szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Fru22 # 2013.01.14. 17:45

Köszi h szóltál Danina.... Eszembe nem jutott volna megnézni...

Csicsi811005 # 2013.01.14. 19:07

No komment:((

Mókusok # 2013.01.15. 11:28

amióta jelentkeztem 3adszorra nyomtatok csak tételsort......

Danina # 2013.01.15. 13:06

Én az EU-val kapcsolatos változásokat összefoglaltam gyorsan, kiindulási alapnak segítség:

1.tétel teljesen új, bár amennyire eddig olvastam a tapasztalatokat, már korábban is belekérdeztek, illetve az elsődleges joganyag kapcsán (régi 12. tétel) nagyjából eddig is meg kellett tanulni. a 46 oldalas, freemailról letölthető jegyzet eleje korrekt, én abból tanultam.

4.és 5. tételek (korábban 3. és 4.) kiegészültek azzal, h mi a különbség a Tanács és Európai Tanács között. Ha két tételt az ember önmagában megtanulta, akkor a különbségek is összefoglalhatóak (más funkció, más összetétel, állandó elnökség vs. soros elnökség, jogalkotási szerep vs politikai funkció).

11.tétel a korábbi 10. és 11. tételeket összevonta, érdemben nem változott.

13.tételben új: eu jog és a nki jog viszonya, különbsége. szerintem itt el lehet mondani az uniós jog autonómiája és a van gend en loos ügy kapcsán kialakított bírósági álláspontot (régi 18.), hogy az eu jogrendszer és így a jog is nki alapon létrejött, sajátosan új és attól független rendszer. A nemzetközi jog általában külön belső jogba történő beemelést igényel, míg az eu joga önintegráló hatású és a tagállami jogrendszerek részévé válik automatikusan. Az eu jog bizonyos feltételekkel közvetlenül hatályos, az egyénekre jogokat keletkeztet, amelyekre a nemzeti bíróságok előtt lehet hivatkozni és amelyeket érvényesíteni lehet, míg a nemzetközi jog inkább államok egymás közti viszonyait szabályozza. Az eu és joga is nemzetek feletti rendszer, saját különálló intézményekkel.

20.új: az alapítószerződések hogyan változtattak az uniós polgársághoz fűződő jogok terjedelmén. Szerintem itt a maastrichti szerződéssel érdemes kezdeni, ugyanis ez vezeti be az uniós polgárság fogalmát a szerződéses joganyagba (korábban csak egyes gazdasági intézkedésekkel összefüggésben merült fel, pl szabadságok). Az amszterdami szerződés kibővíti a petíciós jogot, így azt már nem csak a parlament viszonylatában lehet gyakorolni, hanem más intézmények tekintetében is. A nizzai szerződéssel párhuzamosan dolgozzák ki az alapjogi kartát, ami ekkor még nem lesz kötelező erejű, de tartalmaz egy polgárok jogai fejezetet, ezeknek a jogoknak a nagy része szerződéses szinten is megjelenik, de pl a dokumentumokhoz való hozzáférést csak itt szabályozzák. Végleges verzió: lisszabon. ezt meg a tételhez már meg kellett tanulni.

21.diszkr tilalma és az egyenlő bánásmód milyen jogterületeken jelenik meg. ide sztem az irányelvek közül lehet néhányat felsorolni, pl. munkáltatás, foglalkoztatás, faji diszkrimináció, nemi diszkrimináció, ffiak és nők egyenlő bérezés stb.

23.melyik alapszerződésben jelennek meg az alapjogok: már az EEO is utalt az alapjogokra a preambulumában, de ténylegesen a maastrichti szerz vezeti be (jelenleg EUSZ 2. és 6. cikk).

24.uniós hatáskörök és alapjogok védelmének viszonya: a hatáskör korlátja lehet az alapjogvédelem, szerintem ide a wachauf, vajnai és schmidberger ügyeket kell elmondani, amiket már korábban is megköveteltek.

32.milyen közösségi jogalkotási folyamat kapcsolódik a belső piac kialakulásához? ezt nem nagyon értem, h ide mit kéne elmondani... talán a jogharmonizációra és az ezt lehetővé tevő irányelvekre gondoltak?

