Melyik egyetem, melyiket válasszam?


Hunork # 2019.07.28. 13:56

Kedves Fórumosok!

48 éves vagyok. Most a pótfelvételin szeretnék jelentkezni az igazságügyi igazgatási alapszakra. Vállalatom támogatna is ebben. Jelenleg más, vezető pozícióban dolgozok, de a jövő képlékeny. Mindig is humán beállítottságú voltam, így egyértelmű a szak választása. Budapesten élek, dolgozok.
Viszont a dilemmám:

  • Budapesten több a felvehető létszám, közel van mindkét iskola (ELTE, PPKE), viszont drágább.
  • Vidéken olcsóbb a képzés, ami számít a munkáltatómnak is, viszont harmada a felvehető létszám.
  • A tanítási rendszer is eltérő: van, ahol minden szombaton, van, ahol havonta kettő péntek-szombat történik tanítás.
  • A pontszámom a felvi.hu kalkulátora alapján 400 pont, remélhetőleg elég lesz.
  • Nem tudom, hogy mi alapján rangsorolnak, számít-e az életkor, az érettségi időpontja? Mennyire tényező ez vidéken és Budapesten, illetve van-e különbség?
  • nekem ez az utolsó lehetőség, mivel jövőre már megváltozik a felvételi szabályrendszere.

Kérdésem tehát, hogy munka mellett, budapesti lakcímmel, munkahellyel, 48 évesen érdemes inkább vidéken próbálnom a felvételin, vagy maradjon a jó öreg fővárosunk?
Köszönöm előre is a segítő hozzászólásokat!


"Ha vannak angyalok,remélem úgy szervezkednek,mint a maffia."K. Vonnegut

Impossible # 2019.07.29. 08:38

Én a helyedben az összes helyre betolnám, aztán lesz, ami lesz, veszíteni való nincs. Nem? A dilemma látszólagosnak tűnik, de lehet, hogy valamit nem értek.

limma # 2019.07.29. 11:48

Én a fővárost javasolnám. Amikor én jártam erre, még csak Miskolcon és Kaposváron volt ez a képzés. Szenvedtem a lejárkálással, sokba is került, ott kellett aludni időnként.
Volt, hogy egy húsz perces zárthelyi miatt kellett utaznom. Volt, hogy nem mentem le lényegtelen órákra...többen nem...így a professzor jól megjegyezte azt a pár embert, akit látott, a többit meg kirugdosta vizsgán :(.

limma # 2019.07.29. 11:49

A rangsorolás csak és kizárólag a pontoktól függ, semmi mást nem vesznek figyelembe.

Hunork # 2019.07.31. 11:44

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat!
Mai napon elintéztem, ELTE, igazságügyi igazgatási alapszak. 400 pontom van. 282 a ponthatár. Nem tudom, hogy elég lesz-e a 400 pont, csak remélem. Nekem ez az utolsó esélyem, mivel régi érettségim van. Úgyhogy innentől kezdve indul a körömrágás. :)


"Ha vannak angyalok,remélem úgy szervezkednek,mint a maffia."K. Vonnegut

hollipop # 2019.07.31. 21:21

Bírósági ügyintézői tapasztalata van valakinek?

Impossible # 2019.08.01. 11:27

aztán persze más kérdés h mire jó ez az izgatási alapszak

Hunork # 2019.08.02. 18:26

Hát hogy mire jó, majd kiderül. Amúgy mindig is érdekelt maga a jog. Jogász, ügyvéd: ehhez kevés a pontom, és sokba kerül. Szeretek tanulni. A reál tárgyak távol állnak tőlem. Így ez nekem ideális.

Más: kicsit értetlenül nézem a felvi.hu statisztikákat. Azt írja pl. PPKE esetén, hogy a kapacitás 1-50 fő, aztán megnézem a friss eredményeket és felvettek 55 főt. Most akkor ezt hogyan kell értelmezni?

ELTE: itt felvettek 54 főt, a kapacitás 1-80 fő. Akkor van 26 hely? Nem jobb a helyzet Győrben sem, ott 25 hely van eme statisztika szerint. De a PPKE meg erre rácáfol, mivel eleve többet vettek fel, mint ami a kapacitás.

Még vissza lehet vonni a hitelesítést. Érdemes lenne másik iskolát megjelölni? Mert ugye csak egy egyetem, egy szak a lehetőség...

Please, help me!


"Ha vannak angyalok,remélem úgy szervezkednek,mint a maffia."K. Vonnegut

Impossible # 2019.08.06. 07:31

"Érdemes lenne másik iskolát megjelölni?"

gyógypedagógia