Sikerült ma levizsgáznom C. részből, mindenből 5-t kaptam.
Én munkajogból írtam hétfőn.
Az írásbeli jogesete egy olyan eset volt, melyet már olvastam itt a fórumon:
A munkavállaló 2009. decemberében nagy havazás miatt nem tud munkába menni. A munkáltató azt szeretné, ha ledolgozna 3 napot, távolléti díjat nem akar fizetni. A munkavállaló szerint erre az időre távolléti díj járna részére. Hozzám, mint ügyvédhez fordul, hogy adjak tanácsot.
Szóbeli vizsga: A Kúrián voltam ma.
Kérdések: munkajoggal kezdtek értelemszerűen. Az írásbelivel kapcsolatban nem volt kérdés, azt fenntartottam, amit írtam, és azt mondta a vizsgáztató, hogy rendben van.
Kérdések:
- a semmisség, megtámadhatóságot,
- azonnali hatályú felmondás. Volt egy kérdés, hogy mikor nem kell megindokolni az azonnali hatályú felmondást (próbaidő alatt).
- megőrzési felelősség. Itt külön rákérdeztek, hogy a dologban történt rongálódás esetén mikor felel a munkavállaló.
TB: - terhességi gyermekágyi segély.
EU: - soroljam fel az EU intézményeit.
- jogalkotási aktusok
- kötelezettségszegési eljárás
EU-ból kérdeztek a legkevesebbet, nagyon a lényegre volt a hölgy kíváncsi.
Alkotmány+közig:
Közig:
- közigazgatási határozat rendelkező részének elemei
- mi a különbség az áttétel és a jogsegély között
Önkormányzat:
- társulási megállapodás
- a rendelet milyen formában kerül kihirdetésre, hol szabályozza az önkormányzat
- területszervezés: ki és milyen esetekben jogosult dönteni (Országgyűlés, köztársasági elnök)
Alkotmányjog:
- adatvédelmi biztos
A felkészüléssel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy én az ATES-féle jegyzetből készültem nagyon sokat. EU-ból csak azt tanultam + az utolsó 3 tételnek kellett utána néznem, mivel az nem volt meg.
Alkotmányból szintén az ATES féle jegyzetet tanultam + a legutolsó Alkotmány módosítást.
TB-ből: szintén kizárólag ATES jegyzet.
Közig. jogból: törvényt tanultam.
Önkormányzati jogból: törvényt.
Munkajogból: törvény + egy munkajogi könyvet. Abból készültem legalaposabban könyvből, mivel abból is írtam.
Mindenkinek sok sikert, aki még előtte áll a vizsgának!