Szia helgy, köszi és gratulálok!
bogarock: egy öregségi nyugdíjas kérdésnek én se örülnék :)
Szia helgy, köszi és gratulálok!
bogarock: egy öregségi nyugdíjas kérdésnek én se örülnék :)
helgy: ez a kérdéssor csak nekem nagyon nem tetszik? :)
Sziasztok!
Ma voltam szóbelizni. Kérdéseim:
Alk.: Egyesülési jog gyakorlatiasan, mit tennék, hogy tenném. Egyesület megszűnése, megszüntetése, feloszlatása. Polgármester és alpolgármester összehasonlítása.
Közig.: eljárás akadályoztatása, bírságolás, költségekben marasztalás.
Munka: kormánytisztviselői jogviszony létesítése, illetve annak megszűnési esetei.
Tb: öregségi nyugdíj.
EU: Mulasztási eljárás, rendelet és irányelv összehasonlítása, büntető együttműködés.
Kitartás mindenkinek, aki még előtte van! Csak előre nézzetek és csak optimistán!
Üdv,h.
Nincs meg valakinek véletlenül a kománytisztviselö, köztisztviselö közti különbségek?
Azon kívül, hogy ki a két tv alany, mi a lényeges különbség?
bogarock köszi szépen!
akik ma voltak azokat nagyon várom már!!!
etke: ne már, hogy alkotmányból csak alapjogot kérdeztek..?! és azokat milyen mélységekig?
Köszi Etke, kicsit megnyugodtam.
Valóban azt írták az értesítőben, hogy a szóbeli vizsga helye csak szerdán délben derül ki, de írásbeli előtt mégis megmondták. Szerintem azért, mert szinte mindenkinek máshová kellett mennie. Volt, akinek az Ig. Min.-ba, a Köztársaság térre, volt akinek az ítélőtáblára, másnak a Kim-be, nekem az ügyészségre.
Amúgy az írásbelit elszúrtam, most jöttem rá. Habár gyanítom, hogy aki a példát írta, nem ismerte az építéshatósági eljárás szabályait.
Ugyanis a Ket. szerint felügyeleti eljárás hivatalból indítható, de éphat ügyekben az ügyfél kérelmezheti felügyeleti intézkedés megtételét. A feladat következetesen felügyeleti eljárásról szólt, nem intézkedést említett. Hát, holnap körbemagyarázom a dolgot. Remélem, elfogadják.
Kedves Mazsola, Pitypang!
Múlt héten én is a Legfőbb Ügyészségen vizsgáztam, és nagyon rendesek voltak, alap dolgokat kérdeztek, ha nem tudtam rögtön, rávezettek. Igazából úgy éreztem, hogy az a lényeg, hogy bármit kérdeznek, valami értelmeset tudjak mondani a témáról. Alkotmányjogból csak alapjogot kérdezett. Mindhárom részre 4-est kaptam, pedig egyáltalán nem brillíroztam.
Nagy kalappal holnapra!
Bocs, hogy ilyen tudatlan vagyok, de az nem csak aznap derül ki, hogy hova kell menni szóbelizni?
Egy kalappal Nektek!
Holnap én is a Legfőbb Ügyészségre megyek. Te is holnap vizsgázol?
sziasztok!
Én tegnap voltam írásbelin. Két felügyelő volt bent, és mondták, hogy jogszabályon kívül semmit nem lehet használni. Amennyire láttam senkit nem figyelmeztettek... lehet, hogy nem volt miért. nem tudom.
Legfőbb Ügyészségen történő szóbeliztetésről tud valaki infót?
Sziasztok!
Tegnapi kérdés írásbelin: építési engedély 2005. december 5-én jogerőre emelkedik, szakhatóságokat bevonták. 2006. júniusban egy társadalmi szervezet felügyeleti eljárást kezdeményez a másodfokú hatóságnál, és kéri megállapítani az építési engedély semmisségét. Szerinte a beépítési százalékot meghaladták, és ez az alapozásnál derült ki számukra. Hogyan dönt a másodfok?
