Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy nincs-e meg valakinek az összes munkajogi írásbeli tétel (kidolgozva)!??
A jogiszaki oldalán kb. 10 tétel van fenn!
Ha valakinek megvan, az küldje el nekem légyszi
(bubok8@hotmail.com)!
Előre is köszönöm a segítséget!!
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy nincs-e meg valakinek az összes munkajogi írásbeli tétel (kidolgozva)!??
A jogiszaki oldalán kb. 10 tétel van fenn!
Ha valakinek megvan, az küldje el nekem légyszi
(bubok8@hotmail.com)!
Előre is köszönöm a segítséget!!
Szia Dorka!
TE melyik nap mész? És írsz is?
Én is így vagyok. Aztán mikor beparázok, akkor próbálok arra gondolni, hogy már csak 1 hét, ezt mér valahogy ki fogom bírni. Ez semmi ahhoz képest, h mióta "szenvedek". Mert azért fáradok is.
Pandaa! Köszi a megnyutató szavakat. Asszem ma este iszom is egy kis bort. Na nem túl sokat, azért még holnap is kell tanulnom... :-)
Szia Évi!
Én is jövő héten megyek, és ugyanígy érzem. Este gondolkodom a tételeken és semmi nem jut eszembe róluk.... ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁá nagyon kész vagyok, pedig már 3. hete nyomom, bár nem mondom, hogy orrvérzésig, de tisztességgel. Mostanában tanulok már olyan 8-10 órát, mióta ismételek....de van olyan rész, amit mintha soha nem olvastam volna....Ha vmi felsorolást kérdeznek, tuti nem fogom tudni felsorolni, akármit is kérdeznek...
Kitartást mindenkinek, megyek továbbra is szenvedtetem magam:((((
Évi, nyugi. Mindenki így van ezzel. Lélegezz mélyeket, bonts ki egy sört vagy bort, vagy igyál valami nyugtató hatású gyógyteát. Lefekvés után ne gondolj a vizsgára.
Mindent megtettél, most már nem csak rajtad múlik. Általában jó bizottságok vannak, biztos neked is az lesz.
Szerintem jó tanács, nekem bejött:
Nekem annak idején a titkárságon mondták azt, hogy hiába az online jelentkezés, még sokkal hosszadalmasabb, mint a hagyományos, papíralapú...Ők tanácsolták nekem, hogy maradjak a hagyományos változatnál!
És ami a legfontosabb, minden vizsgaidőpontot 1-2 nap eltéréssel kaptam, mint ahogyan a kérelmemben szerepelt!!!!És értesítő is mindig időben jött!
Szerintem ezt érdemes végiggondolni....
Én most már kezdek rendesen beparázni!!!! Jövő héten megyek... ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
És csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, hogy ekkora anyagmennyiséget egyszerűen lehetetlen megtanulni. Pedig úgy gondolom időben nekiálltam. kb 3 hónapja munka után és hétvégente tanultam, az utolsó 2 hetet ismétlésre szántam. De még ez is kevés úgy érzem, mert 1-1 napra rettentő mennyiségű anyag van ismétlésre.
Esténként mikor lefekszem eszembe jutnak tételcímek és legjobb esetben is csak címszavakat tudok hozzájuk kötni. Na ilyenkor jönnek a rémálmok... :-)
Fdori! Te hogy állsz - ha kérdezhetek ilyesmit? Úgy emlékszem Te is jövő héten jössz.
VAlaki sorstárs még esetleg???
Londonier! Szerintem egyébként jó ez a netes jelentkezés, mert itt tudsz válogatni a napok közül. Csak nekem tényleg nehézkes volt.
Kitartás mindenkinek!
Szia Londoiner!
Ha szeptemberben vagy októberben akarsz menni, akkor már most jelentkezz online, ne várj vele túl sokat.
Ha neten jelentkezel akkor emailben fogsz kapni 2-3 db értesitőt, hogy elfogadták a jelentkezést, véglegesítették stb.., ilyenkor levélben nem jön semmi.
