Sziasztok!
Sehol senki. :-(((
Piczur ma ír, drukkoljunk!
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Sziasztok!
Piczur én Mecanarte-t kihagyom az életemből. :-) Megnéztem gyorsan, 26. tétel, szép nagy ? jeleket rajzoltam mellé.
Szigri, köszönöm. Nem igazán mélyedtem el benne, csak a Lisszaboni szerződéses összefoglalómban az van, hogy megszűnnek a pillérek... Tőlem szűnhetnek, sőt el is mehetnek "oda".
Kérdés:
75. tétel - Brüsszel I. és II. rendelet - kéthasábos jegyzetben az van, hogy helyette a 44/2001/EK rendelet hatályos, kivéve Dánia. Most akkor ez kell, vagy nem?
Thetys: azért a pillérek csak formailag szűntek meg, tartalmilag mind a kettő él (a kül és biztonság meg az együttműködés is). Csak formailag tagozták be az egészet, mert nincs már Közösség-Unió duó. Szóval azok léteznek.
Pp.-ből észleltem, hogy az előzetes döntéshozatalos belső jogi részeket eléggé megcsonkolták, azt érdemes jogszabályból (Pp., Be.) megnézni. A Pp.ben annyi van, hogy se a bíróság általi előzetes dh-t elrendelése ellen, se az elrendelés iránti kérelem elutasítása eleln nem lehet fellebbezni. A fellebbezésben meg megsemmisítették az erre vonatkozó részt (249/A. §).
Mindez friss, még jan. 1-es módosítást.
Az indolokolásban ez van:
A Cartesio-ügy
A törvényjavaslat az Európai Bíróság által 2008. december 16-án, a C-210/06. sz. Cartesio-ügyben
hozott ítéletében foglalt megállapításokra tekintettel mellőzi az előzetes döntéshozatali eljárást
kezdeményező végzés elleni külön fellebbezési lehetőség biztosítását.
Sziasztok!
Valaki tudna engem informálni [C-348/89.sz.) Mecanarte ügyről? Perpillanat a rendelkezésemre álló Várnay-Papp könyv, és a Novissimas könyv sem említi,és a neten sem találok róla rövid összegzést.. :(
Valaki?
Sziasztok,
Én is azt nyomtattam és olvastam,amit Esztus belinkelt és szerintem is jó!
Remélem ez elég lesz és nem mennek bele mélyebben...
Jó tanulást, üdv,
Sh.
Sziasztok Thetys és sorstársak!
A Lisszaboni szerződésről én sem tudtam sokat, és rákerestem a neten. Találtam egy honlapot (lehet már mindenki ismeri csak én éltem a sötét középkorban:)) ahol szerintem világosan és érthetően leírják a szerződés módosításait és hogy mi volt korábban. Talán így egyszerűbben megjegyezhető.
Bemásolom a linket:
http://europa.eu/…index_hu.htm
Kitartás, jövő 7főn találkozunk páran :))
Pápá Esztus
Sziasztok! Átolvastam (huzigáltam) az EU-t. Kérdés: Ha hatályban van a Lisszaboni szerződés, akkor a pilléreket miért kell(ene) megtanulnunk? Vagy most párhuzamosan tanuljunk: ilyen volt, ilyen lett? + tanuljuk hozzá, hogy ilyen lesz 2014-ben??? Az egész egy káosz.
Szia Piczur!
Elküldtem... :)
Lillee!
Lennél olyan kedves, és nekem is elküldenéd? :)
(anitanoemi@gmail.com a címem)
22-én és 24-én vizsgázom, de még az Eu nem került sorra.. :)
Thetys! Hali
Én a dialógból tanultam: 158. oldaltól 161-ig.
Beszkennelem és elküldöm az emailedre :)
Sziasztok!
Szakvizsgázó: dialóg könyvből, jogesetek is benne vannak
Bocs, már 2.3. körös szóbeliseknek van ez. Igen, írásbelin derül ki, hova kell menni.
Sziasztok!
