szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Nyuszifull # 2013.11.07. 20:46

Regisztrálva!!!
Visszaolvastam a korábbi hozzászólásokat egy valami nem teljesen világos nekem: alk-közig írásbelin eshetőleges, h milyen feladatot kapok? Alk. is lehet? Mondjuk vmi alapjogos feladat?
Más. Mindenféle készülési anyagot/módot olvastam már. Vki idén nem közig.szakvizsgázott? Annak az anyaga már/még/éppen akkor elég hatályos volt. Egy vázlatos anyagnak szerintem nem rossz... Konkrétan az I. modul anyagát ajánlotta olyan, aki nekünk tartotta a felkészítőt és szakvizsgázott is az idén!

nagyévi # 2013.11.08. 06:50

Ssziasztok!
14-én megyek vizsgázni ez lenne az utolsó nekem is!
Van még itt valaki erre a napra bejelentkezve?
Az Ates jegyzettel óvatosan a vizsgán. Nem minden vizsgáztató fogadja el ha valaki abból (vagy egyáltalán abból is) tanul, az utóbbi időben volt egy pár bukta emiatt.
Csak gondoltam megosztom veletek, eme infót, ne ezen múljon, hogy ki mit mond, miből készült fel a vizsgára.
További szép napot, jó felkészülést, kitartást, a most küzdőknek pedig sok-sok sikert kívánok!

Vukka # 2013.11.08. 07:23

Nyuszifull : az I. Modul anyaga tényleg nagyon jó (Kilényi és Ács-féle). Én nézem azt is és Atest is. És a jogszabályokat.
Többieknek: letölthető a Közszolgálati Egyetem honlapjáról a közig szakvizsgához szükséges anyag és azok között található az I. és II. Modul.
"nagyévi" hozzászólása után már nem tudom, mit tanuljak itt a hajrában.
:(
melyik Atesből buktak? (EU, alkotmány, vagy munka?) Akitől én kaptam, mindegyikből ötöst kapott és Atest tanult jogszabállyal.

dini4 # 2013.11.08. 11:28

Sziasztok!

Az Ates - féle jegyzettel kapcsolatban már korábban is voltak itt nézetkülönbségek. Azt gondolom mindenképpen köszönet Ates-nek, mert valóban értékes munka. Többen felvetetették azt is, hogy munkajogból vázlatos a jegyzet, ezzel én is egyetértek. Szerintem ha hozzáolvassa valaki a jogszabályt is, kiegészítgeti,akkor alapnak teljesen jó az is. El nem tudom képzelni, hogy egy vizsgáztató honnan tudja megmondani - hacsak a vizsgázó nem közli - miből tanulta meg a EU Bizottság-gal kapcsolatos dolgokat. Biztosan ismerik már ők is ezt a jegyzetet, de ha valamit jól mondok el, kell egy adag rosszindulat is ahhoz, hogy csak azért ne fogadják el, mert kidolgozott jegyzetből és nem tk-ből készültem. A jegyzet pedig sok helyen jogszabály szöveget tartalmaz.

Nagyévi, nem lehet, hogy azért történtek ezek a bukások, mert esetleg "kevés" volt az adott témáról a tudás, vagy a kidolgozás óta történt módosítások nem kerültek beépítésre? Ilyet el tudnék képzelni. 14-ére egy nagy...., és kitartás mindjárt végzel! Mondanám, hogy irigyellek, mert én most kezdem, de Te is ugyanúgy megszenvedtél érte, úgyhogy nem teszem.

BP: érdekes, a szakvizsga kapcsán nekem is ilyen gondolatokkal van tele a fejem :)

Vukka:Köszi a segítséget!

nagyévi # 2013.11.08. 13:38

Sziasztok!
Nyilván nem tudom, hogyan zajlottak pontosan azok a vizsgák, de azt kérdezgették hogy miből tanultak, biztosan nem az Atesből? Aki azt mondta, hogy abból nem is sikerült a vizsgája, szerintem is hasznos és én is olvasgattam az Atest is meg a többi anyagot is, de természetesen ha kérdezik csak törvényt és legfeljebb a könyveket mondom amiket beszereztem.Nem tudom, hogy miből szűrték ezt le a vizsgáztatók, lehet hogy valaki annyira szó szerint a jegyzetet mondta, vagy el sem tudom képzelni.
Csak ennyit akartam veletek megosztani és egyáltalán nem akartam pánikot kelteni senkiben, tényleg. Fel a fejjel mindekinek és nincs más hátra mint előre!
Sikeres felkészülést!