üdv
Szia! Köszönöm a gyors választ!Majd csak szeptemberben vagy októberben megyek, csak érdekelt, hogy ha online jelentkezik valaki, akkor ez hogyan történik.
Szia londonier!
Én is online jelentkeztem a vizsgára. Nekem egy csomót kellett telefonálgatnom mire egyáltalán elfogadták a vizsgajelentjezésemet - a vizsgadíj befizetése után 6 héttel sikerült.
Amikor bevittem személyesen a diplomámat meg a munkáltatói igazolást azt mondta az ügyintéző, h nem küldenek levelet. Helyette küldtek egy e-mail-t a részletekről.
Te mikor mész?
Sziasztok! Hatalmas gratuláció a sikeresen vizsgázóknak és kitartás a vizsga előtt állóknak!
Volna itt esetleg olyan valaki, aki online jelentkezett be?Mert nem tudom, hogya abban az esetben is kell-e csomagot kapnom, vagy ne várjak rá?
Kedves Tig. Évi!
Szerintem az összes vizsgázó-társam hasonlóan jó élményekről számolt volna be, úgyhogy szorozd meg az én élményem hattal. :-D És tényleg kitartást!
Doktor Szöszi!
Gratula! És köszi a beszámolót. Olyan jó ilyen jó híreket olvasni!! :-)
Sziasztok! Pénteken voltam a C részből szóbelizni az OIT 1/b-ben,viszonozva a sok-sok segítséget, gondoltam hogy beszámolok a tapasztalataimról, hátha megnyugtatlak titeket ezzel. A bizottság elnöke volt a munkajogi kérdező (egy idősebb, magas, roppant szimpatikus őszes úr), a alkotmányjogot egy AB-s bíró hölgy kérdezte, az EU-t pedig Szeged-ről Gombos Krisztina (bíró). A bizottság nagyon kedves volt, roppant segítőkészek voltak, ennél jobbat szerintem nem is kívánhattam volna. A kérdéseim a következőek voltak (igyekeztem összeszedni mindent, ami felmerült):
EU
Alapvetően az összes vizsgázótól kérdezett egy szervet, egy eljárást, meg egy szabadságot a fent vázolt szisztéma szerint (néha a Lisszabon előtti állapotra is rákérdezett)
Alkotmány
Munkajog
A munkajogot annyira nem tudtam, de a kérdező kb. a számba adta a szavakat és elmondta helyettem, nagyon rendes volt.
Az Eu-t nagyon tudtam, az alkotmány is ment, a munka nem annyira, 5,4,4-et kaptam rájuk.
És ezzel meg is lett a szakvizsgám jó eredménnyel!! Kitartást mindenkinek!!! Drukkolok azoknak, akik most mennek majd.
:-DD
Pandaa!
Köszi a jogesetet.
Akkor ezzel kicsit mellette lettem volna, ha tőlem kérdezik. :-)De persze gondolhattam volna, hogy nem olyan egyszerű a dolog, h csak "ráhúzzuk" a Cassis de Dijon esetet...
A bíztatást meg külön köszi! Rámfér!! :-)
Szia Évi,
Köszönöm, nem tudom mivel érdemeltem ki ezeket a jegeket, hogy őszinte legyek, szóval biztatásképpen gondoltam, hogy megosztom a nagyközönséggel.
Az automatás ügy: C-366/04 Schwarz. A lényeg, hogy ekkor még nem volt harmonizált az élelmiszerhigiéniai szabályozás, ezért Ausztria jogszerűen megtilthatta, hogy csomagolás nélkül áruljanak élelmiszert automatákból, mivel a közegészség védelmével indokolható, amúgy nem diszkriminatív stb. Az, hogy Németországban ilyet lehet, attól még az osztrákok védhetik jobban a fogyasztóikat.
http://eur-lex.europa.eu/…exUriServ.do?… itt megtalálod magyarul, de el ne olvasd! Tőlem se azt kérte, hogy tudjam, szóval ha nem tudom, akkor kilogikáztuk volna. Azért se érdemes ezzel foglalkozni, mert van 100 ilyen eset, és ugye bármelyikkel jöhet, szóval erre nem tudsz készülni, a lényeg, hogy támaszd alá érvekkel. A Bíróság is hol így, hol úgy dönt. Lásd a cassis-ügyet. Egyébként ebben az ügyben is hivatkoznak arra, hogy itt most más a helyzet. Csak. De a lényeg, hogy ha mondjuk a Cassis-ügyr hivatkozol, az már szerintem jó lett volna, akkor is ha nem ismered a konkrét ügyet.
