szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

zsazsik # 2016.02.20. 12:14

Sziasztok!

Munkajog írásbeli beadvány készítésével kapcsolatban írnátok pár sort, hogy mire lehet számítani?

Köszönöm!

Brigi29 # 2016.02.22. 07:01

Sziasztok!
A lentebb írt könyveimet eladtam.

gferenc # 2016.02.24. 15:37

Üdv!

Kéne egy kis SOS segítség.

EU-ból a Novissima vagy a Dialóg könyv a jobb, és miért?

Köszi,
Feri

HÜPI # 2016.02.26. 20:20

Sziasztok, valaki megküldené nekem a TB ATES jegyzetet SOS?

dettikex@gmail.com

Nagyon nagy segítség lenne. :-)

Köszönöm Detti

kittyna21 # 2016.02.28. 17:15

KERESEM A KÖVETKEZŐ KÖNYVET: Ember Alex Frigyes, Hajdú József, Kun Attila, Lajkó Dóra, Rózs Molnár Krisztina, Waldmann Gábor: MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG Dialóg Campus Kiadó, 2013

akinek megvan és megválna tőle jelezze: kacski21@freemail.hu

kiss.nora # 2016.03.01. 09:57

Sziasztok!

Közig-alkotmányból megyek hamarosan írásbelizni...az lenne a kérdésem, hogy elérhető valahol esetleg az a jogesetsor, amiből majd húzni kell egyet?

Nóri

drfr # 2016.03.04. 07:48

Sziasztok!

Munkajog és társadalombiztosítási jogból megyek írásbelizni. Kérem segítsetek, miből készültök írásbelire?

Köszönöm

zsazsik # 2016.03.04. 11:12

Sziasztok!

Írásbelihez iratmintákat tudnátok küldeni a közös email címre???

Kereset, 1.fokú, 2. fokú, felülvizsgálat, minden, ami van munkajogból.

Ahogy olvasom sokak számára segítség lenne, majd megháláljuk :-)

Köszönöm!

BKatica # 2016.03.07. 12:29

Sziasztok!
Én múlt pénteken voltam szóbelizni C részből.
Az írásbeli feladatom a következő volt:
Rendes felmondással felmondanak az mvó-nak.a felmondási idő felére végleg felmenti a mvégzés alól es ki is fizetnek neki minden bért.A felmentési idő egy reszében beteg lesz es táppénzben részesül.Ezt megtudja az mttó es telefonon felszólítja, hogy fizesse vissza az erre az időre járó távolléti díjat.Az mvó nem hajlandó.A munkaügyi előadó a vég jogászához fordul segítségért. A feladat adjon cég jogászaként felvilágosítást.
Én az Mt. 70. (4) bekezdest írtam le, hogy ez alapján nem követelhető vissza, és írtam a fizetési felszólításról, annak írásban kell megtörténnie.Itt még röviden kifejtettem az alaki kötöttséget, hogy ez alapján érvénytelen a fizetési felszólítás.

Ezt a megoldást elfogadták, semmit sem kérdeztek hozzá.

A szóbeli vizsgán munkajogból kérdések: érvénytelenség, kttv. hivatásetikai alapelvek, etikai eljárás, együttalkalmazás tilalma, összeférhetetlenség. Tb: térítésmentes eü. ellátások. Közig, alkotmány: Ket alapelveit felsorolni, a törvényeség alapelvét kifejteni. Melyik alapelv az, ami az Alaptörvényből ered. Itt a tisztességes eljáráshoz való jogról kellett beszélni. Kérdés róla: hol jelenik meg ez a jog a határozatokban. Itt azt válaszoltam, hogy a rendelkező részben a jogorvoslatról való tájékoztatásban és az indokolásban a hatáskör, illetékesség milyen jogszabályon alapul illetve, hogy milyen jogszabályhelyre alapozva hozzuk meg a döntést.(elfogadták a választ :)) Itt még volt kérdés az önk. képviselő testület és az OGY kapcsolata, alapjogok korlátozása, mikor lépett hatályba az alaptörvény. Eu: diplomák-képesítések elismerése, EU tanácsadó szervei (hány fő, hol található, kik a tagjai, összetétel, feladatai, hány elnök és alelnök van, hány évre választják, és példák a régiók biztosságához, hogy lehet-e tagja pl. Tarlós), elsődleges jogforrásokat felsorolni csoportosítva, alapítószerződések sorrendben, mikor írták alá őket, milyen intézményeket vezettek be, csatlakozó államok ki-mikor (hát ez nem ment, ezért megkérdezte, hogy, ki csatlakozott utoljára), EU intézmény alkalmazottja általi kárfelelősséghez 2 jogesetet mondjak (hát én könyvől tanultam és ott nem volt, így mélyen hallgattam).

