Érdemes Erasmus - szal kimenni?


SzabóPé # 2016.03.30. 13:00

Tapasztalatom ugyan még nincs az Erasmussal kapcsolatban, hiszen én is még csak tervezem, de mindenképpen menni szeretnék. Sok pozitív és néhány negatív élményt is olvastam már, de bátraké a szerencse! Itt olvastam pár dolgot, ami csak megerősítette, mennyire szeretnék kimenni valahova. https://iqfactory.hu/…az-erasmust/

JoghallgatóMiskolc # 2014.08.26. 14:15

Egyszerű: ne menj a franciákhoz. :) Én voltam Finnországban (Turku) és Németországban 2 helyen, semmi gond nem volt. Csak ajánlani tudom. Franciaországgal kapcsban mindenkinek a Tieidhez hasonló tapasztalatai keletkeztek (várostól függetlenül), kivéve, akik a Sorbonne-on voltak. Ui: argentinok hogy kerültek Erasmussal Fro-ba? Mert én Dél-Amerikába mennék, csak nem tudok, mert nem lehet.

Katakata0 # 2014.08.26. 10:36

SZiasztok!

Megéri ERASMus-szal kimenni, de csakis az élmény miatt. Nekünk rengeteg rossz tapasztalatunk volt BELFORT-banm és a franciák le sem tojták, hogy mi lesz velünk, őket csak az érdekelte, hogy inél több diákot beszervezzenek! (A MAGYAR KOORDINÁTORRAL SEMMI BAJ NEM VOLT!!!!!)

Csaknem egy hónappal előbb ott kellett lennünk a nyelvórák miatt. A koordinátor rendkívül gonosz nő volt. Ő angliából jött és csak az angolokkal meg az amerikaiakkal volt kedves. Ez igaz volt két másik tanárra is: az amerikai lány 2 év környezetérnöki szak után nem tudta, mi a különbség levegő éés oxigén között, erre az amerikai tanártól kapott 18/20-at. Mi ugyanazt a tanulmányt adtuk be és kaptunk 12/20-at úgy, hogy mi magyar környezetmérnökök voltunk. Ilyenből volt 30 az egy év alatt.

Technikai problémák: nem érkezett meg a magyar számláról a kéypénzünk, a franciák leszarták, hogy hogy fizetsz lakbért. Az amcsi csajnál leszakadt a plafn, nem öttek javítnai. A romániai lánznál egy hétig, az argentin fiúnál két hétig nem volt áram, nem jöttek. A brazil fiúnál víz nem volt kt hétig. Rengeteg gond volt a papirmunkával is. Amikor megemlítettük, hogy ez és ez és ez nem tetszik, a tanár azt mondta a SzEMüNKBE, hogy "exchange students are just like pain in the ass".

És akkor nem beszéltünk kultúrából adódó gondokról, rasszizmusról, vagy arról hogy mennyire nem segítettek a tanárok.

De legalább amikor hazajöttem az évi 14 tárgyból akkreditálhattam 4-et. Kösz.

v.atti # 2008.07.28. 13:39

"Milyen juttatásokban részesülhet egy ERASMUS diák?
A legtöbb esetben - de nem kötelező érvényűen - az ERASMUS hallgatók ösztöndíjban részesülnek. Az ösztöndíj mértéke - az intézmény nagyságától, az utazó diákok számától, a fogadó országtól, stb. függően - igen változó lehet, de diákonként nem haladhatja meg a havi 400 eurót, illetve az 5000 eurót a kiutazás teljes időtartamára. Minden Erasmus hallgatónak havi ösztöndíjához kötelezően saját hozzájárulást kell vállalnia, erről Nyilatkozatot kell aláírnia!

Minden ERASMUS diák mentesül a fogadó intézményben a tandíj fizetése alól, illetve nem kell fizetnie az intézmény által nyújtott szolgáltatásokért (beiratkozás, vizsgadíj, laboratóriumok és könyvtárak használata).

Az ERASMUS ösztöndíj támogatást nyújt a külföldi tanulmányok alatt, de nem fedezi az összes kiadást, ezért szükség van egyéni kiegészítő forrásokra is. A 2001-től igényelhető Diákhitelt az Erasmus tanulmányi időszak alatt is felveheti a hallgató és azt a kint tartózkodás költségeire fordíthatja, valamint Erasmus-hallgatóként a külföldi tartózkodás ideje alatt is jogosult az itthoni tanulmányi ösztöndíjra."

Dr. Tóth # 2008.07.25. 15:40

Szia lauraa!

Köszönöm szépen a válaszodat!
De igazából az Erasmusszal való kijutás érdekelne jobban, legfőképpen anyagiak miatt.
Ennek ellenére köszönöm, hogy írtál!

Üdv,
Dr. Tóth

lauraa # 2008.07.24. 09:24

Szia Dr. Toth,

nekem a baratom van kint az Nemetorszagban Ph.D-zik Bonnban, sajat koltsegen. Ezert nem tudom, hogy az Erasmus pontosan mennyi s mit fedez. En csak a napi megelhetserol tudok neked irni.

Ha Nemetorszagba keszulsz, akkor inkabb "Eszek fele" palyazz, olcsobbak a szallasok mint pl. Munchenben.

Kb. ugy szamolj, hogy havi 800-900 Eurora szukseged lesz, de ez egyen fuggo.

