szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

heidel # 2015.11.23. 07:30

Sziasztok!

Nagyon sokat segített a felkészülésben a fórum, ezért én is megosztom Veletek a vizsgakérdéseimet.

Munkajogból voltam írásbelin, íme a jogesetem:
803.
X.Y. munkavállaló egy külkereskedelmi cégnél volt sikeres állásinterjún. A felek szóban megállapodtak abban, hogy X.Y. üzletkötői munkakörben, 6 hónapos határozott munkaidő keretében Bécsben fog dolgozni megfelelő anyagi javadalmazás (nem volt pontos összeg, csak ennyi) ellenében. Hétfőn 10 órakor már Bécsben kell X.Y.-nak munkára jelentkeznie. Megállapodtak abban is, hogy a munkáltató finanszírozza X.Y. havi egyszeri hazautazását.
Abban egyeztek meg, hogy a munkaszerződést 2 nap múlva kötik meg.
A megbeszélt időpontban, 2 nap múlva X.Y megjelent a cégnél, hogy megkössék a munkaszerződést, amikor is a cég közölte vele, hogy a megbeszéltektől annyi lenne az eltérés, hogy a munkavégzés helye nem Bécs, hanem Tunisz, Tunézia fővárosa lenne. X.Y. ezt követően nem írta alá a szerződést.
Egy hét múlva jön egy e-mail a cégtől, hogy X.Y. fizessen meg 200.000,- forintot, mert azzal, hogy nem írta alá a munkaszerződést, a cégnek kára keletkezett.
X.Y. hozzám fordul, a feladat ügyvédi válaszlevél írása a munkáltatónak!

Szóbelizni november 19-én a Legfőbb Ügyészségen voltam, egy roppant segítőkész bizottság előtt. A kérdéseim:

Munkajog-Tb.:jogkövetkezmények a munkavállaló vétkes kötelezettségszegéséét, munkáltató általi felmondás, felmondási tilalmak és korlátozások, mi minősül munkában töltött időnek a szabadság kiadása körében, melyek a baleseti ellátások, üzemi baleset, illetve mi nem minősül annak
Alkotmányjog-Kig.: alapjogok korlátozása, Alkotmánybíróság, kérelemre induló jogorvoslati eljárások a Ket-ben, ezen belül a bírósági felülvizsgálat kifejtése
EU: E) cikk, hatáskörök megoszlása, az Európai Unió Tanács és az Európai Tanács elnöki tisztségének összehasonlítása, közösségi hűség elve és ehhez kapcsolódóan egy jogeset
A jegyeim:5-5-5. Alapvetően törvényekből tanultam,illetve az Eu-t és az alapjogi részt Ates jegyzetből! Köszönet érte!
Kitartást!!!

lbarbi # 2015.11.24. 10:03

Sziasztok!

Az alk/közighez a teljes jogforrást kinyomtatva tovább adnám, paragrafusonként -csak a szükségesek - kiollózva, tételek kidolgozva papíralapon (itt aszért kell nézni a hatályosításokat, bár helyenként beleírtam), több mint 500 oldal, én kb csak ebből tanultam és 3-4-5 jegyeket kaptam:)

Az összes ATES kidolgozás is benne van, papíralapon,
akit érdekel: lakybarbi@gmail.com

anemon # 2015.11.26. 22:29

Sziasztok! Eladóvá vált a munakjog, tb és az EU könyvem (Novissima kiadó), plusz a Rózsás Eszter féle közig (Dialog Campus kiadó), ami az alkojog "állam" részét is tartalmazza. Kicsit meggyűrtem a borítólapokat, egyébként kítűnő állapotnak örvendenek. Eu-ban és tb-ben kb. 20-20 oldal van kihúzva, munkában még ennyi sem, közigben kb. az első 60 oldal:)

asalamon789@gmail.com

jah és csak Budapesten tudom odaadni, leginkább Dózsa György út-Jászai tér-Mammut környékén.

anemon # 2015.11.26. 22:38

Az én jogesetem:

Kőműves fejvédő mellőzésével végzi a munkáját, a felettese elnézi neki, mert anélkül gyorsabban megy a munka. Kőműves üzemi balesetet szenved, bíróság kármegosztást alkalmaz.
Kőműves megkapja az egészségbiztosítási szervtől az egészségbiztosítási szolgáltatásokat, baleseti járadékot, ha jól emlékszem. Egészségbiztosítási szerv ezt követően fizetési meghagyással kötelezi a munkáltatót az egészségbiztosítási szolgáltatások összegének megtérítésére.
Munkáltató álláspontja szerint mivel a munkavállaló nem tartotta be munkavédelmi szabályokat (nem vette fel a fejvédőt), plusz a bírsóág kármegosztást alkalmazott, ezért nem köteles megtéríteni az egészségbiztosítási szervnek a folyósított ellátásokat.Felülvizsgálatot kér.
Hozzon ítéletet!

