átjelentkezés?


timi36 # 2009.08.19. 20:47

Most kezdem a DE ÁJK-n az I. szemesztert, azért jelentkeztem ide, mert ebben a tanévben ez a legközelebbi (400 kilométer) egyetem ahol indult államilag támogatott levelező tagozat is. Bár a pontjaim csak a költségtérítéses képzésre voltak elegendőek (amit előre tudtam), abban reménykedtem, hogy jó tanulmányi eredménnyel majd át kerülhetek az államilag támogatott képzésbe 1 év múlva. Sajnos az imént olvastam el, hogy az átkerülés csak a nappali képzésre lehetséges a levelező tagozatosok számára is, tehát aki nem tudja vállalni a nappali képzést az nem kerülhet át. Ennek a tudatában közelebbi egyetemet jelöltem volna, mert nagyon nehéz lesz megoldanom ezt a nagy távolságot...Tudja valaki, hogy lehetséges másik egyetemre átkerülni emiatt illetve mit lehet most tenni?
Halasztani nem szeretnék, már alig vártam, hogy idáig eljussak és most teljesen le vagyok törve....

Impossible # 2009.08.20. 09:37

Szerintem érdeklődj az egyetemek tanulmányi osztályain (lehetőleg a hivatalvezetőktől) és/vagy tanulmányi dékánhelyetteseknél. Ne légy letörve sokáig, azzal csak az előrejutásodat hátráltatod! Ne úgy gondolkodj, mit miért nem tudsz elérni, mert úgy semmit sem érsz el, hanem gondolkodj úgy, hogy mit hogyan tudsz elérni!
Van mégegy hasznos mondás (asszem Arisztotelésztől): ne úgy gondolkodjunk, hogy ami számunkra lehetetlen, az emberileg is lehetetlen, gondolkodjunk inkább úgy, hogy ami emberileg lehetséges, az számunkra is lehetséges.

timi36 # 2009.08.20. 10:21

Köszönöm Impossible, amint felveszik a telefont azonnal meg is kérdezem az SZTE ÁJK TO-on, hogy mi a teendő ebben az esetben, átvételi kérelmet találtam az ő oldalukon csak azt is olvastam, hogy kérni kell a hallgatói jogviszonyom megszüntetését előbb a mostani egyetemen, de hiszem még be sem iratkoztam... ezért kicsit zavaros. De köszi a biztatást és igen "emberileg lehetséges"...

Impossible # 2009.08.20. 12:07

Ha nem veszik fel a telefont, akkor menj be! Ha kirúgnak, menj vissza! Én mindig így csináltam, jó rohadt erőszakosan (udvarias formában persze, de nem feladni!), mint a bumeráng...ha eldobják, visszajön, és ha nem vigyáznak, jól pofántalál. :D

timi36 # 2009.08.20. 16:00

Jó lenne, ha miközben majd a TO előtt várakozok, akkor is ilyen üzeneteket olvashatnék, mert aztán akkora önbizalommal mennék be, hogy végül azt kérdeznék csak "melyik szakra vehetnek fel"...:)

Impossible # 2009.08.20. 16:48

Hát, Timi, minél inkább akarják, hogy feladd, annál inkább ne akard feladni. Minden azon múlik, hogy amikor már úgy érzed, hogy fel kell adnod, akkor hogyan döntesz. Ez volt a pszichológiai felkészítésed. :D

timi36 # 2009.08.20. 17:39

Annyira jól jönnek ezek a szavak:)
Hát nem vagyok hozzá szokva az őszinte biztatáshoz, de eddig még az életemben minden kudarc erőt adott a továbblépéshez, a klasszikus "csak azért is megcsinálom", most kicsit kilátástalannak éreztem a helyzetem, de fel biztosan nem adom, csak nagyon nehéz lesz ha még egy évet várnom kell az átjelentkezésre, addig pedig el kell valahogy jutnom D.-be.

Impossible # 2009.08.21. 08:20

Na örülök, hogy segíthettem. :)
A helyzeted nem kilátástalan. Max. te látod annak, azért, mert te vagy benne. De innét kintről világosan látszik, hogy könnyen ki fogsz mászni, csak még nem hiszed el. :)
Ez tényleg nem probléma, beszélsz a TO-kkal, sima ügy. Nem kell parázni. :D

Dr.Attika # 2009.08.21. 09:57

Kedves Timi!
El kell kezdeni az egyetemet. Átjelentkezni bárhová csak lezárt félév után lehet. Egyáltalán nem áthidalhatatlan a 400 km. A nappalis képzés sokkal többe kerül, mint a levelezős mégha költségtérítéses is. Ha felvettek a jogi egyetemre, akkor az a legolcsóbb, ha azt időben el is végzed.