Vukka # 2013.11.08. 14:16

Nagyévi: Jó, hogy megosztottad a híreket, ennek fényében hallgatok Atesről, mint a sír :))). ( bár nagyon remélem, nem kérdezik meg miből tanultam, ez nem jó jel egy vizsgán).
Óriásira szorítok a vizsgádhoz, jelentkezz, ha túl vagy rajta!

sennafan # 2013.11.09. 06:26

Sziasztok!

Kérlek, küldjétek át nekem az Ates-féle jegyzetet a pmikee@gmail.com-ra!

Köszi előre is!
sennafan

Borsopanna # 2013.11.10. 16:19

Halló, hogy vagytok, hogy álltok? :)

Azért írok, hogy fellelkesítselek benneteket: most fejezem be a munka-tb-közszférát, és jelentem, nagyon jó kis anyagrész! :) Olyan életszagú, kézzelfogható, éppen ezért tele van az ember sikerélménnyel, amikor rájön, hogy ezt-azt tud a gyakorlatból.
Jogszabályokat tanultam, hozzánéztem a fórumról az elmúlt szűk 1 év hozzászólásai alapján a GYIK-et.

Holnaptól kezdem az alk-köziget, a törvényekkel indítok. Esetleg jótanács? Fuss, Forest? :)

Nagyévi: hajrá, már csak pár nap és VÉGZEL! :) Végigértél az anyagon? Drukkolok neked! :)

Vukka: köszi a szuper infót! :) Te mikor mész?

Dini: hogy állsz? Mennyit enged készülni a Kicsikéd? Ő is nyálazza a jegyzeteket? Csak ő máshogy... :)

Jaj, egy gyöngyszem, volt is ilyen kérdés:

Nyugellátás jogalap nélküli felvétele esetén visszafizetési kötelezettség áll fenn:

• ha írásban 90 napon belül felszólítják
  • 90 napon túl is, ha 1. felróható a felvétel, 2. Kúria felülvizsg. eljárásban úgy dönt, hogy a felvétel nem volt jogszerű.

Mindenkinek szép estét, maximális kitartást, jókedvet! :)

BP

nagyévi # 2013.11.11. 07:23

Köszönöm Borsopanna!
Igen szombat óta ismételek, ma és holnap EU töménytelen mennyiségben és szerdára marad a munka, tb,közszolg.
Remélem minden rendben lesz csütörtökön!
Eredményes felkészülést mindenkinek- nem mondom hogy jót mert ilyenkor ez már mindenkinek nyűglődés.
Azért szép napot mindenkinek!

Borsopanna # 2013.11.11. 09:16

Nagyévi: hű, ennyi idő jutott ismétlésre, nagyon jó vagy! Adjon erőt az, hogy ha ez megvan, nincs több szakvizsga! Nincs több készülés, tanulás, küzdés...
Kitartás, nagyon drukkolok! Kapj gyönyörűszép színes lapot! Azt hiszem, sárgát. (?) :)))
Ha elkélne néhány bátorító, jó szó, én itt leszek! :)

Vukka # 2013.11.11. 10:23

Borsopanna: az én napom péntek. Szorul a hurok :).
Többiek: néhányan kérdeztétek, hol lehet megtalálni az I. Modult. Bocs, ha nem válaszoltam mindenkinek privátban. Itt eléritek:
http://vtki.uni-nke.hu/…i_rendszere_(2013).pdf

Vukka # 2013.11.11. 10:27

Ha így nem sikerül elérni, akkor keresőbe beírni, hogy: közigazgatás szakvizsga I. modul és ott lesz valahol. :)

Borsopanna # 2013.11.11. 12:04

Vukka: Úúúú, NAGYON SZORÍTOK!!! :))))))

nagyévi # 2013.11.11. 14:34

borsopanna: az túlzás hogy jó vagyok, van ami úgy tűnik, mintha eddig soha nem olvastam volna:)pedig elvileg már rémlenie kellene. Hát van még mit tenni bőven! Megpróbálom ezt a két napot még eredményesen kihasználni! A számokkal, határidőkkel felsorolásokkal nagyon bajban vagyok, keverek mindent mindennel, dehát majd meglátjuk. ez már a finis....