Egyébként közben csekkoltam, és az ELTE-s könyvből ismertem az esetet. Itt van egy remek jegyzet EUGJ1 néven:
http://www.jegyzetek.com/index.php?…pai közösségek kereskedelmi joga
Ja, amúgy az elején kérdezte, hogy melyik egyetemre jártam, hogy melyik tankönyv alapján kérdezzen. Szóval lehet, hogy ezért ugrott be (ELTE-re jártam).
Szóval, ahogy a középiskolai töritanárom mondaná " a tudás a fejedben van", ha ilyen tételsorban nem szereplő, de hipotetikusan feladott jogesetet kapsz, akkor az ismert jogesetek alapján mondj egy véleményt, és majd hümmög a cenzor, ha nem azt akarja hallani.
Amúgy kitartást, szurkolok nagyon.
Elkeltek a tankönyveim, bocs mindenkinek, aki lemaradt róluk.
Pandaa!
Nagyon-nagy gratula neked is! Ügyes voltál! És még milyen jó jegyeket is kaptál!!:-) És tök jó, hogy munkajogból az írásbeliddel kapcsolatban kérdeztek csak.
EU-ból ezzel a rágógumis esettel kapcsolatban tudnál nekem segíteni? Én nem olvastam a Várnay-könyvet és a zanzás jogesetek között nem emlékszem ilyenre. Most így első körben arra gondolok, hogy itt ugyanaz a helyzet mint a Cassis de Dijon esetnél. Vagyis ha az egyik tagállamban egy terméket jogszerűen állítanak elő és forgalmaznak, akkor azt a másik tagállamban is jogszerűen forgalmazhatják (kölcsönös elismerés elve). Vagy itt valami más volt? Előre is köszi!
Sziasztok, lassan utoljára jelentkezem a C rész fórumán. Eladnám a Chronowski- és a Rózsás-féle alkjog-közigjog segédkönyveimet, 4480,- Pöngő Forint az eredeti áruk, én meg mondjuk 1500-ért adnám darabját. Akit érdekel, írjon e-mail-t, akkor küldök fényképet is arról, hogy hogy néz ki egy oldal a könyvből, ahogy én "összefirkálom". :) Nem kell megijedni, csak a lényeg van aláhúzva (nem kiemelőfilccel, hanem csak piros/kék golyóstollal), és a margóra kiírva a fontosabb dolgok az adott oldalról.
Aki még a nagy megmérettetés előtt van, annak sok szerencsét, aki meg túl van rajta, annak nagy gratula, és igyon egy sört! :)
Szabi
Ui.: nem akarok most már a saját vizsgámról írni, mert a fórumozók nagyon életszerűen és valósághűen összefoglalták a dolgokat, kb ilyesmire lehet számítani. Azért meg bocs, hogy a vizsgáztatókat összekevertem, nagyon halkan beszélt a néni, aki felolvasta a neveket.
Sziasztok!Tegnap írtam egy beszámolót, de valahol elszállt az éterben...
Szóval: én is a fszt. 36-ban voltam, Szabi, akkor együtt vizsgáztunk, gondoltam, de nem mertem megkérdezni, hogy Te vagy-e az, mert hülyén jött volna ki, ha mégsem... :P
Annyit hozzátennék, hogy a harmadik vizsgáztató ügyész volt, ő kérdezte az alkotmányjogot, és az AB-n dolgozó bácsi az EU-t (ő volt a nem magyar nevű).
Velem elég rendesek voltak, kérdések és osztályzás tekintetében is.
Munka írásbeli: Sz. Lajos volt, kicsit részletesebben kellett volna indokolni, meg a végkielégítést még külön indokolni kellett volna (+3 hónap). Ez 4 lett.
