szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

DDD. # 2012.10.10. 12:46

Papamaci, Berényi Miki:
TB, közszolgálatnál szigorúan tételsornál maradjatok, egy betűvel sem kell több! Még az is sok, ami abban benne van, nem kell olyan részletesen.
Én kijegyzeteltem anno, és az egész kb 50 oldal. Csak azt vágjátok ki, ami kell a tbből

papamaci # 2012.10.11. 09:51

Hali!

Akinek rendelkezésre áll a KK 23, KK 27. számú állásfoglalás, annak megköszönném, ha megküldené e-mail-ben. (drtomika81@indamail.hu)

Láttam, újra indították a Jogiszaki-t, azonban a C) részből még nincs feltöltve semmi. :-)

Dzsuzsanna! Örülök, hogy sikerült mosolyt csalnom az arcodra pár napja, kíváncsi lennék, tart- e még? :-)

Eu-ból a Novissimás könyvet néztem át, ami ott a Szerződésekkel kapcsolatosan le van írva szerintem elég. Aki szerint nem az értesítsen, van még egy hetem megnézni, ha valami hiányzik és kimaradt volna.:-)

Üdv mindenkinek!

Textilhal # 2012.10.11. 15:30

Papamaci, elküldtem mailen, amit kértél.

Papamaci, elküldtem mailen, amit kértél.

...de persze csak egyszer.:-)

papamaci # 2012.10.11. 19:09

Köszönöm szépen Textilhal, önzetlen vagy! :-)

És köszönöm annak is, aki időközben szintén átküldte nekem az anyagokat! (dzsuzsanna, szerintem Te voltál! :-) Bocs, ha tévedtem....)

fágica # 2012.10.15. 06:05

Sziasztok!

Chronowsky Nóra-Rózsás Eszter féle Alkotmányjog-közigazgatási jog I.-II. (2011)tankönyv érdekelne.Nincs valaki, aki szívesen megválna az ilyen könyveitől?

köszönöm

dzsuzsanna # 2012.10.15. 17:44

Sziasztok!

Ma voltam írásbelizni.
Először is, nem mondták, hogy lehet választani munka és tb között, de két szín volt amiből le lehetett szűrni, hogy melyik melyik, az egyikből lényegesen több volt mint a másikból.
A következő volt a feladat:
Egy ruházati bolt középiskolai diákokat kíván foglalkoztatni a nyári szünetben. A bolt 10-22 óráig van nyitva. A diákokat a bolti eladótérben és a raktárban akarják foglalkoztatni.
Adjon jogi tanácsot a cégnek.

Fiatal munkavállalókra vonatkozó speciális rendelkezések, MT kötelezettségei a szerződéskötéssel kapcsolatban, írásbeli kötelezettsége. Biztonsági munkafeltételek biztosításánál itt még figyelembe kell venni a raktárban történő esetleges spciális munkavédelmi feladatokat. A fiatalkorú aláírhatja-e a szerződést, cselekvőképtelen MV-t felvehet-e, szerződés kötelező tartalmi elemei, határozott idejű szerződési szabályok stb.
Én ezekre tértem ki.

Nagy kalappal mindenkinek, különösen a héten vizsgázóknak!

Papamaci kitartás, gondolok rád csütörtökön! :)

papamaci # 2012.10.16. 10:04

Kedves dzsuzsanna!

Remélem, most már egy kicsit felszabadultabb vagy, mégiscsak túl vagy egy írásbelin. Ami mondjuk meg őszintén, egy lépés. Nem is kicsi!

Jómagam már kimerültem, elértem a teljesítőképességem határát...agyilag:-)

Két nappal a vizsga előtt nézem a tételsort, és rájövök, hogy mennyi mindent nem tudok. Hogy ez természetes-e, arról fogalmam sincs, lényeg, hogy csütörtökön kiderül az igazság.

Aki még szenved, azzal teljes mértékben együtt érzek, és csak azt mondom: "Per aspera, ad astra!"
Üdv!

dzsuzsanna # 2012.10.16. 17:29

Kedves papamaci!

Köszönöm, de sajnos a neheze csak most jön. Írásban mindig jobban remekeltem, nekem a szóbelivel voltak gondjaim.

Teljesen átérzem az írtakat, a ket-et, mintha nem is forgattam volna, az eu pedig esélytelen.

Nagyon fáradt vagyok, és az írásbeli is lefárasztott rendesen.

Holnaptól az esélytelenek nyugalmával átnézem a gyik-es kérdéseket és részemről ennyi, ennél többet már nem tudok belesajtolni a fejembe.

Kitartás menni fog! ;-)

Bogarka85 # 2012.10.16. 19:32

Sziasztok!

