Én múlt héten voltam írásbelizni munkából, ezt a feladatot húztam:
Munkavállaló a VILLÁM Bt. nevű cégnél dolgozik és a saját gépkocsiján árut szállít.
2010. szeptember 20-án 10 órára kell leszállítania egy poharakból álló szállítmányt. 9 órakor a munkáltató felhívja, hogy a megrendelő kérésének megfelelően az eredetinél korábban, fél 10-re kellene a poharakat leszállítani. A munkavállaló tájékoztatja a munkáltatót, hogy ezt csak akkor tudja teljesíteni, ha a megengedettnél gyorsabban vezet, ezért megbüntethetik, és a poharakban is kár keletkezhet. A munkáltató ennek ellenére fenntartja utasítását. Munkavállaló fél 10-re teljesíti a szállítást, de 200 00 forintra megbírságolják gyorshajtásért, és a poharakban is kár keletkezik.
Munkavállaló kéri munkáltatótól a bírság kifizetését, aki ezt nem teljesíti, sőt követeli munkavállalón a kár megtérítését.
Szeptember 22-én az eset megismétlődik, ezúttal a munkavállaló megtagadja az utasítást, így késéssel szállítja le a poharakat, de nem keletkezik kár és bírságot sem kap. Másnap a munkáltató azonnali hatállyal felmond neki a késés miatt.
Munkavállaló ügyvédhez fordul. Írja meg a munkavállaló keresetlevelét!
A régi Mt. alapján oldottam meg a feladatot (100-101.§, 104.§ (2) bekezdés, 166.§, 173.§, 174.§, 202.§): kértem, hogy munkáltató fizesse meg a bírság összegét kártérítési felelősség alapján, a munkavállaló pedig nem kötelezhető kártérítésre, mivel az utasítást nem tagadhatta meg, jogszabályt és az utasítást betartva járt el. Emellett kértem, hogy állapítsa meg a munkaviszony jogellenes megszüntetését, mivel az utasítás megtagadása (illetve a késés) ebben az esetben nem tekinthető munkaviszonyból származó lényeges kötelezettség jelentős mértékben történő megszegésének. Eredeti munkakörbe való visszahelyezést nem kértem.
Ötöst kaptam. A vizsgáztató egyetértett azzal, hogy a régi Mt. alapján kell megoldani a feladatot, rákérdezett, hogy be lehetett volna-e még adni a keresetet idén (igen, ha elmaradt a kioktatás a felmondásban). Utána azt, hogy ha az eset most történt volna, az új Mt. alapján más lett volna-e a megoldás? (Nincs benne az új Mt.-ben, hogy az utasításnál köteles felhívni a munkáltató figyelmét arra, hogy kár keletkezhet, és hogy ilyenkor ezt követően nem tagadhatja meg az utasítást).