Vizsgaeredmény + név kifüggesztése jogsértő


Impossible # 2008.10.05. 23:15

Ja most veszem észre, az utolsó hozzászólás is már 2 éve volt... :D looooool

Impossible # 2008.10.05. 23:14

Law1,

A véleményedet el lehet mondani, de úgy, hogy az másokra nézve ne legyen kifejezetten sértő. Mellesleg nem hallottál még hagyománytiszteletről?
Zorro-nak teljesen igaza van.

zorro # 2006.04.10. 09:05

Véleményem szerint felesleges ezen nyavajogni. Mindenki tudja hogy a rite mögött is komoly teljesítmény van. Akit meg zavar a minősítés, vagy szégyelli, az tanuljon többet. Engem ez sose zavart, az egyetemet elvégezni kell, nem belehalni. Ezer éve így működik a diplomaosztó, nem kell siránkozni ezen. Az élet úgyis a talpraesetteket igazolja minősítés ide vagy oda.

HE0222 # 2005.07.04. 17:04

Tényleg érdekes, hogy ha jól tudom, kizárólag a jogi karon divat ez a felolvasósdi. Nekem van egy ELTE bölcsészdiplomám is, ott nem olvasgatták fel, ki milyen eredményekkel végzett, pedig ELTE az is, még a diplomaosztó ceremónia is ugyanabban a díszteremben volt...

Dórus # 2005.07.03. 20:44

Sziasztok!
Nekem nem az a gondom, hogy a diploma minösites nyilvanos, hanem az, hogy miert kell ezt a diplomaoszto ünnepsegen felolvasni? Szerintem ettöl jobb modszer az, hogy felteszik a netre, aztan aki akarja, majd megnezi. (a szemelyisegi jogok megsertese szerintem itt nem merülhet fel, hisz a vizsgak nyilvanosak es abbol barki kiszamolhatja az eredmenyt..)
A nyilvanos kihirdetessel szerintem az a gond, hogy akik ott vannak (pl: rokonok, baratok), azok nem biztos, hogy at tudjak erezni azt, hogy egy rite minösites mögött is allhat akkora munka, mint egy summa mögött.. es ez igy mar megalazo lehet, hisz ök nem ertik, hogy a rites miert vegzett ilyen gyenge minösitessel.. (Meg mielött leszurnatok erte: ismetlem: a rite minösitesü diploma is er ugyanannyit, mint a summa)
Üdv. Dórus

Legislator # 2005.07.01. 15:05

Law1: Felteszem, nem kell sokat fáradni vele:)))


Sunshine after the rain.

HE0222 # 2005.07.01. 15:02

Sziasztok!

Csak egy ötlet: igaz, hogy megalázó a nyilvános kihirdetése a diploma minősítésének, de mondjuk felhozható egy érv mellette, az, hogy mondjuk ne lehessen csalni. Pl "véletlenül" úgy számítani az átlagot, hogy néhány tizeddel többet adjon ki, és ezzel átcsusszanjon a magasabb besorolásba. Ha az évfolyamtársak, akik kb mindent tudnak egymásról, is látják-hallják, hogy Gipsz Jakab milyen minősítésu diplomát kap, ez garancia lehet arra, hogy nem lehet bundázni. Tkp mintha a nyilvánosság afféle kontrollként múködne... Lehet, hogy hülyeséget írtam, csak próbáltam vmi magyarázatot keresni, hogy tényleg miért hirdetnek nyilvánosan eredményt...

chabba # 2005.06.29. 16:34

jav: nem értek egyet a nyilvános kihirdetéssel

chabba # 2005.06.29. 16:22

Mielőt még engem is ki akar valaki írtani, leszögezném, hogy nem a nyilvános kihirdetéssel, csupán a nehézségeket vázolom fel az ellentétes megoldással szemben.

Figyelembe véve, hogy a vizsgák nyilvánosak, nem értelmetlen egy kicsit a diplomaminősítés titkosítása?

