szintén ezt az Ates-jegyzetet vadászom, úgyhogy ha valakinek megvan, akkor légyszi nekem is dobja át, köszi:
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Az Atesz-féle jegyzetre vadászóknak:
felhasználó név:szakvizsga.vegyes
jelszó:vegyes2013
(ide minden fel van töltve)
Sziasztok Okt.21.én megyek Munka írásbelire és 25.-én szóbelizni! Miből érdemes tanulni "C"-re és milyen ütemezésben? Kinek milyen tapasztalatai vannak?
Sziasztok!
2013. október 03-án voltam vizsgázni a Szalay u. 16. szám alatt. Ez volt az első vizsgám. Boldogságos nap volt:-) Sikerült 4es-re! Munkajogból írásbeliztem, az elnök Úr megdicsérte az írásbeli vizsgám. Kitartást kívánok mindenkinek. Nekem nagyon szimpatikus volt a bizottság összes tagja!! Aki munkából ír és igényt tart rá és kéri leírom ide a jogesetet a későbbiekben. Jó tanulást mindenkinek!!
Mókus 1985!
Leírhatnád a jogesetet, én hétfőn megyek munkajog írásbelire. :)
S a szóbeli milyen volt, miket kérdeztek, hogyan működik egyáltalán a gyakorlatban? Ki kell húzni minden vizsgatárgyból a tételeket és sorban elmondani, vagy hogyan megy? Lszi. világosíts fel! Köszi.
Irom a kért munkajog jogesetet:
Egy X:Y. nevű munkavállaló egy pékségben dolgozik 22-6 h között. 15% bérpótlékot kap. X.Y. bejelenti főnökének, hogy terhes. A főnöke felajánl neki egy adminisztratív munkakört. A munkáltató az üzemorvos véleményét is kikéri. x.Y. nem fogadja el a felajánlott munkakört, mert az neki túl unalmas és azonnali hatállyal felmond és kéri járandóságai kifizetését. Jogi tanácsot kellett adni a munkáltatónak! Röviden ennyi.
A szóbelin mindenből kérdezgetnek, sok "kis" kérdés.
Köszi!
Micsoda véletlen, nagyon hasonló feladatot húztam ma. :)
X. a T. Kft. munkavállalója, laboratóriumban dolgozik, vegyi anyagokkal. Közli a főnökével, hogy várandós, és bemutat egy orvosi szakvéleményt is, mely szerint jelenlegi állapotában nem dolgozhat vegyi anyagokkal.
Előzetesen tájékoztatják, hogy a laboratóriumban a munkavégzés feltételeit nem tudják megváltoztatni, ezért főnöke irodai munkakört ajánl fel neki, de ott a fizetése kevesebb lesz.
X. erre azt válaszolja, hogy nem szeret irodában dolgozni és főleg nem kevesebb pénzért. Ekkor a főnök a Kft. jogi előadójához fordul tanácsért.
Mint a Kft. jogi előadója, adjon tanácsot, és készítse el a munkáltatói intézkedés tervezetét.
A megoldásomat az Mt. 60-ra alapoztam és kétféle megoldást is kidolgoztam: egyrészt, hogy ismét tájékoztatni kell X-et, mert a főnök téves információt adott, az alapbére az új munkakörben nem csökkenhet, s ha így elfogadja az új munkakört, akkor munkaszerződés módosítás. Másrészt, ha ekkor sem fogadja el, akkor fel kell menteni a munkavégzés alól, de a felmentés idejére alapbért csak akkor kap, ha az új munkakört alapos okkal nem fogadja el. A "nem szeretek irodában dolgozni" nem tekinthető alapos oknak, ezért nem jár a felmentés idejére munkabér. Ha időközben mégis találna egy alapos okot, akkor erre az esetre fenntartottam a változtatás jogát. :)
Kedves Társak!
Most értem a TB végére az ATES-jegyzetben, és látom ám, hogy az 57. tétel (A szociális rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek társadalombiztosítási jelentősége) nincs kidolgozva!
Letöltöttem a két EK rendeletet, de iszonyat hosszúak, esélyem sincs elolvasni őket...:(
Nincs valakinek valami kivonata róluk, netán a tétel lényege pontokba szedve, vagy ilyesmi? nagyon nagy segítség lenne!