Papiniana # 2009.08.21. 10:23

Kedves Timi!
A helyedben nem esnék kétségbe, mert egyrészt felvételt nyertél, másrészt mert az államilag támogatott levelező képzés annyira új dolog, hogy még nem tudták a karok ehhez igazítani a szabályzataikat. Tehát nagy valószínűség szerint előfordulhat az is, hogy a levelező képzések esetén is megtörténhet az átsorolás.
Egyébként hol olvastad, hogy ez csak nappali tagozaton lehetséges? Lehet, hogy azért van így szabályozva - mert mint írtam - eddig Debrecenben nem volt államilag támogatott levelező jogászképzés.
Egyébként először a DE ÁJK-n érdeklődj, ha valóban komolyan gondolod az átvételt. Szegedhez semmi közöd, Debrecenbe vettek fel. Ha majd a Tanulmány Osztályon azt javasolják, hogy Te személyesen vedd fel a kapcsolatot az SZTE-vel, majd akkor tedd azt. De teljesen igaz, amit a többiek írtak, alapfeltétel, hogy sikeresen lezárt 2 féléved legyen.
Debrecenben szokás, hogy a hallgatók érdekeit nézik és nem a sajátjukat. Bár az is igaz, hogy minden hallgatót szeretnének megtartani.


Papiniana

timi36 # 2009.08.21. 10:56

Köszönöm mindenkinek a választ. A SZTE ÁJK TO-nak már írtam e-mailt a kérdésben, akkor lehet hogy elhamarkodottan? Hétfőn fel is fogom hívni és ha kell akkor el is megyek ezt megkérdezni... A 400 km nem áthidalhatatlan (hiszen én is úgy terveztem, hogy megoldom bármi áron) csak felesleges kiadás (ami sajnos nekem igen csak számít) ha semmiképp nem lehet átkerülni( bár hozzá teszem, hogy máris kedvesek számomra a leendő hallgatótársak, mert ők legalább itt vannak):)Egyébként a Debreceni honlapon olvastam...

iustinianus # 2009.08.27. 12:33

Kedves Timi!
Átjelentkezni csak 2 lezárt félévvel tudsz, és mindkét félév súlyozott tanulmányi átlagának /Az osztályzatot meg kell szorozni a hozzá tartozó kredit számával, ezeket összeadni, majd az egészet elosztani az összkeredittel. Egyszerű, nem?:)/ 4 (jó)kell lennie. Amit az első félévben igen nehéz lesz teljesíteni, az biztos, de nem lehetetlen! Ha esetleg nem sikerül, csak a második félévben ezt az eredményt elérned, akkor a második és harmadik félévet kell alapul venni... Ja, és ha esetleg felmentésed van valamelyik tárgyból, az ugyan bekerül az indexedbe, de nem számít az átlagba! Ez fontos! Debrecenben az idén indul először államilag finanszírozott jogászképzés levelezőn, úgyhogy ezért olvashattad a honlapon azt, hogy csak nappalira lehet átkerülni. Majd frissítik.... Azt is figyelembe veszik, hogy ha már van diplomád, és azt államin csináltad, akkor hány félévet vettél igánybe így, mert összesen ha jól emlékszem 12 félévet lehet államin járni. Én pl.: elvégeztem egy 4 éves fősulit államin levelezőn, tehát az 8 félév, így itt már csak 4 félévet vehetek igénybe az állami költségvetésből. Szeretnék majd átjelentkezni én is. De ha átvettek, akkor vannak különféle kitételek, amelynek meg kell felelni, pl. nem lehet bizonyos számú utóvizsgád, mert akkor már repülsz is vissza költségtérítésére, vagy pl. egy tantárgyat kevesebbszer vehetsz fel, mint a költségtérítésesek, meg ilyesmi. De erről majd a TO- többet tudnak mondani.