40.teljesen új, monetáris unió fogalma és jelentősége. szerintem címszavakban: maastrichti szerz vezeti be, közös jegybankot monetáris politikát és valutát jelent. a csatlakozás feltételeit a maastrichti kritériumok adják (költségvetés hiánya, államadósság, infláció, saját valuta leértékelése, kamat)

41.és 42. szintén teljesen új, versenyjog és bizottság, egyelőre nem tudom, honnan tanulom meg. a versenypolitikai főigazgatóság honlapját böngészem: http://ec.europa.eu/…index_hu.htm

Bocs, kicsit hosszú lett, de remélem hasznosítható! :)

Mókusok # 2013.01.15. 14:34

Danina, köszi a kiegészítéseket. A belső piaci szolgáltatásokról van egy Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelv. Nem tudom, hogy az hasznos lehet-e, még nem tartok ott, de a 32-eshez szerintem jól gondolod, hogy a jogharmonizációról beszélnél.

Telstar # 2013.01.15. 14:59

Sziasztok!

Segítsetek légyszi. A barátom, akit nagyon érdekel a legvégső minősítés, nem érti a következő számítási módot, és most már engem is izgat, mert nem tudtam neki megválaszolni (tavaly kezdte a szakvizsgázást, tehát /ha jó az értelmezés/ a régi érdemjegyes számítás vonatkozik még rá):

3 vizsga van (a,b,c) és mindegyikben 3 részvizsga. A régi számítás szerint "az írásbeli vizsga és a szóbeli vizsgák érdemjegyeit össze kell adni, az írásbelit pedig kétszeresen számításba venni".
Tehát akkor végezetül 11 érdemjegyünk lesz (3x3 ill. 2x1), ha mindegyik elégséges is, akkor is van 22 pontunk, mégis a legalsó megfelelő szintnél (ahol már elcsúszik a mi számításunk) a legalsó ponthatár 18. Hát ez, hogy jöhet ki?
Biztos én nem tudok valamit, vagy már képtelen vagyok gondolkodni, de kérlek adjatok rá választ!
Előre is köszönöm!

Mókusok # 2013.01.15. 15:11

A végrehajtás elsősorban a tagállamok feladata, azonban a Bizottság - mint a közösségi célkitűzések megvalósításáért felelős szerv - is rendelkezik bizonyos végrehajtó, és ebből adódóan számos esetben a tagállamokat ellenőrző funkciókkal (pl. a versenyjog területén)

A versenyjogos tételeket keresgélem, ezt találtam, de még ....

Mókusok # 2013.01.15. 15:16

A Bizottság nem csak a tagállamok ellen léphet fel, tagállamok vállalkozásai is sérthetnek uniós jogot. A Bizottság fellépése a vállalkozások versenykorlátozó tevékenységére korlátozódik, vagyis szinte minden olyan tevékenységre ami negatívan befolyásolja az egységes piacot.

Fru22 # 2013.01.15. 16:13

Sziasztok!
Eu-s szakjogász képzés és némi gyakorlat után a versenyjog és a Bizottság kapcsolatáról elsőre nekem annyi jutott eszembe, hogy a Bizottság komoly hatósági feladatokat lát el vállalati fúziók kapcsán, jóváhagyása nélkül nem megy teljesedésbe az ügylet. Alapok: http://www.euvonal.hu/index.php?…
Szerintem ennek kell utánna nézni, az 1/2003.-as tanácsi rendelet (ha még az van) lesz jó ehhez. (A versenyjog egyébként nagyon bonyolult, főleg ha valaki részleteiben akarja átnézni. Voltam ilyan konferencián, ahol legalább 50 jogesetről tettek említést, tehát igencsak pörög a jogértelmezés.)
A versenyjog egyes területei a magyar tv-ből ellenőrizhető, az lehet a kérdés, hogy mikor van a Biz-nak és mikor a GVH-nak hatásköre.

A belső piac kialakulása szerintem a 4 szabadság elvével kapcsolatos kérdés, és annak a fejlődése lehet a válasz. A belső piaci szolg von irányelv már a részletszabályokat tartalmazza pl. ha egy tagállamban kapott vki engedélyt, akkor másik országban már nem írható elő neki, hogy engedélyt szerezzen - volt itthon ilyen ügy a sajtóban vmi utazó vidámpark kapcsán. (Vannak kivételek az ált szabályok alól pl. energia.)

Danina # 2013.01.15. 16:42

Mókusok, Fru! Köszi, remélem nagyon részletekbe menően nem fog felmerülni ez a kérdés még pénteken. Azt én is tudom, h a versenyjog, főleg az eu-s nagyon összetett, speciális terület. Anno az egyetemen is külön tárgyként oktatták.
A tételsorban szereplő kérdésekből arra következtetek, hogy ennek megfelelően reális elvárásokat fog támasztani a vizsgabizottság is...

