Hogyan tervezzem meg a karrierem?


Sherlock # 2019.07.25. 09:05

Szerintem relatív öreg vagy multihoz jogászként (más szakmákban nem válogatnak, csak jogászból nagyon kevés kell egy céghez). A másik nem jó terv, hogy nem akarsz jelöltködni: ha nincs 1 év jelölti vagy alkalmazott ügyvédi gyakorlatod, akkor nem ügyvédkedhetsz - ha mondjuk szakvizsga után találod ki, hogy ügyvédkedni akarsz, akkor puncsolhatsz egy alkalmazott ügyvédi állásért. Egy 32 éves embert még könnyebben felvesznek, mint egy 35-36 évest. Jelöltként szerintem hozható az a fizetési szint amit írsz (nagyságrendekkel több mondjuk nem, hacsak nincs sok saját ügyfeled).

Balikapitány # 2019.07.23. 06:48

Kedves Fórumozók!

4 félévem van hátra az egyetemből. Jelenleg 30 éves vagyok és a közigazgatásban dolgozom, járási szinten, ügyintézőként, ingatlan-nyilvántartási szakterületen. Észak-Dunántúlon lakom, van egy ipari park a városban néhány nagy külföldi multival. Az ügyvédi hivatás érdekelne, igazából a büntit és a polgári jogot is kedvelem. A közigazgatásban nem látok előrelépési lehetőséget és nagyon unom már. 5 éve dolgozok itt. Angol tanárhoz járok, közeljövőben várható egy középfok, de nem fogok itt megállni.

Szeretném az esélyeimet növelni és mindent megtenni, hogy 2 év múlva legyen esélyem egy normálisan fizető állásra. Jelenleg 150 nettót keresek.

Mivel az ügyvédkedés időben is messze van és pénz sem árt hozzá, ezért más irányba indulnék inkább valami multi felé, jogi előadói majd később jogtanácsosi pozícióba. Úgy érzem, hogy ez a diploma önmagában nem fog kiemelni a munkakeresők közül, ezért valamit még mindenképp szeretnék mellé.

Az lenne a kérdésem, hogy mik azok a pozíciók, amikre jogász végzettséggel számíthat az ember ilyen vállalati szektorban? Milyen végzettséget ajánlott még megszerezni még? Gondolom fontos,hogy ami érdekel engem stb. Elég sok minden érdekel és nem tudom meghatározni mi az a részterület, amire szűkíteni kéne a figyelmemet. Vannak ugye különböző szakjogász képzések illetve olyat is néztem, hogy vezetés és szervezés.

Látom nem nagyon pörög ez a fórumrészleg, de ha egyszer valaki reagál, akkor annak örülni fogok. :)

Phoebe85 # 2019.06.27. 15:02

Kedves Impossible, köszönöm a választ! :)

Amúgy meg drmosza...nem, ez a kérdés korántsem olyan, mint az általad felvázolt. Ez egy fórum, mégpedig joghallgatói témakörben. Kíváncsi voltam, hogy a már tanulmányokat folytató, vagy már dolgozó és jobb esetben tapasztalt emberek hogyan látják a jog versenyképességét a lentebb megfogalmazott tények szerint... :)

Impossible # 2019.06.13. 08:00

Én régen is itt voltam, de amúgy köszi! :DDD

Impossible # 2019.05.28. 11:18

Kedves Phoebe!

"Mindig is a jog szerelmese voltam..."

Mit szeretsz benne?

El nem tudom képzelni, hogy beleszeressek. :D

Tényleg érdekel, mi ebben a szerethető.

Szerintem 30 évesen teljesen időben vagy. Én ha újrakezdhetném, biztos hogy nem végezném el a jogot, de ez egy másik történet. :D Az értékes időből minimum 5 évet ebbe beletolni szerintem eleve kár, ennél sokkal hasznosabb dolgokkal is lehet időt tölteni.

Ha viszont ez az álmod (kérdés persze, hogy miért), akkor 30 évesen simán lehet, sőt később is. Itt fórumon is van olyan jogász, aki jóval később iratkozott be a jogra, és ma sikeres ügyvéd. Ha angolul jól beszélsz, az pedig kifejezetten jól fog jönni a munkaerőpiacon, arról nem is beszélve, hogy mint írtad, már van munkatapasztalatod is. Egyszóval szerintem nagyon is érdemes belevágnod, de előtte a helyedben átgondolnám, milyen elvárásaim vannak ezzel kapcsolatban, hogy egyrészt ne kizárólag a pénzért, másrészt ne valami irreális várakozásból kifolyólag iratkozz be.

Phoebe85 # 2019.05.25. 07:53

Kedves Fórumtagok!

A kérdésem hasonló, mint lentebb, E. Zoltáné.
Annyi különbséggel, hogy 30 éves nő vagyok, tehát munkaerőpiaci szempontból lassan "kiöregedő" - legalábbis az általános társadalmi megítélés szerint. :-)
Jelenleg társadalombiztosítási területen dolgozom, angol nyelven beszélek. Mindig is a jog szerelmese voltam, de anno úgy hozta az élet, hogy mást kellett választanom, így került képbe a társadalombiztosítás. Azóta eltelt már pár év, de a gondolat, hogy belevágjak a jogba, sosem hagyott alább.
Érdekelne a végzett és a már több éve tevékenykedő jogászok véleménye, érdemes-e még ennyi évesen is belevágni, levelezőn, munka mellett ezekbe a tanulmányokba?
Jogi asszisztensi végzettséggel rendelkezem, így tervezem, hogy a közeljövőben ezzel a képesítéssel helyezkedem el valahová, ahol esetleg később a jogi tanulmányaimat is kamatoztatni tudom.
Sajnos vidéken kevesebb lehetőség van erre, ismeretség hiányában meg pláne. De én bizakodó vagyok vagy csak naiv? :-)

Köszönöm a bejegyzésem elolvasását és az esetleges válaszokat is!

Üdv.: Phoebe

orangeman # 2019.04.29. 14:15

Mit szeretnél, milyen előzetes tapaszatalatod/diplomád/tudásod van/milyen nyelven tudsz?


For God and Ulster

E.Zoltán # 2019.04.20. 11:35

Üdv mindenkinek!

Szeretném kérni a szakmában dolgozók véleményét. 34 éves vagyok, és ősztől jogi tanulmányokat szeretnék folytatni levelező képzésen. Tisztában vagyok vele, hogy már egy kicsit "koros" vagyok, ennek ellenére szeretném kihozni a helyzetemből és a képességeimből a maximumot.

A kérdésem az, hogy milyen módon tudnám építeni a jövőbeli karrieremet, mint levelezős hallgató, ha még nem dolgozom ezen a területen?

Előre is köszönöm az észrevételeket és a rám szánt időt!