás: 2.500,- Ft
Herke Cs. Büntető eljárásjogi alapkérdések: 1.500,- Ft

Elérhetőségem: 30/942-4676

Sikeres felkészülést és szép nyarat kívánok!

Empé2016 # 2016.06.25. 16:10

Sziasztok!

Az alábbi könyveim váltak eladóvá:

• Büntetőjog I. (7. kiadás, Dialóg Campus) 3500,- Ft,
  • Közigazgatási jog (5. kiadás, Dialóg Campus)2500,- Ft,
  • Az Európai Unió joga (3. kiadás, Dialóg Campus)2500,- Ft.

Budapesten tudom átadni.

Elérhetőségem: +36305466773

nickyzita # 2016.06.30. 15:58

Sziasztok!

Sikeres büntetőjog szakvizsga után eladóvá váltak szeretett Dialóg Campus könyveim. :)

Büntetőjog 1. (hatodik, jelentősen átdolgozott kiadás)
3500,-Ft

Büntető eljárásjog (ötödik,átdolgozott kiadás)4500,-Ft

Büntetés végrehajtási jog (ötödik, átdolgozott kiadás)3500,-Ft

Pár oldal tollal aláhúzott

érdeklődni a nickyzita@gmail.com email címen lehet.
Könyveket Budapesten tudom átadni.
Üdv,
Niki

Néhány mondat a vizsgáról.
Június 20-án voltam az írásbelin. Jogesetem a BH2006. 396. volt (Garázdaság vétsége és rongálás vétsége helyett rongálás bűntettének minősül a cselekmény, ha a garázdaságot is megvalósító rongálással okozott kár a kétszázezer forintot meghaladja)
Június 22-én volt a szóbelim, a Szalay utca 16-ban, egy nagyon jóindulatú, végtelen segítőkész bizottság előtt.
Büntetőjog kérdéseim: pénzbüntetés, életfogytig tartó szabadságvesztés, garázdaság, lopás

Büntető eljárásjog: pótmagánvádló, vallomástétel akadályai, fiatalkorúakra vonatkozó spec. eljárásjogi szabályok

Bv: félbeszakítás, kegyelmi eljárás, szab.sértési őrizet, szab.sértési kényszerintézkedések

nickyzita # 2016.07.04. 10:57

A büntető eljárásjog könyv elkelt.

jupiter86 # 2016.07.07. 13:19

Kedves Érdeklődők!
Eladó: Dr. Polt Péter Büntetőjog kommentár. Ár: 10.000 Ft (az új 15.000.- Ft)
Átvételi hely: Budapest.

szakvizsga2015 # 2016.07.11. 19:20

Sziasztok! Van valakinek arról információja, hogy hol/honnan lehet rendelni új btk, be. és új bv törvénykönyvet? Mindenhol azt látom, hogy elfogyott, és nem rendelhető

Santorino # 2016.07.23. 21:56

Sziasztok!

Kérdéseim az alábbiak voltak:

Btk.:

Bűnszervezet fogalma, általános részi szabályai, előfordulás az általános rész más szabályainál (pl. feltételes szabadságra bocsátást kizáró ok stb.)

rablás szabályai, halmazatai

Be.:

ügyvéd, sértett fogalma

fellebbezés

biztosíték

Bv.:

Feltételes szabadságra bocsátást kizáró okok

Bv bíró általános szabályai, feltételes szabadságra bocs. előtti eljárása

kötelező kegyelmi eljárás

jutalmazás

kimaradás, eltáv

szabs. hatóságok rendszere, funkcionális strukturalizáció fogalma (=feladatok szerint szervezett a rendszer)

Remélem segítettem!

Mindenkinek sok sikert kívánok!

Szani89 # 2016.08.01. 07:53

Sziasztok!
Keresem az alábbi könyvet:
Büntető eljárásjog (5., átdolgozott kiadás)Szerző: Herke Csongor

BÜNTETŐJOG II. KÜLÖNÖS RÉSZ -Harmadik, jelentősen átdolgozott kiadás
Szerző: Balogh Ágnes

Köszönöm előre is!

rszaszi89@gmail.com

mmariannka88 # 2016.09.01. 17:53

Sziasztok!

Mai sikeres szakvizsga után szeretnék megszabadulni az alábbi könyvektől:

Balogh Ágnes: Büntetőjog I. (Dialóg Campus Kiadó, 2016. január 1., ceruzával aláhúzott): 3.500,-Ft [eredeti ára 4.980,-Ft]

Herke Csongor: Büntető eljárásjog (Dialóg Campus Kiadó, 2014. március 31., elején aláhúzott, de egyébként teljesen üres): 5.000,-Ft [eredeti ára 6.480,-Ft]

Vókó György: Büntetés-végrehajtási jog és szabálysértési tételek (Dialóg Campus Kiadó, 2015. június 20., érintetlen): 4.500,-Ft [eredeti ára 5.980,-Ft]

Deres Petronella-Harangozó Attila: Büntetőjog II (Patrocinium Kiadó, 2016. május 2., ceruzával aláhúzott): 4.500,-Ft [eredeti ára 5.200,-Ft]

Lajtár István-Szűcs András: Büntetés-végrehajtási jog (Patrocinium Kiadó, 2015. augusztus 20., kb. a fele aláhúzott): 3.500,-Ft [eredeti ára: 4.200,-Ft]

Aki elviszi a könyveket, megkapja a kapcsolódó bírósági határozatokat is kinyomtatva, illetve a kinyomtatott CompLex kommentárokat (kivéve büntetés-végrehajtás - elérhetetlen).