Ebbol:

Lakas butorozva (1 szoba+konyha+furi): havi 350 Euro, ebbe a rezsi mar benne van. Hogy a kolesz mennyi, nem tudom. Baratom egyedul berel, nyilvan, ha osszealltok tobben akkor olcsobb...

Kozlekedes: egyetemistakent az adott varosba s egy bizonyos korzeten belul ingyen kozlekedhetsz.

Ha van szallasod, akkor a kajara s egyebre (pl. kirandulas...) havi 400 € eleg:

Kaja: menza olcso, kb. 3-4 Euroert mar kapsz 2 fogast. Gyorsetterembe 6-7 € a menu. Vagy peldaul: 1l tej - 0,75€, 1 zsemle - 0,20 €, kenyer - 2,39 €, 1 kg banan - 2,45 € stb... Szerintem a kaja nem kerul tobbe mint itthon.

Konyvek: sajna szakkonyvek dragak, kb. 25-30 Eurotol folfele, ha nem akarod megvenni ott a konyvtar.

Remelem tudtam segiteni!

Udv,
Lauraa

Dr. Tóth # 2008.07.23. 18:37

Sziasztok!

Én is nagyon gondolkodom azon, hogy kimenjek-e külföldre az Erasmus-szal! Viszont lenne egy kérdésem. Lehet, hogy buta kérdés lesz, de mennyibe kerül ez a kint tartózkodás? Tudom, hogy az Erasmus végülis ösztöndíj, de gondolom ez csak a tanulmány(oka)t fedezi. Pontosan hogy van ez, és anyagilag mennyire leterhelő?
A válaszotokat és segítségeteket előre is köszönöm!

letenyikata # 2008.05.14. 19:14

Igazából pont ez a problémám, hogy abszolút nem tudom elképzelni az életemet, munkámat külföldön. A szükséges nyelvtudást meg lényegében itthon is meg lehet szerezni, egyetemen rengeteg magánjogi-közjogi szaknyelvi kurzust indítanak.
Hiába van angol-német felsőfokú nyelvvizsgám, kevésbé tudnám elképzelni, hogy egy tárgyaláson angolul mondjak perbeszédet, vagy németül reflektáljak a másik fél felvetésére, úgyhogy attól tartok igazatok van, használható szakmai nyelvtudást csak külföldön lehet szerezni. :(

Eweol: "ki a leendö munkáltatód?"
Nyilván még nem tudom. :)
Az államigazgatási környezetet vonzó, bár ultima ratioként lehet, h. marad az ügyvédkedés. És mivel diploma alapján nem tudnak differreniálni, a második kritérium a nyelvtudás lesz, ugye. Hacsaknem idegen nyelven kezdik az állásinterjút. :(

Sárinka # 2008.05.14. 16:20

Kedves Kata!

Én egyetem után voltam kinnt Erasmussal Németorzságban egy évet és azon kívül, hogy az volt életem legjobb éve, tulajdonképpen ennek - ill. a kinnt megszerzett nyelvtudásnak - köszönhetően szereztem szinte azonnal állást, amint el akartam helyezkedni.
Pár éve már dolgozom és úgy látom, hogy a nyelvtudás (olyan szinten, hogy a munkádban is használni tudd) egyértelműen nagy előny a munkaerőpiacon.
De ha esetleg ez azon a területen, ahol te akarsz elhelyezkedni, nem jelentene előnyt, szerintem akkor is megéri, mert rengeteg barátot, élményt új tapasztalatot szerezhetsz külföldön.

Üdv. Sára

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.13. 10:42

én voltam kint fél évet Görögországban. Itthon minden vizsgát meg tudtam csinálni, mondjuk kint is tanulgattam. Valóban jól néz ki az önéletrajzban, de a két helyen ahol dolgoztam, max emberileg számított valamicskét.
Egy dolgot sajnálok, hogy nem mentem vissza még egy félévet.
Két fő eset van: 1. biztos állás néz ki számodra a jövőben, ekkor menj ki és élvezd az életet.
2. abszolút nincs semmi kilátásban, ekkor meg jól bánni fogod, ha esetleg munkanélküliént ülsz otthon fél éve.
Sztem

Eweol # 2008.05.12. 15:08

hogy a leendö munkáltatód értékelni fogja-e, azt nehéz elöre tudni... miért, ki a leendö munkáltatód? :)

egyáltalán milyen nyelv és melyik ország?

letenyikata # 2008.05.12. 14:46

Légyszi segítsetek! Nem tudom eldönteni, hogy érdemes-e fél/egy évet külföldön tölteni Erasmus programmal?

Érvként mindenki a nyelvtudást hozza fel, meg hogy jól néz ki az önéletrajzban, hogy egy külöfödi egyetemen (is) tanultam, de nem hiszem, hogy a leendő munkáltatómat ez érdekeli fogja, hiszen tudja, hogy a diákok úgyis elszórakozzák az időt, a szükséges 10-15 kreditet, meg a "hülye is megszerzi".
Az is jó persze, hogy néhány tantárgyat elismernek (Gt.), de nincs értelme, mert államvizsgára úgyis tudni kell..

Én most harmadéves vagyok(ELTE) és ugyan ez idei Erasmusprogramot lekéstem, de jövőre még van lehetőség, bár negyedév után tudom, már nem szerencsés..
:(
Aki volt kint, vagy aki tervezi ossza meg velem röviden az érveit/ellenérveit!

Előre is köszi mindenkinek

Kata