Szix # 2015.11.27. 15:03

Sziasztok,

én ma voltam C részből, írok pár sort segítségül.

Nekem ez első vizsgám volt, munkajogból írtam. A munkajogi jogszabályokon kívül nem árt vinni egy Pp-t is az írásbelire ;-)

A kapott jogeset lényege:
Nő munkavállaló emberi reprodukciós eljárssal kapcsolatos kezelésen vesz részt. Eleinte titokban tartja,majd végül emailben jelzi a HR vezetőnek.
Közben a cégnek esnek a bevételei,ezért elbocsátásra készülnek.
A nő,miután megírta az emailt, másnap kapja meg a rendes felmondását a munkáltató működésével összefüggő okra hivatkozva.
Már öt éve dolgozik a cégnél, nem volt vele soha probléma, munkájával elégedettek voltak egyébként.
Bírósághoz fordul, jogi képviselőként kellett megírni a kereseti kérelmet.

A helyes válasz lényege: jogellenes volt a felmondás,mert felmondási védelem illeti meg a nőt (mivel tájékoztatta a munkáltatót), kértem a bíróságtól a munkviszony helyreállítását az Mt. 83 (1) b pontra hivatkozva.
Én utaltam a kreseti kérelemben a semmisségre, a felmondás egyéb szabályaira is stb, de a lényeg a jogellenes felmondás megállapítása.

Ezt el is fogadták helyes válasznak, ezzel kapcsolatban a szóbelin nem kérdeztek.

Az írásbelin bőven van idő, használjátok ki bátran!

A szóbelikhez feltöltök a közös emailcímre 3 anyagot (munkajog, alkotmány-közig és EU).

Mindhárom a 2013-as Ates féle jegyzeten alapul, azokat próbáltam hatályosítani, illetve kiegészíteni/átírni megfelelően.
Minden tétel megtalálható bennük - kivéve a Ket-et, mert azt én a jogszabályból tanultam.

Ezekben az anyagokban nagy butaság vagy hatálytalanság valószínűleg nincs, én igyekeztem nagy gondossággal javítani, hatályosítani, használjátok bátran!
Természetesen lehetnek benne kisebb elírások,szóval csak figyelmesen olvassátok! Kiindulópontnak vagy összefoglalásnak mindenképp jó lehet (legalábbis a többi közkézen forgó kidolgozottnál szerintem ezekből már könnyebb készülni).

Én ezekből és a fontosabb jogszabályokból készültem, alapvetően elég is volt a jó jegyhez.

Sok sikert mindenkinek.

Morcoska86 # 2015.11.28. 18:10

Eladóvá váltak az alábbi könyvek:

Novissima Kiadó: Alkotmányjog, 2014 - 3800 Ft
Dialóg Campus Kiadó: Közigazgatási jog, 2015 - 5000 Ft
Dialóg Campus Kiadó: Az Európai Unió joga, 2015 - 5000 Ft

A könyvek jó állapotban vannak, az alkotmányjogos könyv ugyan ki van húzva kék, zöld, sárga stb. kiemelőkkel,de attól még maximálisan használható.
A másik két könyv itt-ott ceruzával van kihúzva.

Érdeklődni: 06/20 335-2690

procyonne # 2015.11.29. 10:52

Kedves Szakvizsgázók!

Az EU-s joghoz tartozó tankönyveket vennék használtan, SOS!

Ha valaki már túl van ezen a szakvizsgán, és eladná tankönyveit, kérem, írjon sürgősen a procyonne@gmail.com e-mail címre.

Ezen kívül az ates jegyzeteket is megköszönném a fenti e-mail címre!

Üdv

Tomzso # 2015.12.04. 20:43

Sziasztok!
A C rész közös emailcíméhez a belépő adatokat ( felhasználónév, jelszót) megírnátok nekem...

Előre is köszönöm.

Eszi # 2015.12.06. 18:43

Sziasztok!

Eladóvá váltak az alábbi könyveim:

Novissima Alkotmányjog 2014.08.31.
Novissima Munkajog 2013. július 1.
Novissima Tb jog 2013.05.08.
Dialóg Campus Közigazgatási jog 2015.
Dialóg Campus Az Európai Unió joga 2015.