timi36 # 2009.08.27. 16:48

Köszönöm iustinianus, már én is olvastam erről, de ha már nem lehet levelező költségtérítésesről átkerülni ugyanazon évfolyam levelező állami finanszírozott képzésére akkor nekem sokkal közelebb lenne Szeged, csak e miatt választottam Debrecent...Evvel kapcsolatban viszont, a Szegedi lenne illetékes, az ő honlapjukon pedig azt írták, hogy (igen: két lezárt félévvel lehetséges) vagy ettől eltérő esetben megfelelő indok esetén. Ezért én gondoltam, hogy nekem megfelelő indokom van és mivel, költségtérítéses képzésre kérem az átvételemet (a ponthatár mindkét helyen 220 körül volt) nekem 336 pontom volt és feltételeztem, hogy talán az Egyetemek is örülnek a fizetős hallgatóknak, tehát reménykedtem benne, hogy legalább válaszolnak...Hát nem így történt: a TO-n egyszer sem vették fel a telefont vagy felvették és vissza is tették rögtön, 4 e-mailt írtam ebből 1-et olvastak el a dékáni hivatal vezető, de ő sem válaszolt. Napi egy óra a fogadó idejük, de az nekem egy szabadnap kivételét jelentené és mivel arra még szükségem lesz ezt a lehetőséget kizártam,talán értelme sem lenne 200 km-t utazni azért, hogy megkérdezzek egy egyszerű kérdést amit normális esetben telefonon 2 perc alatt meg lehetett volna válaszolni. Szerinted nincs igazam? Létezik egyáltalán olyan, hogy telefonon fel lehet hívni a TO-t? Vagy ne is erőlködjek?

iustinianus # 2009.08.27. 20:11

Kedves Timi!
Át tudsz kerülni Debrecenben is államira, de csak, ha megvannak az előírt feltételek. (2 lezárt félév, stb...) Hiszen ettől az évtől már Debrecenben is van levelezőn államilag finanszírozott képzés. Ez azt jelenti, hogy akikkel most elkezded az első évet, azok között van olyan aki maga fizeti, vagy a munkahelye a tandíjat (ez a többség) és van olyan akinek az állam. Szegeden nem is fognak foglalkozni az ügyeddel, mert nem a Szegedi Egyetem hallgatója vagy! Azt fogják mondani, hogy februárban jelentkezz újra, és ha eléred az államilag finanszírozott ponthatárt akkor felvesznek. Tehát legyél türelmes 2 félévig, tanulj, mint az őrült és jövő júliusban kérd az átsorolásodat az államilag finanszírozott képzésre. Egyébként semmi nem fog változni, ugyanazok a csoporttársak lesznek továbbra is, csak az indexedbe nem az lesz bepecsételve, hogy "képzési költségét befizette", hanem, az "hogy államilag finanszírozott".

timi36 # 2009.08.27. 21:08

Kedves iustinianus!
Ezt értem ,de a debreceni honlapon olvastam, hogy nem lehetséges az átkerülés a levelező tagozatról államilag támogatott levelező tagozatra csak államilag finanszírozott nappali tagozatra. Aki nem tudja vállalni a nappali tagozattal járó plusz terheket az ne is jelentkezzen. Ők írták azt is, hogy az intézmények közötti átvételt a fogadó intézetnél kell kezdeményezni.Ezért próbálkoztam Szegeden. De nem államilag támogatott képzésre kértem az átvételemet, mert az nincs is ott levelezőn (ha lett volna akkor oda jelentkezem), hanem költségtérítésesre. Igaz, hogy nem a hivatalos nyomtatványon, mert csak e-maileket írtam és telefonálni akartam, de sajnos válaszra sem méltattak. De a megfelelő nyomtatványt nem tudom kitölteni, mert feltétele a fennálló hallgatói jogviszony (beiratkozás 09.02.), a leadás határideje pedig 08.31. Hát ez a problémám, de a jó hír az, hogy nagyon szimpatikus a DE ÁJK :) (a segítőkész hallgatótársak és végzettek miatt :)

iustinianus # 2009.08.28. 06:58

Kedves Timi!

Ne foglalkozz a honlappal, biztosan nem frissítették még! Tényleg úgy volt eddig, hogy csak nappalira lehet átkerülni államilag finanszírozott képzésre, de ez ettől a szemesztertől megváltozott! Egyébként a beiratkozáskor mindent elmondanak majd.:) Sőt! Még kaptok egy kis kék könyvet, amiben minden, de minden le van írva a képzésről! Úgyhogy ne aggódj!Az intézmények közötti átvétel is úgy működik, hogy bizonyos kreditszámnak meg kell lennie, tehát legalább 1 lezárt sikeres félév szükséges hozzá! A kreditszám mértékét az intézmények egyénileg határozzák meg. (Van ahol 2 lezárt félév szükséges az átvételhez.) De ezen kívül még ott vannak a különbözeti tárgyak még pluszban, mert például mi első félévben statisztikát tanulunk, míg más egyetemen logikát. Viszont jár velünk egy srác, aki Szegedről jött át, és neki is kellett néhány különbözeti vizsgát tennie, mert ott pl. nem tanultak nemzetközi politikát, stb. A főtantárgyak biztosan ugyanazok, de a többi intézményenként változó lehet. Tehát átjelentkezésnél azzal is számolni kell, hogy lesz néhány plusz vizsgád!