Nagy kérésem lenne.
EU 38. tétel - A büntető jogalkotás és az uniós jog összefüggései -ről van valakinek vm használható összefoglalása???
Kérlek, akinek van, az küldje el: thetys13@gmail.com -ra. Köszönöm.
Szóbeli úgy működik, hogy mindenki megkapja a behívót, hogy 13.00 IRM, aztán ott mondják meg, hogy 14.00-ra hova menjetek át. Sajnos így tervezni se lehet.
Szia Esztus,
Most hogy végiolvastam pár írásbeli kérdést, kicsit megnyugodtam, ezúton köszi Mindenkinek aki leírja ide, vagy feltölti!!
Mondjuk azt illetően még kicsit nervózus vagyok, hogy lehet TB írásbelit kapni?!Remélem mi munkát kapunk, vagy meginterjúvolnak Bennünket..
Szóbeli 13 óra nekem is, de szerintem a levélben Mindekinek ezt írják. Ha jól tudom, az írásbelin derül ki, hogy személy szerint ki hova megy szóbelizni. S eddig barátaim arról számoltak be, hogy egyesével adunk számot a tudásunkról ;) Aztán kijössz, amíg megtanácskozzák, hogy hányast kapj és utána visszamész pár perc múlva és megmondják.
Hajrá, hajrá :)
Üdv,
Sh.
Szia Shirley5!
Kitartok, kitartok :)
Hányra hívtak szóbelizni? :) Én 13 órára vagyok írva.
A szóbeli menetéről tud valaki valami bővebbet? (olyan mint az államvizsga hogy többen vagyunk bent, vagy egyszerre csak egy ember? ...stb.)
üdv: Esztus
Szakvizsgázó,
én most fogok menni március 22-én és 25-én ebből a részből és az EU-t a jogi szakvizsga segédkönyvből tanulom. (Karoliny-Komanovics-Mohay-Pánovics-Szalayné: Az Európai Unió joga) Szerintem elég jó, persze a Lisszaboni rendelkezések nélkül, mert 2008. szeptemberi zárású a könyv. Nem tudom, hogy van-e frisebb kiadás, nekem ezt a könyvet ajánlották, eddig már három sikeres vizsgázó barátom tanult belőle. Majd meglátjuk nekem bejön-e. :)
Üdv Mindenkinek, különösen azoknak (pl. Eszter, Piczur) akikkel egy napon megyek írásbelizni (munka) és szóbelizni! Kitartást a tanuláshoz!
lillee: és miből tanulod? Én majd csak később kezdek hozzá... most voltam polgárból.
Szia "sorstárs" Szakvizsgázó, ... hát én keményen nyomom az EU-t... most értem a végére...
Sziasztok!
Ki miből tanul/tanult vizsgára? Főleg az EU érdekelne!
Sziasztok!
Lilee. Én alapból ápr. elejére jelentkeztem, mert ápr. 4-én jár le a 3 évem :-) Milyen poén lett volna már ápr. 5-én menni is, csakhát a Húsvét! Egyik b.nőm 5-én kapta meg 31-re a behívót (neki ez már a 2. kör). Szerintem mi vagy a 12-ei, vagy a 19-ei hét leszünk. De már nagyon elegem van! A huzigálás sem megy olyan intenzíven. Egyszerűen unom. Ráadásul most már abszolút semmi nem ragad meg.
Thetys, mi jelentkeztünk március végére ... engem felhívtak, hogy nem férek bele, majd csak április elejére...és Te is mintha azt mondtad volna, hogy Neked is szóltak, és húsvét után megyünk... Nna de ha egy hónappal előbb kéne megkapni a behívót, akkor már április közepén vagyunk...mindjárt...
Szerinted mikor fogunk menni? Mert már látszik, hogy nem április első hetén... Basszus! Én már annyira kivagyok fáradva... és mostmár csak felejtek, mert már semmi nem jut eszembe... :((... és ha ez az állapot még tart egy ideig, hááát....