Új vagyok ezen a fórumon, szeretném a segítségeteket kérni: munkajogból szeretnék ( ez túlzás azt hiszem )/fogok írásbelizni. Valaki tudna abban segíteni, hogy munkajogból milyen jogesetek, kollégiumi állásfoglalások kellenek? Ti csak a törvényt tanuljátok/tanultátok?
Alk. jogból megvettem a Novissimás könyvet, szerintetek elég, ha csak azt tanulom? Először elkezdtem elolvasni az Abh-kat, de nagyon hosszúak, a törvények ugyanúgy. A könyv elég jól lerövidíti őket.
Euból valaki ismeri a Dialóg Campusos könyvet milyen?

Köszi!
Nagy kalappal a vizsgázóknak és kitartást mindenkinek!!!

papamaci # 2012.10.17. 07:17

Szia Bogarka85!

Amit leírok, az az én véleményem, bár hangsúlyozom, ebben jócskán benne van az is, amit a fórumon tapasztaltam és hallottam.
Kezdjük fordítva: a Dialógos EU-s könyvet nem ismerem. Én a Pécsen végeztem, azt a könyvet a pécsi Eu tanszék írta, ha jól tudom. Már abban az időben volt egy jegyzetük, ami tanulható volt, de azt nem tudom, azóta mennyire bővült ki. Személy szerint a Novissimás Eu jogos könyvből készültem, plusz a jogeseteket megnéztem a neten. Szerintem korrekt. Mennyiségre is és lényegre törő.
Alkotmány-közig: az új alk. könyv nagyon jó, ugyanúgy, ahogy az eu. Én az államszervezeti részhez a Trócsányi-Schanda könyvet vettem meg, nekem tetszett, ahogyan magyarázott. Hozzáteszem, amikor megvettem, a Novissimás alk. jegyzet még nem jelent meg. Alapjogokhoz Dialog-os könyvet néztem (Chronowski Nóra), igaz, az még a régi alkotmányra épül, de az új alaptörvényt hozzátéve véleményem szerint elég lényegre törő az is. AB határozatokat sok helyen hivatkozik röviden, hogy meg lehessen érteni az adott kérdés körüli szabályozást, annak a tartalmát. Szerintem felejtsd el, hogy minden AB határozatot elolvasol, mert egyrészt megőrülsz, másrészt olvashatnád fél évig.
Közig részhez én a Ket-et néztem meg törvényből.
Munkából szintén a törvényt, plusz az átmeneti rendelkezéseket. Úgy tudom, hogy munkából még nem nagyon van összefoglalt jegyzet.

Ha segítettem örülök, de szerintem tudod, hogy minden felkészülés egyedi. Nincs két egyforma!

Sok sikert mindenkinek!

dzsuzsanna # 2012.10.17. 09:51

Sziasztok!

Halasztást hogy kell kérni?
Tudja valaki?

S.O.S

Bogarka85 # 2012.10.17. 14:28

Kedves Papamaci!

Köszönöm szépen a válaszod, sokat segítettél!
Én is Pécsen végeztem! :-)
Te miből írásbeliztél?
Én munkajogból szeretnék, és nem tudom, hogy elég-e az írásbelihez, ha csak az Mt-t, átmenetit tanulom. Nincs időm igazán BH-kat, állásfoglalásokat keresgetni, jól jönne egy kis segítség milyen joggyakorlatot hasznos tudni a törvények mellé munkajogból.

Láttam a neten egy könyvet, az a címe: A régi és az új Munka törvénykönyve összehasonlítása - kiegészítve a továbbélő bírói gyakorlattal, nem ismered véletlenül ezt a könyvet?

Köszönöm előre is!!!

adrienn.dr # 2012.10.17. 17:25

Kedves Fórumozók!

Nagyon nem szeretném végiggondolni, hogy ez ránk nézve pontosan milyen változásokat jelent, de akinek mégis volna hozzá kedve...:

http://www.jogiforum.hu/hirek/28385#…

További jó tanulást! :)

sunset85 # 2012.10.18. 12:31

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, aki mostanában volt szakvizsga C rész (munka tb-ből) írásbelizni az milyen jogszabályokat vitt be.

Zsófika84 # 2012.10.18. 14:45

Sziasztok!

Valaki el tudná nekem küldeni a KK 23. 25 és 27. sz. állásfoglalásokat. E-mail címem: irosajusticia@gmail.com.
Gondolom sokan ismeritek a 70 oldalas EU-s jegyzetet.. elegendő ez a felkészüléshez?

Köszi a segítséget!!

Zsófika84 # 2012.10.18. 14:46

Sziasztok!

Valaki el tudná nekem küldeni a KK 23. 25 és 27. sz. állásfoglalásokat. E-mail címem: irodajusticia@gmail.com. (az előző hozzászólásban rosszul írtam be, bocsi)
Gondolom sokan ismeritek a 70 oldalas EU-s jegyzetet.. elegendő ez a felkészüléshez?

Köszi a segítséget!!

papamaci # 2012.10.20. 09:08

Sziasztok!