Csak együtt eladók. Két hónapja vásároltam őket, az alkotmányban, a közigben és az eu-ban van aláhúzás tollal, egyébként új állapotúak.

Az öt könyv összesen: 14.000,- Ft.
Érdeklődni: beszmeralda@gmail.com

Egyébként nov.30-án írásbeliztem ak-közigből. Jogesetem: Örmény nemzetiségi önkormányzat szeretné, ha lehetne nemzetiségi szószólójuk a parlamentben. Adjon tanácsot az országos nemzetiségi önkormányzat elnökének, hogy lehetséges ez, mivel indokolja meg az örményeknek, hogy nem kerülnek hátrányba azáltal, hogy nem eredményez mandátumot a szavazatuk, mivel matematikailag lehetetlen, hogy az országgyűlésbe bekerüljenek.

Szóbelizni dec.3-án voltam az OBH-ban. Nagyon kedves, segítőkész bizottság volt, csak a lényeget kérdezték.
Kérdések, amire emlékszem:

Közig: szakvélemény, szakértői vélemény, határozat részei, jogorvoslat, hatáskör, illetékesség
Munka: munkaviszony keletkezése, megszűnése, végkielégítés, érvénytelenség, járulékok
Eu: Bizottság, diszkrimináció, Defrenne ügy

Eszi # 2015.12.13. 18:05

Sziasztok! A könyvek elkeltek. :)

Ogyimester # 2015.12.14. 09:36

Sziasztok!

Az alábbi könyveim eladóvá váltak:

Novissima Alkotmányjog 2014. 08. 31., 2.000,- Ft
Novissima Munkajog 2013. 07. 01., 2.500,- Ft
Novissima Az Európai Unió joga 2014. 11. 30., 3.500,- Ft

A könyvek új állapotban vannak, az Alkotmányjog ki van húzva, a Munkajog könyvből csupán a közszolgálati rész van kihúzva, az EU jog könyv pedig kihúzás nélküli, új állapotú.

Érdeklődni: ogyimester@gmail.com mail címen lehet.

greta29 # 2015.12.20. 20:49

Sziasztok!

Ha megoldható, én is elkérném a 2015-ös ATES jegyzeteket.

Email:ferenczygreta29@gmail.com

Előre is köszönöm!

Ogyimester # 2015.12.23. 07:33

A könyvek elkeltek! :)

Balázs77 # 2015.12.29. 13:44

Kedves Kollégák,

eladósorba kerültek az alábbi szakvizsga segédkönyveim:

Rózsás: Közigazgatási jog (Dialóg Campus, 2015.) Ár: 2990,-Ft.

Karoliny - Komanovics - Mohay - Pánovics - Szalayné Sándor Erzsébet: Az Európai Unió joga (Dialóg Campus, 2015.) Ár: 2990,-Ft.

Ember - Hajdú - Kun - Lajkó - Rúzs Molnár - Waldmann: Munkajog és társadalombiztosításai jog (Dialóg Campus, 2013.) Ár: 2490,-Ft.

Csink – Hajas – Kurunczi – Téglásiné – Varga: Alkotmányjog (Novissima Kiadó, 2014.) Ár: 2250,-Ft.

A könyvek jó állapotúak; aláhúzással tanulok, de vonalzót használok, ezért kulturált külleműek (közülük a Közigazgatási jog és a Munkajog alig használt).
A fenti árak a bolti árak felét jelentik.
Együtt, csomagban szeretném eladni őket.
A segédkönyvek használatát C/1 témakör elsajátításához mindenkinek ajánlom, aki nem foglalkozik napi szinten közjogi kérdésekkel.

A fentieken kívül eladó még:
Nagy – Pecze: Polgári jog I. (Dialóg Campus, 2007.) Ár: 2000,-Ft

Nochta – Juhász – Szécsényi: A gazdaság jogi szabályozása (Dialóg Campus, 2008.) Ár: 1500,-Ft

Érdeklődni: nem.bal@freemail.hu

Christina75 # 2015.12.31. 12:52

Sziasztok!

Szeretném én is elkérni a legújabb (2015-ös) ATES jegyzetet, és egyéb felkészüléshez használt anyagot, ha megoldható.
Email: harikrisztina@gmail.com
Hálásan köszönöm előre is!
Üdv: Kriszta

vnszilvia # 2016.01.02. 16:32

Sziasztok!

Nagyon jó ez a fórum, sok segítséget találok rajta.

Az Ates jegyzet engem is érdekelne, ha valaki megszánna vele, azt nagyon megköszönöm :-)
szilvia.varganagy@gmail.com

Köszi!