Átvétel Budapesten.

Üdv,

Mariann

crész # 2016.09.03. 17:16

Sziasztok!

Eladom a Domokos Andrea: Büntetőjog I. (Patrocinium Kiadó; Lezárás: 2015. szeptember 15.)

A könyv teljesen "szűz" állapotban van.

Átvehető Budapesten, vagy Pécsen.

4.400.- ft-ért rendeltem, de 3.000 ft-ért odaadom,

Üdv.

JTika # 2016.09.05. 11:28

Sziasztok!

Büntetőjog szakvizsgához szeretném megvenni az alábbi könyveket:

Vókó György
JSZS: Büntetés-végrehajtási jog és szabálysértési tételek (6., teljesen átdolgozott kiadás)
Megjelenés 2015-09-14

Herke Csongor
JSZS: Büntető eljárásjog (5., átdolgozott kiadás)
Megjelenés 2014-09-00

E-mail címem: jakab.katalin88@gmail.com

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv: Kata

JTika # 2016.09.05. 11:47

Sziasztok!

Büntetőjog szakvizsgához szeretném megvenni az alábbi könyveket:

Vókó György
JSZS: Büntetés-végrehajtási jog és szabálysértési tételek (6., teljesen átdolgozott kiadás)
Megjelenés 2015-09-14

Herke Csongor
JSZS: Büntető eljárásjog (5., átdolgozott kiadás)
Megjelenés 2014-09-00

E-mail címem: jakab.katalin88@gmail.com

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv: Kata

ninive444 # 2016.09.05. 12:21

Sziasztok!

Friss kiadású könyveket keresek büntető szakvizsgához.

Köszönöm az ajánlatodat előre is.

Üdv,

István
ninive444@yahoo.com
+36-20-2554461

escbill # 2016.09.06. 12:34

Sziasztok!

Eladóvá vált:
Vókó György: Büntetés-végrehajtási jog és szabálysértési tételek (6., teljesen átdolgozott kiadás) teljesen érintetlen állapotban!
ár megegyezés szerint!
Érd.:drszabokitti@gmail.com
Üdv,
Szabó Kitti

Tunde82 # 2016.09.09. 19:49

A szakvizsga könyvek elkeltek. Mindenkinek nagy kalappal hozzá!

Tünde

h_angi # 2016.09.10. 05:42

Sziasztok!

Az alábbi könyvek engem is nagyon érdekelnének:

• Vókó György: Büntetés-végrehajtási jog és szabálysértési tételek (6., teljesen átdolgozott kiadás),
  • Herke Csongor: Büntető eljárásjog (5., átdolgozott kiadás).

Elérhetőségeim: angi.huszti@gmail.com, 06/20-460-8932.

Előre is nagyon köszönöm!

Andi_2016 # 2016.09.10. 18:25

Sziasztok!

Az alábbi kérdéseim voltak a szakvizsgán, amikre emlékszem.

Btk:
tettesek, részesek
lopás, rablás, zsarolás
jóvátételi munka

Be:
tanúvallomás
súlyosítási tilalom (a megismételt eljárásban külön)

Bv:
végrehajtást kizáró okok
feltételes szabadságra bocsátás
szabálysértésnél elévülés

A bizottság nagyon jóindulatú volt.

Sok sikert kívánok a vizsgátokhoz!

Andi_2016 # 2016.09.10. 19:00

Sziasztok!

Eladók az alábbi könyvek:

• Büntetőjog I.

szerkesztette Domokos Andrea Jogi szakvizsga könyvek (aláhúzott)Bolti ára 4400 Ft

• Büntetőjog II.

Különös rész szerkesztették Deres Petronella Harangozó Attila Jogi szakvizsga könyvek(nagyrészt érintetlen, néhány helyen kihúzva)Bolti ára 5200 Ft

• Büntetésvégrehajtási jog

szerzők Lajtár István Szűcs András (nagyrészt érintetlen, néhány helyen kihúzva)Bolti ára 4400 Ft.

• Szabálysértési jog (kihúzva)

Patrocinium kiadó Bolti ár 750 Ft

Teljes bolti áruk 14.750 Ft, 10.000 Ft-ért adom.
Átvehető Budapesten vagy Pécsen személyesen, vagy postán.

Érdeklődni a 70/7012676 telefonszámon lehet.
Üdv,
Andi

mmariannka88 # 2016.09.11. 08:53

Kedves Érdeklődők!

Az általam korábban meghirdetett B vizsgához kapcsolódó anyagok már elkeltek!

Üdv,

Mariann