Off - topic

Impossible # 2009.12.25. 21:12

Ptk.+tankönyv. Ezeket tanuld. Más nem kell.
Se Szladits, se kommentár! Azért buksz meg, mert nem tudod, hogy mit kell tudni, és hogyan kell tudni. Baromi egyszerű, de ha nem mondják el neked, akkor marha nehéz kitalálni. Ezért mondom, Landi gyakorlataira járj be!!! A nappalis előadásokra meg azért járj be, mert akkor hallod, mi az ábra, de Landi gyakorlati órái tényleg nagyon sokat használnak, az a legfontosabb! Vizsgára pedig be kell menni! Teljesen mindegy, ki vizsgáztat, be kell menni, ez alapszabály! Másik alapszabály, hogy sohasem adunk vissza tételt, és az is alapszabály, hogy sohasem mondjuk azt, hogy "nem tudom". Csapó egyébként állítólag agresszívan kérdezget, és aki ezt nem bírja elviselni, az megbukik. Jobbágyi se jobb, Tattay se jobb, meg kell szokni őket, és érzelmileg nem kell viszonyulni a megnyilvánulásaikhoz, egyszerűen határozottan reagálni kell, mondani kell a pontos választ, ennyi, és akkor sikerül a vizsga. Ehhez viszont nagyon alapos tudásra van szükség, amit az elején csak nagy támogatással lehet megszerezni, ezért ajánlom Landi óráit. Melyik anyagrészt veszitek most?

kiskaktusz76 # 2009.12.25. 21:54

Személyek joga.
Oké, akkor nem szenvedek a PTK magyarázattal.
A Szladits könyvtől pedig majdnem öngyilkosságot követtem el, pedig töri tanár vagyok, bírom a regéket.
Szóval akkor magoljam be Jobbágyi könyveit szó szerint plusz törvények szó szerint?/Ja és gondolom értsem is/

Legislator # 2009.12.25. 22:26

Kis SzladiTs vagy nagy Szladits? Grosschmidtól még jobban szenvednél:-D.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.12.26. 00:20

Magolni nem kell, szó szerint pedig csak egyes részeket illik tudni.

Személyek jogából a főbb vonalak: jogképesség, cselekvőképesség (ezeket Jobbágyi jól ki is elemezgeti a könyvében, ezeket érteni sem árt, különben összekavarod az egészet), jogi személy-elméletek, jogi személyeknél a fogalmak (pl. mi az hogy egyesület, alapítvány, egyház stb., melyiket hogyan alapíthatják, hogyan szűnik meg. Egyházat legalább 100-an alapíthatnak!!!).

Azt tanácsolom neked, hogy Jobbágyi könyvének gondolatmenete szerint add elő vizsgán az egyes tételeket (tehát pl. jogképességnél, cselekvőképességnél úgy menj végig a témán, mint Jobbágyi); a fogalmakat, meghatározásokat magabiztosan, azonnal tudd, és ne legyen benne hiba! Viszont ne magold be magát a könyvet, hanem lásd át, értsed, és ha a főbb pontokat tudod szó szerint, meg eleget olvasgattad a szöveget, akkor a köztes részeket elő fogod tudni adni.

Kicsit a tanárok vizsgáztatási szokásairól:

Ha Jobbágyihoz kerülsz, nála szépen kell beszélni; úgy készülj, hogy egy tételről legyen kb. 10 perc összefüggő monológod, amit akkor is elő tudsz adni neki, ha nem kérdez közbe, és nem segít, és szépen foglamazz, értelmes magyar mondatokkal, jogászi nyelven, nem hétköznapiasan (ehhez kell sokat olvasni a könyvet, és hallgatni az előadásokat, hogy megszokd a fogalmazási stílust).
Tattay és a többiek sokat kérdezgetnek, Tattay pl. az első mondatod után közbe fog vágni, és egymás után bombáz a kérdéseivel (a kérdések többségére tudj válaszolni). Landi borzalmasan precíz, pontos tudást vár. Csapó is sokat kérdezget. Pogácsás Anett nagyon aranyos, nagyon korrekt, sőt nagyon-nagyon jóindulatú, segítőkész. Navratyil Zoltán nemrég lett tanársegéd, rendes, humánus. :D Ifj. Lomnici Zoltán mániája személyek jogából a jogi személy-elméletek. Lábady is rendes. Alapvetően mindenki rendes, korrekt; különleges dolgokat nem kérdeznek, CSAK az alap dolgokat kell tudni nagyon.

