Sziasztok!
Nagyon sokat segített a felkészülésben a fórum, ezért én is megosztom Veletek a vizsgakérdéseimet.
Munkajogból voltam írásbelin, íme a jogesetem:
803.
X.Y. munkavállaló egy külkereskedelmi cégnél volt sikeres állásinterjún. A felek szóban megállapodtak abban, hogy X.Y. üzletkötői munkakörben, 6 hónapos határozott munkaidő keretében Bécsben fog dolgozni megfelelő anyagi javadalmazás (nem volt pontos összeg, csak ennyi) ellenében. Hétfőn 10 órakor már Bécsben kell X.Y.-nak munkára jelentkeznie. Megállapodtak abban is, hogy a munkáltató finanszírozza X.Y. havi egyszeri hazautazását.
Abban egyeztek meg, hogy a munkaszerződést 2 nap múlva kötik meg.
A megbeszélt időpontban, 2 nap múlva X.Y megjelent a cégnél, hogy megkössék a munkaszerződést, amikor is a cég közölte vele, hogy a megbeszéltektől annyi lenne az eltérés, hogy a munkavégzés helye nem Bécs, hanem Tunisz, Tunézia fővárosa lenne. X.Y. ezt követően nem írta alá a szerződést.
Egy hét múlva jön egy e-mail a cégtől, hogy X.Y. fizessen meg 200.000,- forintot, mert azzal, hogy nem írta alá a munkaszerződést, a cégnek kára keletkezett.
X.Y. hozzám fordul, a feladat ügyvédi válaszlevél írása a munkáltatónak!
Szóbelizni november 19-én a Legfőbb Ügyészségen voltam, egy roppant segítőkész bizottság előtt. A kérdéseim:
Munkajog-Tb.:jogkövetkezmények a munkavállaló vétkes kötelezettségszegéséét, munkáltató általi felmondás, felmondási tilalmak és korlátozások, mi minősül munkában töltött időnek a szabadság kiadása körében, melyek a baleseti ellátások, üzemi baleset, illetve mi nem minősül annak
Alkotmányjog-Kig.: alapjogok korlátozása, Alkotmánybíróság, kérelemre induló jogorvoslati eljárások a Ket-ben, ezen belül a bírósági felülvizsgálat kifejtése
EU: E) cikk, hatáskörök megoszlása, az Európai Unió Tanács és az Európai Tanács elnöki tisztségének összehasonlítása, közösségi hűség elve és ehhez kapcsolódóan egy jogeset
A jegyeim:5-5-5. Alapvetően törvényekből tanultam,illetve az Eu-t és az alapjogi részt Ates jegyzetből! Köszönet érte!
Kitartást!!!