Gondolom, erre az a válasz, hogy a vizsgáknak is titkosaknak kéne lenniük. Csak ezzel viszont az a baj, hogy még azt a csöppnyi objektivitásra ösztönző erőt is elvesszük a vizsgából, ami legalább formálisan benne van a vizsgarendszerben.

Továbbá az sem teljesen egyértelmű, miért kell megváltoztatni a kihirdetést, ha a személyiségi jog megsértését nem maga a kihirdetés, hanem a kihirdetett eredményhez a hallgatóság által hozzáfűzött prekoncepciók idézik elő.

Szóval ezek nem ellenvetések, csak probléma elemzés... ne üssetek :)

Law1 # 2005.06.29. 12:41

Ez nagyon kemény! Ez a régi "szép" szocialista időkre emlékeztet, amikor a gyárban kifüggesztették mindenkinek a fizetését a hírdetőre. Így bárki láthatta, hogy az igazgatótól kezdve a takarítóig ki mit keres havonta.

Ez ugyan az a kategória. Honnan veszi az egyetem a batársogátot, hogy nyilvánosságra hozza mások minősítését??? Ideje, hogy ezeket az elavult gondolkodású vén trotylikat kiírtják az egyetemről, ja és azokat a fiatalabb generációhoz tartozókat is, akik úgy gondolják, hogy ez így rendjén van.

dr. Bubo # 2005.06.29. 12:07

Kedves calpurnia, parancsolj:
ELTE ÁJK > Tanulmányi és Oktatási ügyek > Hírek > Végzett hallgatók

calpurnia # 2005.06.29. 11:47

Kedves dr. Bubo!
Hol láttad ezt nyilvánosan az interneten? Mert úgy tudom, a hallgatói tanulmányi rendszerben benne van ugyan, de ide csak jelszóval lehet belépni - mindenki a sajátjával. Tényleg teljesen nyilvánosságra hozzák, kinek milyen minősítése van, méghozzá el sem kell menni a diplomaosztóra, hanem mazsolázgatni lehet otthonról a karosszékből? Hát azért ez nem semmi.
Egyébként én is a személyiségi jogok kategóriájába - a senkinek semmi köze hozzá rovatba - sorolnám a jegyeket, ill. a minősítést. Korábban volt ezen a fórumon nézeteltérésem valakivel, pontosan a rite-summa cum problémával kapcsolatban. A rite egy diplomaosztón annyit tesz egy kívülállónak: épp csak átment szegény... Az életben lehet, hogy az a rite minősítés 2-3 gyerek meg egy építkezés időveszteségének következménye, és nem egy, nem két rite van, aki több summa cum-ot csokorba kötve is megelőz. Vagyis: megtévesztő a diplomaosztón az emberről alkotott kép, ezért lehet sértő.

dr. Bubo # 2005.06.29. 08:57

Azért az is elgondolkodtató, hogy az ELTE ÁJK-n végzettek neve és minősítése interneten keresztül megtekinthető. Ez nem zavar senkit?

chabba # 2005.06.28. 11:55

Véleményem szerint azért nem sérthet személyiségi jogokat a diplomaminősítés felolvasása, mert a vizsgák nyilvánosak. Ezáltal az eredmény is nyilvános (nálunk legalábbis a szigorlatokon, a szakdogavédéskor és a záróvizsgákon értékelték a feleleteket és megmondták a jegyet is)

Persze lehet emberiességi okokból módosítani a diplomaosztót, de attól függetlenül a vizsga továbbra is nyilvános marad, így az eredmény sem maradhat titok.

Law1 # 2005.06.28. 10:39

Pécsett már kb. 4-5 éve csak a summa cum laude diplomákat olvassák fel.

