szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

DR_FAKTOR # 2010.04.01. 19:01

Sziasztok!

Ma voltam C-ből sz LB-n az első emelet 130. szobában és szuper rendesek voltak. A bizottság elnöke Dr.Mészárosné Dr. Szabó Zsuzsanna LB bíró volt, aki munkából kérdezgetett. Én nem munkából írtam, így utolsó voltam és amikor kérdezték, hogy mivel szeretnék kezdeni, akkor a munkát választottam.

Munkából kérdezték a rendkívüli felmondást, a munkáltatói jogellenes munkaviszony megszüntetést (itt azt, hogy mit érvényesíthetek - 2-12 havi átlagkeresetet, elmaradt munkabért, kárt stb.), valamint a rendes felmondás szabályait, továbbá a kirendelést.

Közig, alkotmányból nem mindenre emlékszem, de tuti, hogy részletesen kérdezték az Alkotmánybíróságot és a különböző eljárásokat (főleg előzetes normakontrollt). (Itt megkérdezték azt is, hogy ha a President visszaküldi az OGY-nak a törvényt újramegfontolni, akkor utána lehetősége van arra is, hogy ha az OGY semmin nem változtat, akkor az AB-hez is elküldje a törvényt. Én erre azt mondtam, hogy szerintem mindkettőre lehetősége van, de valójában, ha az egyiket kimerítette, akkor a másikat már nem teheti meg. Tehát, vagy visszaküldi az OGY-nek, vagy az AB-től kért előzetes normakontrollt.) Önkormányzati jogból kérdezték az önkormányzatok vagyonát és bevételeit, valamit nem várt kérdésként azt, hogy mi van, ha az Önkormányzat csődbe megy (biztos kirendelése+adósságrendezés - na nem túl részletesen, csak hogy egyáltalán van-e fogalmam erről+ azt azért kellett tudni, hogy az állam nem fog helytállni az Önki. helyett).

EU-ból az előzetes döntéshozatalnál azt kérdezték, hogy ha bíró vagyok, mit teszek (felfüggesztem az eljárást stb.) és hogy néz ki a végzésem, továbbá, hogy mik a fő szabályai annak, amikor kötelező előzetes döntéshozatalra utalni az ügyet és ez hogy néz ki Magyarországon.

Ezekre emlékszem, ennél több minden volt, főleg munkából, de semmi olyan, amit soha nem láttam, vagy se kép, se hang. Nagyon rendes bizottság volt. Négyen voltunk, az első lány 5-5-4, a második fiú 4-3-3, az előttem lévő srácot nem tudom, de neki is sikerült. Én 5-4-5-öt kaptam, de tényleg segítőkészek, korrektek voltak, szóval aki ehhez a bizottsághoz kerül, annak már most mondom, hogy az I. 130. az LB-n jó bizottság. (Még egy eszembe jutott, TB-ből kérdezték tőlem, hogy ki a biztosított, amire azért őszintén szólva nem számítottam, szóval nagy vonalakban ilyeneket is érdemes átnézni, mint a foglalkoztató fogalma, biztosított fogalma stb.). De nem az a lényeg, hogy elemről-elemre fel tudd sorolni, hanem, hogy képben legyél.

Összegezve, NAGYON SOK SZERENCSÉT ÉS NAGYON DRUKKOLOK MINDEKINEK!!!!!!

kondidori # 2010.04.01. 15:08

Kedves Thetys!

Köszönjük a feladatsort. Már át is sorolták a honlapon a többi feladat mellé.

Thetys # 2010.04.01. 13:22

Sziasztok! Én mindig bénázok ezen a webatu-n, de azt hiszem sikerült a munkajog írásbelit feltölteni.

kondidori # 2010.04.01. 12:41

Szia Szoja!

A www.jog.webatu.hu-n van egy-két munkajogos feladat. Hiába kér a honlap mindenkit, hogy küldje meg a saját írásbelijét, elég lassan csordogálnak a feladatok.

szoja # 2010.04.01. 12:36

Sziasztok!