Most kezdek kicsit (nagyon) kétségbe esni, mert nov. 4-én írok és 7-én szóbelizek, de EU-nak, Alkotmánynak (1 tétel kivételével), közignek még neki se álltam, a Tb-t most tanulom, de az elég távol áll tőlem, ezért kicsit nehezen megy, az Önkorikat meg a Munkát már úgy ahogy megtanultam (egyszer...), szóval eléggé rosszul állok. Persze eddig munka mellett tanultam, és holnaputántól szabin leszek, de akkor is.:((
De nem adom fel, küzdök az utolsó leheletemig!
Köszi a segítséget EK Rendeletek-tétel ügyben!
Zs
Szia! Én http://www.euvonal.hu/index.php?… ezt olvastam el a rendeletekhez.
Az 50-es tételt (közszolgálati jogviszonyban állókra vonatkozó fontosabb eltérő rendelkezések, azt honnan tanultátok? Én nem találtam meg az ATES jegyzetben, de lehet, hogy béna vagyok, mert sok helyen ahelyett törvényt olvastam.
Plííz segítsetek!
Nagyon köszi kófic!
Cserébe én is segítek :)
Az 50. tétel az Ates-jegyzet 44. oldalán van, de valóban meg van bújva, és nagyonnagyon kivonatos, úh én hozzátettem a kormánytisztviselős tételeknél már megtanult dolgokat, nevezetesen:
próbaidő (6 hó), előmeneteli rendszer, minimum középiskolai végzettség, illetménynél: alapilletmény + illetménykiegészítés + illetménypótlékok, egyéb juttatások (jubileumi jutalom, cafeteria, lakáshitelhez támogatás stb.), szabadságok kiadása kicsit máshogy, továbbképzés (NKE), vagyongyarapodás vizsgálata, +1 munkaszüneti nap (köztisztviselők napja), mintha a munkaközi szünet is kicsit máshogy (több) lenne, és én belevettem a közszolgálatisággal együtt járó általános dolgokat (jviszony egyik oldalán az állam, köz szolgálata, emiatt többletkötelezettségek és többletjogok + a hivatásetikai alapelvek).
Remélem tudtam segíteni!
Te mikor mész egyébként?
Én nov. 4-én írásbelizek (munka-tb), és 7-én szóbelizek.
És még nagyonnagyon sokmindent nem tudok, ígyhát vissza is bújok a tételeim közé...:)
Sziasztok!
Az Ates féle jegyzetet el tudná nekem valaki küldeni a pappeszti@gmail.com e-mailre? Kösziii :)
Sziasztok!
Légyszi, valaki az ATES jegyzetet küldje el nekem a következő e-mailre:
csodabogar2003@yahoo.com
Köszönöm
Köszi Zsófic!
Én okt 31-én megyek szóbelizni. Meglátjuk. Igen, sokat segítettél, köszönöm szépen.
Sziasztok!
Eladóak az alábbi könyvek, nekem sokat segítettek a szakvizsgán (az Ates jegyzet kiegészítéseként)
Dr. Horváth István - Dr. Szladovnyik Krisztina: Munkajog, Novissima (2013. július)
Molnárné dr. Balogh Márta: Társadalombiztosítási jog, Novissima (2013. május)
Chronowski Nóra: Alkotmányjog, Dialóg Campus, 2013. július
Rózsás Eszter: Közigazgatási jog, Dialóg Campus, 2013. március
Mohay Ágoston: Az Európai Unió joga, Dialóg Campus, 2011. október
Az egész csomag ára 9500 Ft (de külön-külön is eladó)
Érdeklődni ezen a telefonszámon lehet: +36 20 260 2509
Sziasztok! :)
Van -e a fedélzeten nov. 27-én, illetve akörül próbálkozó versenyzőtárs? :)
Mindenkinek szép hétvégét!
BP
Szia!
Én december 9-én megyek írásbelire, 11-én szóbelire. Persze egy 10 hónapos kicsi lány mellett sehol nem tartok....
Többnyire az Ates jegyzetből fogok készülni, de a munkához elővettem az Mt-t, most éppen azt olvasgatom. Te hol tartasz az anyagban?
