szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Luca2015 # 2015.02.19. 09:49

Sziasztok!
Az Ates-féle jegyzetet nem találom. Átküldené valaki?pirnyak@freemail.hu a címem. Előre is köszönöm.

Lizzy31 # 2015.02.24. 07:03

Sziasztok!

Tegnap írtam közig-alkotmányból.
A segítségeteket szeretném kérni. A jogeset a következő volt:

A rendőrség egy bűnöző üldözése közben tévedésből bemegy egy magánlakásba, ahol a tulajdonost és a barátnőjét kébyítószerfogyasztás közben találják. Letartóztatják őket és a bíróság elitéli őket.
Értékelje a jogesetet alkotmányjogi szempontból, milyen bírói úton kívüli jogorvoslati lehetőség áll rendelkezésére a jogerős bírói ítélettel szemben?

Várom a megoldási javaslatokat.

Köszönöm :)

sylver24 # 2015.02.24. 18:01

Lizzy31: Nem biztos, de nekem az alkotmányjogi panasz jutott eszembe, hogy a magánlakást, magánéletet sértették meg. De ennek az a feltétele, hogy az illető az ítélet elleni jogorvoslatokat kimerítse.
Te mit írtál?

SilvaBruna # 2015.02.24. 20:36

Sziasztok!

Pénteken vizsgáztam C részből egy nagyon jóindulatú bizottság előtt.

Az alábbi kérdésekre emlékszem:
munkajog, társadalombiztosítási jog: azonnali hatályú felmondás fajtái, feltételei, indokolása, MK 95, betegszabadság, táppénz, gyermekápolási táppénz
(a törvényi rendelkezések szó szerinti tudását kérte vizsgáztató)
európai unió joga: Európai Parlamentről minden (összetétele, képviselők száma, megválasztásuk stb.), kötelezettségszegési eljárásről minden (kik indíthatják, szakaszai stb.)
alkotmányjog, közigazgatósági jog: alapjogok korlátozása, bírák kinevezése, belső jogsegély, szakhatóság közreműködése közigazgatási hatósági eljárásban, hatósági bizonyítvány (inkább a közigazgatási jog részen volt a hangsúly)

Egyúttal szeretném eladni az alábbi könyveket (egyikben sincs aláhúzás):

1. részvizsgához:

Közigazgatási jog
Negyedik, jelentősen átdolgozott kiadás
Dialóg Campus Kiadó, 2013
Lezárva: 2013. március 30.

Társadalombiztosítási jog
Negyedik kiadás
Novissima Kiadó, 2013
Lezárva: 2013.május 8.

Alkotmányjog
Második kiadás
Novissima Kiadó, 2014
Lezárva: 2014. augusztus 31.

Alkotmányjog
Negyedik jelentősen átdolgozott kiadás
Lezárva: 2013. június 1.

Munkajog és társadalom-biztosítási jog
Lezárva: 2013. szeptember 1.

Akit érdekel valamelyik az eladojogiszakvizsgakonyvek@gmail.com címre írhat, az árban biztosan megegyezünk. Átvétel személyesen Budapest belvárosában. Szükség esetén postázom.

Jó felkészülést és kitartást mindenkinek!

ewfuns # 2015.02.25. 08:36

Sziasztok! Milyen könyvből éri meg legjobban felkészülni erre a vizsgarészre? Novissima vagy Dialóg Campus, esetleg más? :) Köszi a segítséget! :)

CsakEgyKérdés # 2015.02.25. 09:40

Sziasztok!

Én is pont ezt szerettem volna kérdezni, ugyanis nagy dilemmában vagyok a választást illetően :)

Petra_ # 2015.02.26. 07:33

Én csak a törvényből tanultam (Alaptv, Ket, munka+tb), illetve EU-ból Ates jegyzete, a változásokat hozzánézve. Nem akarok senkit lebeszélni a könyvről, de szerintem felesleges.

Lizzy31 # 2015.02.28. 16:23

Sylver 24 koszonom szepen en is ezt irtam es jonak bizonyult :) Csutortokon vizsgaztam a kerdesek: alapjogok korlatozasa bizonyitasi eljaras a ketben
Kik a biztositottak.munkaszerzodes tartalma koztisztviseloi kinevezesi okmany tartalma.eu bizottsag;rendelet.

Ildikódr # 2015.03.02. 18:06

Sziasztok! Ma írtam közig-alkotmányból. A kérdésem a következő volt:

Megalkothatja-e a kormánymegbízott a helyi önkormányzat költségvetési rendeletét, ha annak megalkotását a törvényben meghatározott határidőig elhalasztja az önkormányzat, ezt indokolva.

Milyen következményekkel jár a Mo. helyi önkormányzati törvény alapján a költségvetési rendelet alkotás elmulasztása?