Nekem sikerült, a vizsgáztatók nagyon segítőkészek és kedvesek voltak!
Sok sikert Mindenkinek!!

weroniku # 2016.03.13. 14:41

Sziasztok!

2016. február 19-én voltam vizsgázni a C részből.
A vizsgára kinyomtatott jogszabályokat jelképes összegért szívesen odaadnám annak, akinek szüksége van rá. B részből még vizsgáznom kell, ezért a csere is érdekel.
Spirálozott jogszabályok: Alaptörvény, Ket, Mt., Tb jogszabályok, Kttv., Ötv. Kjt.
EU-s esetjog

Szombathelyen postaköltség nélkül átvehető.

Érdeklődni: weroniku@hotmail.com
Üdv: Vera

lanersa # 2016.03.20. 12:47

Sziasztok!

Sikeres vizsgát követően eladóvá vált az Eu (dialog), az alkotmány (novmissima), és a közig (dialog)könyvem. Tavaly októberben voltam vizsgázni akkor ezek a legújabb kiadású könyvek voltak. Mivel aláhúzkodtam őket, amikor tanultam ezért a három könyv ára együtt 6 e Ft.

A könyvek átvehetőek Bp-n.

Érdeklődni a szakvizsgakonyv2016@gmail.com emailcímen lehet.

Trudi_Szeged # 2016.03.23. 13:20

Sziasztok!

Friss fórumozó vagyok, még mindhárom rész előttem áll....
Tudtok esetleg tájékoztatást adni, hogy a közös emailcímebe, hogyan van lehetőség belépni?

Előre is köszönöm

mmariannka88 # 2016.03.25. 07:01

Sziasztok!

Szeretném megköszönni a fórumozóknak a segítséget a feltett kérdések és a közös e-mailcímen elérhető anyagok vonatkozásában!

Ennek megfelelően közzétenném én is a kérdéseimet a tegnapi vizsgámról (Kúria, elnök közig-munkaügyi kollégiumvezető, EU-s tag IM-ből főosztályvezető, munka-tb egy híres ügyvéd - remek, kedves és segítőkész bizottság!):
Alk-közig: bírósági szervezetrendszer és igazgatás röviden (közigkérdésre nem emlékszem, de Ket-es kérdés volt az elejéről).
EU: kötelezettségszegési eljárás, szubszidiaritás, előzetes döntéshozatali eljárás.
Munka-tb: felmondás, azonnali hatályú felmondás.

A sikeres vizsgára tekintettel szeretnék megválni az alábbi anyagoktól, amelyeket a felkészülés során használtam:

Jakó-Mikes-Szabó: Alkotmányjog (Patrocinium Kiadó Jogi Szakvizsga Felkészítő Kötet, 2015. október 1.; aláhúzott; eredeti ára 4.200,-Ft, de odaadom 3.000,-Ft-ért)

Rózsás: Közigazgatási jog (Dialóg Campus Kiadó; 2015. március 30.; aláhúzott 5.980,-Ft, de odaadom 4.500,-Ft-ért)

Karoliny-Komanovics-Mohay-Pánovics-Szalayné: Az Európai Unió joga (Dialóg Campus Kiadó; 2015. február 1.; aláhúzott; eredeti ára 5.980,-Ft, de odaadom 4.500,-Ft-ért)

Az Európai Unióról szóló szerződés és az Európai Unió működéséről szóló szerződés (Dialóg Campus Kiadó; 2010. október 10.; egy-két helyen aláhúzott; eredeti ára 2.480,-Ft, de odaadom 2.000,-Ft-ért)

Lóránt Károly: Au Európai Unió jövője és Magyarország mozgástere (2015.; eredeti ára 2.700,-Ft és teljesen érintetlen)

Prugberger-Nádas: Európai és magyar összehasonlító kollektív munkajog (Wolters Kluwer, 2015. június 19; egy-két helyen aláhúzott; eredeti ára 3.140,-Ft és odaadom 2.500,-Ft-ért).

Emellett kinyomtattam és kiegészítettem az Ates jegyzetet is, amelyet az összes kinyomtatott jogszabállyal együtt egy jelképes összegért eladnék még (5.000,-Ft - ebben benne vannak a kiegészített Ates anyagok, az összes jogszabály és a kiegészítő jegyzetek, külön felhasznált anyagok, iratmintatárok).

Átvétel: Budapest
Érdeklődés: mmariannka88@gmail.com

Üdv,

Mariann

Ritu14 # 2016.03.31. 17:33

Sziasztok!