Hidd el Piczur, én is pont ezek (pénz, idő. energia, nameg az összes szabadság) miatt tartok attól, hogy megvágnak. A stresszről nem is beszélve.

Ahogy így olvasgatlak "benneteket" sajnos úgy látom több a rossz tapasztalat, mint a jó.
Vajon mire jó ez? Tényleg a pénre hajtanak vagy erőfitogtatás?! Bármelyik is legyen, csak gratulálni tudok.

Én most munkázok, de sajnos elég gyatrán megy. Segítsetek légyszi abban, hogy mit vigyek be írásbelire (munkából írok)?
Nincsenek meg valakinek esetleg összegyűjtve az eddigi munka írásbeli feladatok?
Hogy lehet egyáltalán az írásbelire külön készülni? Merthogy jogesetgyűjteményt böngészni nemigen van ideje az embernek. Vagy tévedek? :)

Na vissza kéne térni tanulni...

Thetys # 2010.03.31. 19:36

Szia Pampi! Én is 12/15 vagyok. EU-ból kaptam egy kidolgozást, amit neten én nem leltem fel. 2008-as, és a végéhez írtak még 10 oldalt az újítások miatt. Lisszabonról van egy 5 oldalas összefoglalásom, majd azt hozzá nézem.
jog.webatu.hu -n jártál már?
Hogy állsz? Miből írsz?

kondidori # 2010.03.31. 18:14

Szia Pampi!

Jó kis nick mögé rejted magad, így gyakorlatilag bármelyik csaj lehetsz a 12 közül. A Tomiból azért nem nézem ki ezt nevet. :))

Sajna a kidolgozottakkal mind igy jársz EU-ból. Én már többször irtam, hogy az Szegedi Ü.Kamara kéthasábosát használtam, de azt is hatályosítani kéne a Lissz. Szerződés miatt.

Már más is belinkelte, de azért beirom:
http://europa.eu/…index_hu.htm

Itt is lehet okosságokat találni.

Pampi # 2010.03.31. 17:35

Sziasztok!

Új fórumozóként kérdezem, hogy Ti miből tanuljátok az EU-t? Nekem van egy kifestett (más által) Dialóg Campus meg egy régebbi kidolgozott tételsor, de most a Lisszaboni Szerződéssel kapcs. felementem az euvonal honlapra és majdnem dobtam egy hátast!

Másik: jön-e vki írásbelizni/szóbelizni 12/15-én?

Kondidori! Mi ismerjük egymást, egy csoportban voltunk záróvozsgán az egyetemen.

Ha tudtok vmi tuti tippet, mnagyon köszi! Jó tanulást!

VMVM # 2010.03.31. 13:04

Köszönöm a válaszokat, ez esetben inkább megveszem a dialógosat, nem rugózom a másik megszerzésén :)

Amúgy aki majd szeptember körül megy C-ből az jól jár vele ( a novi-val ) a kiadónál azt mondták kb. akkora lesz kész a hatályos.

üdv

Amelie27 # 2010.03.31. 11:49

Nekem a dialógos jobban tetszett, szinte minden ABH benne volt, meg valahogy átláthatóbb - nekem legalábbis.

kondidori # 2010.03.31. 11:30

Szia VMVM!

Igazából a két könyv ugyanazt dolgozza fel, csak a dialógnál az ab határozatokat kicsit részletesebben veszi. Én a Novissimásból tanultam, nálam bőven elég volt. (Mondjuk egy ab határozatot sem kérdeztek, hál istennek olyan bizottságnál voltam akik nem az elméleti fasszságokra voltak kíváncsiak, hanem olyan kérdéseket tettek fel, amivel ügyvédbojtárként találkozhattam)

sz_ildiko # 2010.03.31. 11:17

Szia VMVM!