Editta71 # 2016.01.02. 18:14

Kedves Sorstársak!

Március közepén megyek C részből vizsgázni, és elkezdtem az "anyag gyűjtést". Most regisztráltam itt a fórumon is és olvastam, hogy közkézen forog egy ATES nevű jegyzet, illetve hogy van egy közös felület, ahol több jegyzet is megtalálható.

Megköszönném, ha valaki megadná (persze hacsak nem egy zárt közösség) a hozzáférési azonosítókat a közös felülethez, illetve elküldené (koszoedit@gmail.com) az ATES jegyzetet, illetve esetleg ha meg van az összegyűjtott írásbeli kérdéseket közig-alkotmányjog tárgyból.

Előra is köszönöm és mindenkinek sikeres, eredményes felkészülést kívánok. Aki meg túl van rajta, annak gratulálok.

Mattka # 2016.01.03. 12:47

Sziasztok!

Én is szeretném elkérni a híres Ates jegyzeteket. Ha valakinek megvan a 2015-ös verzió, nagyon hálás lennék érte!

Mail címem: kingjuci@gmail.com

Köszönöm szépen előre is! :)

Kelvin (törölt felhasználó) # 2016.01.03. 14:11

Szerintem az az Ates jegyzet már idejét múlt.

Mattka # 2016.01.03. 14:11

De korábbi verziónak is nagyon örülnék :)

Klaudia1023 # 2016.01.04. 14:55

Sziasztok!

Mint minden "kétségbeesett" szakvizsgázónak nekem is óriási segítséget jelentene, ha valaki el tudná nekem küldeni a híres ATIS jegyzet utolsó aktuális változatát.

E-mail: clauciao@gmail.com

Nagyon köszönöm és szép napot Mindenkinek! :)

drgergelymatyas # 2016.01.05. 09:14

Sziasztok.

Nekem is szükségem lenne C szakvizsgához jegyzetekre.
Kérném, hogy aki tudja, küldje el az Ates jegyzeteket e-mailben.

dr.gergelymatyas@gmail.com

előre is köszönöm szépen.

hadzukasi # 2016.01.06. 15:06

Sziasztok!

Nekem is szükségem lenne a C vizsgához jegyzetekre. Olvasom, hogy többen Ates nevű jegyzetből készültetek, megköszönném, ha annak a legutolsó verzióját valaki el tudná küldeni nekem emailban.

email cím: papplaszlo84@gmail.com

Előre is köszönöm!

doboa # 2016.01.06. 15:53

Sziasztok!

Sikeres C szakvizsgát követően eladnám az egész összegyűjtött anyagot, mely az alábbiakat tartalmazza:

Alkotmány-Önkorm.-Közig.

• Dr. Csink Lóránt - Dr. Hajas Barnabás stb.: Alkotmányjog jogi szakvizsga kézikönyv (2014 kiadás)
  • tételek szerint minden törvény és a hozzátartozó anyag szerint kigyűjtve, összerendezve
  • kidolgozott közig. tételek

Munkajog -TB

• munkajog törvény kivonatolva
  • TB tételek gyors tanulásra kidolgozva, illetve tételenként a törvények összerendezve (sok idővel rendelkezőknek :-)
  • munkajoghoz további segédletek összegyűjtve (pl. sztrájk, ktv., stb)

EU

• Osztovits András: EU-jog könyv tételek szerint kicimkézve, illetve kiegészítgetve
  • a könyvben nem szereplő tételanyagok összegyűjtve tételek szerint
  • esetek összegyűjtve
  • további hasznos anyagok a tételekhez

Az ATES jegyzet is benne van, mert volt egy-két használható része, illetve innen a fórumról összegyűjtögettem kb. 1,5 évre visszamenőleg a vizsgákon szereplő kérdéseket és kinyomtattam.

Az egész anyagra vonatkozóan elmondható, hogy kihúzogattam, kiegészítgettem, és rendszereztem, úgyhogy teljesen átlátható.

Irányár: 15.000 Ft.

E-mail címem: drdoboandrea@gmail.com

v.anncsa # 2016.01.07. 13:01

Sziasztok!

Tavasszal én is megpróbálkoznék a vizsgákkal, ezért ha van valakinek közkincsen forgó legújabb (2015)jegyzete és megtenné, hogy átküldi, azt megköszönném.

v.anncsa@gmail.com

Igazság szerint minden érdekel, jegyzet, jogesetek, tanácsok stb.

Előre is köszönöm:

Üdv: Anikó