A mai napon levizsgáztam C részből, így szívesen továbbadom az anyagaimat, amivel szolgálni tudok:

• Munka- és társadalombiztosítási jog (Dialog Campus) hatályosítva!
  • van EU Blutman könyvem is, illetve jegyzet, jogesetek
  • Jakó-Szabó-Mikes: Alkotmányjog (ezt teljesen újan vettem 2 hónapja, 2015. októberi lezárású, így az ára külön 3000 Ft)
  • Önkormányzatokat tv-ből tanultam.

Ha valakit érdekel az egész pakk, akkor annak az ára összesen: 5000 Ft (Ebben benne a kinyomtatott, összehalászott ABH-kal és egyéb anyagokkal)

A könyvek ki vannak emelve, de egyenes vonalat húzok és van benne rendszer.. :) pl. sárga jogszabályszöveg, jogeset más színű..stb.

És akkor az írásbeli feladatom:

X kőműves nem használja a fejfedőjét, ezt a munkáltató eltűri. Majd üzemi baleset következik be. A társadalom biztosítási szerv követeli a munkáltatótól, hogy fizesse vissza a balesettel összefüggésben kifizetett ellátásokat. A munkáltató arra hivatkozik, hogy a munkavállaló hibájából következett be a baleset és amúgy is a munkaviszonnyal összefüggő kártérítési eljárásban kármegosztásra került sor. Megoldás: a munkáltatónak kell visszafizetnie az Ebtv. 67. §-a alapján, és irreleváns a a bíróság által a kártérítési eljárásban alkalmazott kármegosztás ténye. Erre 5-öst kaptam.

Koko987 # 2016.04.01. 08:11

Kedves Ritu14!

Engem érdekelne a pakk, az emailcímem: pikacs.anita@gmail.com.

Köszi!

mmariannka88 # 2016.04.01. 09:21

Sziasztok!

A korábban hirdetett anyagból már csak az alábbiak vannak meg:

Jakó-Mikes-Szabó: Alkotmányjog (Patrocinium Kiadó Jogi Szakvizsga Felkészítő Kötet, 2015. október 1.; aláhúzott; eredeti ára 4.200,-Ft, de odaadom 3.000,-Ft-ért)

Rózsás: Közigazgatási jog (Dialóg Campus Kiadó; 2015. március 30.; aláhúzott 5.980,-Ft, de odaadom 4.500,-Ft-ért)

Karoliny-Komanovics-Mohay-Pánovics-Szalayné: Az Európai Unió joga (Dialóg Campus Kiadó; 2015. február 1.; aláhúzott; eredeti ára 5.980,-Ft, de odaadom 4.500,-Ft-ért)

Az Európai Unióról szóló szerződés és az Európai Unió működéséről szóló szerződés (Dialóg Campus Kiadó; 2010. október 10.; egy-két helyen aláhúzott; eredeti ára 2.480,-Ft, de odaadom 2.000,-Ft-ért)

Lóránt Károly: Au Európai Unió jövője és Magyarország mozgástere (2015.; eredeti ára 2.700,-Ft és teljesen érintetlen)

Prugberger-Nádas: Európai és magyar összehasonlító kollektív munkajog (Wolters Kluwer, 2015. június 19; egy-két helyen aláhúzott; eredeti ára 3.140,-Ft és odaadom 2.500,-Ft-ért).

Aki elviszi az összeset, annak még adok egy munkajogi iratmintatárat is!

Üdv,

Mariann

Érdeklődés: mmariannka88@gmail.com
Átvétel: Budapest

Ritu14 # 2016.04.02. 10:37

Sziasztok!

Eladtam a teljes pakkot!

Ritu 14

Trudi_Szeged # 2016.04.03. 10:00

Sziasztok!

Tudnátok segíteni, hogy az AB határozatokat milyen részletességgel szükséges tudni? Hogyan történik azok számonkérése?

Előre is köszönöm

HZsuzsi # 2016.04.03. 12:14

Szia!

Tőlem nem kérdezték egyáltalán.
Alkotmányjogból többféle témát érintettünk a vizsgán idén februárban (pl. diszkrimináció, jogforrási hierarchia, stb.), de egyiknél sem volt még csak megemlítve sem AB határozat.

Ettől még van néhány olyan témakör, ahol szerintem fontos ismerni (pl. halálbüntetés, eutanázia). Én elolvastam az AB határozatokat a lényegre koncentrálva, és azokat jegyeztem meg inkább, amelyek a tétel lényegét érintették. De ott is a főbb tartalmat és AB döntéseket.

Lehet, hogy másnál kérdezték, de nálam egyáltalán nem.

Zs.

Trudi_Szeged # 2016.04.03. 14:38

Köszönöm Zsuzsi a segítséget!!

Zsazsy86 # 2016.04.05. 12:44

Sziasztok!