Egy kicsit elszúrtam, nagyon belementem az értelmezgetésbe, de szerintem nem ilyen bonyolultnak szánták a kérdést.
Mellettem a kóbor macskás gyülekezéses kérdést írták.
A teremben csak egy csajszi volt bent, nem nézte végig a bevitt anyagokat, nem volt semmi szívatás.
A holnapi naptól nem kicsit félek, úgy érzem nem tudok semmit. A lényeg, hogy túl leszek rajta.
Diandra: a legfrissebb ABtv-m 2011. szept 1-től hatályos, és én úgy vettem ki belőle. Egyéb változás még, h 15 fős a testület, maguk közül 3 évre a helyettes elnököt választják, és a tagokat vmint az enököt az Ogy választja 12 évre (nem 9).
bogarock miért is??? én a csink lóránt könyvből tanulok...2010es...azt tudom, hogy sajtó tv over, új média tv oké, na meg a jogalkotási is over (de ezt írja is a könyv)...de én össze nem nézegettem semmit. és már nem is fogok. ezt honnan tudod mi változott akkor még? köszi
Kedves Rafina67!
Arról van-e információd, hogy a szóbeli vizsga egy választott jogterületből vagy minden részből kell?
Mert nem egyértelmű a tervezet.
Köszi!
Sziasztok!! Mivel az elektronikus rendszerben meg mindig nem igazoltak vissza, ugy dontottem, papiron jelentkezem a kovetkezore is:) ti tudjatok azt, hogy az ideiglenes bizonyitvanyt csatolnom kell a jelentkezeshez v csak magammal kell vigyem a kovi vizsgara?? Koszi elore is!
Sziasztok!
A szakvizsga új szabályozása is miniszteri rendelet- tervezet formában létezik még. Legalábbis két hete járt nálunk. Egy kollégám az alábbiakat mesélte:
Az új szabályozás azokra vonatkozik majd, akik 2012 január 1. után kezdik meg vagy, 2012. december 31-ig nem fejezik be.
Tehát ha jövőre sikerül a régi rendszerben be lehet fejezni, de választható az új is.
Az új rendszer szerint több lesz az írásbeli és a vizsgahelyszín. A gyakornoki idő marad.
Az eljárás is hasonló, a számítási módok és a rendszer más egy kicsit, de úgy gondolom nem lesz se nehezebb, se könnyebb. A jogszabályokat kell megtanulni alkalmazni most is és később is.
Üdv:
Rafina
Sziasztok!
Ugye november 1-től már nem az AB, hanem az ogy választja az AB elnökét? jól értem?
Diandra a bérest én is kipróbálom. Kísérletet teszek a munkajog írásbeli beszerzésére, ha eredménnyel járok, jelzem. hajrá!
sorstársaim én annyira fáradt vagyok, hogy tegnap a betervezett 8 alk. tételből 2 sikerült. agybaj. ma veszek béres guaravit tablettát a barátnőm ajánlotta vele elvileg csodát tett. nos az rám is rámférne. ma már az eut kéne kezdenem, de még az egész önkormányzatis szarság hátra van.
szia cimo!
én külön annyit készülök, hogy a begyűjtött írásbeliket (jogiszakiról)értelmezem és átgondolom mi lenne a jó döntés...egy csomóhoz nincs megoldás és így időigényes, na meg majd az írásbeli előtti napokban fogok vele foglalkozni, és még annyi, hogy én direkt a munkát tanulom a legvégén, hogy az írásbelikor az legyen a fejemben a legfrissebb. továbbra is borzasztó hálás lennék ha vki az esetleg kidolgozott munka írásbli megoldásokat megosztaná velem!!!
Diandra, drkriszti Ti készültök külön az írásbelire? Mennyit? Hogy?
Kitartás!
üdv
Szia!