A válaszom az volt - természetesen részletesen kifejtve - hogy igen, a kormányhivatal vezetője miután törvényességi felügyeleti eljárás keretében felszólította a hiánypótlásra az önkormányzatot, és ezután a Kúriához fordult, és a Kúriai döntés alapján sem alkotta meg a helyi önkormányzat a rendeletet, azután, igen, megalkothatja a kormányhivatal vezetője, és kötelezettsége is egyben, melyet ő ír alá, a Magyar Közlönyben kihirdet, és a jegyző is kihirdeti a helyben szokásos módon.
Következmények: eljárási bírsággal súlyható az önkormányzat, illetve az államháztartási támogatások kiutalását addig felfüggesztik, valamint bírósági eljárás, mely szintén költségekkel jár. Valamint a rendelet módosítását is csak a kormányhivatal vezetője teheti meg.

Megköszönném, ha megerősítenétek, és esetleg ha eszetekbe jut valami ezzel kapcsolatban, kérlek, írjátok meg.

Yucc # 2015.03.07. 10:14

Sziasztok!
Légyszi valaki küldje el nekem az Ates jegyzeteket ide mert már nincs időm a könyvre!!!!: juli8690@gmail.com

annasonnevend # 2015.03.12. 14:16

Sziasztok,

pár napja voltam a Kúrián vizsgázni, hátha valakinek segít a kérdéseim és a válaszok felsorolása, szerintem vannak benne hasznos infók.

Egyébként nagyon rendes volt a bizottság, sajnos képtelen voltam megjegyezni a neveket, de munkajogból egy kúriai bírónő, ezen túl EU-ból egy pázmányos tanárnő és alk-közigből pedig egy ügyész. Csak lényegeset kérdeztek, nem kis részleteket.

Munkajog: 1. tétel, alapelvek (igen, ezt is kérdezhetik!), itt az egyenlő munka-egyenlő bér elvére kérdezett rá a bírónő, ok-e ha Nyíregyházán nem ugyanazt a bért kapja valaki ugyanazért a munkáért mint Sopronban, igen, OK, munkaerőpiaci körülmények, stb.. befolyásolja. Ezen túl e témában még beszélni kellett (volna-nekem is csak kérdésre ment) az MT.-be az új Ptk. kapcsán bevezetett "úgy jár el ahogy az adott helyzetben elvárható" elvről, illetve a személyiségi jogok korlátozásának lehetőségéről- igen, korlátozhatja a munkaadó, de csak időlegesen, stb... Második kérdés a felmondási tilalmak és korlátok, ezt részletesen, illetve harmadik kérdés: a nők számára milyen viszonylag új nyugdíjba vonulási lehetőség van. Itt a 40 év munka utáni nyugdíjról kellett beszélni, ami teljes nyugdíjat jelent, mi számít bele a 40 évbe volt a kérdés, itt a gyerekgondozással töltött fiz.nélküli szabi fontos, de a bírónő elmondta azt is, hogy ezért nem is hívják szolgálati időnek a 40 évet ebben az esetben.

Közig-alkotmány: egy jogesetet vázolt fel az ügyész kérdező a közérdekű adatigénylésről (szomzédok sokat veszekednek, az egyik kitalálja, hogy közérdekű adatigénylést nyújt be az x szervhez, hogy megszerezzen bizonyos jegyzőkönyveket és határozatokat, amik a másik ügyeivel kapcsolatosak), az volt a kérdés, hogy milyen döntést hoz a hatóság a közérdekű adatigénylés kérelemre. Jó volt a válasz hogy elutasítót, mert ez nem közérdekű adatigénylés. Viszont most jött a java, a köv. kérdés az volt, hogy milyen formában. Én végzést mondtam. Erre megkérdezte, hogy milyen tv. hatálya alá tartozik a közérdekű adatigénylés. Mondtam, hogy az Infotv-ben van megfogalmazva hogy mi a közérdekű adat, tehát elutasítani is annak alapján tudta a hatóság. És a formát továbbra sem tudtam, mert láttam az arcán, hogy a végzés nem jó. A válasz, igen, az INfo tv. hatálya alá tartozik, nem a Ket. alá, így egy egyszerű levéllel kell elutasítani. Még volt egy ugyanilyen hasonló csavaros kérdés, amire nem emlékszem, Utána az alapjogok korlátozását kérdezte de csak nagyon röviden és célirányosan kellett válaszolni (másik alapjog védelme vagy alk. elv védelme érdekében, szükségességi arányossági tezst, alapjog lényeges tartalmát nem korlátozhatja).
EU: EUB eljárásainak felsorolása és részletesen a kötelezettségszegési illetve az előzetes dontéshozatali eljárás. Kötelezettségszegésinek a végére kérdezett rá, mi történhet a legvégén, elmondtam, hogy ismétlődik az eljárás ha nem teljesít a tagállam, és végrehajtást kér a bizottság, és a vége bírság is lehet. Az előzetes dontéshozatalnál a bíró fogalmába mentunk bele részletesen (pl. cégbíróság nem, de pl. közbeszerzési beletartozhat), illetve a kötelező eseteibe, itt a CILFIT esetet említettem meg amibe még belekérdezett hogy milyen doktrina született ebben, hát az acta claire. A kötewlező esetek alóli kivételek is kellettek. Mindenkinek egy kalappal!