A jogiszakvizsga.c@gmail.com e-mail címhez tartozó jelszót megváltoztattam, mert a gmail kérte.

Tehát az új jelszó: vegyes20152

TurkeyDinner # 2016.04.05. 17:53

Sziasztok!

Sikeres szakvizsga után eladásra kínálom az alábbi könyveket:

• Csink-Hajas-Kurunczi-Téglásiné-Varga: Alkotmányjog második kiadás, Novissima, lezárás: 2014. augusztus 31. Szövegkiemelővel kiemelve, de jó állapotban. Ára: 2.000,- Ft
  • Hoffman-Rixer-Szilvásy: Közigazgatási jog második kiadás, Novissima, lezárás: 2013. augusztus 21. Szövegkiemelővel kiemelve, de jó állapotban. Ára: 1.800,- Ft
  • Jeney-Kende-Lövenberg: Az Európai Unió joga harmadik kiadás, Novissima, lezárás: 2014. november 30. Szövegkiemelővel kiemelve. Ára: 2.000,- Ft.

Érdeklődni: eva.horinka.dr@gmail.com címen.

Üdv: Éva

DNSM # 2016.04.06. 10:37

Sziasztok!

Gondoltam megosztom veletek a múlt hét pénteki vizsgakérdéseimet, mert a felkészülési időszakban én is sokat olvasgattam mások tapasztalatait és hiszem, hogy a kérdések segítenek a témák feldolgozásában/súlyozásában. A vizsga alapvetően "gyakorlati" volt, mert mindegyik részt gyakorlati példákon át kérdeztek ki. Engem eléggé kikérdeztek mindhárom témakörből, de volt olyan a csoportban, aki viszonylag kevés kérdéssel megúszta.

Alk/közig:

1. Szomszéd néni kórházba kerül, nagyon idős és már minden terhes neki;ezért nem szeretné, ha az orvosok a kezeléseket folytatnák. Mit tudna ebben az esetben tenni? Ez szerintem beugratós volt, mert bár sejtettem, hogy eutanáziához fogunk eljutni, de mivel nem szerepelt a halálos betegség a "tényállásban", így azért az eü. önrendelkezési jogtól kezdtem a feleletemet (mikor hogyan lehet beavatkozásokat végezni) és csak azután jött az eutanázia.
  2. Köztársasági elnököt megvesztegetik az állampolgársági kérelmek elbírálásánál és ő elfogadja. Mit lehet tenni, hogyan, milyen következményekkel jár, van -e a KE-nek mentelmi joga? Innen AB hatáskörei.
  3. Jegyző birtokvédelmi határozatot hoz és azt megtámadják bíróságon - itt a tanú és hatósági tanú közötti különbségeket kellett kifejteni
  4. Függő hatályú döntés: mikor, hogyan, milyen jogkövetkezményekkel jár, tartalma stb.

EU jog:
Ez külön élvezet volt az alkotmány/közig rész után, mert csak néhány kérdés volt: Ügyvédjelölt vagyok, így kérdésként azt kaptam, hogy mi lenne ha egy osztrák ügyvédi iroda foglalkoztatna. Hogyan? Milyen igazolást kell és honnan hoznom? Milyen korlátokkal kell számolnom? Esetjogként a Wilson-esetet kérdezték
Második nagy témakör: Bizottság, itt minden kellett. De ezután tovább is engedett.

Munkajog:
Itt sok kérdés volt, egyiket sem lehetett igazán részletesen kifejteni, mert amint látható volt, hogy megy, már kaptam is a következő kérdést.
Utasítási jog (kötelező és opcionális esetek, mikor térhetek el az utasítástól)
mi a különbség munkáltatói és munkavállalói felmondás között( indokolási kötelezettség, felmentési idő, felmondási idő, végkielégítéshez való jog stb.)
különösen értékeltem, amikor a sztrájkról kérdezett..:) Kellett a törvény is illetve az elégséges szolgáltatás hogyan alakul a tanársztrájknál! :)
Aztán jött a Tb-s rész: itt üzemi baleset/foglalkozási megbetegedések különbsége kellett + milyen ellátások kapcsolódhatnak hozzá, majd táppénz szabályok és hogy mikor 50%... és itt álltunk meg.

Remélem, hogy segítettek a kérdések. Mindenkinek sikeres felkészülést kívánok!

Hajrá! :)

Thomy # 2016.04.06. 12:09

Kedves Vizsgára Készülők!

Van hatályos, kidolgozott anyagom C részből,jól tanulható és mindent tartalmaz ami szükséges, akit érdekel jelezze, megegyezünk az árban!

Thomy # 2016.04.06. 12:11

Amin lehet érdeklődni C hatályos anyaggal kapcsolatban: nagytamaska@hotmail.com