Borsopanna # 2013.11.11. 15:17

Nagyévi: Gyurta Daninak se az előfutamban kell világcsúcsot úszni... :) Csütörtökre topon leszel abban az egy órában, ne izgulj! Ügyes leszel. :)
Ezt a pár napot egyszerűen csak éld túl, csütörtökön nagy hajrá, pénteken pedig egy szakvizsgázott, boldog emberről szeretnénk hallani itt a fórumon! :)
Kitartáááááás! :)

Vukka: a fentiek rád is vonatkoznak, péntekre. :)))

Dini! :) Amióta megosztottuk gondolatainkat, Fifijog nem ír. Lehet, erősen fogalmaztunk...

Mindenkinek szép estét! :)

BP

Nyuszifull # 2013.11.11. 19:23

Sziasztok!

Vkinek nincsenek "véletlenül " közig-alk. írásbeli kérdések összegyűjtve? Visszaolvastam, de alig-alig találtam vmit.. :-((
A most vizsgázóknak pedig a kínai hadsereg egész éves termését kívánom!!!

dini4 # 2013.11.11. 20:58

Sziasztok!

Nagyévi: Hajrá, ezt a két napot (és éjszakát)már fél lábon is.... mi szorítunk Neked csütörtökön! Aztán pedig jöhet az édes felszabadultság érzés!

Vukka: Kívánom, hogy a pénteki nap legyen a TE napod, Neked is megy a drukk! Te hogy állsz?

Borospanna: Nagyon jól haladsz, ha így folytatod jövő hétre minden fejben lesz :) Kívánom, hogy így legyen!
Én nem igazán tudom tartani a tempót, minden napra jut valami.... Pl.ma fogorvosnál voltam,( mert persze most kell megfájdulnia a fogamnak), holnap oltásra viszem a kisasszonyt.... de akinek van gyerkőc, annak gondolom ez ismerős:) Nem lehet okom panaszra, mert a szüleim és a férjem is szuper rendesek, amit tudnak megtesznek a siker érdekében!
Lehetne Hozzád egy extra kérésem? Persze, ha megoldható. Ha véletlenül le is írtad azokat a kérdéseket, esetleg e-mailben el tudnád küldeni? Elkezdtem összegyűjteni, de csak párat sikerült visszamenőleg, mert mire odajutnék már éjjel 1-1/2 2 és elfogy az energia :(

Az anyagban a munka-tb résznél vagyok, a tb és az eb van még hátra. Az 56-os tételhez Te mit tanultál, mert a megadott jogszabály kevés lehet ehhez. Szerdán szeretném kezdeni az Alkotmányt, aztán önkormányzat és közig. Remélem, hogy az gyorsabban megy, a munkám miatt.

Jó tanulást mindenkinek!

Vukka # 2013.11.11. 21:38

Köszi mindenkinek a lelkesítést, sokat jelent! :)
Dini: az a helyzet, hogy fogalmam sincs, hogy állok. Újra elolvasva csupa meglepetés az anyag. Mire eljutok az eu végére, nem emlékszem a munkajogra, ha átveszem az alkotmányt, oda a tb... Talán a végén, ha megrázom a fejem, összeáll. :)))
Nálunk a másfél éves, már mondja, hogy "anya tanul, muszáj neki", a tesója pedig megtanult lábujjhegyen levegőt venni. Szerintem nekik rosszabb mint nekem.

nagyévi # 2013.11.12. 06:56

Köszönöm mindenkinek!
Vukka: én ugyanígy vagyok,amikor sikerül átvennem egy részt boldogan hajtom a fejem álomra, hogy ez is meg van. Aztán haladok tovább és mire visszanézem a másik anyagot jönnek a meglepetések, és persze a kétségbeesés. De azt hiszem a többivel is így voltsm (bünti, polgár), aztán a vizsgán valami csoda folytán úgy rémlett az is, ami addig nem:)
Kitartás neked is már nem sok van!

Borsopanna # 2013.11.12. 08:38

Sziasztok kedves Sorstársak! :)

Dini, Nyuszifül: kérlek, küldjetek nekem egy mail-t, hogy tudjam csatolni a kért anyagokat! Írjátok bele, hogy ki mit kér! :)

Vukka: te jó ég, ekkora Mazsoláid vannak? 1,5 az egyik, a tesó mekkora? Szerintem is nekik a legnehezebb átvészelni egy szakvizsgát. Szerintem (két) gyerkőc mellett alap lenne a sikeres vizsga után egy mellszobor is! :D
Na, már csak miattuk is sikerülni fog a vizsgád, meglátod! Gondolj az édes kis mosolygó pofijukra a mélypontokon, nekem is a kisfiaim adják az erőt...