Az AB honlapjáról származó alábbi idézet válszt ad a kérdésedre:
Az Abtv. alapján az Alkotmánybíróság feladata az Alkotmány rendelkezéseinek az értelmezése, az ott megjelölt kiemelt közhatalmi szereplők kérésére. Az Alkotmány értelmezése azonban nem korlátozódik erre a hatáskörre [36/1992. (VI. 10.) AB határozat], a normakontroll gyakorlása során ugyanis minden esetben szükséges a kapcsolódó alkotmányi rendelkezés értelmének a feltárása. Az Abtv.-ben rögzített alkotmányértelmezési hatáskör ehhez azt teszi hozzá, hogy elvi lehetőséget ad az Alkotmány absztrakt értelmezésére is. Ugyan az Abtv. az „Alkotmány rendelkezéseinek értelmezését” teszi az Alkotmánybíróság feladatává, az Alkotmánybíróság gyakorlata az „egyes rendelkezések” értelmét nem önmagukban, hanem az egész Alkotmány rendszerére tekintettel tárja fel.
Az Alkotmánybíróság – hatáskörét megszorítóan értelmezve – kellő közelséget követel meg a tényállás és az Alkotmány vonatkozó rendelkezése között, és csak „konkrét alkotmányjogi probléma” megoldására adható alkotmányértelmezés [31/1990. (XII. 18.) AB határozat]. Ugyanakkor az Alkotmánybíróság bizonyos távolságot is megkövetel; elvárja, hogy a kérdés ne kötődjön túl szorosan az ügyhöz, hogy a döntés ne váljon tényállásszerűvé [36/1992. (VI. 10.) AB határozat], hiszen az Alkotmánybíróság nem tanácsadója, hanem bírája az Országgyűlésnek [16/1991. (IV. 20.) AB határozat].
Az Alkotmánybíróság olyan szempontból is megszorítóan értelmezte hatáskörét, hogy nem kívánta átvenni más szervek, így különösen a rendes bíróságok jogszabályértelmező hatáskörét. Ennek megfelelően absztrakt alkotmányértelmezésre irányuló indítványt csak akkor bírál el érdemben, ha az adott alkotmányjogi probléma közvetlenül – más jogszabály közbejötte nélkül – levezethető az Alkotmányból.
Tehát A KE jogosított közszereplő, ezért kérésére értelmezni köteles az AB az Alkotmány rendelkezését a vonatkozó kérdésre.
Sziasztok!
Barátnőm ma írásbelizett alk-közigből, és a következő feladatot kapta:
A köztársasági elnök az országgyűlés feloszlatására vonatkozó alkotmányi szabályok értelmezését kéri az Alkotmánybíróságtól indítványában. Indítványában kifejti, hogy bár a feloszlatás alkotmányos feltételei jelenleg nem állnak fenn, de " a Kormány jelentős bizalomvesztésére ezek bekövetkezése nem zárható ki, így az Alkotmánybíróság általi alkotmányértelmezés elengedhetetlen az alkotmányi rendelkezések alkalmazására való felkészüléshez". Az államfői indítvány utal arra is, hogy az alkotmánybírósági eljárás valószínű elhúzódása miatt is fontos, hogy az eljárás már most elkezdődjön.
Mit vizsgál, hogyan dönt az Alkotmánybíróság?
Azt írta rá, hogy az AB csak konkrét alkotmányjogi probléma esetén végez alkotmányértelmezést (ez egy ABhatározatban van). Ha ilyen nem merül fel, (az indítványban szerepel is: "a feloszlatás alkotmányos feltételei jelenleg nem állnak fenn", és a rendelkezések jövőbeni esetleges alkalmazása nem elég konkrét), azaz csak általában kell értelmezni az alkotmány rendelkezéseit, az Alkotmánybíróság elutasítja az indítványt.
Az Alkotmánybíróság vizsgálja, hogy az indítvány jogosulttól érkezett-eÉn sajnos nem tudtam neki válaszolni, és szegény szerdán megy szóbelizni!
Mit gondoltok, jó lehet a megoldás?
Detti
Pannie! Igen, ha tudod, akkor olyan formában ird meg, azt nagyon szeretik!
Valaki tudja, hogy január 1-től életbe fog lépni az uj törvény a szakvizsgáról?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02