Szladitsot meg kommentárt meg egyebeket kizárólag szórakozásból olvass, most inkább az alapokat értsd meg, jegyezd meg jól, ehhez pedig tankönyv kell. Épp elég idő és energia jól megtanulni az alapokat, nem kell mindenhonnan összevissza olvasgatni, bőven elég a tankönyv. Azt viszont tessék jól érteni, és jól tudni! Ha érted, akkor már szinte tudod is, egyedül az alapvető fogalmak szükségesek meghatározás-szerűen, ennyi "magolás" belefér, a többi szöveget ne magold!

Remélem, tudtam adni némi iránymutatást; ha van még kérdésed, problémád, szívesen válaszolok. :)

kiskaktusz76 # 2009.12.26. 08:41

Köszönöm az útbaigazítást, nagyon hasznos volt.:)
Ennek megfelelően fogok tanulni.

Impossible # 2009.12.26. 21:57

Na örülök neki, hajrá! :)

Ildikóka82 # 2009.12.31. 10:52

Mindenkinek BÚÉK! Egyetek lencsét! ;)

Iwikó

bajussz # 2009.12.31. 18:12

csak szemüvegem van :DDD

bajussz # 2010.01.03. 14:12

hunfrakk: vettél metallicára jegyet végül?

hunfrakk # 2010.01.03. 14:43

nem

Legislator # 2010.01.03. 17:16

http://modoros.blog.hu/…vat_a_jogasz#…

Én ennél sokkal adekvátabban tudok írni, és ezek már ettől hasra vannak esve?

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2010.01.03. 18:34

Kedves Legislator,

az a helyzet, hogy a kommentek nagy részével egyet tudok érteni...
a szakszavak használata, ha adekvát módon történik, akkor természetesen nem kifogásolható, de a tudományoskodás túlzásába esni nem feltétlenül szükséges!:)))

Kacsa11

bajussz # 2010.01.03. 18:41

én rosszul vagyok az ilyentől
a korábbi munkahelyemet juttatta eszembe, és ez nem jó érzés
hanem rossz

hunfrakk # 2010.01.03. 19:15

micsoda hozzászólások!

:))

egy sikeres ember:

Dr. Gipsz Jakab 1995-ben vegzet summa cum laude minositessel az ELTE jogi karan.
1998-ban szakvizsgazott es elhelyezkedett

a Jackson, Bingson, Bungson, Crowfield, McMurdo, Johansen, Steinberg & Partners Kovacs és Kecskekopasztó Ugyvedi Irodanal,
mint cegjogi junior associate.

jelenleg a Fermont, O'Hara, O' Hanra-Hanrahan, Collingsby, Mason, Iazvedo & Partners Dr. Csigaszedo Katalin es Tarsai Ugyvedi Irodánal vezeto ugyvedtars, cégjogi teruleten.

Szakterulete a cegjog, a szellemi alkotasok joga, a munkajog es a kartelljog.

Publikalt az International Lawyers Weeklyben.
Nős, felesege szinten jogasz, egy gyermekuk van.

Legislator # 2010.01.03. 19:20

Kedves Kacsa!

Tudományoskodókkal nem tárgyalok, ilyen értelemben nincs összehasonlítási alapom.

Sunshine after the rain.

Berényi Miki # 2010.01.04. 07:56

Keresek egy meghívót valami orvosi konferenciára és elkezdek sírni hogy miért nem azt írták "gyertek traccspartira, dumálunk a hapcizásról és a taknyosságról!"

Legislator # 2010.01.04. 09:14

Miki:-D, ez a hasonlat nagyon üt.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2010.01.04. 21:02

"Mindenkinek BÚÉK! Egyetek lencsét! ;)"

Idén nem fogok fingani! :DDD

Legislator # 2010.01.05. 08:03

Biztos van, akinél ez csak elhatározás kérdése:-D.

Sunshine after the rain.

Sz.Márton # 2010.01.05. 08:40

Leg BUÉK!

Attól még Impy elég "gázos" maradhat erre az évre is!
Legfeljebb, ha mégis kijönnne belőle, akkor majd jövőbe tekintő uniós üzenetnek is értelmezheti. Hiszen még sz...rt se kaphat onnan!

Legislator # 2010.01.05. 17:52

Szia, Marci!

Neked is. Éppen hiányoltunk. Hol voltál?

Sunshine after the rain.

Sz.Márton # 2010.01.05. 19:19

Leg!

Munka, munka, munka;
pihenés, pihenés, pihenés;
edzés, edzés, edzés.

Legislator # 2010.01.05. 20:15

Vow, ebből az edzés az, ami LEGjobban hangzik. És ez az, ami nekem jó ideje kimaradt:-(. Akkor további eredményes bicepsznövelést kívánok.:-D

Sunshine after the rain.

Impossible # 2010.01.05. 22:23

Ne szórakozz, Marcell, én vagyok a fórum sója! :D

Sz.Márton # 2010.01.06. 07:30

A "szűz" jogászok egyik utol-sója?