Nagyévi: el tudom képzelni, idegileg hol tarthatsz most. De kérlek, rögzítsd magadban: CSÜ-TÖR-TÖK!!! Egy nappal sem tovább. Menni fog!!!!

Az pedig, hogy már mindenki kever mindent, s ha megjegyzed az eu-t, kiesik a tb, szerintem normál...

Édesanyám mondását idézném zárásul: "Annyi h*lyének sikerült már a szakvizsga, fiam, nehogymár pont neked ne menjen!" :D

Kitartás-kitartás-kitartás, küzdelem-küzdelem-küzdelem!!! :)

dini4 # 2013.11.12. 13:34

Sziasztok!

Ezzel én is mindig így vagyok, mire egy anyagrészen átrágom magam, a másikat mintha soha nem is olvastam volna :( Kitartás, Nektek a hétvégén már jöhet a pihi :)

Vukka: Igen, a gyerkőcöknek lehet a legnehezebb, jót mosolyogtam, elképzeltem, ahogy a Kicsid magának is ismételgeti, anya miért nem játszik vele. Az enyém még nem beszél, csak pár szót. Mostanában azt ismételgeti JAJ JAJ JAJ JAJ. Kezdem azt hinni gondolatolvasó, és látja a szakvizsgával kapcsolatos gondolataimat :)

Borsopanna: Írtam mailt.:) Neked a kisfiúk mennyi idősek?
Fifijog valóban eltűnt, 1. lehet úgy gondolta, ezekre a gondolatokra Neki nincs szüksége.
2. Neki is hasonló gondolatai vannak, így nincs mit megosztani :)
Sok sikert azért Neki is a felkészüléshez, ha esetleg be szokott nézni!

Panna, Te az 56-ot (a munka tételsorban, nem a töri anyagban) honnan tanultad?

Ma oltásról hazafelé jövet vettem ginkgo-biloba-lecitin kapszulát.
Gondoltam egy hatóanyag nekem már kevés. Eredetileg olyat kerestem, ami tartalmazza a jogszabályokat és csak be kell venni, de sajnos felénk nem árulják :(

Fifijog # 2013.11.12. 16:03

Sziasztok Kedves Vizsgázó Társaim!

Nagyon aranyosak vagytok, hogy gondoltok rám! Olvaslak bennetek!
Dini4: A 2. pont a megfelelő magyarázat arra, hogy miért nem írok :)!

Mindenkinek jó tanulást és kitartást!

Borsopanna # 2013.11.12. 17:19

Dini,

ment a válasz! :) A jajongáson jót derültem, de drága lehet! :))) Mennyi idős?
Az én kisfiaim 5,5 és 3,5 évesek. Nekik is sarkos véleményük van: anya, NE tanulj / anya, olyan okos vagy, hogy kilóg az eszed a hajad alól / anya, én is segítek tanulni, hogy neked ne kelljen olyan sokat.
:))))

Nagyévi, Vukka, milyen napot zártok ma?

Istenem, olyan ez, mint a terhesség. A vége a legnehezebb és folyton az az érzésed, hogy hűdejó lenne már túllenni rajta. :)

Fifijogot meg elvesztettük...

Szép estét mindenkinek, és kitartáás! :)

Vukka # 2013.11.12. 17:34

Még küzdök! Azt akarom, hogy nekem is kilógjon az eszem a hajam alól! Megnéztem a tükörben, még nem látszik. :)
Fifijogért nekem is vérzik a szívem... Elijesztettétek. ;)

Borsopanna # 2013.11.12. 19:53

Vukka, nagyon jó vagy! :)
Figyelj, én LÁTOM, hogy kilóg! :)
Pedig Szegeden vagyok, ami semmihez sincs közel... :)
Gyerekeid ma?

Nagyévi: holnapra szívből kívánok neked

1. korrekt, normális bizottságot,
  2. passzoló, kézzelfogható, jól megválaszolható kérdéseket,
  3. pozitív vizsgaélményt,
  4. gyönyörűszép színes lapot a végén!

Legyél okos, lehetőségekhez képest nyugodt, kerüld el az őrjöngő/sokkoló/pánikoló versenyzőtársakat és csak magaddal foglalkozz! Vigyél enni-inni, hogy amíg vársz, letömj a torkodon két hajhagymányi falatot. Kell az erő, hogy forogjon az agyad!
Utolsó csata, nincs több!
Ügyes leszel, menni fog!!!!
:))))))