timi36 # 2009.08.28. 15:59

Kedves Iustinianus!
Ezzel most nagyon sokat segítettél!:) Ha ez így van akkor nem is akarok átiratkozni, inkább tanulok ezerrel, hátha sikerülne a támogatott képzés. Képzeld ma válaszolt a dékán! Egy mondattal:" átvétel csak a beiratkozás után lehetséges". Tehát akkor most már tudom mihez tartsam magam. Még egyszer köszönöm a felvilágosítást:)

Csicsike1991 # 2010.05.18. 16:53

Tisztelt Fórumozók!
Olyan kérdésem lenne, hogy megoldható-e az átjelentkezés egyik egyetemről a másikra a tanév megkezdése előtt, és ha igen, akkor hogyan tehetem meg? Szeptembertől kezdeném meg az egyetemi tanulmányaimat, de szeretnék átjelentkezni egy másik városban lévő egyetemre, a képzési terület megegyezik.
Milyen jogi útja van ennek?
Előre is köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2010.05.18. 17:23

Az adott egyetem Dékáni Hivatalnak vagy az Oktatási Osztálynak kell kérelmet írni az átjelentkezés végett., megválaszolják hogy milyen feltételekkel lehetséges ez.

Ezt találtam:

http://www.eduline.hu/…ntkezes.aspx

Ha szükséges az esetleges kollégiumi elhelyezés iránt is érdeklődj.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Csicsike1991 # 2010.05.18. 18:22

Köszönöm a segítséget, de elsősorban arra gondolok, hogy meg tudom-e változtatni a képzés helyét, ha még nem vettek fel sehová se? Van-e lehetőség módosításra a jelentkezésben? És ha igen, akkor mikor és hogyan tehetem meg?

Naina # 2010.06.30. 05:10

Csicske, ha még nem vettek fel sehová sem, akkor a jelentkezéseid sorrendjét szeretnéd változtatni?

Vagy arra gondolsz, hogy ha majd kiderül, hogy melyik egyetemre nyertél felvételt,a hallgatói jogviszonyod létrejöttét követően szeretnél azonnal másik egyetemre átjelentkezni?

Katka (PTE) # 2010.06.30. 22:08

Sziasztok!
Én a PTE-ÁJK-n csont nélkül (5 év alatt) eljutottam az államvizsgákig. Azonban 2 éve próbálom letenni az 5 államvizsgámat, amiből csupán 2-őt tudtam abszolválni. Szóval... sokan vagyunk ezen az egyetemen, akik eljutnak idáig, de nem képesek befejezni. Vizsgáztunk már eleget ahhoz, hogy érezzük megvan-e egy vizsga vagy nem! NA ITT nem tudom miért vágnak ki folyton?
KÉRDÉS => CSAK ÁLLAMVIZSGÁZNI ÁT LEHET-E JELENTKEZNI BÁRMELY MÁS JOGI EGYETEMRE???

Impossible # 2010.06.30. 23:11

Hát Katka, ha jól tudom, akkor ez a fogadó intézménytől függ: ha átvesznek, akkor átmehetsz, de készülj fel arra, hogy akkor az ottani diplomát fogod megkapni. Tőlünk Pázmányról akik átmentek Szegedre csak a polgári jogot letenni, azok szegedi diplomát kaptak. Szegeden már hozzá vannak szokva a Pázmányos menekültekhez. :D

Impossible # 2010.06.30. 23:15

Egyébként annyi tanácsot tudok adni, hogy át kell látni az egész anyagot, és nagy vonalakban pontosan megtanulni, a részletekkel nem kell vesződni, azt úgysem kérdezik meg. Szerintem ha rendesen megtanulod, azaz érted a dolgokat, és a lényeget pontosan el tudod mondani a vizsgán, akkor sikerül. A Pázmányon pl. a polgári jogos vizsgáztatókat agyon szidják, pedig tőlem pl. sosem kérdeztek nehezet, teljesen korrekten jártak el (1 esetet kivéve, de mindegy, van némi hibaszázalék :D ).

Thetys # 2010.07.01. 09:27

Timi, költségtérítésesre szinte bárhova átkerülhetsz. A kiválasztott egyetem(ek)en érdeklődd meg a feltételeket, valószínű különbözeti vizsgákat kell tenned.