Az euvonal-as link tényleg jól használható. Én a versenyigazgatóság honlapján találtam egy összefoglalót arról, h milyen szerződéses szabály alapján jár el a bizottság, azon belül is a már említett főigazgatóság, és hogy mikkel foglalkozik. nekem ennyi elég lesz, több rendeletet, meg irányelvet már nem fogok tudni feldolgozni.

Ezek alapján a tételsorban lévő kérdésekre a válaszaim:

• Mi a versenyjog funkciója? A közös piac, majd a belső piac célkitűzése a versenykorlátok lebontása és az ilyen magatartások háttérbe szorítása annak érdekében, h a 4 szabadság elve maradéktalanul megvalósulhasson.
  • Milyen jogforráson alapul? EuMSZ. 101-109. cikkei rendelkeznek a versenyjogról, a belső piac működéséhez szükséges mértékben a versenyszabályok az EU kizárólagos hatáskörébe tartoznak.
  • Mi a Bizottság szerepe a versenyjogban? Nem csak jogalkotás előkészítése, hanem hatósági funkciót is betölt. Ezt a hatáskörét a Versenypolitikai Főigazgatóságon keresztül gyakorolja.
  • Milyen eljárást folytat a versenyszabályok megsértésekor? http://ec.europa.eu/…neral_hu.pdf (a fent emlegetett összefoglaló)
Csicsi811005 # 2013.01.15. 17:51

Sziasztok! Eu-s versenyjogból tud valaki anyagot küldeni?
Előre is köszi

KÍN (törölt felhasználó) # 2013.01.16. 08:42

Szia Csicsi!

Küldj egy email-címet és ami van anyagom azt átküldöm.
VAN:

• Eu (hiányzik belőle a 40-42-ig)
  • Mt;Tb...és a többiek. Összesen 70 oldalban, nagyon jó szerintem.
  • Alk. könyv alapján

Üdv.: Attila

Csicsi811005 # 2013.01.16. 13:13

Kedves Attila!

lucaescsilla@gmail.com...köszi a kedvességedet.

Üdv:
Csicsi

sándor72 # 2013.01.16. 20:03

Kedves Kín! (Kedves Attila!) Meg tudnád nekem is küldeni, amit Csicsinek küldtél ma? Most készülök én is a "C" részből vizsgázni, nagyon jól jönne egy friss, kidolgozott tételsor. A címem: josandor@freemail.hu Hálásan köszönöm. Üdv, Sándor

Mókusok # 2013.01.17. 10:40

Hajrá Danina holnap!!!:) Gondolunk Rád, ügyes leszel, és letudod:)))
Majd jelentkezz!
A többieknek kitartást a tanuláshoz, febr. 22-én jön valaki?

agines3 # 2013.01.17. 20:07

Sziasztok! Kérdésem lenne hozzátok, akik már tapasztaltak vagytok a témában: nem tudom eldönteni, hogy munkából vagy közigből menjek-e írásbelizni. A közigazgatásban dolgozom ugyan, de sokan a munkát ajánlották írásbelire. Közigazgatásból van esetleg iratmintája valakinek? Azt lehet tudni, hogy milyen arányban kérdeznek pl. alkotmányt a jogesetnél? Előre is köszönöm a válaszokat.

Danina # 2013.01.17. 21:24

KÖSZI!!!! remélem holnap majd a megfelelő lovat akarják megvenni... utána jövök!

Fru22 # 2013.01.18. 12:22

Sziasztok! Kinek milyen "gyakran ismételt kérdések" összeállítása van?

Danina # 2013.01.18. 17:59

SIKERÜLT!!! :) már csak a polgár van, átköltözök oda lassacskán, de előtte egy óriásit fogok aludni! :D

de, ami a lényeg, h elég kevesen vizsgáztunk ma. ebből a részből két bizottság volt, én MEGINT a KIM Szalay utcába kerültem (tökre kétségbe estem ekkor), és ha jól hallottam, akkor a másik bizottság a Kúrián volt.
végülis nagyon rendesek voltak, illetve csak az eu-ról tudok nyilatkozni. egy vidéki egyetemen eu-t tanító hölgy kérdezett, nem nyaggatott sokat.