Munka, tb szóbeli: munkaviszony megszűnésének és megszüntetésének esetei (csak felsorolni!), végkielégítés. TB: baleseti ellatások, öregségi nyugdíj különféle esetei, 40 évs szabály a nőknél ill. a férfiaknál, szolgálati idő. Ez 5 lett. A munkát értelemszerűen tudtam ugye (ilyen kérdéseket gáz lett volna nem tudni), a tb-nél az alapok megvoltak, a többit kilogikáztuk. Ez 5 lett.
EU: 4 szabadság korlázozásának esetei, mi az, ami csak az áruknál lehet (kulturális örökség védelme). Jogeset:Németországban lehet rágógumit csomagolás nélkül árulni automatából, Ausztriában megtiltják eü. okokból. Lehet-e? Hogyan dönt a bíróság. Ez egy konkrét eset volt (Schwarz azt hiszem), de nem kellett tudni, csak arra volt kíváncsi, hogy szerintem hogyan döntene, de mondtam, hogy tudom, hogy konkrétan hogyan döntött...(azt hiszem a Várnay-Papp könyvben van benne, vagy az ELTE-s EKKJ könyvben, vagy valahol mindenesetre olvastam). Európai Tanácsban kik vannak. Magyarosrzágot az államfő ÉS a kormányfő is képviseli? (nem, a tagállam dönti el, hogy őt konkrétan ki képviseli). Ez 5 lett.
Alkotmány-közig: egyesülési jog, egyesület alapítása, ki alapíthat (állmpolgárság, jogi személyek lehetnek-e alapítók) hogyan kell alapítani, ki képviseli, vele szemben milyen követelmények vannak, mikor jön létre, az alapításkor, vagy a bejegyzéssel. Hogyan felügyeli az állam az egyesületeket. Ket: jogszerűtlen hallgatás esetei: államigazgatási hatósági ügy illetve önkormányzati hatósági ügy esetében. Ez 4-es lett.
Jó volt a hangulat a lehetőségekhez képest, segítettek, szóval egy szavam se lehet. Utána nagy megkönyebbülés, majd öröm, majd fásultság, fáradtság. Szülés utáni depresszió :)
Holnap megyek bejelentkezni "A" részre.
Akik még tanulnak, azoknak nagyon sok kitartást kívánok. Tanuljatok, amennyit tudtok, de ne őrüljetek bele, mert úgyse lehet ezt mind megtanulni, de ezt a cenzorok nagy része is tudja. Szóval azért aludjatok, pihenjetek is.
Sikeres vizsgázóknak meg gratula.
Dóri!
Én munkajogból írok.
Babe84! Gratulálok a sikeres vizsgához. Ezeknek a kérdéseknek én nagyon örülnék!!!! :-)
Kedves Mindenki!
Ma voltam vizsgázni C részből, és mivel nagyon sok hasznos infot találtam itt,megosztom Veletek a tapasztalataimat! :)
OIT-ban voltam, 3 hölgynél! :)
Nekem nagyon szimpatikusak, és segítőkészek voltak!
Kérdéseim:
Munka,TB:
Alkotm-közig:
EU:
Azt hiszem ennyi...
Ezennel végeztem! :D
Kitartást,önbizalmat és jó bizottságokat kívánok mindenkinek, aki még előtte áll! :)
Szabi, gratula, megnyugtató volt amit írtál.
Évi, én 20, 23-án megyek.
Te miből írsz??
Sziasztok!
Szabi! Gratulálok! És köszi a beszámolót. Túl sok kérdést nem kaptál, ahogy olvastam. Lennék már a helyedben! :-)
Jön valaki esetleg 20 és 22-én vizsgázni?
Szia Szabi!
Gondoltam rád. Szép volt, ügyes vagy, gratulálok!:-) Remélem, hogy a következőre már több önbizalommal indulsz el. Hajrá!
Szabi,
Gratulálok, szép volt!
Tudod kb.érzékeltetni hogy mi számít már apró részletnek?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02