Én csak annyit tudok neked tanácsolni, hogy nekem anno a Novissimás nem volt elég a vizsgán. Olyan Ab határozatot kérdeztek, ami nem volt benne. A másik könyvet nem ismerem.

Ildikó

VMVM # 2010.03.31. 08:27

Sziasztok,

Van vkinek egyértelmű álláspontja arról, hogy melyik alkotmány könyv a jobb, a Dialóg C./vagy a Novissimás ?

Mindenki mást mond, bár egyik sem igazán friss.. ( mondjuk a novissimásat már nem is lehet üzletben kapni sehol, mert szerkesztik az újat, de régit tudnék szerezni )

Üdv

Esztus # 2010.03.31. 05:33

Szia Thetys! Én tegnapelőtt adtam postára a jelentkezést és május végére kértem magam (az elvileg 2 hónap:)), és remélem talán júniusra még beférek...
Jó lenne.... :)

znati # 2010.03.30. 20:51

Köszönöm, megpróbálok valami frissebb kiadást keresni. :)
Én március 10.-e körül adtam be a jelentkezésem május végére, akkor azt mondták, hogy van még bőven hely. Remélem igaz.

piczur # 2010.03.30. 19:29

Aranyosak vagytok, de komolyan :) Érdekes, hogy a környezetemben már nem foglalkoznak ezzel, na de az ember pörög rajta,bántana mindenkit..

Én úgy tudom, hogy már júniusra sincsen..szóval akármit is írunk (kérünk), szeptembernél előbb szerintem nincs esélyünk időpontra.. :)

Thetys # 2010.03.30. 19:10

Sziasztok!
Znati, nekem csak Alkotmányból van könyvem,Dialóg Campus, kemény 2007. febr. 1. lezárású... Sajnos aktuálisat nem tudok ajánlani.
Manna, én fel sem mertem annó hívni őket. :-) Még nem EU-zom, ahogy lesz anyag próbálok küldeni, csak írj egy e-mailt. Te akkor már ezek szerint túl vagy az első körön (lehet már a 2.on is :-))) Milyenek voltak a vizsgáztatók a többi tárgyon?
Esztus, Piczur mikorra jelentkeztek?

Merényi Anna Emese # 2010.03.30. 16:32

Sziasztok!

Piczur, jaj de sajnálom.

A vizsgabiztosokat nem ismerem, de a minisztériumban nagyon bunkók voltak velem telefonon, aztán leordították a fejem és közölték, hogy majd 4 héttel a vizsga előtt kiértesítenek, nu az értesítő megjött ma, a vizsga időpontja április 22., gratulálok.

Engem is érdekelne, ha van valakinek anyaga az EU 77-82. részhez.

Manna

znati # 2010.03.30. 10:39

Sziasztok!

Szeretnék venni tankönyveket,de nem tudom melyik kiadóét érdemes. Valamelyiket javasoljátok?

Üdv,

lillee # 2010.03.30. 09:20

Esztus!
Lehetséges, hogy a Te vizsgajegyzőkönyved a napi híreket tartalmmazza nagy vonalakban... :)))) főcímekkel! :)

Esztus # 2010.03.30. 05:48

Piczur!

Szerintem próbáld kispórolni a fizuból. Legközelebb sikerülnie kell!!!! :) Én optimista vagyok....
Tegnap én jelentkeztem a pótvizsgára, jó lenne ha beférnék még ebben a vizsgaidőszakban, mert ősszel már büntetőzni akartam...

Thetys!
Nálunk a jegyzőkönyvvezető bent volt végig, de nagyjából újságot olvasott, mire pedig a delikvens visszament hogy értékeljék, hip-hop kész volt a jegyzőkönyv. Szóval szerintem nem sok mindent kell tölteni rajta, de nem mondták hogy megnézhetem.....

piczur # 2010.03.29. 17:52

Esztus!

