Sziasztok!
Írásbeli munka-tbjogból:
X elhunyt férje után baleseti özvegyi nyugellátásban részesül, élettársi kapcsolatot létesít Y-nal, gyerekük is lesz. Y eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, megállapítják a nyugdíját aztán meghal. X kérelmezi az árvaellátás és az ideiglenes özvegyi nyugdíj megállapítását. Nyugdíjfolyósító árvaellátást megállapítja, ideiglenes özvegyi nyugdíjat elutasítja. X fellebbez. Hozzon határozatot.
Megoldás: másodfokú határozatban helybenhagytam az elsőfokot, a baleseti folyósítása mellett az élettárs után nem kaphat X (Tny 45. § (3)). Ügyeltem az alaki szerkesztésre is (Ket 72. § A-Z), illetve másodfok lévén a teljes eljárás jogszerűségét megvizsgáltam (árvaellátást is). jeles lett. (nem ártott, hogy volt nálam a vizsgán Ket. + Pp)
Szóban: maradtunk a hozzátartozói nyugellátásoknál, aztán üzemi baleset, utána munkajogból: munkavégzés kezdete, próbaidő, közlés hatálya (gyakorlati példákkal: postázás, személyeset megtagadja), felmondási tilalmak
EU: bizottságról általánosságban, majd kiemeltük a kötelezettségszegési eljárást és azon mentünk végig
Alkotmány: Sok kis kérdés volt, amire emlékszem: köztársasági elnök ellenjegyzéshez nem kötött aktusai, adatvédelmi biztos és helyettesei, gyülekezési jog, KET: felügyeleti eljárás,bizonyítékok felsorolása ebből a helyszíni ellenőrzést részletesebben
Nagyon kedvesek és jóindulatúak voltak, ha véletlen félrementem igyekeztek kérdésekkel segíteni, arra voltak kíváncsiak mit tudok. 5,4,5 lett a vége.
Sok sikert, kitartást mindenkinek!