Dórus # 2005.06.22. 18:26

Szia Asus!
Azt hiszem, nem fogalmaztam elég pontosan: en is ugy gondolom, hogy nem szegyen a rite, de van, aki szegyelli magat azert, mert neki az lett (vagy ismerek olyan cum laude vegzettsegüt, aki azt szegyelli, hogy nem lett summa). En csupan arra irtam a peldat, hogy szerintem itt sertik a szemelyisegi jogokat, mert ehhez tenyleg senkinek semmi köze. Ugy gondolom, hogy eleg lenne az, hogy abc rendben kiszolitjak az embereket, megkapjak a diplomajukat, aztan, aki szeretne, majd elujsagolja mindenkinek, hogy neki milyen minösitese lett..
Üdv. Dórus

Asus # 2005.06.22. 17:30

Nem szégyen a rite eredmény sem!

Dórus # 2005.06.22. 16:40

Sziasztok!
Egyes egyetemeken ezt ma mar ugy oldjak meg, hogy az elsö beiratkozaskor kapsz egy papirt, amelyen be kell ikszelned, hogy engeded-e a neved kiirasat vagy csak koddal szerepelhetsz a különbözö listakon..
Egyebkent egy korabbi üzire visszaterve: vannak olyan diplomaosztok, ahol azt mondjak, hogy summa cum laude: es felsoroljak, hogy kik azok; aztan cum laude es felsoroljak, hogy kik azok; majd legvégül rite es felsoroljak. kik tartoznak ebbe a csoportba. Ez szerintem jobban szegyenit, mint a zh vagy vizsgaerdemeny kifüggesztese. Nektek erröl mi a velemenyetek? Ez nem sert szemelyisegi jogot?
Üdv. Dórus

the big cat # 2005.06.13. 08:35

Egyetértek Law-val. Ez személyhez fűződő jog, úgy is kell kezelni. és mivel szeméyles adatról is szó van, ráutaló magatartással semmiképpen sem jön létre hozzájárulás.

Law1 # 2005.06.13. 06:55

Lehet, hogy számodra nem megalázó, ellenben Neked semmi jogod eldönteni, hogy esetleg másnak megalázó vagy sem, illetve semmi jogod eldönteni, hogy más megkívánja-e osztani a nagy tömeggel a vizsgaeredményét. Egy vizsgaeredmény mindig egy személyes értékelés, és ebből kifolyólag mindenkinek joga eldönteni, hogy személyes dolgokat kíván-e kiteregetni az évfolyamtársai előtt.

szajbertattila # 2005.06.12. 11:59

szerintem a hozzájárulás ráutaló magatartással is megadható - nem látok súlyos jogsértést abban, hogy a nevem mellett valaki látja az eredményt. És idáig elég kevesen tartották ezt problémának - tehát azt mondom, hogy az esetek nagyobb részében jogsértés nem történt, ráutaló magatartással elfogadták a rendszert.

Persze ha valaki külön kéri, hogy neki kódja legyen, akkor neki hadd szóljon ez a különmegoldás...

egyébként én azokkal értek egyet, akik nem látnak problémát a vizsgajegyek kifüggesztésében, számomra nem megalázó se az egyes, se kettes (jelzés, hogy jobban kell tanulnom) - de a nem ötös sem :-)

Josh84 # 2005.06.11. 22:05

Na, ez például egy normális megoldás. A bécsi jogon is így csinálják, mint megtudtam.

sessionID # 2005.02.13. 14:28

A pécsi egyetemen van olyan kar, ahol csak hallgatói kódok vannak kint (talán pont a jogon).

Josh84 # 2005.02.13. 14:09

Ha hatályos szabályozásba ütközik, akkor viszont az a probléma, hogy nem tesznek semmit ellene, szerintem. Az lehet a gond (bár nem vagyok benne biztos) hogy a tanszékek erre magas ívben. Talán. A "nem gáz"-zal nem védeni akarom ezt a helyzetet, csak azt mondom, hogy engem speciel nem izgat a dolog.

sessionID # 2005.02.12. 13:13

Már ne haragudj, de ez szégyelni való hozzáállás.
Ha valami az éppen hatályos szabályozásba ütközik, akkor már bocsánat, de ne védjük azzal, hogy "nem gáz"... OMFG.