dodol # 2015.03.16. 18:35

írásbeli Munka-ötletek?esetleg aki írt és ez volt jogeset vagy találkozott vele. köszi
Munkavállaló közalkalmazott, havi 100.000 Ft illetménnyel.
Nyer egy posztdoktori ösztöndíjat japánba. Munkáltató belső szabályzata alapján írásban fizetés nélküli szabadságban állapodnak meg ennek idejére. Az engedélyezett fizu nélküli szabi lejárt, de a munkavállaló japánban maradna. E-mailben egyeztetnek a munkáltatóval és egyetértenek abban, hogy a fizetés nélküli szabadságot meg kellene hosszabbítani.
Azonban a munkavállaló a meghosszabbításra irányuló kérelmét csak 2 hónap elteltével küldi el. És többször jelzi, hogy valószínű tévedésből megkapta a két hónapra az illetményét.
Munkáltató a hosszabbításra irányuló kérelem alapján (ami ugye 2 hónap elteltével érkezett) engedélyezi is a fizu nélküli szabit a munkavállalónak és egyúttal fizetési felszólítást küld neki a 2 hónapnyi tévedésből, jogalap nélkül kifizetett illetmény visszafizetése miatt.
Eltelik 3 hónap, a munkavállaló azonban nem fizet, ezért a munkáltató bírósághoz fordul
Kérdés: milyen döntést hoznék bíróként, indokoljam.

t_bea # 2015.03.23. 14:52

Sziasztok!

Valaki át tudná nekem küldeni a többször emlegetett ATES jegyzetet?
A címem: tulipanbea@gmail.com

Előre is köszönöm!

The North remembers # 2015.03.25. 09:25

Sziasztok!
C szakvizsgához keresem a következő könyveket:

Lajkó Dóra (Szerk.): Munkajog és társadalombiztosítási jog (Dialóg-Campus, 2013. szept. 1.)

Rózsás Eszter: Közigazgatási jog (4., jelentősen átdolgozott kiadás, 2013)

ha megvan valakinek, a csoree kukac gmail pont com címen kereshet.

gyed # 2015.03.28. 13:33

sziasztok, légyszi aki tudja, küldje el nekem is az ATES-féle jegyzetet a dr.gyenes.edina@outlook.hu címre, köszönöm!

vabu # 2015.03.28. 21:07

Sziasztok! Érdeklődnék a március 26-án az IM Szalay úti épületében fszt. 33-as szobában vizsgázó szőkés barna lány vizsgájáról illetve annak eredményéről. Ha magára ismer, kérem a vabu@freemail.hu e-mail címen keressen.

bambi0425 # 2015.04.07. 18:38

Sziasztok! El tudná nekem is küldeni valaki az ATES-féle jegyzetet a bogi1222@gmail.com címre? Előre is köszönöm!

Habi2005 # 2015.04.08. 05:36

Kedves Fórumozók!

Szeretném én is elkérni az ominózus ATES jegyzetet, nagy segítségemre lenne. e-mail címem: harbela@gmail.com

Hálás köszönettel!

tamafe # 2015.04.09. 06:43

Sziasztok! Küldjétek el Nekem is az ATES jegyzetet tamagaf@freemail.hu címre,sokat segítene.

k.-cat # 2015.04.12. 06:43

Sziasztok! Légyszi nekem is küldje el valaki ATES jegyzetét, aki a napokban megkapta! Hálás köszönet: k.-cat@freemail.hu

CsakEgyKérdés # 2015.04.12. 14:59

Sziasztok!

Az lenne az egyik kérdésem, hogy körülbelül mennyi időt szükséges fordítani erre a vizsgarészre a tisztességes felkészüléshez?
A másik kérdésem az elhíresült ATES jegyzetre vonatkozik: valóban létezik hatályosított változata?
Ha igen, valaki legyen szíves már megírni, hol találom meg.
Előre is köszönöm a segítséget!

t_bea # 2015.04.12. 15:18

Sziasztok!

A közszféra munkajogába mennyire mennek bele? Írásbeli kérdés szokott szerintetek ebből lenni?

Köszi a választ?

Kohary # 2015.04.13. 17:33

Sziasztok. Engem is érdekelne az ATES jegyzet, ha valaki megszánna és elküldené nekem azt nagyon megköszönném. :)

kohary@monornet.hu

monsieur # 2015.04.13. 18:06

Sziasztok!

Valaki felhomályosítana arról, hogy mi az az ATES jegyzet, amire mindenki vadászik? Elég sok anyagot szedtem össze a jövő heti vizsgámhoz, de ez az ATES jegyzet kimaradt a repertoárból...remélem azért e nélkül is érdemes nekifutni. Btw. tényleg figyelembe veszik vizsgán, ha valakinek az adott vizsga az utolsó a sorban? Vagy ez legenda csupán?

Köszi!

gyekeny # 2015.04.14. 12:33

Sziasztok!

Többen felvetettétek, hogy ATES jegyzetnek van-e hatályos változata.Szerintem nincs, én legalábbis nem találtam csak 2013. január, és februári verziót. ATES jegyzet akkor használható, ha megnézitek hozzá a hatályos törvényt. Sok sikert a felkészüléshez!