Kedves Kófic!
Eszembe jutottál szerda este, remélem sikeresen túl vagy már a C részen.
Kedves Zsófic!
Te hogy állsz?
Kedves Dini,
óriási kalapemelés, amiért egy ekkora kisember (kisasszony :)) mellett összeszedted a lelki energiádat és nekifutsz a szakvizsgának.
Én ma kezdek, munkával. Általában a jogszabályok válnak be nekem, de kinyomtattam az ATES-összest is (hálás köszönet érte!), és majd látom, miből megy jobban.
Ha ez erőt ad, én is két pici gyerkőccel próbálkozom, és ez a vegyes az utolsó.
Letehetetlen vizsga márpedig NINCS! :)
Menni fog! Nehéz lesz, de meg fogod csinálni.
Ügyesen mindenki: fel a fejjel, csak keményen! :)
Hasznos napot!
BP
Sziasztok!
Most csatlakozom a C részből szakvizsgázók táborához.:) Az a kérdésem, hogy tudtok-e esetleg gyakran ismételt kérdések gyűjteményéről? Ha igen, kérlek a prueeee@yahoo.com -ra küldjétek el nekem. Igyekszem máshonnan is szerezni, ha sikerül, jelzek majd Nektek!
Köszönöm előre is!
Kedves Vizsgázók!
Van köztetek olyan személy aki november 25-én írásbelizik közigazgatási jog és alkotmányjogból? Ha igen akkor megoszthatnánk gondolatainkat :)
Sziasztok!
Most barátkozok a szakvizsga gondolatával.:-)
Nem akarok nagyon szőkének tűnni, de az E. Jogi Szakvizsga Rendszer honlapján mostanában regisztrálni tudta vki magát? Már vagy 20-szor próbáltam, de csak azt írja ki , h hiba történt, azt nem , h mi a konkrét baja. A segédletet is végignéztem: nincs olyan link, ahol ki lehetne pipálni a nyilatkozatot.
Kérlek, ha van v kinek használható ötlete, h mit bénázhattam el, írja meg!
Köszi!
Sziasztok!
Én november 15-én megyek C részből, utolsó vizsga lenne.
Én is gyerek mellett tanulok, de vele még nem kell sokat foglalkozni, mert pociban van.
Én már ismételek, nekem nem volt könnyű ez a rész, mert ezekkel egyáltalán nem foglalkozom a gyakorlatban.
Nekem korábban is és most is nagy segítség a levizsgázottak által felrakott kérdések, amit pár hónapra visszamenőleg ki szoktam gyűjteni, csak ajánlani tudom. Én is fel szoktam rakni vizsga után.
Úgyhogy akik a napokban vizsgáznak, részemről nagyon örülnék pár kérdésnek, amit kaptak a bizottságoktól.
Jó tanulást mindenkinek!
Sziasztok! November 25-én írásbelizik valaki közigazgatási jog és alkotmányjogból? Ha igen osszuk meg a gondolatainkat!
Nyuszifül: ha lenne konkrét ötletem, szívesen mondanám, így max. annyi, hogy kérj segítséget a titkárságtól mailben (telefonra esély annyi, mintha Ferenc pápát akarnád elérni), hogy mi lehet a probléma, vagy próbálj papír alapon jelentkezni.
Hardanger: nagyon ügyes legyél 15-én, utána már csak a babázásra kell koncentrálni! Ennél nagyobb erőt azt hiszem, semmi nem adhat. :)
Fifijog: nem írásbelizek, de akadnak magvas gondolataim a szakvizsgázásról: >ˇ˘^>đĐ[^˘Ł[|Ł$>!!!!!!!
...dióhéjban. :)
Sziasztok! Kérdések egy októberi vizsgáról: munkaviszony megszűnés, megszűntetés, GYES , köztársasági elnök, fellebbezés, EU bizottság,és diplomák elismerése. (De jó lenne ilyeneket kapni! :))
Sziasztok!
Írtam mailt, válaszoltak: rövidítsem le a munkahelyem nevét. így regisztrált, most várom a visszajelzést az emilcímemre...(Megjegyezném, akkor is hiányzik a segédletben kipipálható nyilatkozati rész...)
Mindenkinek jó készülődést! :))

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02