az elejét kicsit félreértettem, lehet, h a fáradtság/stressz stb., mert meggyőződésem volt, h az Európai Unió Tanácsának hatásköreire/feladataira kérdezett rá, amit először el is mondtam, de ő nem azt kérdezte, hanem az Európai Unió Bizottságának hatásköreit. Rá is kérdeztem, h elnézést, a Bizottságot kérdezi? mondta igen, én meg mondtam, h akkor felejtsük el az eddig mondottakat, mert én a Tanácsról beszéltem eddig. ciki. de mentségemre szolgáljon, h olyan nincs, h Európai Unió Bizottsága, hanem csak Európai Bizottság (legalábbis az EUSZ felsorolása így szól...). ez kavart meg, részletkérdés. tudtam mindkettő hatásköreit azért.
aztán a komitológiát kérdezte, amit nem tartottam annyira lényegesnek, h megtanuljam, így azt nem tudtam. most néztem utána, annyira nem is értem a könyvből se...
azt kérdezte még, h a Bizottság hogyan ellenőri azt, h a tagállamok végrehajtották az uniós jogból eredő kötelezettségeiket. sajnos nem nagyon értettem, h mire gondol. itt a kötelezettségszegési eljárásról próbáltam beszélni és az irányelv átültetésével kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségről.

ennyi, és soha többet nem kell ezzel foglalkoznom, iszonyú megkönnyebbülés, életem egyik legrosszabb rémálma volt ez a vizsga. mindenkinek kitartást, az én példám pedig csak egy a sok közül, a siker sok tényezőből tevődik össze, nekem ez most nem az a széria volt...

Fru22 # 2013.01.19. 10:32

Gratulálok Danina, ügyes voltál, és jó, hogy nem is kérdeztek nehezet. Szerintem a komitológiát még az sem érti, aki csinálja :) Jó pihit!

cincimóki # 2013.01.21. 07:18

Sziasztok!

Köszönöm az Atis anyagot Eu-ból!

Arra lennék kíváncsi, hogy a könyv kell-e, ami lássuk be elég sok.
Vagy elég a jegyzet is?
Jegyzet nagyon jó, a lényeg van benne de az jól!

Kevés időm lesz, melyiket tanuljam?
Már vizsgázottak mit javasoltok?

C

Mókusok # 2013.01.21. 08:24

Danina gratulálok, nagyon ügyi vagy és egyben irigykedem is, hogy már túl vagy rajta:))

Jó tanulást mindenkinek mára....én még sehol se tartok de már legalább elkezdtem, mondjuk még nem látom a végét....

Komitológiáról olvastam, de most nem tudom így hirtelen:)Na majd megnézem

Olyan jó tudni, hogy vannak sorstársak akik meló után vagy épp napközben ha mázlijuk van és van szabijuk, akkor épp ugyanezzel gyötrik magukat.

Ja és Cincimóki a jegyzet szerintem is elég jó, bár sokan a könyvekre esküsznek, szerintem ez egyén függő, mint ahogy a tanulással töltött napok száma is az. De ha kevés az időd úgysem lesz arra lehetőséged, hogy mindegyik könyvet elolvasd, akkor már inkább jogszabályt javasolnék a jegyzet mellé.

cincimóki # 2013.01.21. 09:26

Mókusok!

Eu-ból lenne a jegyzet és könyv mellé olvasni.
Könyv a 2011 novissimás, nemigen van időm hatályosságot nézni, szerinted nagyon nem hatályos már???
Szép magyar beszéd, bocsi.
ket, munka ,tb csak jogszab
alk könyv de elsősorban az új alaptörvény

véleményed?
C

Fru22 # 2013.01.21. 10:15

Mit csináltok ezzel a rengeteg AB határozattal? Könyvből átolvassátok hogy nagyjából miről szól?

Mókusok # 2013.01.21. 10:29

Még nem vagyok túl a vizsgán, szóval én is csak tervezgetek egyelőre, mit miből hogyan, de a többiektől amiket hallottam, hogy a jegyzet elég jó, munka tb csak jogszabály
Ket. is lényegében csak jogszabály, és az alkotmányt próbálja mindenki könyvből, bár őszintén szólva a jegyzet sokkal barátibb mennyiség, minden Ab-t úgyse fogunk végig venni szerintem , elég kell, hogy legyen a lényegük a többiektől hallottak alapján. Engem inkább az Eu-s ügyek zavarnak, hogy azokat vajon mennyire kell precízen ismerni.

Az EU-könyv elég hosszú , én lehet, h maradok a jegyzeplusz van még egy két zanzásított rövidebb kidolgozás(bár abból van könyvem)
na meg Tb-ből is van könyvem, de odáig még nem jutottam.

Én Alkotmányt is jegyzet plusz Alaptörvény asszem!

Fru22: én szerintem igen röviden elolvasom az AB-kat, de nem nyomtatom ki őket egyenként. Büntiből megtettem , de már az is rengeteg volt..szóval az idő sem elég rá szerintem, no meg nem szabad elveszni bennük.