(Bocsánat, de most láttam csak meg, amit nekem írtál :()

Biztos, hogy igazad van. Kíváncsi vagyok, hogy a melyik szakterület jogszabályait fújta volna szó szerint, ha az Mt-t maga előtt tartva kellett kérdezgetnie a saját szakterületéről. Ha netán a vizsgáztató is szó szerinti javításban helyesbítette volna a vizsgázót, akkor le a kalappal. Egyetemen egyébként ezt tiszteltem a tanáraimban, jogos elvárás volt, ők sem könyvből kérdeztek.

Ma már odáig "fajultak" a gondolataim, hogy be kellene fizetnem a csekket, ha megjön a fizu. :(

piczur # 2010.03.29. 10:45

Na igen, az elvesztegetett szabadság, energia,és a pénz.. Az a gond, hogy legkorábban csak szeptemberben mehetünk vizsgázni,és ha addigra a tételsoron is variálnak,plusz addig ki is kopik az emberből -mert ugye csak dolgozunk nap mint nap,és nem ezt tartjuk felszínen - kérdés,hogy mennyi energiát érdemes belefektetni, ha nagyrészt Te mint vizsgázó mindent megteszel,és becsülettel készülsz...

Az írásbelire nem fogom magam szétfeszíteni,reménykedem abban, hogy továbbra is felkerülnek ide a feladatok,és bővül a "gyűjtemény"...elvégre,ma is írásbeliznek.

Nálunk jegyzőkönyvvezető csak az értékelésnél volt bent, minden vizsga végén egy kolléganő futott érte. Valóban nagy kérdés,hogy akkor mennyire hiteles,és mi kerül bele pontosan.(szimplán a feltett kérdések,és érdemjegyek?).Nekem ennyi a tapasztalatom..

Thetys # 2010.03.29. 07:08

Sziasztok!
Esztus tök jó olvasni, hogy nem törtél le. Igazából így kellene nekem is hozzálláni. Én megteszek mindent, amit tudok, a rosszindulatot nem lehet elkerülni. A jegyzőkönyvvezető mit csinál amúgy? Ezekbe a jegyzőkönyvekbe be lehet amúgy tekinteni? Kiváncsi vagyok mit írnak bele.
Igazából nem értem a szemétkedést. Rengeteg vizsgázó van, így is úgy is megkapják a pénzt. Ezzel a buktatgatással, csak azt érik el, hogy most már kb fél év, mire a következő vizsgára időpontot kapunk.

Piczur! Megértelek. Tudom, hogy sokat tanultál, idegeskedtél (más miatt is), és akkor "ezt" kapod!
Kitartás!

Esztus # 2010.03.29. 06:53

Sziasztok!

A személyes véleményem az, hogy buktatniuk kell, ha ki akarják fizetni (maguknak) a vizsgáztatói díjakat. Gondolom mindenkinek feltűnt, hogy egy bizottságnál max. 5 ember vizsgázik egy nap, a bizottság 3 tagú + 1 jegyzőkönyvvezető. Majdnem több az eszkimó, mint a fóka...ezek az emberek pedig nyilván nem ingyen vizsgáztatnak. Azért persze azt is hozzá kell tenni hogy munkaidőben vizsgáztatnak, és nem gondolom hogy erre a napra mondjuk szabadságot írnak ki maguknak. Tehát nekik dupla pénz jár erre az időre, a munkabérük és a vizsgáztatói díj.
Tudom, ez már nagyon rossz indulatú feltételezés tőlem, de ha van valaki, aki kompetens ebben és olvassa a fórumot, várom a válaszát. Akkor majd mea culpázok.... Csak sajnos félek hogy igazam van....
Egyébként ma befizetem a pótvizsga díjat és feladom a kérelmet. Aztán megyek és szembenézek velük :)

Piczur ne add fel! nem tudom hol dolgozol, de a munkakörödben valószínűleg Te tudnád megalázni őket, mert nem hiszem hogy zsenik és mindenhez értenek. Más elméletben tudni valamit és más gyakorlatban....
Tudnék mesélni, ahogy mindannyian...

Szép napot Nektek! :)
Esztus