Csütörtök óta immár szakvizsgázott jogászként én is tagja lettem a "Klub"-nak! :-)
Megosztanám veletek a tapasztalataimat, ahogyan ti is tettétek nagyon sokszor. Most, a vizsga után alig 48 órával sem igazán hiszem el, hogy vége van ennek a borzalomnak, ennek a rémálomnak. Nem tudom, ki, hogyan éli, élte meg, de abban szerintem egyetérthetünk, hogy az Anna Bálon szívesebben részt vennénk mindannyian.

A KIM, jobban mondva az OBT épületében (Szalay u. 16.) vizsgáztunk csütörtökön. 6-an voltunk, hármunknak utolsó vizsgája volt a c) rész. A bizottság elnöke egy bírónő volt, a munkát és a tb-t kérdezte. Az alkotmányt és a köziget egy a BM :-) minisztériumból delegált férfi bizottsági tag, az Eu-t egy aranyos hölgyike kérdezte. A bizottság nagyon ember és jogszabályközpontú volt, inkább a törvényeket kérdezgették. Eu-ból volt inkább jogesetesdi.

Alk. - Közig.:

• különleges jogrendről minden (felsorolás, ki, mit csinál, mikor ki, és hogyan jár rl)
  • min alapul Magyarország? (a kérdés nagyon tetszett! Ti mire gondolnátok, ha csak ezt hallanátok kérdésként? Közön akaraton kihámoztuk, hogy : hatalommegosztáson:-) Na, erről is beszélgettünk egy jót, plusz a szuverenításról)
  • a Kormány
  • Államigazgatás és önkormányzati igazgatás elhatárolása
  • jogforrások (felsorolás, tipizálás; mi a különbség a jogszabály és a közjogi szervezetszabályzó eszköz között - itt a hatállyal kapcsolatosan témázgattunk)
  • mikor jogerős egy döntés?
  • döntés közlésének formái ( ha az ügyfél megjelenik a hivatalban, és én ügyintézőként elé teszem a megszövegezett döntést, az milyen formában tekinthető közöltnek?)
  • hatáskör és kiadmányozói jogkör elhatárolása
  • ügyfél Ket. szerint
  • kézbesítési és gyámhatósági ügygondnok ( Ki mikor jár el, ki jelöli ki)

Munka, Tb.:

• semmisség, megtámadhatóság
  • érvénytelenség jogkövetkezményei
  • munkaviszonyra vonatkozó egyéb szabály mi lehet? (kollektív szerződés)
  • közszolgálati jogviszony hogyan jön létre? (tarthatok-e igényt munkabérre, ha nem teszem le az esküt? - igen!)
  • vezető állású munkavállaló

Eu::

• közvetlen hatály példán keresztül
  • szolgáltatások szabadsága szintén jogesettel
  • polgári és igazságügyi együttműködés (Brüsszel I. és II. rendelet)
  • ombudsman
  • Cassis formula
  • Maastricht.

Hát ennyi. Nagyon jó bizottságnál, 25-30 perc alatt 5,5,4! Összességében jó(4) minősítésű szakvizsga bizonyítvány.

Sok szerencsét és sikert azoknak, akik még tanulnak, sok szerencsét és sikert azoknak is, akik már gyakorolják eme hivatást!

Üdvözlettel, Papamaci

Berényi Miki # 2012.10.20. 10:37

Sziasztok!

A KK 23, 25, 27-t én is szívesen venném! zoltanch@gmail.com

Köszönöm!

tabula # 2012.10.22. 17:58

Sziasztok!

Kidolgozott EU-s tételek, ha valakinek van és elküldené, nagyon örülnék (a most "hatályos" kérdések szerint), de egyébként bármelyik részhez, ami aktuális.

Köszönet.

Dóra

(szerdán a munkahelyemről a közigazgatási kollégiumi állásfoglalásokat tudom küldeni (KK 23, 25, 27)

kado63@citromail.hu

adrienn.dr # 2012.10.23. 08:32

Sziasztok!

Munkajog-tételeket -az új Mt. szerinti kidolgozásban- honnan szereztek? Tud valaki vmi használható és hatályos könyvecskét belőle? (Esetleg kidogozás?) A jogiszaki-ra csak nem akarják feltölteni a C-rész anyagát... :(((

adrienn.dr

Telstar # 2012.10.23. 11:23

Sziasztok!

Alkotmányjog kapcsán kérném a segítségeteket. Jelenleg hatályos könyvet - vagy annak a fénymásolatát -, vagy kidolgozást keresnék, amikhez már nem kell hozzáolvasnom semmit, elegendő a jelenlegi tételsor alapján a szakvizsgán az alkotmány részhez.

Írjatok az emailemre!

Előre is köszönöm!

milly28 # 2012.10.23. 15:27

Szisztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy erre a vizsgarészre miből érdemes tanulni?

Előre is köszi.

Bogarka85 # 2012.10.23. 15:43

Kedves Papamaci!!

Gratulálok neked!!!! :-)

A többieknek kitartást!