Na megvolt a szóbelije a jogeset gazdájának (nem a saját esetem volt, én polgárból megyek, csak az illető sík ideg volt a netet lesni a megoldásra). Szóval ötöst kapott, túlkombináltuk és ismét egy bizonyosság arra, hogy nem kell a jogesetet túlbonyolítani. Szóval azt írta, hogy:
- létre se jött a szerződés (ebben aztán már nem volt biztos, mert a megkötéssel létrejön)
- de semmiképpen sem fizet, mert lényeges elemet módosított időközben a munkáltató és ő meg ehhez nem járul hozzá
- így a munkaáltató a saját magatartása miatti kárt nem követelheti (káronszerzés satöbbi)
Szóval nem kell az MK5 meg semmi BH. de valszeg Amelie27-nek van igaza, hogy a lényeg, hogy érezd, hogy kinek van igaza és valahogyan megindokold. A munkajogban rendszerint szegény munkavállalónak szokott igaza lenni:)
Na köszi az agyalást, megyek polgárit tanulni:)
Nincs behívó, semmi. :-( Ha így haladunk május lesz belőle. Milyen telefon? Senki nem hívott (azt hiszem, legalább is...)
Azért kérdeztem, hogy benne volt-e a változó munkahely is, mert nem elképzelhetetlen, hogy tényleg ennyire egyszerű lenne, és szimplán csak arra kiváncsiak, hogy érvényes-e vhol a szóbeli megállapodás. És akkor az lenne a megoldás, hogy 1: igen, ha a munkavállaló 30 napon belül nem kéri az írásba foglalását és minden kötelező elemről megállapodtak, 2: erre a konkrét esetre viszont nem, mert mikor papir formában elé tolták, akkor más volt a munkavégzés helye, és az Mt. alapján ez az egyik kötelező elem, amiben meg kell állapodniuk.
Piczur kérlek küld el. thetys13@gmail.com
Ez is csak elmélkedés. Ha úgy alakul a jogeset, hogy a munkáltatónak van igaza, nem lehet azzal megkerülni a fizetéses dolgot, hogy a munkavállaló arra hivatkozik, hogy a munkáltatónak köteles őt szóban mindenről tájékoztatni, tehát arról is, hogy előfordulhat, hogy az eredetileg meghatározott munkavégzés helye változhat. Mivel ez nem történt meg, így nem köteles fizetni... vagy mit tudom én. Elkezdtem kombinálni.
Egy ismerősöm tavaly ugyanezt a bécsi munkavégzéses jogesetet írta az írásbelin. Előtte egy másik ismerőse is. Sajnos a részletekre már nem emlékszem, és már nem is vagyok benne a témában, de az a lényeg, hogy mindketten teljesen ellentétes megoldásra jutottak (asszem egyikük szerint létrejött a szerződés, másikuk szerint nem), és mindketten 5-t kaptak az írsbelijükre. Szóval nem csak egy helyes megoldás van, főleg egy ilyen hiányosan megadott feladatnál. Az a lényeg, jól kell megindokolni a választ.
Hajrá mindenkinek! :)
:) Na igen, van itt több érdekes részlet. A szóbeli után reméljük megtudjuk a helyes verziót.. ;-) (Azért ez a nokiás doboz nem rossz ötlet! :)
Tudom, hogy nincs benne felmondás, az egész BH-s bevezetőt ollóztam ki. A jogeset más volt,de az alapvető problematika a változó munkahely körül forgott. Ez a rész valóban lényegtelen, ám ha a munkaszerződés érvényes -mert ugye a szóban kötött is az- akkor alkalmazhatónak kellene lennie.
Érdemes egyébként az írásbelire egy olyan törvény változatot is bevinni, amiben a BH-k/EBH-k/Mk-k röviden benne vannak. Nem lett rövid a nyomtatott verzió (2010.január 1-jétől hatályos változatban), nálam ez 10-es betűtípussal kb. 140 oldalasra sikeredett. Ha netán valakinek szüksége van rá, szívesen elküldöm.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02